Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piori
    Ambiente
    • 2010
    • 116

Zamieszczone przez Super_Be
    Ile razy on zmienił pas, to nie zliczę, tak samo ile razy przyspieszał i hamował. [...] W pewnym momencie mi zniknął
    Pewnie spojrzał na średnie spalanie po takiej jeździe i mu mina zrzedła...
    A jazda siódemką w poniedziałek w stronę Warszawy oraz w piątek od Warszawy w stronę Gdańska to rzeczywiście gehenna. Dawniej próbowałem jakoś się przeciskać między weekendowymi kierowcami, ale ostatnio dochodzę do wniosku że to bez sensu i daje sobie na luz, jadę grzecznie w sznureczku, odkręcam głośniej muzykę... chyba się starzeję :lol:

Komentarz

• natash
      RS
      • 2011
      • 2599

Ja nie rozumiem tu czegoś, jak jadę 80 km/h lewym, bo jest ograniczenie do 80 km/h, przede mną sznurek samochodów i ktoś mi mrugnie długim albo najedzie na zadek, to ni chugo mu nie zjadę, po to są przepisy żeby się ich trzymać, a już w ogóle w takiej sytuacji kiedy widać, że warunki drogowe nie pozwalają na lekkie nagięcie prędkości, a skoro prawym jedzie ktoś 70 km/h, to co ja poradzę. Żyjemy w dzikim kraju i u nas ten co nie zjechał jest postrzegany jako zło, a nie ten co chce jechać 160 km/h przez teren zabudowany...

Ciekawe ilu z tu wpisujących zatrzymuj się na przejściach dla pieszych jak czeka kobita z wózkiem w deszczu :diabelski_usmiech

A już kompletnie mnie rozbawił kiedyś taksiarz, który powiedział, że on się nie zatrzymuje, żeby nie hamować ruchu samochodów, idiota :!: Zapytałem, go "Ile razy Pan stał na pasach i czekał, aż ktoś łaskawie się zatrzyma?" Mina mu zrzedła. Jakby każdy zatrzymywał się na pasach, jak widzi przy nich stojącego pieszego, to ruch szedł znacznie szybciej i bezpieczniej, bo w czasie takiego zatrzymania, kilka samochodów by się włączyło z bocznych ulic...

Komentarz

• bzyq_74
        RS
        • 2008
        • 3467
        • Volkswagen
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez natash
        Ja nie rozumiem tu czegoś, jak jadę 80 km/h lewym, bo jest ograniczenie do 80 km/h, przede mną sznurek samochodów i ktoś mi mrugnie długim albo najedzie na zadek, to ni chugo mu nie zjadę,
        A ja takiemu zjadę bo na 100 % znajdzie sie ktoś w kolumnie co go nie puści. :diabelski_usmiech
        Jakby każdy zatrzymywał się na pasach, jak widzi przy nich stojącego pieszego, to ruch szedł znacznie szybciej i bezpieczniej, bo w czasie takiego zatrzymania, kilka samochodów by się włączyło z bocznych ulic...
        Raczej to ruch pieszy tylko pójdzie szybciej po chodnikach i pasach
        U nas w tym przypadku jest Azja i trzeba podejmować walkę, aby się dostać na drugą stronę.
        A przytoczona przez Ciebie babeczka z wózkiem to prędzej zaliczy prysznic z kałuży niż pokona ulicę :twisted:
        MARCIN
        Mój szkodnik

Komentarz

• Ayu
          RS
          • 2009
          • 4154

po to są przepisy żeby się ich trzymać
          szczególnie przepis mówiący o tym, że trzeba się trzymać prawej osi jezdni. Jakby wszyscy to zrozumieli nie byłoby takich sytuacji opisanych powyżej.

Zamieszczone przez piori
          daje sobie na luz, jadę grzecznie w sznureczku, odkręcam głośniej muzykę... chyba się starzeję :lol:

Tez się teraz głownie toczę po Polsce, jak mi przyjdzie gdzieś jechać. No stress przede wszystkim :!:

Komentarz

• natash
            RS
            • 2011
            • 2599

Zamieszczone przez bzyq_74
            .
            A przytoczona przez Ciebie babeczka z wózkiem to prędzej zaliczy prysznic z kałuży niż pokona ulicę :twisted:
            Oby, nie była to twoja partnerka życiowa, bo wtedy byś miał taką ikonkę na końcu zdania :evil:

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Ja nie rozumiem tu czegoś, jak jadę 80 km/h lewym, bo jest ograniczenie do 80 km/h, przede mną sznurek samochodów i ktoś mi mrugnie długim albo najedzie na zadek, to ni chugo mu nie zjadę, po to są przepisy żeby się ich trzymać,
              Masz racje tylko częściowo Owszem jeśli prawy pas jest zajęty, a ty poruszasz się szybciej niż auta na prawym, to masz prawo byc na lewym i wyprzedzic auta jadące wolniej prawym pasem. Jednak jeśli tylko je wyprzedzisz i prawy pas będzie wolny masz obowiązek zjechać na prawy pas i nim kontynuować jazdę. Rozwijana przez ciebie lub tego za tobą predkość NIE MA TU NIC DO RZECZY !! Masz jechać prawym koniec kropka !! Mówi o tym art 14 p.o.r.d Złamanie dyspozycji zawartej w tym art. czyli jazda lewym pasem , jest równoznacze z popełnieniem wykroczenia w ruchu drogowym zagrożonym karą do 500 zł oraz 2 pkt. karnymi.Uwierz mi że policjant który cie zatrzyma za jazde lewym pasem nie będzie wnikał czy jechałeś z max. dozwoloną prędkoscią, czy może szybciej, bo dla tego przypadku nie ma to absolutnie żadnego znaczeia !!!
              Jakby każdy zatrzymywał się na pasach, jak widzi przy nich stojącego pieszego, to ruch szedł znacznie szybciej i bezpieczniej, bo w czasie takiego zatrzymania, kilka samochodów by się włączyło z bocznych ulic...
              i tu masz absolutnie 100% racji !!! Sam ZAWSZE staje jak tylko pieszy zbliża się do przejścia (nauczyłem sie tego podczas moich pobytów w Hiszpanii) i widzę jak bardzo to usprawnia ruch !! Ja się zatrzymam na parę sekund ALE, w tym czasie
              1. piesi przejdą przez ulicę
              2. W lewo skreci 1-2 samochody które wcześniej nie mogły tego zrobić.
              3. W prawo skręci 1-2 samochody które wcześniej ni mogły tego zrobić.
              Czyli, piesi bezpiecznie przejdą prze zulicę. Dodatkowo poprawi sie przepustowośc skrzyżowania, oraz zmniejsza się korki, a dla mnie droga wydłuży się o .... 10 -15 sekund !!
              Nie wiem dlaczego w Polsce ludzie nie potrafia tego zrozumieć. Pomijam już fakt, że przepuszczenie pieszego nakazuje p.o.r.d i KULTURA !!!!
              Czarny Elegance

Komentarz

• natash
                RS
                • 2011
                • 2599

Big - pisałem, a przede mną jedzie sznurek samochodów.

Komentarz

• Zorr
                  RS
                  • 2011
                  • 2110

Ja nie rozumiem tu czegoś, jak jadę 80 km/h lewym, bo jest ograniczenie do 80 km/h, przede mną sznurek samochodów i ktoś mi mrugnie długim albo najedzie na zadek, to ni chugo mu nie zjadę, po to są przepisy żeby się ich trzymać, a już w ogóle w takiej sytuacji kiedy widać, że warunki drogowe nie pozwalają na lekkie nagięcie prędkości, a skoro prawym jedzie ktoś 70 km/h, to co ja poradzę. Żyjemy w dzikim kraju i u nas ten co nie zjechał jest postrzegany jako zło, a nie ten co chce jechać 160 km/h przez teren zabudowany...
                  nie dość że sam łamiesz przepisy to jeszcze udajesz stróża prawa, w efekcie w mieście a i czasami poza ten osobnik taki, tak czy siak Cie wyprzedzi tylko prawą stroną. W ten prosty sposób przyczyniasz się do spowodowania większego zagrożenia.

Edit (doczytałem): Jak jest sznurek przed Tobą to zupełnie coś innego
                  Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                  Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

A gdzie napisałem, że jak się zwolni prawy pas, to nie zjadę...

[ Dodano: Pon 07 Lis, 11 13:18 ]
                    Sami Kubice na forum.

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez Zorr
                      nie dość że sam łamiesz przepisy to jeszcze udajesz stróża prawa, w efekcie w mieście a i czasami poza ten osobnik taki, tak czy siak Cie wyprzedzi tylko prawą stroną. W ten prosty sposób przyczyniasz się do spowodowania większego zagrożenia.
                      To chyba nie do końca tak Kolega miał na myśli przypadek gdy jedzie on lewym pasem 80 km/h i z podobna prędkoscia jakdą tymsamym pasem auta przed nim. Czyli oni jadą lewym pasem w kolumnie wyprzedzając auta na prawm które jadą jeszcze wolniej. w takim przypadku podjeźdżanie pod zderzak i domaganie sie zjechania na prawy jest bezpodstawne i chamskie !! Kazdy ma przecież prawo wyprzedzić auto jadące wolniej od niego.
                      Sęk w tym żeby po wyprzedzeniu auta jadącego wolniej odrazu rócić na prawy pas i nie tamować możliwości wyprzedzenia kierowanego przez siebie auta, przez auta chcące jechać szybciej.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• JanuszSz
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 2835
                        • Superb II combi (3T5)

Big,
                        Generalnie masz rację,że należy kulturalnie zatrzymać się przed przejściem i przepuścić pieszych.
                        Spróbuj kiedyś przejechać skrzyżowanie Radziszewskiego-Łopacińskiego-Akademicka.
                        Zatrzymaj się na moment,aby przepuścić oczekujących i ... zostaniesz na godzinę.
                        Jak nasza przyszła elita intelektualna zacznie łazić spacerkiem po przejściach to gwarantuję,że następnym razem ominiesz to miejsce,albo zapomnisz o swoich nawykach.
                        Nb ja też przepuszczam pieszych.
                        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Zorr
                          RS
                          • 2011
                          • 2110

A gdzie napisałem, że jak się zwolni prawy pas, to nie zjadę...

[ Dodano: Pon 07 Lis, 11 13:18 ]
                          Sami Kubice na forum.
                          no właśnie z edytowałem...

PS Napisałeś "Ja nie rozumiem tu czegoś, jak jadę 80 km/h lewym, bo jest ograniczenie do 80 km/h, przede mną sznurek samochodów i ktoś mi mrugnie długim albo najedzie na zadek, to ni chugo mu nie zjadę"
                          chodzi o to, iż zaakcentowałeś że jest ograniczenie do 80 i ty jedziesz 80 więc nie zjeżdżasz, aby przyblokować tych co chcieliby jechać 160 w terenie zabudowanym.

Komentarz

• natash
                            RS
                            • 2011
                            • 2599

Jedynka but, dwójka but, trójka but, jak starczy to i czwórka albo pyknąć na "późnym żółtym", a jak się będzie palić już 10 sekund czerwone, to ewentualnie hebel, zębami w kierownicę. Jak ktoś jedzie za wolno, to trąbić, dawać długimi, próbować wyminąć, prawo lewo, oczywiście oszczędzając żarówki kierunków, na skrzyżowaniu, na którym nie uda mi się przemknąć to wyjść do gościa, dać w ryj, że jeździ jak pizda, jak pieszy będzie akurat przechodził to zrugać, że za wolno idzie. A żonę z dzieckiem w domu zostawić, co by nie wyzywała tych pojebanych Polskich kierowców, że ochlapali w deszczu i nie zatrzymują się na przejściu, jak stoję 10 minut.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

JanuszSz, masz racje jest parę takich przejśc w Lublinie. Poza wymienionym przez ciebie należy do nich jeszcze przejście na Krakowskim Przedmieściu tuż przy PDT.
                              Ale, jeśli kierowcy nauczą pieszych, że nie muszą czekać godzinami lub wymuszczać na kierowcy zatrzymania się, to i piesi zaczną zapewne uwzględniać to, że samochody też kiedyś muszą przez ten pokok pieszych przejechać.
                              Ale to wszystko sprawa edukacji i kultury. Mnie też wkurza jak zatrzymam się, bo przy przejściu stoją np. 2 kobiety, a potem okazuje się, że one wcale nie chcę przejść, one tylko chciały .. pogadać i stanęły sobie przy samym przejsciu :shock:

Jak byłem w 1990 r. pierwszy raz w Londynie to już wtedy wójcio uczulał mnie na to zebym nie stawał przy samym przejsciu, jak nie chcę przechodzic przez ulicę, bo tylko powoduje zamieszanie wśród kierowców którzy stają aby mnie przepuścić.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7460
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Big
                                Jednak jeśli tylko je wyprzedzisz i prawy pas będzie wolny masz obowiązek zjechać na prawy pas i nim kontynuować jazdę
                                Jak jest dobra nawierzchnia to zjeżdżam od razu, a jak kiepska to ni wuja, dopiero to robie jak ktoś się zbliża do mnie, puszczam go i dalej lewym.

a nie ten co chce jechać 160 km/h przez teren zabudowany...
                                Jakby wszystkie znaki były w PL poustawiane dobrze to obstawiam, że większość ludzi by je przestrzegało, a nie kawałek prostej drogi, wszędzie lasy/pola, jeden dom i znak "teren zabudowany" to później się nie dziwcie, że ludzie mają w dobrze postawione znaki.
                                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Zorr
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2110

Jedynka but, dwójka but, trójka but, jak starczy to i czwórka albo pyknąć na "późnym żółtym", a jak się będzie palić już 10 sekund czerwone, to ewentualnie hebel, zębami w kierownicę. Jak ktoś jedzie za wolno, to trąbić, dawać długimi, próbować wyminąć, prawo lewo, oczywiście oszczędzając żarówki kierunków, na skrzyżowaniu, na którym nie uda mi się przemknąć to wyjść do gościa, dać w ryj, że jeździ jak pizda, jak pieszy będzie akurat przechodził to zrugać, że za wolno idzie. A żonę z dzieckiem w domu zostawić, co by nie wyzywała tych pojebanych Polskich kierowców, że ochlapali w deszczu i nie zatrzymują się na przejściu, jak stoję 10 minut.
                                  ooooo i Ty tak właśnie widzisz wszystkich, którzy ośmielają się jechać 60km/h na ograniczeniu do 50km/h.

Komentarz

• Super_Be
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 308

Zamieszczone przez zepter00
                                    Na twoim miejscu nie chwalił bym się głupim i skrajnie złośliwym postępowaniem. :shock:
                                    Chodzi Ci o to, że nie zwolniłem specjalnie po to, żeby go przepuścić? Doczytałeś chyba, że jechałem szybciej niż ci na prawym pasie? Uważasz, że on miał większe prawo do wyprzedzania niż ja? A może w ogóle powinienem zrezygnować z jazdy lewym pasem, bo przecież inni mogą się bardziej spieszyć... Możesz mi powiedzieć, co takiego głupiego i złośliwego było w moim "postępowaniu"? Jak już pisałem - trzymałem po prostu równy odstęp od samochodu przede mną, NIE blokowałem pustego pasa (przede mną jechał samochód, przed nim też itd. po horyzont), NIE blokowałem mu wjazdu przed siebie - nie wjechał dlatego, że po prostu nie miał nigdy wystarczająco dużo miejsca na prawym pasie, żeby mnie wyprzedzić! Jedyne czego NIE zrobiłem, to nie zwolniłem, spowalniając jednocześnie tych za mną, po to żeby jeden zdesperowany kierowca mógł znaleźć się o jeden samochód dalej :? . Chyba że uważasz, że powinienem był tak samo przykleić się do samochodu przede mną, żeby on zrobił to samo z następnym itd. ? Trzymanie się czyjegoś zderzaka nie jest oczywiście niczym głupim i złośliwym :roll: ? Mogę Cię prosić o rozwinięcie Twojej opinii?
                                    :
                                    : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                                    :
                                    : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                                    : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                                    :

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez Mihau
                                      Jak jest dobra nawierzchnia to zjeżdżam od razu, a jak kiepska to ni wuja
                                      Problem tylko w tym ze 3/4 polskich kierowców jedzie lewym nawet wtedy, gdy nawierzchnia drogi/ulicy jest równa jak stół, albo nwierzchnia PRAWEGO pasa jest w lepszym stanie (poważnie !!!). Doprawdy nie wiem co ci ludzie widzą w tej jeździe lewym pasem ??!! Czy to jest jakieś nobilitujące czy co?
                                      Zamieszczone przez Mihau
                                      Jakby wszystkie znaki były w PL poustawiane dobrze to obstawiam, że większość ludzi by je przestrzegało, a nie kawałek prostej drogi, wszędzie lasy/pola, jeden dom i znak "teren zabudowany" to później się nie dziwcie, że ludzie mają w dobrze postawione znaki.
                                      Nic dodac nic ując. Po prostu 100% racji !!
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Ja zawsze staram sie jezdzić prawym jak tylko mogę nawet jak sa 3 pasy (A4 katowice w kierunku gliwic) i zazwyczaj wygląda to w ten sposób że prawym wyprzedzam wszystko jak idzie bo środkowy zajebany a lewy idzie jak krew z nosa :szeroki_usmiech
                                        Rzadko się zdarza gdy po wyprzedzeniu prawym pasem ktoś zjeżdża na prawy tylko dalej gna srodkowym jak ten baran :evil:
                                        Jadąć sznurkiem lewym podczas wyprzedzania tez nie puszczam tych z tyłu bo to nie ma sensu no chyba że za chwilę lewy pas ucieka na prawy wtedy sznurek ładnie sie rozchodzi
                                        P.S. Generalnie nie pamiętam kiedy ktos mnie wyprzedził podczas podróży po Polscę :wink:
                                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• soszek81
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1245

Zamieszczone przez Big
                                          Owszem jeśli prawy pas jest zajęty, a ty poruszasz się szybciej niż auta na prawym, to masz prawo byc na lewym i wyprzedzic auta jadące wolniej prawym pasem. Jednak jeśli tylko je wyprzedzisz i prawy pas będzie wolny masz obowiązek zjechać na prawy pas i nim kontynuować jazdę. Rozwijana przez ciebie lub tego za tobą predkość NIE MA TU NIC DO RZECZY !! Masz jechać prawym koniec kropka !! Mówi o tym art 14 p.o.r.d Złamanie dyspozycji zawartej w tym art. czyli jazda lewym pasem , jest równoznacze z popełnieniem wykroczenia w ruchu drogowym zagrożonym karą do 500 zł oraz 2 pkt. karnymi.Uwierz mi że policjant który cie zatrzyma za jazde lewym pasem nie będzie wnikał czy jechałeś z max. dozwoloną prędkoscią, czy może szybciej
                                          Zacytowałem.
                                          Idealnie pasuje do wczorajszej sytuacji. Jadę sobie trasą Piotrków Trybunalski - Częstochowa. Gdzieś za zjazdem na Bełchatów, dogoniłem jadące LEWYM pasem VW Scirocco (tą nóweczkę).
                                          Oczywiście musiałem wyprzedzić PRAWYM, na którym nawierzchnia bez dziur, kolein czy innych wyrw (zdarzają się, ale sporadycznie, nie to że tam tak przez cały czas).
                                          Pomykam sobie dalej PRAWYM, trzymając na tempomacie 1,30PLN.
                                          Oczywiście Scirocco nie zjechało na prawy (PUSTY - odległości między autami po 1-2 km i to tylko na prawym, lewy PUSTY, tylko przy światłach więcej aut, ale moment i dalej pusto).
                                          Doganiam kogoś na prawym, sprawdzam lusterka i widzę że Scirocco zaczyna przyspieszać aby mnie dogonić nim ja jadąc prawym, dogonię tego przede mną i będę zjeżdżał na lewy. Ja w palnik do 1,50 (już szybciej niż Scirocco) kierunek na lewy pas, wyprzedzam i na prawy wracam do jazdy na tempomacie (całość dobre 100m przed Scirocco).
                                          Scirocco wciąż LEWYM, zwalnia i zaczyna się oddalać. 2-3 min doganiam kolejnego i widzę ten sam manewr - Scirocco przyspiesza, itd.
                                          Ten manewr gość powtórzył z 10 razy. Zawsze jak do kogoś dojeżdżałem, jak już wyprzedziłem to zwiększał dystans mimo że ja zwalniałem do wcześniejszej prędkości.

Dodam tylko, że dojeżdżając do Częstochowy, Scirocco wciąż było na LEWYM, ani razy nie zjechało na PRAWY przez odcinek prawie 40km!!!
                                          Droga w zasadzie pusta.
                                          Ale lepiej łapać na przekroczenie prędkości, prawda???
                                          Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                          Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• zepter00
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2304

Brak sów na takich. Tym bardziej boli, że i u nas w klubie zdarzają się tacy. Jeszcze się tym chwalą... :?
                                            Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Super_Be
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 308

Mnie się czasem zdarza właśnie na rzeczonej 7-ce, że stanę jako pierwszy na światłach i zanim się zapali zielone, mam przed sobą długaśny, pusty na obu pasach kawał szosy (na tych skrzyżowaniach rzadko ktoś skręca z bocznej na trasę, zwłaszcza w kierunku Gdańska. Jeśli stoję na prawym, to zdarza się, że wyrywam z miejsca, zostawiając tego z lewej i tak lecę, dopóki nie dogonię kogoś na prawym. Natomiast z lewego czuję się wręcz zobowiązany 8) ruszyć szybko, bo ci za mną też mogą chcieć przycisnąć. No i zwykle się to kończy tak, że odstawiam wszystkich dosyć daleko (niby 160KM to nie rakieta, ale na tamtej trasie po prostu mało kto jakoś szczególnie mocno ciśnie), po czym zjeżdżam na prawy pas i doginam dalej . I prawdę mówiąc sądzę, że niejednego za mną to zaskakuje - osobiście jak widzę kogoś, kto też wypiernicza ostro do przodu, to jednak zwykle zostaje na lewym. I tak sobie teraz myślę, że główne przyczyny są dwie. Po pierwsze, w takiej sytuacji kierowca myśli: przecież teraz wszystko jedno, którym pasem jadę, więc po co mam się fatygować zmianą pasa. To akurat nie dotyczy wielu przypadków, o których piszecie powyżej. Ale myślę, że oprócz raczej oczywistej reguły, że lewym pasem jedzie się szybciej niż prawym, to jest też pewien stereotyp, który mówi, że prawym pasem jadą ci powolni kierowcy, czy to z racji słabych samochodów, czy "niedzielnego" usposobienia, a lewym ci szybsi. No i jeśli taki driver z jakiegoś meśka, czy choćby scirocco, czuje się "prawdziwym kierowcą", to dla niego to swego rodzaju dyshonor zjechać na prawo. A czy ktoś nadjeżdża z tyłu, czy nie, przepuścić go, czy olać, to już kwestia zwykłej kultury, ew. czasem złośliwości.

A tak od drugiej strony podchodząc, to jadąc w sobotę w przeciwną stronę, znów na tej samej trasie :-) , miałem sytuację z gatunku takich, które mnie mile zaskakują na drodze - mimo, że to nie było nic wielkiego. Mianowicie jechałem sobie lewym pasem, wyprzedzając co chwilę kogoś z prawej, przede mną nic, a z tyłu nagle zbliża się stopniowo, acz nieubłaganie mesio. Już miałem przygotować nerwy na to, że za chwilę będę go miał na zderzaku, a tu on zwolnił - tak pewnie ze 20-30 metrów za mną, ciężko oszacować, ale odstęp zupełnie przyzwoity. Jeszcze przez chwilę miałem kogoś po prawej, po czym przy najbliższej okazji zjechałem, a on wtedy żwawo mnie wyprzedził. A wiecie dlaczego tak lubię takie sytuacje? Bo ogólnie staram się być kulturalny, ale strasznie nie lubię dawać komuś złudzenia, że się go boję. A tak to właśnie wygląda, jeśli ktoś klei mi się do zderzaka, jeszcze nieraz wychyla się do lewej krawędzi, a ja mu tak po prostu zjeżdżam. Jeśli już to robię, to naprawdę ze zwykłego poczucia przyzwoitości, ale lubię, jeśli ten z tyłu ma tego świadomość. Już nie wspomnę o przypadku, jaki kiedyś widziałem, kiedy jechałem prawym pasem, z lewej wyprzedzał jakiś osobowy, za nim na centymetry jakiś "white van" i nagle ten z osobówki, kiedy tylko skończył mu się sznurek na prawym pasie, "przeskoczył" na niego tak gwałtownie, że aż nim rzuciło :shock: . To był poważny błąd, ale kierowca ewidentnie starał się jak najszybciej zniknąć z drogi tej białej szafie :evil: . Ch** w d*** tym, którzy do takiego czegoś innych zmuszają. Za to kulturalne przeczekanie, aż będę mógł zjechać na prawo bez hamowania i wciskania się, naprawdę chętnie odwzajemniam. Mała rzecz, a cieszy :wink: .

Zamieszczone przez zepter00
                                              Brak sów na takich. Tym bardziej boli, że i u nas w klubie zdarzają się tacy. Jeszcze się tym chwalą... :?
                                              Oj, zdarzają się, zdarzają... Wszędzie. Co zrobić... .

A wiesz co, tak zupełnie z innej beczki, to ja wciąż nie daję rady zrozumieć Twojego poprzedniego posta. Pomożesz mi? Tzn. wiem, że teraz chodziło Ci konkretnie o te przypadki, kiedy ktoś ma przed sobą pusto i złośliwie zwalnia i przyspiesza, ale mnie jednak chodzi o Twoją opinię w mojej kwestii, bo mi naprawdę spokoju nie daje, że się wobec kogoś źle zachowałem...
                                              :
                                              : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                                              :
                                              : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                                              : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                                              :

Komentarz

• Nexus6
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4847
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez piramida
                                                Generalnie nie pamiętam kiedy ktos mnie wyprzedził podczas podróży po Polscę :wink:
                                                +1 witaj w klubie :diabelski_usmiech
                                                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• kmink
                                                  L&K
                                                  • 2007
                                                  • 1360
                                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Nexus6
                                                  Generalnie nie pamiętam kiedy ktos mnie wyprzedził podczas podróży po Polscę :wink:
                                                  :szeroki_usmiech widocznie nie jeździmy tymi samymi trasami

moja żona mówi że dla mnie jazda autem to jak gra na konsoli...każde auto przede mną to przeciwnik którego trzeba wyprzedzić :lol:
                                                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kmink
                                                    Zamieszczone przez Nexus6
                                                    :szeroki_usmiech widocznie nie jeździmy tymi samymi trasami

moja żona mówi że dla mnie jazda autem to jak gra na konsoli...każde auto przede mną to przeciwnik którego trzeba wyprzedzić :lol:

jezdzę szybko ale bez napinki, jeżeli jest szybszy zawodnik odemnie to zazwyczaj go puszczam i nie gonię się znim ponieważ wiem na ile jazda jest bezpieczna a na ile inny kierownik chce pokazać skodzie gdzie jej miejsce, kilka raz tak miałem że koleś sie przystawiał ale pokazywałem mu że jednak jest wolniejszy od skody, mimo to o mało nie chcą sie posrać z zawiści dlatego nie gonię sie dalej z nimi bo to nie ma sensu, szkoda zdrowia swojego i innych :!:
                                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...