Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karolca
    Rider
    • 2009
    • 431

Mihau, u mnie na osiedlu kiedyś auto stało zaparkowane na środku ulicy. Jak jechałam to zdębiałam, zadzwoniłam do niebieskich panów to z niedowierzania dyżurny parsknął smiechem. Nie wiem czy widzieli gościa czy nie, pół godziny później widziałam jak odjeżdża...

A co do podzielności uwagi, która była poruszona kilka postów wyżej. Kierowca MUSI obserwować CAŁĄ drogę. Obojętnie czy pada deszcz, czy świeci oślepiające słońce, czy deska odbija mu się w szybie, czy są chodniki, światła, ciemno, jasno, dziury etc... do tego dochodzi obserwacja własnego auta. Ale to dzieje się "naturalnie" i automatycznie. Rozmawiając przez telefon, z ręką przy uchu czy też nie - umiejętność skupiania się na tym, na czym powinniśmy drastycznie spada.
    Trzymanie obu rąk na kierownicy swoją drogą... Temat tak samo szeroki jak prawidłowo ustawiony fotel i zagłówek...

LANEK

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

karolca, ale oni non stop "porzucają" tak samochody, bo to parkowaniem nie można nazwać :|

a co do rozmów z pasażerem, to mi również zdarza się nie pamiętać drogi po rozmowie :P
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• karolca
        Rider
        • 2009
        • 431

a co do rozmów z pasażerem, to mi również zdarza się nie pamiętać drogi po rozmowie
        To zapytam z innej strony
        Ile osób słuchających radia/muzyki w aucie dokładnie wie co za piosenka leci, o czym była audycja. Wybiórczo docierają do nas tylko niektóre utwory, niektóre komunikaty, nawet w wiadomościach. A najlepiej słucha się reklam

LANEK

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez karolca
          Ile osób słuchających radia/muzyki w aucie dokładnie wie co za piosenka leci, o czym była audycja.
          ja jak SŁUCHAM muzyki to jadę 40km/h i zatrzymuję się na zielonym świetle, więc... nie słucham :lol:
          ale podziwiam tych wszystkich, którym NIC nie przeszkadza w czasie jazdy, od puchowej kurtki po rozmowę telefoniczną i kłótnię z żoną
          (szkoda tylko, że przeszkadzają wszystkim innym )
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• marlena
            RS
            • 2007
            • 1719

Pasażer bardziej rozprasza niż rozmowa telefoniczna (przynajmniej mnie). Muzyka mnie nie dekoncentruje

Czasami nie trzeba papierosa, rozmowy itd ...a i tak się drogi nie pamięta przez zwykłe rozkojarzenie :roll:

Komentarz

• karolca
              Rider
              • 2009
              • 431

Zamieszczone przez marlena
              Muzyka mnie nie dekoncentruje
              nie, nie. Nie chodzi o to. Ale jesteś w stanie podać trzy następujące po sobie utwory jakie były w radio? Ja przed ruszeniem z parkingu wybieram katalog z mp3 jaki mi grać w drodze do pracy/domu... a i tak słyszę pierwszą i ostatnią piosenkę :roll:

LANEK

Komentarz

• marlena
                RS
                • 2007
                • 1719

karolca, a to zależy czy znam czy nie znam. Jak nie znam to przełączam. Zazwyczaj jak jadę sama to lubię sobie jeszcze śpiewać razem z płytą ops: Jak słucham radia to nic nie wiem co leciało
                Chyba zacznę na to zwracać uwagę...ale dziś z jazdy pamiętam wszystko więc to też zależy od dnia :lol:

Komentarz

• karolca
                  Rider
                  • 2009
                  • 431

tak, z jazdy pamięta się wiele, a nawet wszystko jeśli nie skupisz części uwagi na wszystkich lecących utworach.
                  Też nie lubię bardzo gadatliwych pasażerów w aucie... i jeszcze jak głośno gadają...wrrrr

LANEK

Komentarz

• marlena
                    RS
                    • 2007
                    • 1719

Też nie lubię bardzo gadatliwych pasażerów w aucie... i jeszcze jak głośno gadają...wrrrr
                    zazwyczaj zagadane CB i wszystko...więc u mnie kończą się takie trasy mandatami :| na szczęście nie częściej niż raz na rok :lol:

Komentarz

• westwi78
                      RS
                      • 2008
                      • 2940

No ja się raz wkręciłem tak w dyskusje na Trójce, że w pewnym momencie chwyciłem za CB i chciałem się wtrącić...

Komentarz

• karolca
                        Rider
                        • 2009
                        • 431

Zamieszczone przez bradley
                        Co rozumiecie przez pamietanie z jazdy? Mozna pamietac dokad sie jechalo, ale numerow rejestracyjnych mijanych samochodow czy firm felg stojacych samochodow na swiatlach to juz nie bardzo, a to przeciez czesc jazdy
                        jak jadę i nie jestem 100% skupiona, w ogóle nie pamiętam trasy, drogi - szczególnie w obcym mieście. Mogę jechać tam milion razy i mogę nie pamiętać jak jechać. Po swoim mieście człowiek jeździ odruchowo i na pamięć - jak coś się zmieni widać, ale CO się zmieniło to trudno powiedzieć.
                        Miałam tak jadąc główną drogą. Przemalowali hipermarket. I jadę zastanawiając się - jechałam po długiej przerwie tą drogą - czy on taki kolor miał czy mi się wydaje. Z tego wszystkiego nikogo się nie zapytałam... ale jak się okazało, nikt nie zwrócił na to uwagi Czasem nie jestem w stanie odtworzyć w pamięci jaki znak drogowy widziałam ostatnio. Owszem, był. Zaakceptowałam to, zastosowałam się, przyjęłam do wiadomości ale po co mi to pamiętać :diabelski_usmiech

[ Dodano: Wto 27 Lip, 10 20:52 ]
                        Zamieszczone przez szkoda
                        to, że ruszasz zmęczony z roboty i nagle jesteś pod domem nie pamiętając jak się tu znalazłeś...
                        a chciałeś jechać zupełnie gdzie indziej

też kilka razy tak pojechałam. Miałam wpaść do dziadków - droga prosta, jedno skrzyżowanie... pomyślałam o czymś innym i skręciłam wcześniej, objazdem do marketu :evil: a nawet o sklepie nie pomyślałam... ehhh

LANEK

Komentarz

• marlena
                          RS
                          • 2007
                          • 1719

w ogóle nie pamiętam trasy, drogi - szczególnie w obcym mieście. Mogę jechać tam milion razy i mogę nie pamiętać jak jechać.
                          Hmmm...u mnie to norma ..... pamięci do trasy mam ZERO . Chyba jakbym jeździła codziennie to bym zapamiętała :|

Komentarz

• karolca
                            Rider
                            • 2009
                            • 431

marlena, to chyba taka babska przypadłość jak strona prawa i lewa

LANEK

Komentarz

• marlena
                              RS
                              • 2007
                              • 1719

marlena, to chyba taka babska przypadłość jak strona prawa i lewa
                              Stron nie mylę za to jak mam męża za prowadzącego to mi mówi: "skręć w prawo" .... a ma na myśli w lewo :lol: więc po paru razach już pytam czy aby na pewno w "lewo" lub "prawo" :lol:
                              Z kierunkami jestem jak Facet :lol: a trasy i tak nigdy nie zapamiętam. Zmiana krajobrazu i ..... :shock: :lol:

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7460
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Nikogo nikt dawno nie osłabił więc odkopię kotleta

Wracam sobie spokojnie ze spota, skręcam z Bitwy Warszawskiej w prawo w Grójecką w stronę Okęcia i na pierwszych światłach stoję na czerwonym, zapala się zielone więc spokojnie sobie ruszam, bo tak ktoś mądry to ustawił, że jak na tych światłach włącza się zielone to na następnych za chwilę czerwone no ale wracając do sytuacji, jadę sobie spokojnie (w sumie to się toczę) prawym pasem (bo i tak będę stał na światłach) żeby się nie zatrzymywać, a tu jakiś mongoł siedzi mi na tyłku i zaczyna trąbić :shock:
                                jeszcze rozumiem żeby się tam zielone paliło ale było czerwone, a ja już mam ogarnięty ten odcinek i wiem jak jechać, żeby się nie zatrzymać. a ten pajac jak się zrobiło miejsce wbił na środkowy, poszedł ogniem (oczywiście na mojej wysokości zwolnił i coś tam ruszał ustami i machał rękoma) i zatrzymał się na czerwonym a ja spokojnie pyr pyr i bez zatrzymania sobie pojechałem.
                                Debili nie brakuje
                                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• sesik
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 2165

Dziś wracając z pracy najpierw na modlińskiej przy oszołomie pan zrównał się ze mną po czym wrzucił prawy kierunkowskaz i zaczął zmieniać pas, nie przejął się zbytnią trąbnięciem dobrze że teresa ma dobre hamulce bo by pacan we mnie walnął. Druga analogiczna sytuacja na dolince służewieckiej z tą różnicą że jeszcze dostałem od pasażerki starszego pana kierowcy (sądzę że żona) opiepsz że jestem nie kulturalnym kierowcą bo oni chcieli pas zmienić a ja ich wpuścić nie chciałem, wszystko mi ,co mogło, to opadło.

Chyba sprzedam teReSkę i zakupię sobie transporter opancerzony, bo szkoda mi żeby mi ktoś terenie rozwalił :szeroki_usmiech
                                  Best ET = 13.666
                                  Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
                                  PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
                                  http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• robak013
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 101

Ja w weekend wracalem z nad morza i na autostradzie A1 osłabiła mnie pewna pani, na A1 manewr wyprzedzania zaczynała tak z 0,5 km przed pojazdem przed nią, żeby ona chociaż jechała 170 km/h a samochód przednia 130 to spoko ale ona jechał 135 a samochód przed nią 130, ręce mi opadły i musiałem złamać przepis wyprzedzając ją prawym

Komentarz

• abstinent
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4842
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez robak013
                                      musiałem złamać przepis wyprzedzając ją prawym

Komentarz

• filipT
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 554

czym to jest przy wyprzedzaniu się ciężarówek, 91 do 90 :zastrzelic
                                        Mój Szkodnik

Komentarz

• robak013
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 101

już mi lepiej :szeroki_usmiech

Komentarz

• Stoned
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 129

Zamieszczone przez filipT
                                            Dokładnie, analogiczne sytuacje miałem ostatnio jadąc z A2 na Poznań,
                                            dwóch tir-menów się na zmianę wyprzedzało, a reszta czeka, bo zwolnić z 92 do 91 nie jest łatwo....
                                            O serce dba DobryGrześWawa
                                            TDI powered by MR-MOTORS

Komentarz

• loyd
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2342

Zamieszczone przez Stoned
                                              Dokładnie, analogiczne sytuacje miałem ostatnio jadąc z A2 na Poznań,
                                              dwóch tir-menów się na zmianę wyprzedzało, a reszta czeka, bo zwolnić z 92 do 91 nie jest łatwo....
                                              Kierowców ciężarówek należy :zastrzelic

Komentarz

• winni77
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2183
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez loyd
                                                Kierowców ciężarówek należy :zastrzelic
                                                Nie żebym bronił kierowców ciężarówek, ale mają takie samo prawo do jeżdżenia jak i my. Natomiast powyższy problem wyprzedzania wystąpił na trójmiejskiej obwodnicy i z tego co pamiętam, na całej jej długości jest wprowadzony zakaz wyprzedzania B-26. IMO taki zakaz powinien być wprowadzony na każdej autostradzie/ekspresówce o mniej niż 3 pasach w jedną stronę.
                                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• filipT
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 554

już kij z tym zakazem, ale co przeszkadza wyprzedanemu na te chwilę zdjąć nogę z gazu żeby wyprzedzający szybciej zakończył manewr
                                                  Mój Szkodnik

Komentarz

• martino
                                                    Elegance
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 974

ale co przeszkadza wyprzedanemu na te chwilę zdjąć nogę z gazu żeby wyprzedzający szybciej zakończył manewr
                                                    Ma włączony tempomat
                                                    Martino
                                                    125 KM /272 Nm - to już było....
                                                    teraz jest duży "+"
                                                    dgw.esite.pl

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38246
                                                    -----------------------------------------------
                                                    PerfectService by DobryGrześWawa

Komentarz

Pracuję...