Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mihau
    RS
    • 2009
    • 7460
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez mll
    Ma włączony tempomat
    to niech wciśnie - i będzie jechał 91
    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• karolca
      Rider
      • 2009
      • 431

Zamieszczone przez robak013
      musiałem złamać przepis wyprzedzając ją prawym
      który przepis?

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na jezdni jednokierunkowej;

2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Autostrada (ogólnie rzecz ujmując) jest drogą dwujezdniową, jednokierunkową więc wyprzedzanie może odbyć się z prawej strony (tak jak na dwukierunkowej z dwoma pasami w mieście... bo np. lewy pas porusza się żółwim tempem (korek) więc co - prawym nie można wyprzedzić w związku z czym musisz jechać tak samo wolno lub wolniej

LANEK

Komentarz

• Skfarek
        RS
        • 2010
        • 4795
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Wczoraj miałem jakąś kumulację:
        1. Miałem "przyjemność" jechać Czarnowiejską do alej za gościem w nowej E-klasie, który hamował przed każdą kałużą (było po ostrej burzy więc miał ich trochę po drodze).
        2. Jak już udało mi się znaleźć na lewym pasie poza zasięgiem kałużofoba trafiłem na emeryta w Albei, który jechał środkowym pasem dokładnie w koleinach wysyłając piękny pióropusz wody idealnie na szybę aut na lwym pasie (w tym moją) tak, że zanim udało mi się go wyminąć przez parę sekund miałem zerową widoczność.
        3. No i "deser" - na alejach na wysokości jubilata kretyn z włoskimi blachami z prawego pasa, przeciął trzy pasy (i prawie ładując mi się w auto) przejechał na skrajny lewy. Nie muszę dodawać, że nie tracił czasu na patrzenie w lusterka.
        Po takim dniu żałuję, że nie poruszam się po naszych drogach wozem bojowym piechoty albo czołgiem :evil:
        Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
        6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
        Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• meesha
          Ambiente
          • 2009
          • 145

Zamieszczone przez Skfarek
          ... trafiłem na emeryta w Albei, który jechał środkowym pasem dokładnie w koleinach wysyłając piękny pióropusz wody ...
          spoko, nie trzeba czołgu na takich - choć pewnie jeszcze o tym nie wie, ale jak to w fiatach bywa przy takiej jeździe, zapewne właśnie dogorywa mu alternator (mają go na dole w okolicach prawego koła, bez specjalnej osłony z dołu)

Komentarz

• adi747
            L&K
            • 2008
            • 1138

czołg to by sie faktycznie na niektórych przydał ja wczoraj z bonarki wracałem to dziadek jechał dosłowne 30 na godzine seicentem nie wytrzymałem wyprzedziłem a dziś pan z astry mnie strąbił i obmrugał bo wg niego na remontowanej dziurawej drodze za wolno jechałem :evil: jeżdzić po poskich drogach to masakra nie zmienie tego zdania
            http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
            była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
            2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
            JEST
            megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
            octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
            octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• keneida
              Rider
              • 2010
              • 316

Wypadek drogowy, samochody na chodnik przepchane. Na klasycznym skrzyżowaniu w kształcie +. Przyjechała policja staneła 1 metr za pasami dla pieszych na pasie ruchu radośnie blokując wyjazd ze skrzyżowania
              Wrocławskie spoty

Komentarz

• rkb
                RS
                • 2008
                • 2152
                • Rapid Spaceback (NH1)
                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

A co powiecie na sytuacje kiedy na drodze publicznej facet nagle sie zatrzymuje wrzuca wsteczny i dokonuje lewoskretu w lewo nie patrzac w lusterka kiedy wyprzedza go samochod? dobrze ze bylo sporo trawnika na boku.... nie tylko w polsce sa idioci
                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Deo
                  RS
                  • 2009
                  • 1729
                  • Volkswagen
                  • CRMB 2.0 TDI 150 KM

rkb, jakiś czas temu miałem podobny przypadek.
                  Gość, zaraz za skrzyżowaniem się zatrzymał i nie zwracając uwagi na to czy ktoś za nim jedzie zaczął cofać. I jeszcze był wielce zdziwiony, że ktoś go strąbił i zaczął opierdalać.
                  Pozdrawiam,
                  Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                  Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7460
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Wracam sobie dziś od lekarza, jadę sobie spokojnie raszyńską w stronę Pomnika Lotnika i na jego wysokości jest rondo (skręt w lewo | skręt w lewo & jazda na wprost | jazda na wprost | jazda na wprost & skręt w pawo) i jadę sobie pasem, którym można jechać tylko prosto, przede mną BMW E60 i VW Sharan i będą już praktycznie za rondem nagle kierownika Sharana wrzuca lewy kierunek i ogień przecinając dwa pasy w Wawelska :shock: było nieciekawie, bo pasem po mojej lewej (tym co można w lewo i prosto) leciał kolo Q5 i ledwo wyhamował. No nie mam pytań poprostu. Jest oznakowanie pionowe i poziome, pokazane jak jechać, z którego pasa skręcić, a tu taka akcja. Naprawdę trzeba mieć oczy dookoła głowy.

Komentarz

• karolca
                      Rider
                      • 2009
                      • 431

Zamieszczone przez Mihau
                      Wracam sobie dziś od lekarza, jadę sobie spokojnie raszyńską w stronę Pomnika Lotnika i na jego wysokości jest rondo (skręt w lewo | skręt w lewo & jazda na wprost | jazda na wprost | jazda na wprost & skręt w pawo) i jadę sobie pasem, którym można jechać tylko prosto, przede mną BMW E60 i VW Sharan i będą już praktycznie za rondem nagle kierownika Sharana wrzuca lewy kierunek i ogień przecinając dwa pasy w Wawelska :shock: było nieciekawie, bo pasem po mojej lewej (tym co można w lewo i prosto) leciał kolo Q5 i ledwo wyhamował. No nie mam pytań poprostu. Jest oznakowanie pionowe i poziome, pokazane jak jechać, z którego pasa skręcić, a tu taka akcja. Naprawdę trzeba mieć oczy dookoła głowy.
                      oczy dookoła głowy to jedno, drugie to mieć tupet tak jeździć jak ten z Sharana. Ale podobne akcje też widziałam.

Stoję [pierwsza] na czerwonym świetle. Są trzy pasy. Lewo, prosto, prawo. Skręcałam w lewo. Nagle, ni z gruszki, ni z pietruszki, jeszcze na czerwonym, z pasa na wprost w lewo [cały czas czerwone światło] skręca gostek [nie pamiętam marki]. To nic, że z przeciwnego kierunku jechali [na zielonym]. Czegoś takiego się nie spodziewałam.

LANEK

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez karolca
                        Stoję [pierwsza] na czerwonym świetle. Są trzy pasy. Lewo, prosto, prawo. Skręcałam w lewo. Nagle, ni z gruszki, ni z pietruszki, jeszcze na czerwonym, z pasa na wprost w lewo [cały czas czerwone światło] skręca gostek [nie pamiętam marki]. To nic, że z przeciwnego kierunku jechali [na zielonym]. Czegoś takiego się nie spodziewałam.
                        w wawie nie raz widziałem takie akcje. Najlepsze miejsce jest jak się z Grójeckiej skręca w lewo w Bitwy Warszawskiej. Tam mieści się czasami po takim manewrze 4 czasami 5 samochodów, bo im się nie chce czekać w kolejce.

Komentarz

• karolca
                          Rider
                          • 2009
                          • 431

Mihau, tylko ruch był tak duży, że nie wiem jak on przeleciał między samochodami jadącymi z przeciwnego kierunku.
                          a to co się dzieje w stolicy, to chyba nikogo nie zaskoczy

LANEK

Komentarz

• Bartolomeo
                            Rider
                            • 2010
                            • 267

No to ja dzisiaj wpadam na rondo na które wjeżdża się dwoma pasami, bez oznakowania który do czego (ale wiadomo, że prawym jedzie w prawo i na wprost, a lewym skręca się w lewo, zawraca i na wprost też można jechać). Ja jadę prawym, gość chciał na cwaniaka i wpadł na lewy i obaj jedziemy prosto, tylko że jak jedziemy prosto to ten wyjazd jest na drogę jednopasmową, tak więc ten co jedzie prawym pasem na rondzie ma pierwszeństwo nad tym co jedzie pasem wewnętrznym lewym, bo jadący zewnętrznym jest po jego prawej stronie. No i ja jadę prawym, a ten lewym też jedzie i w ostatniej chwili obaj zatrzymujemy się na równi przednich drzwi ja mu pokazuję, pukam się w głowę, a ten w kierunku do mnie albo pogroził palcem, albo pokazał ten środkowy, ale miałem już na to wy**bane. Gdyby miał CB to bym go zbeształ. Ale oczywiście to ja jestem młody, głupi i nie znam przepisów.

Trochę pogmatwałem, ale pisane szybko.

Usługi tokarskie, frezarskie
                            Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• karolca
                              Rider
                              • 2009
                              • 431

Zamieszczone przez Bartolomeo
                              No to ja dzisiaj wpadam na rondo na które wjeżdża się dwoma pasami, bez oznakowania który do czego (ale wiadomo, że prawym jedzie w prawo i na wprost, a lewym skręca się w lewo, zawraca i na wprost też można jechać). Ja jadę prawym, gość chciał na cwaniaka i wpadł na lewy i obaj jedziemy prosto, tylko że jak jedziemy prosto to ten wyjazd jest na drogę jednopasmową, tak więc ten co jedzie prawym pasem na rondzie ma pierwszeństwo nad tym co jedzie pasem wewnętrznym lewym, bo jadący zewnętrznym jest po jego prawej stronie. No i ja jadę prawym, a ten lewym też jedzie i w ostatniej chwili obaj zatrzymujemy się na równi przednich drzwi ja mu pokazuję, pukam się w głowę, a ten w kierunku do mnie albo pogroził palcem, albo pokazał ten środkowy, ale miałem już na to wy**bane. Gdyby miał CB to bym go zbeształ. I wiadomo ja młody, głupi i nie znam przepisów.

Trochę pogmatwałem, ale pisane szybko.
                              widać, że młody kierowca

LANEK

Komentarz

• radekgw
                                L&K
                                • 2010
                                • 1182

A ja dzisiaj bylem w Wordzie i jest -6 pkt, bo niestety bo ostatnim spotkaniu z vectra troche punktow wpadlo
                                Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• westwi78
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2940

Spoko, ja bym w sobotę zaliczył zderzenie z taczkami. Spadły gościowi na łuku z paki, nie wiedziałem ze tak się mogą odbijać dupne budowlane taczki. Brakło metra. Gdybym wyjechał 10 sekund wcześniej, to prawdopodobnie bym dostał nimi bezpośrednio i mógłbym tego posta dziś już nie pisać.

Komentarz

• radekgw
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1182

masakra, od razu przypomnialo mi sie oszukac przeznaczenie, bezpieczna odleglosc ponad wszystko :shock:
                                    Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• bzyq_74
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3467
                                      • Volkswagen
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                      w wawie nie raz widziałem takie akcje. Najlepsze miejsce jest jak się z Grójeckiej skręca w lewo w Bitwy Warszawskiej. Tam mieści się czasami po takim manewrze 4 czasami 5 samochodów, bo im się nie chce czekać w kolejce.
                                      Jak jechałem na spota do Was w maju to jeden z OCePków taki manewr wykonał - nadmienie że była do srebrna O II o rej. WB xxxxx (był na spocie ale nicka nie pamiętam) :diabelski_usmiech
                                      MARCIN
                                      Mój szkodnik

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez bzyq_74
                                        Zamieszczone przez Mihau
                                        Jak jechałem na spota do Was w maju to jeden z OCePków taki manewr wykonał - nadmienie że była do srebrna O II o rej. WB xxxxx (był na spocie ale nicka nie pamiętam) :diabelski_usmiech
                                        dojazd na spota rządzi sie swoimi prawami :lol: :szeroki_usmiech
                                        saport techniczny baj DGW
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm
                                        no i nie ma :-)

Komentarz

• fernando
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1890

Zamieszczone przez szkoda
                                          bzyq_74 napisał/a:
                                          Mihau napisał/a:

A może jednak była to biała OII na WB :lol: ?

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez fernando
                                            Zamieszczone przez szkoda
                                            bzyq_74 napisał/a:
                                            Mihau napisał/a:

A może jednak była to biała OII na WB :lol: ?
                                            nie tym razem
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• fernando
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1890

szkoda, oczywiście luz

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• winni77
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2183
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mnie dziś osłabił jakiś młodziak w takim małym pick-up vanie. Jechałem akurat na rowerze (w Londynie, ruch lewostronny). Wyprzedził mnie 100 metrów przed skrzyżowaniem i władował się w pole wyznaczone tylko dla rowerzystów (takie pole żeby rowerzyści mieli gdzie stanąć przed autami jak jest czerwone światło. Oki zlałem to, bo takich buraków niestety pełno. Później na kolejnym skrzyżowaniu ze środkowego pasa do jazdy na wprost skręcił w lewo. Dodam, że miał zepsuty kierunek (charakterystycznie szybko migał) i że jechał bez zapiętych pasów :evil:
                                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Zamieszczone przez winni77
                                                    bo takich buraków niestety pełno
                                                    czyli nie tylko u nas
                                                    chyba, że nasz :lol:
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...