Właśnie jestem po trasie do Chorwacji. Prawie cała droga na tempomacie w sumie coś około 1300km. Spalanie wg kompa 7,6/100, wg mnie coś około 8 litrów. A, tempomat ustawiony na 150km/h z góry i pod górę, chwilowo do 180, średnia prędkość z trasy 100km/h. Zaliczyłem dwa korki, w Austrii i Słowacji, oba to wypadki w sumie straciłem około 1,5 godziny.
Spalanie naszych aut - benzyna
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez SSWłaśnie jestem po trasie do Chorwacji. Prawie cała droga na tempomacie w sumie coś około 1300km. Spalanie wg kompa 7,6/100, wg mnie coś około 8 litrów. A, tempomat ustawiony na 150km/h z góry i pod górę, chwilowo do 180, średnia prędkość z trasy 100km/h. Zaliczyłem dwa korki, w Austrii i Słowacji, oba to wypadki w sumie straciłem około 1,5 godziny.
ja zapieprzając corsą 1,4 z Lublina do Krakowa w nocy mając średnią prędkość na trasie 110km/h spalanie miałem na poziomie 6 litrów. a autostrada to raczej nie jest..O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
Błękit RACE
Beżowa Alcantara
Columbus
Webasto
Komentarz
-
-
Jak dla mnie te 8 litrów to całkiem ok spalanie jeśli faktycznie były takie prędkości jak Kolega opisał... nie wiem czego oczekiwać po jeździe w okolicach 150km/h ale wtedy samochód raczej mało nie pali...
Ostatnio nawet rozbawił mnie jeden tuner w rozmowie o tym dlaczego wybrałem 1.4TSI... Ja na to, że oszczędny i wystarcza mi na dojazdy do pracy. Padło więc w moją stronę pytanie ile pali na autostradzie. Ja, że nie wiem bo mało jeżdżę po autostradach. I tu pojawiła się złota myśl... 1.4TSI to dupa bo dużo pali na autostradzie. Jak raz jechał chyba z Krakowa cały czas 190-200 to mu spalił 15... Pomyślałem - to i tak dobrze jak na tyle kilometrów z maksymalną prędkością...
Co do średniej prędkości z trasy to różnie ją można interpretować... chyba im wyższa tym lepsze warunki do jazdy bo można cisnąć równo cały czas...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BiDi01Zamieszczone przez SSWłaśnie jestem po trasie do Chorwacji. Prawie cała droga na tempomacie w sumie coś około 1300km. Spalanie wg kompa 7,6/100, wg mnie coś około 8 litrów. A, tempomat ustawiony na 150km/h z góry i pod górę, chwilowo do 180, średnia prędkość z trasy 100km/h. Zaliczyłem dwa korki, w Austrii i Słowacji, oba to wypadki w sumie straciłem około 1,5 godziny.
ja zapieprzając corsą 1,4 z Lublina do Krakowa w nocy mając średnią prędkość na trasie 110km/h spalanie miałem na poziomie 6 litrów. a autostrada to raczej nie jest..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauZacznijmy od tego, że Corsa to mały samochód, po drugie raczej kolega SS jedzie zapakowany, kolejna sprawa to wyższa temp. zewnętrzna więc pewno klima miała co robić, większy silnik w Octavii, wysokie prędkości strasznie szybko podbijają spalanie, korki, do tego pewnie jakieś zjazdy/podjazd jadąc przez Austrie i w Chorwacji też się zdarzają. Ja uważam, że jest to bardzo dobry wynik.O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
Błękit RACE
Beżowa Alcantara
Columbus
Webasto
Komentarz
-
-
Panowie tak jak pisałem 150km to tempomat i bez litości (góra i dół, szczególnie Austria i Chorwacja jak pisał Mihau, ), klima 20° non stop. Co jakiś czas postój bo maluchy musiały coś zjeść i do WC. Auto wypchane na max zgrzewki wody itp). Z moich dotychczasowych obserwacji wynika, że do 110km/h jest bardzo dobrze ze spalaniem, później ... W końcu to 1,8 i pojemność swoja ma. Wyjścia nie ma. Jechałem 14 godzin i nie mam zamiaru z powodu spalania przedłużać trasy do 20.
Oczywiście wolałbym żeby spalał 7 i mniej ale bez przesady. Kolega jechał Vectrą kombi 1,9jtd czy jakoś tak (150KM) i z tego co mówił to coś powyżej 6 litrów spalił (6,2 czy 6,4).
Więc jeśli moje 8 litrów dla kogoś to dużo, trudno taka jest prawda. Auto jest sprawne, w miarę nowe bo czerwiec 2010 roku odebrane. Nic się z nim nie dzieje to inaczej musi mi dać popalić :wink:Pisał Sebastian
Komentarz
-
-
BiDi01, nie możesz tak wprost tego przeliczać. Ja mam 17" 225/45 czy jakoś tak. Trasa Częstochowa-Złoty Stok potrafię na zimówkach zrobić na 5,9litrch/100km. W lecie na letnich to jest nie do osiągnięcia, próbowałem ale poniżej 6,3l nie zejdę. Oczywiście to są wskazania komputera. Trasa tez nie jest jakaś super. Widzę, że masz nowe 1.4, jak dotrzesz to spróbuj ze stałą prędkością jechać ale tak, żebyś miał ponad 3000 rpm. Zobaczysz co się dzieje ze średnim spalaniem
[ Dodano: Czw 25 Lip, 13 23:34 ]
mirek_p11, doszedłem do tego, że jak muszę jechać szybko to trzeba za to zapłacić, czasem nawet mandat. Trudno. Za darmo nie ma nic.
Jak jechałem przez Austrię i Chorwację to tylko na temp. oleju lukałem. Poniżej 108° nie chciała zejść, 112 to maks. Na pozostałej trasie to tak constans 105°.Pisał Sebastian
Komentarz
-
-
SS, laczek 225/45/17 , klima, prędkość powyżej 110 km/h podwyższają znacznie spalanie. Jak jadę z rodziną w trasę to zawsze liczę średnio 8l i rzadko się zdarza abym tą wartość przekroczył. Są plusy i minusy benzyniaka, ale wybór był świadomy i jak na razie nie narzekam. Banan jest często na twarzy zwłaszcza przy wyprzedzaniu maruderów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SSWidzę, że masz nowe 1.4, jak dotrzesz to spróbuj ze stałą prędkością jechać ale tak, żebyś miał ponad 3000 rpm. Zobaczysz co się dzieje ze średnim spalaniem
Powiem że po bandzie robię tę trasę ale da sie mało spalić mimo że jadę z pewnością powyżej 3000 rpm. Gdy noga z gazu nie schodzi to spalanie jest niskie. Jadąc spowrotem w wiekszym ruchu o takim spalaniu nie ma mowy.O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
Błękit RACE
Beżowa Alcantara
Columbus
Webasto
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mirek_p11Ostatnio szybka trasa Karpacz - Gdynia i spalanie jakie miałem to 10l/100 km. Autostrada zrobiła swoje :diabelski_usmiech
tzn chodzi mi o to że tsi są wrażliwe na intensywne i konkretne używanie pedałów gazu oraz hamulca + zmiany biegów w trochę innych wartościach niż sugeruje to podpowiadacz zmiany biegówSPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wojtas_PoznańZamieszczone przez mirek_p11Ostatnio szybka trasa Karpacz - Gdynia i spalanie jakie miałem to 10l/100 km. Autostrada zrobiła swoje :diabelski_usmiech
tzn chodzi mi o to że tsi są wrażliwe na intensywne i konkretne używanie pedałów gazu oraz hamulca + zmiany biegów w trochę innych wartościach niż sugeruje to podpowiadacz zmiany biegówO3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
Błękit RACE
Beżowa Alcantara
Columbus
Webasto
Komentarz
-
-
po drodze nie ma mowy żeby cały czas jechać na tempomacie. Zawsze znajdzie się ktoś kto zajedzie, choć nie ma tego tak często jak na naszych autostradach. Ja tempomatu używam też do rozpędzania, czyli jak muszę zwolnić to hamuję, później przycisk i do następnego hamowania nie ruszam nogamiZamieszczone przez BiDi01Jest to niemożliwe jedynie z Scirocco mojej mamy gdzie się nie da nie depnąć ostro na pedał gazu:PPisał Sebastian
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SSjak masz "sykacza" na prawym przednim fotelu to depnąć jest ciężkoO3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
Błękit RACE
Beżowa Alcantara
Columbus
Webasto
Komentarz
-
-
1.4 TSI. Trasa Siedlce-Czarnogóra-Siedlce (przez Słowacje, Węgry, Bośnię), rewelacyjna trasa górskimi ścieżkami przez Durmitor, potem pod granicę albańską, i powrót przez Chorwację już autostradami. Średnia wyszła 70 km/h z całej trasy (w górach dziesiątki kilometrów jechaliśmy na 2, sporadycznie 3 biegu). Ogółem przejechane 4200 km, 2 dorosłych plus 2 dzieci, bagażnik pełen (sprzęt campingowy) plus box na dachu. Klima włączona cały czas. Średnie spalanie wg komputera wyszło 6.6, liczone wg zakupionej benzyny 6.4. Jechaliśmy na 4 auta - reszta to były diesle i im wyszło ponad litr mniej :evil: .
Ale chyba po tej trasie silnik spokorniał, bo teraz po kraju jeżdzę jak jeździłem dawniej a robię na baku ponad 1000 km (komp pokazuje 4.9 spalanie, mi z baku wyszło 5,1). Przed wyjazdem przy tym samym stylu jazdy było 5,5 -5,8.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciek.sz1.4 TSI. Trasa Siedlce-Czarnogóra-Siedlce (przez Słowacje, Węgry, Bośnię), rewelacyjna trasa górskimi ścieżkami przez Durmitor, potem pod granicę albańską, i powrót przez Chorwację już autostradami. Średnia wyszła 70 km/h z całej trasy (w górach dziesiątki kilometrów jechaliśmy na 2, sporadycznie 3 biegu). Ogółem przejechane 4200 km, 2 dorosłych plus 2 dzieci, bagażnik pełen (sprzęt campingowy) plus box na dachu. Klima włączona cały czas. Średnie spalanie wg komputera wyszło 6.6, liczone wg zakupionej benzyny 6.4. Jechaliśmy na 4 auta - reszta to były diesle i im wyszło ponad litr mniej :evil: .
Ale chyba po tej trasie silnik spokorniał, bo teraz po kraju jeżdzę jak jeździłem dawniej a robię na baku ponad 1000 km (komp pokazuje 4.9 spalanie, mi z baku wyszło 5,1). Przed wyjazdem przy tym samym stylu jazdy było 5,5 -5,8.O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
Błękit RACE
Beżowa Alcantara
Columbus
Webasto
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez iFimaciek.sz, jaką ty masz prędkość przelotową że pali ci średnio 4.9? Mój przy 80 km/h pali chwilowo jakieś 4.5 do 5 więc osobiście nie wiem jak ty to robisz.
Komentarz
-
-
Trasa 1300 km (cztery osoby, pełny bagażnik) na południe, klima prawie non stop, na tempomacie śr. spalanie 6,1 l/100 km, śr. prędkość 98 km/h. Prędkość jazdy przelotowa 100-130 km/h. I niestety w tych upałach caxa dość wyraźnie "puchnie" :cry:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Malutka turbinka, malutki intercooler, który płynem chłodniczym chłodzi powietrze w dolocie :idea: Dużo gorącego powietrza w atmosferze i brak werwy z silnika :!:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
Komentarz