Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mihau
    RS
    • 2009
    • 7460
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

darciowawa, chyba masz coś nieteges z samochodem albo masz za ciężka prawą nogę
    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Viniu
      Rider
      • 2008
      • 517

Kolejne tankowanie i tym razem juz mi nie do smiechu :P

391km i 45l zatankowane, co daje 11,51l/100

Na usprawiedliwienie dodam, że:
      - jazda 100% miejska na krótkich dystansach,
      - 100km z tego dystansu to jazda bardzo dynamiczna,
      - pewnego dnia auto chodziło ok. 2 godz. na wolnych obrotach, więc ze dwa litry poszły z dymem
      Pozdrawiam

Komentarz

• Jac_ek
        RS
        • 2009
        • 1733

Viniu, czyli jest to potwierdzenie, że 1.4TSI i 1.6 pod względem spalania są identyczne.
        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Viniu
          Rider
          • 2008
          • 517

Jac_ek, na to by wyglądało Jeszcze tak mieć te 25 dodatkowych koni i kilka Nm więcej...
          Pozdrawiam

Komentarz

• darciowawa
            Drive
            • 2010
            • 60

Mihau, Jeżdżę spokojnie, bez szaleństw.
            Gdzie mogę sprawdzić spalanie?
            Pozdrawiam
            Darek

Komentarz

• piociel
              Rider
              • 2010
              • 526
              • Volkswagen

Po dwóch miesiącach doświadczeń i 20 tankowańach u mnie to wychodzi następująco:

trasa: 6-7 L/100km i nie zależnie jak jadę. Jak ekonomicznie to coś około 6, ale jeszcze nigdy nie widziałem 5 z przodu. Nie wiem jak niektórzy na forum mogą zejść do takiej wartości. Przy jeździe normalnej 120-130 km/h nie przekroczyłem jeszcze 7 L. Co ciekawe trasa z Niemiec do PL 750 km, średnio około 150km/h, 3 chłopa na pokładzie i pełny bagażnik wyszło 6,9L/100km (na jednym baku - to był dla mnie :shock.

miasto: 8,7-11 L/100km tu już spalanie regulują korki. W większości jadę 10km przez 40 min.

Przy normalnej jeździe raczej stosuje się do "poleceń" zmiany biegu wyświetlanych na komputerze.
              Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
              Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

dla ciewkawości , wczoraj jeździłem a5 w 2.0 tsi dsg , średnie spalanie na 2 - 10,8 l . właścicielka kobieta jeżdżąca dość dynamicznie , 2/3 trasa . kurde , niby mało jak na moc i benzynę , ale jak porównam do 6.8 w mojej to wychodzi prawie 2 razy więcej... . ale ropa drożeje więcej od benzyny wiec niedługo się wyrówna :diabelski_usmiech
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• shok
                  RS
                  • 2009
                  • 2070
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez piociel
                  ale jeszcze nigdy nie widziałem 5 z przodu. Nie wiem jak niektórzy na forum mogą zejść do takiej wartości
                  Nie prawda.Sa tacy co maja srednio 6.A na trasie do 4-5 schodza... :!: 8)

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

Zamieszczone przez leszekmw
                    w mojej to wychodzi prawie 2 razy więcej..
                    no ale 2.0 TSI jest znacznie szybsze od 2.0 TDI, no i ten klekot vs mruczenie ;-) - bezcenne

Komentarz

• piociel
                      Rider
                      • 2010
                      • 526
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez shok
                      ale jeszcze nigdy nie widziałem 5 z przodu. Nie wiem jak niektórzy na forum mogą zejść do takiej wartości
                      Nie prawda.Sa tacy co maja srednio 6.A na trasie do 4-5 schodza... :!: 8)
                      W 6 uwierzę. W resztę tego co piszesz - nie. Nie ma takiej możliwości. Nie w 1,4 TSI.
                      Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.

Komentarz

• józiu
                        Classic
                        • 2010
                        • 29

Właśnie teraz są sprzyjające warunki :wink: do niskiegio spalania (oczywiście w trasie). W piątek jechałem trasę 140 km - śnieżyce, zawieje, mnóstwo tirów średnie spalanie komp pokazał 5,3l/100km. Oczywiście jazda w miarę płynna generalnie max. 80 km/h, dwa razy nie wytrzymałem i docisnąłem trochę :twisted: żeby kolumny tirów powyprzedzać.

Komentarz

• Jac_ek
                          RS
                          • 2009
                          • 1733

Zamieszczone przez józiu
                          Oczywiście jazda w miarę płynna generalnie max. 80 km/h, dwa razy nie wytrzymałem i docisnąłem trochę :twisted: żeby kolumny tirów powyprzedzać.
                          no tak, ale to pewnie był 1-2 km ostrzejszej jazdy na 140 km całości, więc się nie liczy :lol:

Komentarz

• bedziak
                            Classic
                            • 2010
                            • 12
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

1,4 TSI ,Najnizsze jakie udało mi sie osiągnąć jadąc z "ogonem" w lecie przy predkosci sredniej 80-90 km/h to 4,9l/100 na trasie liczącej około 200 km- to było lato .Teraz często mam trasę -dystans 500 km w jedna stronę i spalanie wynosi w okresie zimowym srednio 6,4/100 .W okresie letnim i przy mniejszych korkach i płynnej jeździe schodziłem do 5,5 /100 jadąc z predkosciami 90-120 km/h.Naprawde sie da ,dodam zę stosuje sie do podpowiedzi komutera.

Komentarz

• Viniu
                              Rider
                              • 2008
                              • 517

Moje tankowanie z wczoraj:

437km, zatankowane 48,67l co daje równe 11,11l/100km. Całość 100% miasto, krótkie 3-5km odcinki. Jazda ekonomiczno-normalna. Ehh...
                              Pozdrawiam

Komentarz

• słoń
                                Elegance
                                • 2010
                                • 777

Zamieszczone przez bedziak
                                1,4 TSI ,Najnizsze jakie udało mi sie osiągnąć jadąc z "ogonem" w lecie przy predkosci sredniej 80-90 km/h to 4,9l/100 na trasie liczącej około 200 km- to było lato .Teraz często mam trasę -dystans 500 km w jedna stronę i spalanie wynosi w okresie zimowym srednio 6,4/100 .W okresie letnim i przy mniejszych korkach i płynnej jeździe schodziłem do 5,5 /100 jadąc z predkosciami 90-120 km/h.Naprawde sie da ,dodam zę stosuje sie do podpowiedzi komutera.
                                da się i to bez jakiejs specjalnej zamulki

Komentarz

• Ayu
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4154

Ja to chyba coś pokręciłem na tym motostat bo mi wychodzi za duże to spalanie ops:
                                  Muszę dokładnie przeanalizować moje zapiski...

Komentarz

• Viniu
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 517

hotrain, drugi i trzeci wpis od dołu z pewno coś pochrzaniłeś.. bo z jednego wychodzi Ci spalanie 46 litrów na 100 !! A z drugiego ponad 15 przy przewadze trasy... coś pogmerałeś )

Reszta jak najbardziej wiarygodna.
                                    Pozdrawiam

Komentarz

• piociel
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 526
                                      • Volkswagen

Zamieszczone przez hotrain
                                      Ja to chyba coś pokręciłem na tym motostat bo mi wychodzi za duże to spalanie ops:
                                      Muszę dokładnie przeanalizować moje zapiski...
                                      nic nie pochrzaniłeś...Policzył Ci tylko spalanie od przed ostatniego tankowania, bo wcześniej miałeś nie pełne tankowania. Motostat ma sens jak zawsze tankujesz do pełna, bo w przeciwnym razie będą to tylko szczątkowe statystyki.

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

Motostat ma sens jak zawsze tankujesz do pełna
                                        To mnie się to nie uda, ja jak mam 30% paliwa w zbiorniku, szczególnie w zimę staram się jechać na stację jak najszybciej możliwe, nigdy nie wiadomo co się wydarzy po drodze...

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Motostat ma sens jak zawsze tankujesz do pełna
                                          To mnie się to nie uda, ja jak mam 30% paliwa w zbiorniku, szczególnie w zimę staram się jechać na stację jak najszybciej możliwe, nigdy nie wiadomo co się wydarzy po drodze...
                                          i co, nie dolewasz do pełna :?: :szeroki_usmiech
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Ayu
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 4154

szkoda, No właśnie odwrotnie jak mam 30% w zbiorniku gonię na stację uzupełnić do pełna.

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

szkoda, No właśnie odwrotnie jak mam 30% w zbiorniku gonię na stację uzupełnić do pełna.
                                              no właśnie to co ma się nie udać :?:
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Ayu
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 4154

szkoda, aaaa, kuźwa, idę po kawę bo śpię jeszcze! Masz rację: " do pełna" :szeroki_usmiech Ale i tak popierniczyłem te statystyki. Już mam wszystko przygotowane i pozmieniam jak znajdę czas, jest dobrze :szeroki_usmiech

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

szkoda, aaaa, kuźwa, idę po kawę bo śpię jeszcze! Masz rację: " do pełna" :szeroki_usmiech Ale i tak popierniczyłem te statystyki. Już mam wszystko przygotowane i pozmieniam jak znajdę czas, jest dobrze :szeroki_usmiech

no, pozmieniaj tam i będzie dobrze
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• doctore
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 205

Teraz mamy wiadomo zimę :zimno to spalanie naszych octavek wzrasta. Ostatnia moja trasa 2 tygodnie temu z 4 osobami na pokładzie plus bagaż i wyszło 7,1 l a w dniu dzisiejszym jazda po mieście ok. 80 km prawie bez korków komp pokazał 7,4 l - całkiem nieźle jak na warunki zimowe. Na razie jestem ze spalania zadowolony
                                                    Jest to lepszy wynik niż w moim poprzednim Peugeocie 206 SW, 1,4 benzyna.

Dziś 1 stycznia jazda poza miasto 40 km w jedną stronę i 4 osoby na pokładzie z bagażem. Średnie spalanie - 6,5 l. Jest super.

Wczoraj 2 stycznia wyszło jeszcze lepiej. Wypad za miasto 80 km w jedną stronę i 2 osoby na pokładzie. Średnio wyszło 5,9
                                                    Jest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.

Komentarz

Pracuję...