Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez Jasiek81
    A dlaczego jechałeś na 5. biegu a nie 6. Masz jakieś spostrzeżenia tym temacie ??
    bo pewnie miał 1300 obr na szóstce przy tej prędkości.
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

A jak nazwiesz jazdę na tym odcinku w godzinach szczytu ??
      Nazwę to staniem w korku od Marsa w stronę miłosnej i crussingiem na Siekierkowskim
      Zamieszczone przez szkoda
      A dlaczego jechałeś na 5. biegu a nie 6. Masz jakieś spostrzeżenia tym temacie ??
      dokładnie tak
      (nie zmienia to faktu że 120-140 jest fajniej ten samochód jest stworzony do tej prędkości).
      Nie no jasne ale staram się max 10-11km/h jeździć po Siekierkach nawet jak nie ma policji, mało czasu się nadrobi na tak krótkim kawałku jadąc szybciej (raz mi się zdarzyło 18km/h lecieć ale to tylko na odcinku od Bora-Komorowskiego do Marsa czyli w sumie rozpędziłem się i już hamowałem)
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Jasiek81
        Drive
        • 2011
        • 52

Zamieszczone przez Mihau

dokładnie tak
        To dlaczego ja mam przy 80km/h na 6. biegu 1700 obr/min a na 5. 2000 obr/min ?? A mamy chyba te same silniki - CDAA... U mnie na 6. biegu przy 2000obr/min jest 95km/h, przy 3000obr/min jest 140km/h a przy 4000obr/min jest 195km/h a potem na obrotomierz już się nie patrzy...

Komentarz

• Marcinooo
          Rider
          • 2009
          • 332

Trasa Zakopane - Białystok. Na pokładzie 4 dorosłe osoby + załadowany bagażnik. Spalanie 6.4 l/100 km. Średnia prędkość z trasy to 70 km/h.
          Świetny wynik

Komentarz

• Wlody
            Ambiente
            • 2009
            • 144

Trasa Siedlce-Krynica Morska 420km 2+1 i cały bagażnik ,średnia 7.3 w automacie więc może być.
            -------------------------------------------------------
            moja pierwsza octa http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33459

Komentarz

• TM1
              Drive
              • 2011
              • 66

Trasa Kraków- Rzeszów
              w korkach, klima, 2osoby na pokładzie
              dotarcie, spalanie średnie wg kompa 5,6l

Trasa Rzeszów- Bialystok
              solo, spalanie wg kompa 5,4l
              Czarna Perła O2FL

Komentarz

• kabanos
                RS
                • 2011
                • 4544
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Dla mnie niezrozumiałe jest, żeby przy silniku 1,8 TSI bić rekordy jak najmniejszego spalania. Przecież taki silnik to aż się prosi żeby pocisnąć :diabelski_usmiech

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Zorr
                  RS
                  • 2011
                  • 2110

Zamieszczone przez kabanos
                  Dla mnie niezrozumiałe jest, żeby przy silniku 1,8 TSI bić rekordy jak najmniejszego spalania. Przecież taki silnik to aż się prosi żeby pocisnąć :diabelski_usmiech
                  jedno drugiemu nie przeszkadza.

Wczoraj jechałem trasę ~Krotoszyn <-> Wrocław. (dokładnie to dwie miejscowości za Krotoszynem rozpocząłem)
                  Dla trasy 47km, średnie spalanie wg kompa wyszło 5.0l/100km, prędkość średnia ~60km/h. Prędkości jakie starałem się utrzymywać to: 90km/h poza miastem, 60km/h miasto. Mimo jazdy "eko" wyprzedziłem 5 aut, dwa razy osiągając ponad 130km/h na trójce (bo się nie dało jechać za kimś kto w wiosce jedzie 40km/h a jak się okazuje jazda z prędkościami 80-90km/h nie gwarantuje, że nikogo się nie dogoni \).

I jako ciekawostkę:
                  Po pierwszych 7km, tylko trasy, przed Miliczem, miałem średnie spalanie 3,7 l/100km. Za Miliczem po ruchu wahadłowym, czerwonych światłach i zatrzymaniu na pasach, miałem 4,6l/100 km. Oczywiście przy tak krótkiej trasie (7km) jest spora szansa, iż mogło być "bardziej" z górki.
                  Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                  Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• rOBERTO795
                    RS
                    • 2009
                    • 3465
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Zorr
                    Zamieszczone przez kabanos
                    jedno drugiemu nie przeszkadza.

Wczoraj jechałem trasę ~Krotoszyn <-> Wrocław. (dokładnie to dwie miejscowości za Krotoszynem rozpocząłem)
                    Dla trasy 47km, średnie spalanie wg kompa wyszło 5.0l/100km, prędkość średnia ~60km/h. Prędkości jakie starałem się utrzymywać to: 90km/h poza miastem, 60km/h miasto. Mimo jazdy "eko" wyprzedziłem 5 aut, dwa razy osiągając ponad 130km/h na trójce (bo się nie dało jechać za kimś kto w wiosce jedzie 40km/h a jak się okazuje jazda z prędkościami 80-90km/h nie gwarantuje, że nikogo się nie dogoni \).

I jako ciekawostkę:
                    Po pierwszych 7km, tylko trasy, przed Miliczem, miałem średnie spalanie 3,7 l/100km. Za Miliczem po ruchu wahadłowym, czerwonych światłach i zatrzymaniu na pasach, miałem 4,6l/100 km. Oczywiście przy tak krótkiej trasie (7km) jest spora szansa, iż mogło być "bardziej" z górki.
                    Z takim 1.8 to bym na serwis jechał- zdecydowanie pali Ci jak Honda Prius . Albo do jakiegoś tunera żeby czasy wtrysków zwiększył :diabelski_usmiech
                    OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

Zamieszczone przez rOBERTO795
                      Z takim 1.8 to bym na serwis jechał- zdecydowanie pali Ci jak Honda Prius . Albo do jakiegoś tunera żeby czasy wtrysków zwiększył :diabelski_usmiech
                      ... albo regulacje tego co widać na MaxiDot'cie.

w temacie, na stronie volkswagena jest dokument opisujący "ecodriving" (ENG)
                      LINK
                      Ogólnie dokument ma sporo niespotykanych na co dzień statystyk dot. spalania.
                      Jedna z nich znajduje się na stronie 11 i jest to wykres spalania Golfa 1.4TSI (90kW) na różnych biegach. Wynika z niego, iż absolutne minimum spalania dla 1.4TSI to 3,3l/100km.

Komentarz

• shok
                        RS
                        • 2009
                        • 2070
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

na rolkach ? :alien1
                        ..........może lepiej nic nie będę pisać w tym temacie :diabelski_usmiech

Komentarz

• Zorr
                          RS
                          • 2011
                          • 2110

Zamieszczone przez shok
                          na rolkach ? :alien1
                          ..........może lepiej nic nie będę pisać w tym temacie :diabelski_usmiech
                          śmiało pisz pisz,
                          Co do wykresu to pewnie z rolek albo nawet z kompa, bo w dzisiejszych czasach tak jest taniej. Nie zmienia to faktu, iż spalanie przy 130km/h, już w realu, mam bardzo podobne (7.1l/100km na wykresie)

z tego wątku dla 1.4TSI by michalx Zrobiłem taki test dla 90 km/h. Na 5-ce wyszło 5,4, na 6 - 4,8
                          wg wykresu: 90km/h na 6 spalanie 4,7l/100km na 5 biegu 5,0l/100km.

Komentarz

• Eidos71
                            RS
                            • 2011
                            • 2050
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Autko ma jeszcze mały przebieg - 2.200 km, więc nie będzie to wynik miarodajny. Wczoraj lekko zapakowany bagażnik, dwie osoby (razem ze mną) na pokładzie, klimka, trasa 210 km, prędkość 93-95 km/h, co pewien czas wyprzedzanie, średnia prędkość z kompa 68 km/h, 90% trasa, 10% miasto - spalanie 5,6 l/100
                            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Mihau
                              RS
                              • 2009
                              • 7460
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Mszczonów - Warszawa 7,4L/100km :shock:
                              110-120 tempomat, klima 100%
                              dawno takiego spalania nie widziałem
                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• yunior81
                                RS
                                • 2010
                                • 1657
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Koledzy jak tak czytam wasze postyt to sobie myśle, że albo macie 1.4 TDi pod maską albo pchacie swoje auta :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

ps. pewnie mi sie zaraz dostanie :P :szeroki_usmiech

Komentarz

• Cordi
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 92

yunior81, e tam, a niby za co

Pochwal się ile Tobie łyka penzyny :P

Komentarz

• Psycho Dad
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 629

Kolega Zorr podaje spalanie z odcinka ... może poda z baku ? na pewno nie będzie to 6l ;p
                                    Kupowanie takiego silnika do eko jazdy to średni pomysł tak jak seryjne gumy 195
                                    Ja mam technikę jeśli komputer pokazuje <8l robię redukcje i wciskam gaz
                                    Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• ary
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 634

Co prawda zrobiłem dopiero 3.300 km ale podzielę się moimi spostrzeżeniami.
                                      Trasa 7-7,5 l/100km - prędkość utrzymywane w przedziale 100-120km/h, przy 90km/h można zejść poniżej 7l/100km
                                      Jazda mieszana 8-8,5 l/100km (40% miasto, 60% jazda podmiejska)
                                      Jazda miejska 9-9,5 l/100km (80% miasto, 20% jazda podmiejska)
                                      Styl raczej umiarkowany - obroty silnika w przedziale 2000-2500

Jak człowiek chce przyszaleć to wyjdzie nawet 12 l/100km.
                                      12 l/100km wychodzi też na pierwszych 3-4 km przy starcie z zimnego silnika.

Wyniki przeliczone z tankowania, komputer mi zaniża jakieś 0,5-0,7 l/100km

Jak na 4x4 uważam że całkiem nieźle
                                      O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• yunior81
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1657
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Cordi
                                        yunior81, e tam, a niby za co

Pochwal się ile Tobie łyka penzyny :P
                                        A więc :szeroki_usmiech : najniżej ile udało mi sie zejść w/g komputera to 5.7l - była to średnia z trasy Piotrków Tryb. - Zakopane i z powrotem. Nie będę sie rozpisywał jak to osiągnąłem bo jak sobie przypomnę to traumy dostaje :x PSJ przy mojej wtedy jeździe to była błyskawica - raz spróbowałem i nidgy wiecej!!!!!!!! Aha mówię oczywiście o paliwie 95 wtedy jeszcze LPG nie było.

Natomiast przy normalnej jeździe auto pali mi z "wyliczeń" nie z komputera śr. tzn. trasa 70%, miasto 30% 7-7.5 l. Natomiast najwieksze spalanie jakie udało mi się osiągnąć była to jazda 100% miasto, odcinki po 4,5,6 km z moja Lepszą Połową na zakupy :x :P wyszło 13.8l z klimą 100%.

Jednostka 1.6 nie jest zbyt oszczędna z czym sie liczyłem ale ja brałem ten motor tylko pod LPG - bo innego nie było :szeroki_usmiech

Komentarz

• Zorr
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2110

Zamieszczone przez Psycho Dad
                                          Kolega Zorr podaje spalanie z odcinka ... może poda z baku ? na pewno nie będzie to 6l ;p
                                          Kupowanie takiego silnika do eko jazdy to średni pomysł tak jak seryjne gumy 195
                                          z baku? najmniej 7,15l tyle że głównie jeżdżę po mieście, gdzie spalanie jak wcześniej pisałem waha się od 8,5 do 16,7 na tym samym krótkim odcinku ~5km.

to spalanie z trasy, co podałem wcześniej, to jechałem w mżawce przechodzącej w deszcz w ciągu aut aż po horyzont, jadących średnio 80km/h na trasie (Trzebnica - Wrocław) gdzie przez ~30km miejsc do wyprzedzania jest może ze 4, oczywiście zawsze zablokowane przez auta z naprzeciwka) ...
                                          rozumiem, iż kolega wtedy redukuje na 3 i jedzie dalej tym samym tempem a wszystko po to aby mieć wyższe spalanie tj. >8l ;-)

a tak poważniej, wg mnie ustawienia skrzyni biegów + ustawienia "doładowani"a już od poziomu 1500obr (czyli w zasadzie charakterystyka całości silnika), są zrobione właśnie pod eko jazdę.
                                          Przełożenie są bardzo długie i o ile ktoś nie "ciśnie" to po zmianie biegu obroty ciągle trafiają poniżej 2000obr. No chyba że ktoś jeździ przy stałej prędkości 60km/h na 3biegu (kiedy komp przy ~57km/h pokazuje zmianę biegu na V)

Komentarz

• SZARY-latan
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 35

Zamieszczone przez Psycho Dad
                                            :szeroki_usmiech
                                            Też uważam, że nie ma co kupować 1.8 jak się chce uprawiać ecodriving. Jestem zadowolony z każdego wyniku poniżej 9l/100. Choć ostatnio próbując lepiej się poznać z moją octavką na autostradzie Katowice - Wroc podjazdy pod Vmax średnie spalanie po 90km wyszło 13,5 l :diabelski_usmiech
                                            Niestety max prędkość jaką osiągnąłem to "tylko" 215 z zegara, podejrzewam że z GPS byłoby 205. Jechałem sam z lekkim bagażem więc to raczej mało jak na ten silnik. Myślę że gdyby nie duży wiatr byłoby lepiej. W najbliższym czasie wykonam kolejne próby.
                                            Z dodatkowych spostrzeżeń widzę, że komputer zawsze zaniża śr. spalanie.

Komentarz

• deportivo
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 7

trasa: Barcelona - Polska ok 120 litrow spalone wychodzi ok 5.2 - 5.6 L / 100km. dziekuje za uwage.

(eko-oszolom, jazda ok 105-120 km/h na 6 biegu).

Komentarz

• maciek.sz
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 102
                                                • Octavia III combi (5E5)
                                                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Polska -Chorwacja (ogółem ok 3500 tys km większość autostradą). Jechałem z kolega który ma Megnakę 1.9 diesel. Tankowaliśmy na tych samych stacjach (a on ma o 5l większy zbiornik) ogólne średnie spalanie 5,2 l/100 km.
                                                Zasięg na baku nieco ponad 1000 km. Na autostradzie jechaliśmy ok 120 km/h. Klima włączona cały czas, 4 osoby plus bagaże na camping na pokładzie.

(w drodze powrotnej średnia z komputera była 5,1 a z baku 5,0) :wink:

Komentarz

• obrus
                                                  Elegance
                                                  • 2011
                                                  • 783
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

A kolega w Megance jakie miał spalanie? Gwoli porównania oczywiście...

Komentarz

• maciek.sz
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 102
                                                    • Octavia III combi (5E5)
                                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

wg komputera było średnio 5,1 na całej trasie

Komentarz

Pracuję...