Spalanie naszych aut - diesel

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szachu
    Rider
    • 2009
    • 639
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez abstinent
    500km, z czego połowa ze stolicy do Bielska i raczej nie powoli, reszta miasto - 6,44 dystrybutor, komp 6,3
    I to jest normalne spalanie

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

szachu, but w podłogę a po mieście też ostatnio nowe rekordy
      np 9,5l z miasta do domu czyli jakieś 5-7km :diabelski_usmiech
      tylko sporo pod górkę :lol:

Komentarz

• szachu
        Rider
        • 2009
        • 639
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

abstinent, widzisz, ja z zasady mam "ciężką nogę" Jeździłem Fabią (1.4 16V, 75 KM)i też paliła więcej niż średnia. Ten ty (tzn. ja) chyba już tak ma

[ Dodano: Sro 24 Sie, 11 22:11 ]
        Zamieszczone przez szachu
        abstinent, widzisz, ja z zasady mam "ciężką nogę" Jeździłem Fabią (1.4 16V, 75 KM) i też paliła więcej niż średnia. Ten typ (tzn. ja) chyba już tak ma

Komentarz

• maksiu
          RS
          • 2011
          • 11466

Octavka I z 2001 r. 1.9 TDI 110 KM - seria spalanie:
          wyjazd wakacyjny 1100 km - 4,7 litra (klimatronic, przeważnie 100 km/h bez utrudniania ruchu innym),
          jazda w koło komina po małych miejscowościach i poza nimi - 5,6 litra
          Pozdr.
          Paweł

Komentarz

• natash
            RS
            • 2011
            • 2599

Które Octavię palą tyle, że na motostat widzę, że ludzie robią po 1000 km na jednym baku? To chyba jakaś O1?

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez natash
              Które Octavię palą tyle, że na motostat widzę, że ludzie robią po 1000 km na jednym baku? To chyba jakaś O1?
              przy spokojnej jeździe spokojnie da sie ponad 1 tys w BXE zrobic :diabelski_usmiech
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                przy spokojnej jeździe spokojnie da sie ponad 1 tys w BXE zrobic :diabelski_usmiech
                I to sporo ponad tysiąc.
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• jamaju
                  Drive
                  • 2009
                  • 92
                  • Octavia IV combi (NX5)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Wyjazd wakacyjny - 888km w jedną stronę, z tego około 80% jazda autostradą - w jedną stronę średnie spalanie z komputera 5,4l przy średniej prędkości 93km/h (niestety był kilkukilometrowy korek na autostradzie), z powrotem 5,3l (103 km/h). Całość (wraz z lokalnymi jazdami) 1872km - średnia prędkość 92km/h, spalanie z komputera 5,4l natomiast z tankowań wyszło 5,57
                  Jest O3 Combi 1.4 TSI
                  Była O2 Combi 1.9 TDI BXE

Komentarz

• kabanos
                    RS
                    • 2011
                    • 4544
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Trasa Kraków-Jarosławiec 700 km przez Łódź, Toruń, Bydgoszcz. Jazda nocą, średnia prędkość 80 km/h, klima, spalanie z kompa 5,3, dystrybutor 5,2l.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

Robiłem pomiary u mnie komp vs dystrybutor to zawsze 0,4 - 0,5 różnicy na niekorzyść kompa. Czyli na przykład 6,0l vs 6,5l.

Komentarz

• kabanos
                        RS
                        • 2011
                        • 4544
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Robiłem pomiary u mnie komp vs dystrybutor to zawsze 0,4 - 0,5 różnicy na niekorzyść kompa. Czyli na przykład 6,0l vs 6,5l.
                        Ja zazwyczaj mam rozbieżność do 0,3l.

Komentarz

• soszek81
                          L&K
                          • 2010
                          • 1245

I ja się pochwalę.

Ostatnimi czasy, w ciągu tego samego tygodnia, pobiłem swoje dwa rekordy.
                          Max i min spalanie w trasie.

Najpierw max.
                          Trasa Lublin - Tomaszów Lub. (solo, w TL dosiadka na łącznie 3dorośli + 1 w foteliku i pełny bagażnik)- Rzeszów - Kraków.
                          Od TL jazda nocą (czekaliśmy aby mały zasnął i się tak nie męczył). Cały czas klima i ogień na tłoki.
                          Poszło 6,05l/100km (z dystrybutora).

Kilka dni później traska Kraków-Łódź-Kraków (w zasadzie okolice ale chodzi o dystans).
                          W tamtą jazda nocą, bez klimy, powrót - klima konieczna (o 9 rano 28st).
                          Całość pokonana w tempie spacerowym - 95 na tempomacie. Ruszanie żwawe, ale bez przesady. Kilka razy ruszona turbina.
                          Spalanie 4,8l/100km (z dystrybutora) na dystansie ponad 550km. Nie wierzyłem że tak się da a tu proszę

Mój komp przekłamuje jak mu się spodoba od 0,3 (ostatnio) do 0,8.
                          W zasadzie się go nie wyczai i go ol....
                          Była O1 kombi ALH++ 150/340
                          Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• janko30
                            Drive
                            • 2011
                            • 50

Moj BXE serja tyle ze 4x4 i skrzynia 6. Trasa Polska- Jukej, klima non stop na auto i lodowka turystyczna na gniazdku- 6,2l/100km dane z paliwa nie z kompa, srednia predkosc 120km/h. Szczeze powiem ze myslałem ze bedzie mniej no ale odeszla juz era tanich diesli. Pozdrawiam

To czy u mnie jest coś nie tak? Ponad litr wiecej niz inni? A może wypowiedzieć sie ktoś kto posiada 4x4, Haldex ponoc nie jest spiety cały czas tak że powinno palic normalnie prawda?
                            Mowa dana nam jest po to, żeby wyrażać myśli

Komentarz

• kabanos
                              RS
                              • 2011
                              • 4544
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez janko30
                              Moj BXE serja tyle ze 4x4 i skrzynia 6. Trasa Polska- Jukej, klima non stop na auto i lodowka turystyczna na gniazdku- 6,2l/100km dane z paliwa nie z kompa, srednia predkosc 120km/h. Szczeze powiem ze myslałem ze bedzie mniej no ale odeszla juz era tanich diesli. Pozdrawiam

To czy u mnie jest coś nie tak? Ponad litr wiecej niz inni? A może wypowiedzieć sie ktoś kto posiada 4x4, Haldex ponoc nie jest spiety cały czas tak że powinno palic normalnie prawda?
                              Jeżeli średnia u ciebie wyszła 120 km/h to i tak niedużo spaliłeś.

Komentarz

• alpha_scorpius
                                Classic
                                • 2010
                                • 3

OII 2.0 tdi 140KM kombi BKD - jazda mieszana Szczyrk - Katowice spalanie 7.0 - 7,2 l/100 km przy prędkości max.do 130.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Zamieszczone przez alpha_scorpius
                                  OII 2.0 tdi 140KM kombi BKD - jazda mieszana Szczyrk - Katowice spalanie 7.0 - 7,2 l/100 km przy prędkości max.do 130.
                                  No nie padłem :lol:

Komus BKD pali 7l, czyli tyle co mi :twisted:

To moze na slasku auta wiecej pala niz w innych rejonach kraju - ale zeby 2l :twisted:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• tomcio2011
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 25

U mnie też jest podobnie z tymi przekłamaniami. Staram się jeździć oszczędnie, więc w dwóch ostatnich tankowaniach spaliłem według kompa 5,2 litra (30% miasto, prędkość do 120 km/h, 80% z klimatyzacją, hamowanie silnikiem). Z dystrybutora wyszło jednakże w obydwu przypadkach 5,7 litra.

Zastanawiam się, czy to niedoskonałość elektroniki w Skodzie, a może na przekłamania ma wpływ ogólny techniczny stan auta, np. duży przebieg (u mnie 180 tyś.), może już mniej wydajna turbina itp.

Pozdrawiam
                                    Mało kto myśli tak o Tobie,
                                    jak Ty myślisz sam o sobie.

Komentarz

• piotrek_os
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8162
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dziś mi wskoczylo 970 km i jeszcze rezerwa sie nie zapliła. Przy 910 km jak podłaczylem vaga to jeszcze pokazywało 12 litrów :diabelski_usmiech Wskazanie kompa na tą chwile mam 4,7 (trza doliczyc 0,2) :diabelski_usmiech - palił mi troszku wiecej ale ostatnio tankuje na 123 statoil i obserwuje spadek spalania :diabelski_usmiech

Komentarz

• janko30
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 50

Dziś mi wskoczylo 970 km i jeszcze rezerwa sie nie zapliła. Przy 910 km jak podłaczylem vaga to jeszcze pokazywało 12 litrów :diabelski_usmiech Wskazanie kompa na tą chwile mam 4,7 (trza doliczyc 0,2) :diabelski_usmiech - palił mi troszku wiecej ale ostatnio tankuje na 123 statoil i obserwuje spadek spalania :diabelski_usmiech
                                        no a jaka predkość średnia wskazuje twoje autko,? z klima czy bez no i jak załadowany? qrcze no ciezko mi sie chyba przyzwyczaić do takiego spalania, kreska na wskazniku opada niemilosiernie szybko, człowiek miał starego afn-a to zamienił na lepszy model ale zapomnial ze lepszy to nie znaczy ze mniej pali ;-( . trasa jak pisałem wczesniej 6,2. miasto z kompa 7,5 i to taka zadna szalencza jazda tylko takie ni no emeryt ni sportowiec, az strach pomyslec co bedzie w zimie i jak popada.

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8162
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez janko30
                                          no a jaka predkość średnia wskazuje twoje autko,? z klima czy bez no i jak załadowany? qrcze no ciezko mi sie chyba przyzwyczaić do takiego spalania, kreska na wskazniku opada niemilosiernie szybko, człowiek miał starego afn-a to zamienił na lepszy model ale zapomnial ze lepszy to nie znaczy ze mniej pali ;-( . trasa jak pisałem wczesniej 6,2. miasto z kompa 7,5 i to taka zadna szalencza jazda tylko takie ni no emeryt ni sportowiec, az strach pomyslec co bedzie w zimie i jak popada.
                                          jazda tak do 100 i w sumie bez korków. Średnie spalanie z całego uzytkowania mam 5,34/100. Najwieksze jakie mialem to 5,9 - przy sporych mrozach i chyba raz przy sporych upałach. Jak juz wczesniej gdzies pisalem wyglada mi na to, ze jak tankuje na 123 statoil to i spalanie mam mniejsze o ok 0,4-0,5/100 km.

Komentarz

• gruto
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1262
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Trasa Wodzisław Śl. ----Baśka Voda przez Plitvickie Jeziora ok 1150 km - prawie cały czas autostrada , prędkości 120-130 - średnie spalanie 4,7 :shock: - kocham to auto -( fotki wrzucę po przyjeździe , bo przed nami jeszcze Orebić na półwyspie Pljesac )

Komentarz

• janko30
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 50

no to moje pytanie do znawców, czy to możliwe ze naped 4x4 polyka 1l -1.5 l wiecej bez wzgledu jak jezdzimy? a jeśli nie to co moze byc przyczyna takiego palenia, jak byłem na vagu błędy świec żarowych wyskoczyły( na nastepny weekend beda zmieniane), spalanie na postoju 0.4-0.6, turbo daje według normy i pompki też ok, . dziekuje wszystkim z góry za sugestie

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Bedzia lykal wiecej, tak samo wiecej lyka DSG mimo ze producenci twierdza inaczej
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

Polska-Chorwacja-Polska 2800km z ostatnich 630km spalanie 6.3 prędkości 130-180, średnia prędkość 75km/h a czas przejazdu około 39h
                                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• eminowi
                                                    Classic
                                                    • 2011
                                                    • 1

Mojej OI ALH 90 KM na trasie Warszawa - Siedlce - Biała Podlaska - Włodawa (w sumie jakieś 250 km przez objazdy) wyszła średnia 4,8 wg komputera. Zakres prędkości 90-130 a chwilami było i 150. Wg mnie b.dobry wynik
                                                    Emilia.

Komentarz

Pracuję...