Zamieszczone przez Maicroft
Spalanie naszych aut - LPG (benzyna)
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
bishop w innym wątku pytał mnie o spalanie (chyba że takie jest niskie) ale ja chyba jeżdżę dość specyficznie, bo mieszkając na wsi, do pracy dojeżdżam ok 10 km do innej wsi, a jeżeli gdzieś jadę to raczej to trzeba traktować jako jazdę w trasie (do miasta odpowiednio 20 lub 80 km). jazda wg ograniczeń prędkości. to jest średnia z 116 tys km.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez samurajbishop w innym wątku pytał mnie o spalanie (chyba że takie jest niskie) ale ja chyba jeżdżę dość specyficznie, bo mieszkając na wsi, do pracy dojeżdżam ok 10 km do innej wsi, a jeżeli gdzieś jadę to raczej to trzeba traktować jako jazdę w trasie (do miasta odpowiednio 20 lub 80 km). jazda wg ograniczeń prędkości. to jest średnia z 116 tys km.
Zeby uzyskać taką średnia 7,7 to poza miastem musisz schodzić grubo poniżej 7 litrów.
Zimą tez masz takie zużycie?
samuraj napisał/a:
...jazda wg ograniczeń prędkości...
I to może być słowo-klucz
Komentarz
-
-
Wydaje mi się że zimą można mieć podobne spalanie (nie licząc rozruchu na Pb) ponieważ w lato chodzi klima.
Też jadę do pracy ze wsi przez wsie do małego miasta i jak jadę stałą prędkością przez jakiś czas to mam odruch patrzenia na spalanie chwilowe i wtedy pokazuje 6,5 l Pb czyli mniemam że to jakieś 7,5 l lpg.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NortheuszJakie są obroty mniej więcej przy takiej prędkości? Spalanie jak na prędkość masz wg mnie nieco więcej niż "econo", ale nie niepokojące
140kmh wg gps, wg licznika byłoby ~150kmh. MZ spalanie w normie - zwłaszcza, że mam BRC, które może być nieco mniej ekonomiczne niż fabryczne LR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czernobylobroty coś ok. 4500rpm, nie wnikałem.
140kmh wg gps, wg licznika byłoby ~150kmh. MZ spalanie w normieZamieszczone przez RuwadoPrzy 150 jest o niebo ciszej. Napisałem, że dla mnie to złoty środek miedzy hałasem, spalaniem i szybkościa pokonania trasy. A spalanie przy 150 aż 11 - 12 ? Sporo mniej. Wiadomo, że nawet na autostradzie nieraz się zwalnia, ale generalnie jak jade 150 (a ostatnio jechałem nocką po luźnej chorwackiej autostradzie ponad 400 km) spalanie nie przekroczyło 9 l. jak by mi paliła 12 - to by mnie na wczasy nad Adriatykiem nie było stać
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez samurajograniczenia plus zazwyczaj 10 km. zwykle jeżdżąc wyjeżdżam na tyle wcześnie, że nie mam ciśnienia. jazda z wystarczającą dynamiką, żeby w mieście nie utrudniać innym ruchu.
Komentarz
-
-
60tyś. czyli muszę na gwarancji jakieś tourne po europie zrobić żeby załatwić sobie darmową wymianę wtryskiwaczy... A czy jakieś zmiany w tych wtryskiwaczach były bo brat jak ma OI z ponad 80tys przebiegu i nic się nie działo z wtryskiwaczami jeszcze...a tu w OIIT widzę że wielu miało już wymieniane.
Komentarz
-
-
Pobudze watek o aucie na kropelke.
Zamieszczone przez Robert Majewski - LPG-FORUM.PL...Jak najbardziej. Samochód miał przebieg 12tyś.km jak został wzbogacony o instalacje gazową.
Spalanie paliwa: benzyna Pb95 - 7,5l/100km
gaz - 9,5l/100km
Samochód jeździ odcinkami 34km drogą ekspresową z prędkoscią 116km/godz. na tempomacie (tyle mam do pracy w jedną stronę).
Zbiornik gazu 61 litrów w kole zapasowym, większy by się nie zmieścił. Do dyspozycji silnika jest 42,6 litra gazu (parametr ustawiany przez serwis). Wg instrukcji Vialle 70% pojemnosci zbiornika.
W grudniu 2012 byłem w Austri na nartach, ja nie stwierdziłem mniejszego spalania gazu tankowanego w Czechach lub w Austrii. Jest różnica w cenie : Czechy- 3,2zł Austria- 3,6zł
Komentarz
-
-
Wyniki mojego Toura:
Dystans przejechany: 8012 km w tym 7227 km zrobionych w trybie LPG i 785km w trybie benzyny.
Pomiar od 21 lipca do 24 stycznia.
Zużycie: 7,26 LPG + 1,71 benzyny
Jeśli instalkę mam dobrze wyregulowaną to wg moich obliczeń w trybie LPG pali mi 7,26 LPG + 0,95 benzyny
Jeżdżę najczęściej na odcinkach 16 km DW (płynnie) + przejazd przez małe miasto (niewielkie korki). Także generalnie jazda 1/3 miasto + 2/3 trasa.
edycja: temperatura przełączania na LPG ustawiona na 55 stopni, stąd tak duże zużycie wachy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andrzej.PZamieszczone przez Kenutemperatura przełączania na LPG ustawiona na 55 stopni, stąd tak duże zużycie wachy.
należy prowadzić rozruch zimnego silnika na benzynie (nawet przy instalacji wtrysku gazu w fazie płynnej V i VI generacji) oraz rozgrzać silnik do temperatury 70° C nim przełączymy na gaz ze względu na trwałość silnika i zużycie gazu (dotyczy instalacji wtrysku gazu w fazie lotnej do IV generacji włącznie)
PS. Średni koszt paliwa 30,5gr/km.
Komentarz
-
-
Jak dla mnie 30*C to maks. Tak mam u siebie - szybko przełącza. Ale jak się skończy gwara na instalkę, to niewykluczone, że potestuję niższe temp.
O dostawaniu po tyłku przez silnik to jakieś bajki - to co ma powiedzieć użytkownik takiego ldpi - tam to start na gazie (jak to często bywa w I i II gen. ).
A tak poza tym to gaz nie zmywa filmu olejowego
Zamieszczone przez MaicroftNa 70'C to ja bym gazu nie montowal :lol:Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
tym razem po bandzie w wersji ekono:
z racji problemów opisanych tu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=65884 kulałem się przez pół naszego kochanego kraju trzymając się max. prędkości obrotowej ~3000rpm, aczkolwiek bez przesadnego kapelusznictwa i PSJ - cały czas dążyłem do prędkości 90kmh wg GPS, wyprzedzałem dopędzone TIRy. wyszło przy dystrybutorze 7,1L LPG/100.
dla poszukujących relacji pomiędzy realnym spalaniem LPG a wskazaniami na zegarach - wg. kompa spalanie wyszło 5.5L/100, czyli 1,29. zaraz się dowiem, że mam za bogato, za ubogo albo w ogóle apokalipsa bo ma być max 20% więcej niemniej przejechałem na tej instalacji gazowej 115kkm i "za ubogo" pojawiło się dotychczas 2 razy: raz świece, raz padnięta sonda lambda
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czernobylrelacji pomiędzy realnym spalaniem LPG a wskazaniami na zegarach - wg. kompa spalanie wyszło 5.5L/100, czyli 1,29Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165
Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez byq5.5L/100km na liczniku to jakies 6.3L na dystrybutorze czyli spalil ci 1.12 realnie
Komentarz
-
Komentarz