Gdzie tankujemy paliwo do TDI?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

Normalnie używam Auchan, ale przeważnie auto stoi od pt wieczorem do poniedziałku rano, akurat mam 1/4 baku i się zastanawiam czy dobić na Auchan i zobaczyć co będzie czy wykorzystać autosugestię ludu i Statoil.

Komentarz

• Biszczu
      RS
      • 2011
      • 5567

natash, lej gdzie chcesz i dolej sobie depresatora i będzie dobrze
      "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Flacha
        Rider
        • 2011
        • 315
        • Superb II combi (3V5)

Co prawda nie mam skodzianki jeszcze i jezdze na radzie cytrynką HDI ale powiem ze zeszlej zimy nie tankuje juz na Neste... Paliwo mi zamarzlo w przewodach.. Od tamtej pory tankuje na Statoil i nic sie nie dzialo z samochodem.
        Renault Megane Grandtour 1.4TCe Dynamique

Komentarz

• teklin
          Drive
          • 2010
          • 46
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Tankuje na Auchan i nic nie dolewam i nie miałem jeszcze problemów.

Komentarz

• JACK F
            Classic
            • 2009
            • 19

Paranoja -Shell czy BP to franczyza tylko nazwa i marketing a paliwo to Orlen lub Lotos.Zejdżmy na ziemie,czy opłaciłoby się przywozić paliwo z Anglii albo z Holandii Tak samo z dolewaniem dodatków do paliwa na mróz zapewniam Was że nie pomogą wszystko jest tak wyśrubowane że nic nie pomoże.Skoro komuś działa na psychikę tankowanie na tego typu stacjach i czują power w samochodzie to to niech dalej tak myślą. Oby na zdrowie .
            będzie OK.

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

Ja dziś zalałem asekuracyjnie Statoil, bo auto weekendami stoi pod chmurką 2-3 dni i nie chcę niespodzianek :P

Komentarz

• teklin
                Drive
                • 2010
                • 46
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Moje stoi na parkingu nieraz nawet tydzień i nie miałem problemów ale staram się mieć minimum połowę baku,szczególnie jak są mrozy.Na Auchanie jest duża rotacja, więc jest mniejsza szansa że się pociągnie z dna zbiornika stare paliwo z woda.
                Kiedyś we Władysławowie na stacji Orlen pytam się skąd maja paliwo a oni że jak im zabraknie to biorą z Lotosu bo bliżej.

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

To ja może powiem gdzie nie tankować - na pewno nie tankować na stacjach paliw które lata świetności mają już za sobą i nie są dealerem żadnego koncernu paliwowego.
                  Przed nowym rokiem przydarzyło się kierowcy zatankować z konieczności na takiej stacji paliw (stacja przed Ksiązem Wlk jadą w kier Krakowa) i po przejechaniu ca 14km szlag trafił wtryskiwacze w dwuletnim Sprinterze 416cdi.

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

Ja wczoraj jak zalewałem na Statoil, to po odkręceniu korka był on mokry w sumie nie sprawdziłem czy woda czy paliwo, ale chyba nie jest to normalne, w baku miałem 1/4 paliwa z Auchan.

Komentarz

• pawnowy
                      Drive
                      • 2011
                      • 98
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ja od 8 lat tylko i wyłącznie tankuje na BP. Kiedy nie było paliw Ulitmate tankowałem zwykłe odkąd są tylko Ultimate ON i nigdy nie miałem najmniejszych problemów. :-))
                      Jest: Srebrna OII FL Combi 2.0 TDI CR CFHC 4x4 2012
                      Była: Czarna OII Combi 1,9 TDI BXE 4x4 2007

Komentarz

• barteq
                        Rider
                        • 2011
                        • 309
                        • Opel

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• Tobi77
                          Rider
                          • 2012
                          • 509
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

BP Ultimate Diesel - warto do 1.9TDI AHF (O1) 110@136KM?
                          I nie pytam czy spali mi mniej o 0,000001 l ani czy zyskam na tym 5 km/h Vmax.
                          Chodzi mi o to, czy lepszy dla żywotności silnika czy wręcz przeciwnie. Powinien czyścić silnik z osadów, ale nie jestem pewien czy to akurat dobrze. :P
                          Olej półsyntetyk.
                          Moja Octavia

Komentarz

• JerzyM73
                            Rider
                            • 2010
                            • 602

Zamieszczone przez Tobi77
                            BP Ultimate Diesel - warto do 1.9TDI AHF (O1) 110@136KM?
                            I nie pytam czy spali mi mniej o 0,000001 l ani czy zyskam na tym 5 km/h Vmax.
                            Chodzi mi o to, czy lepszy dla żywotności silnika czy wręcz przeciwnie. Powinien czyścić silnik z osadów, ale nie jestem pewien czy to akurat dobrze. :P
                            Olej półsyntetyk.
                            Przejechałem 250 tys Corollą 1,4 D4D i teraz Skoda 128 tys i żadnego problemu nigdy nie miałem - Toyota po takim przebiegu chodzi nadal jak zegarek
                            O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                            Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• Rosomak
                              L&K
                              • 2011
                              • 1365
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ukazał się nowy raport UOKiKu na temat jakości paliw sprzedawanych na terenie RP.
                              Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                              http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                              Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• tomek333
                                Classic
                                • 2011
                                • 31

ON zwykły - Statoil

Komentarz

• dragster
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 895
                                  • Honda

Słyszeliście o tym, że podobno są 3 klasy ON: A- pierwsza najlepsza, B - druga średnia i C - trzecia, też spełniająca PN, ale najgorsza z tych trzech. Przewinęło się to na którymś forum samochodowym, ale nie mogę znaleźć.

I jeszcze jedno: od dłuższego czasu tankuję na shellu lub orlenie. Zawsze zwykła ropa. Mam wrażenie i to po każdym tankowaniu, że na ropie zatankowanej na shellu silnik pracuje bardziej miękko i ciszej, a po tankowaniu na orlenie głośniej, bardziej metalicznie i też jakby drgania minimalnie większe. Tak za każdym razem. Nie wiem co lepiej.

[ Dodano: Wto 21 Sie, 12 09:16 ]
                                  Macie jakieś spostrzeżenia / informacje w temacie tankowanie różnych paliw a zadymienie spalin?

[ Dodano: Nie 27 Sty, 13 19:00 ]
                                  Ciekawy test paliw zimowych: http://avensis.info/viewtopic.php?f=69&t=15452&start=75
                                  Silnik R18A2.
                                  http://www.dadrl.org.uk
                                  http://www.lightmare.org

Komentarz

• Pidziek
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1845

A dodatków silników 2T do ON nie lejecie ?
                                    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                    http://www.zmienolej.pl/
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• przebor
                                      Drive
                                      • 2008
                                      • 72
                                      • Felicia II (6U1)

Ja od 7 lat posiadania mojego tdi-ka tankuje głownie na Neste i bardzo żałuję że podobno tę sieć ma przejąć shell. Ciekawe czy będą te stacje przerabiać na "zwykłe" czy zostaną w modelu bezobsługowym.

Komentarz

• zepter00
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2304

W Polsce na 95 % można powiedzieć, że wszystkie paliwa są z Orlenu lub z Lotosa.... nie mówię o tych przywiezionych nielegalnie zza wschodniej granicy.
                                        Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• piotrek_gdy
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 7723
                                          • Volkswagen
                                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez zepter00
                                          W Polsce na 95 % można powiedzieć, że wszystkie paliwa są z Orlenu lub z Lotosa.
                                          zepter00, chyba tylko Neste i Łukoil mają swoje paliwa z tego co mi wiadomo
                                          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• aniol
                                            RS
                                            • 2012
                                            • 5228
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja od ho ho lat tankuje tylko na Statoil.Tankowałem tam lpg,etylinę a obecnie olej napędowy.Przez ten okres nie miałem żadnej awarii z winy któregokolwiek z paliw.
                                            http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                                            Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• dragster
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 895
                                              • Honda

Zamieszczone przez zepter00
                                              W Polsce na 95 % można powiedzieć, że wszystkie paliwa są z Orlenu lub z Lotosa.... nie mówię o tych przywiezionych nielegalnie zza wschodniej granicy.
                                              Fakt, jednak każda sieć stosuje własne dodatki, z różnym reżimem pilnowania ich stosowania. Poza tym dochodzi w każdej sieci reżim dbania o czystość zbiorników na stacjach i wymianę filtrów.

Dla diesli zasilanych pompą VP i nie tylko istotne znaczenie ma smarność. Ciekawe wątki w tym temacie z innych forów:

Klub Alfa Romeo - Alfaholicy, forum skupiające miłośników marki Alfa Romeo. Na naszych stronach znajdziecie informacje o: Alfa Romeo 156, 159, Mito, Giulia, Giulietta.

Wg PN-EN 590 średnica śladu zużycia w temperaturze 60st.C ma wynosić max 460 µm. Tymczasem starsze pompy w dieslach dobrze radzą sobie jeśli ten współczynnik jest powiedzmy poniżej 300 µm. Jest mnóstwo info w necie na ten temat. Z przeszukiwania netu wychodzi również że faktyczna smarność na stacjach była jeszcze niedawno od. ok. 175 do 400 µm.

Ciekawe jaka jest obecnie smarność ropy uwzględniając, że stosuje się od niedawna 7% biokomponentów?
                                              Silnik R18A2.
                                              http://www.dadrl.org.uk
                                              http://www.lightmare.org

Komentarz

• parasite
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1368

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                                zepter00, chyba tylko Neste i Łukoil mają swoje paliwa z tego co mi wiadomo
                                                Nikt nie ma w Polsce swoich paliw. Może tylko Shell z tym swoim VPowerem za ponad 6zł.
                                                Ja tam tankuję wszędzie, Auchan, Neste, Statoil, Lukoil, Shell, Pieprzyk, Lotos Optima, Orlen w zależności gdzie w danym momencie jest najtaniej.

Zamieszczone przez dragster
                                                Ciekawe jaka jest obecnie smarność ropy uwzględniając, że stosuje się od niedawna 7% biokomponentów?
                                                Z tego co pamiętam to BIO bardzo dobrze smaruje VP więc te dodatki powinny być korzystne z punku widzenia starych diesli.
                                                AGR 112KM, 232Nm
                                                Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• dryblaspl
                                                  Drive
                                                  • 2012
                                                  • 75

aniol --to masz za dużo pieniędzy jak tankujesz na najdroższej stacji w Zabrzu.. zawsze 4-6 gr więcej niz na bliskiej.. nie często tam widzę tankujące auta..
                                                  Sprzedam Lampy przednie, zbiornik spryskiwaczy 3.5 L z pompką

Komentarz

• arturas03
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1298
                                                    • Toyota
                                                    • AGN 1.8 20V 125 KM
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dryblaspl
                                                    aniol --to masz za dużo pieniędzy jak tankujesz na najdroższej stacji w Zabrzu.. zawsze 4-6 gr więcej niz na bliskiej.. nie często tam widzę tankujące auta..
                                                    Nie wiem dlaczego ale zauważyłem, że jak przestałem tankować na statoil a zacząłem na bliskiej to auto zaczęło mi więcej palić. Wróciłem więc do statoil zwłaszcza, że jest taniej niż na bliskiej. Powodem niższych cen jest remont obwodówki w moim mieście, który częściowo odciął jedną ze stacji statoil od wygodnego do niej dojazdu.
                                                    Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                                                    Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

Pracuję...