Wszystko o Vag-Com'ie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Langusta
    RS
    • 2010
    • 1864
    • Seat

Zamieszczone przez Subaru
    Mi wypluwa że brak połączenia z ECU... No nic, jeszcze pokombinuję....
    No i jak zadziałało ?
    Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• Subaru
      Rider
      • 2005
      • 640

Langusta, Hmm wciąż nie mogę się podpiąć, ale za mało czasu jak zwykle. Jak się zrobi trochę cieplej to pokombinuję i dam znać co i jak :wink:
      Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• Langusta
        RS
        • 2010
        • 1864
        • Seat

Zamieszczone przez Subaru
        Langusta, Hmm wciąż nie mogę się podpiąć, ale za mało czasu jak zwykle. Jak się zrobi trochę cieplej to pokombinuję i dam znać co i jak :wink:
        Jak dasz radę to cyknij foty jak i co pokazuje
        Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• Subaru
          Rider
          • 2005
          • 640

Langusta,

Ok, wrzucę gdzieś na serwer jak ogarnę temat, bo wg mnie czegoś nie ustawiłem w tym programie
          Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• beatnik
            Ambiente
            • 2011
            • 226

Zamieszczone przez Guguś
            Zamieszczone przez beatnik
            generalnie potrzebuje tego do zabawy, w tempomaty i komputer pokladowy w mojej O2FL 2011
            Poszukaj VCDS-a najnowszego
            szukam wlasnie jakis tanszych kabli obslugujacych nowego vcdsa, tylko sa na lite i starsze wersje.
            7.3LPG/100 ~ 60km/h

Komentarz

• innova
              Rider
              • 2011
              • 554

Zamieszczone przez beatnik
              szukam wlasnie jakis tanszych kabli obslugujacych nowego vcdsa, tylko sa na lite i starsze wersje.
              bo na najnowszej popracujesz maks kilka dni i nikt odpowiedzialny Ci tego nie poleci na ten moment, dopóki nie nastąpią zmiany.
              --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
              Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• K_Popiel
                Rider
                • 2010
                • 608

@ beatnik

Przeczytaj co kolega innova ma napisane w podpisie i znajdziesz to czego potrzebujesz, sam takowy posiadam i jestem baardzo zadowolony, także mogę polecić z czystym sumieniem.
                // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
                ------------------------------------------------------

Komentarz

• natash
                  RS
                  • 2011
                  • 2599

Zamieszczone przez looker
                  Można np. tak:
                  Warunki: temp. ukł. chłodzenia >80*C. Przegazować kilkukrotnie silnik.
                  Wchodzimy w 01-Engine->08-Measuring Blocks i wybieramy grupę 023 i 013, robimy log statyczny (obroty jałowe)
                  Grupa 023 tzw. BIP-y, w uproszczeniu określa czas odpowiedzi pompowtryskiwacza od wysłania impulsu. Im bliższy zeru czas, tym pompka w lepszym stanie. Wartości tej grupy mają zawierać się w przedziale -30~+30 dla silników 1.9 i -100~+100 dla 2.0 TDI

Grupa 013 to tzw. korekcje dawek. Sterownik silnika wykrywa różnice mocy poszczególnych cylindrów, dodając paliwa temu który pracuje gorzej i odejmując temu, który pracuje lepiej. Wartości im bliższe zeru, tym lepszy stan motoru. (trzeba pamiętać, że wysokie korekcje mogą być też spowodowane np. spadkiem kompresji, wybitym gniazdem zaworowym, rozpylaniem wtryskiwacza itd. - ogólnie wszystkim co wpływa na sprawność spalania w komorze). Wartości mają zawierać się w przedziale -3~+3, granice "przyzwoitości" to -1~+1. Następnie przełączamy się na grupę 018 i robimy log statyczny i dynamiczny. We wszystkich pozycjach mamy widzieć 0 (zera). Jeżeli podczas logów przewijają się jedynki, oznacza to błąd pompowtryskiwacza - uszkodzenie, lub przerwę w obwodzie.

To tak z grubsza jeśli chodzi o pompki.
                  Rozumiem, że to można zastosować w celu sprawdzenia kondycji pompek?

Jeżeli chce sprawdzić błędy to muszę odpalać auto czy można to zrobić bez uruchomienia silnika, jak tak to w jaki sposób?

Komentarz

• innova
                    Rider
                    • 2011
                    • 554

Zamieszczone przez natash
                    Rozumiem, że to można zastosować w celu sprawdzenia kondycji pompek?
                    zacznij od sprawdzenia przesunięcia fazy rozrządu w grupie 4 w silniku, to pierwsze co z reguły potrafi sporo zmienić w pozostałych parametrach

Jeżeli chce sprawdzić błędy to muszę odpalać auto czy można to zrobić bez uruchomienia silnika, jak tak to w jaki sposób?
                    wystarczy że przekręcisz kluczyk na zapłon (zaświecą się wskaźniki na tablicy) wtedy CAN będzie miał już zasilanie (sterowniki również) i można skanować bez kecenia silnika. Jak chcesz robić logi i sprawdzać silnik to zdecydowanie lepiej na pracującym :wink: i dogrzanym
                    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

Nic się nie dzieję, po prostu jestem ciekaw jak to się diagnozuje. Tylko, że potrzebuje mega łopatologicznego wytłumaczenia krok po kroku co klikać

Komentarz

• __atomek__
                        RS
                        • 2007
                        • 3193
                        • Superb III (3V3)

Witam serdecznie,
                        Nie wiem czy piszę w dobrym temacie.
                        Mam mały problem - chciałbym założyć do Ambiente lusterka z podświetlaniem - takie jak w Elegance.
                        Mój moduł w drzwiach to 1T0 959 701 D i z diabła nie mogę znaleźć w VCDS odpowiedniego kodowania wyjść. I tu pojawia sie moje pytanie- czy w Elegance jest inny moduł w drzwiach , czy ja źle szukam kodowania
                        Proszę o radę w tej sprawie.
                        w kodowaniu sterownika drzwi mam możliwości +1, +8, +16 itd a zdawało mi się że podświetlanie lusterek w VW było +2
                        Pozdrawiam
                        Tomek

Komentarz

• innova
                          Rider
                          • 2011
                          • 554

Nic się nie dzieję, po prostu jestem ciekaw jak to się diagnozuje. Tylko, że potrzebuje mega łopatologicznego wytłumaczenia krok po kroku co klikać
                          mając w pamięci iż kupowałeś używany samochód tak Ci podpowiedziałem abyś od tego zaczął bo tu zaczyna się wiele problemów.

Jak posprawdzać:
                          w tym przypadku silnik będziesz musiał odpalić, odpalasz softa i wchodzisz w Select, tam wybierasz 01 Engine, a tutaj wybierasz meas. values czy jakoś tak to się nazywa (druga od góry po lewej stronie, poniżej Fault Codes), no i masz okienko z trzema wierszami w których możesz wybierać bloki pomiarowe, które chcesz pooglądać. Zacznij od zamelodwania się (taka moja rada) w bloku 04 i tam odczytaj ostatnią wartość z wiersza. Im bliższa zera tym lepiej. Jak będzie powyżej 2 to temat robi się interesujący do podjęcia działania. W grupie 13 zobaczysz korekty na wtryskach, jak depniesz gaz trochę to powinny się wyzerować. Jak odchyłki na jałowym są niewielkie, rzędu 0,5mg to już się nie kłopotaj tą zakładką.

Komentarz

• natash
                            RS
                            • 2011
                            • 2599

Log 23 mierzyłem dodając gaz do 1500 obr i puszczając.
                            Log (0 - 018)
                            Log (1 - 023)
                            Log (2 - 013)

A z tego co zauważyłem po odpaleniu auta, obroty wskakiwały na 1150, nie jak zwykle na 850, z czasem się normowało.

Blok 4 zrobię przy okazji, na razie walczę z czujnikiem G40.

Komentarz

• kornat
                              Rider
                              • 2007
                              • 578

Może ktoś podpowie co może być przyczyną nie łączenia się vag com 3.11 z A3 1.6 AKL z 98r? Polski vag łączy się. Kabelek viakena KKL, ustawiona prędkość 9600

Komentarz

• K_Popiel
                                Rider
                                • 2010
                                • 608

Może masz wybrany zły port COM w VAG'u i dlatego Ci nie łączy ?
                                // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
                                ------------------------------------------------------

Komentarz

• innova
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 554

A z tego co zauważyłem po odpaleniu auta, obroty wskakiwały na 1150, nie jak zwykle na 850, z czasem się normowało.
                                  to normalne przy odpaleniu w niskiej temp i przełamywaniu przez silnik wszelkich oporów z tym związanych. Ponadto patrząc na korekty na paliwie to wszystko ładnie u Ciebie pracuje (bardzo niskie wartości korekt), wręcz wzorowo. Zatem z rozrządem (fazą) też będzie zapewne wszystko dobrze.

Komentarz

• natash
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2599

Czyli pewnie wiązka albo czujnik, się okaże w poniedziałek do tego czasu Astra III całe 90KM.

Komentarz

• kornat
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 578

Z dieslami się łączy a nie chce się łączyć z AKLem. W sumie się łączy ale tylko z licznikiem i abs.

Komentarz

• natash
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2599

Z jakie książki są to skany?
                                        Ogłoszenia o tematyce: w kategorii Tuning - Kupuj i sprzedawaj rzeczy używane i nowe w kategorii Tuning na Sprzedajemy.pl

Bo tam pewnie wszystko ładnie można byłoby rozkminić i są normy co ile powinno mieć.

Komentarz

• Krzycho-63
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 628
                                          • Superb II (3T4)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Z jakie książki są to skany?
                                          Ogłoszenia o tematyce: w kategorii Tuning - Kupuj i sprzedawaj rzeczy używane i nowe w kategorii Tuning na Sprzedajemy.pl

Bo tam pewnie wszystko ładnie można byłoby rozkminić i są normy co ile powinno mieć.
                                          Procedury serwisowe VAG 1551.Przykład dla octavii:
                                          Załączone pliki
                                          Skoda Superb II Ambition
                                          2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• natash
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2599

Można skąd to pobrać w wersji Pl, z angielskim nie mam problemów, ale z technicznym samochodowym może być różnie

Komentarz

• __atomek__
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 3193
                                              • Superb III (3V3)

natash, Może o to ci chodzi:
                                              Pozdrawiam
                                              Tomek

Komentarz

• looker
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 1886
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

__atomek__, fajna stronka. Też skorzystam
                                                OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                                SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• natash
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2599

Zamieszczone przez __atomek__
                                                  Fajna strona dzięki, skąd są skany, bo może bym poszperał po necie, żeby mieć to w jednym pdf.

Komentarz

• __atomek__
                                                    RS
                                                    • 2007
                                                    • 3193
                                                    • Superb III (3V3)

natash, zrobienie z tego pdf potrwa krócej niż znalezienie oryginału
                                                    Pozdrawiam
                                                    Tomek

Komentarz

Pracuję...