Zamieszczone przez Subaru
Wszystko o Vag-Com'ie
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez beatnikszukam wlasnie jakis tanszych kabli obslugujacych nowego vcdsa, tylko sa na lite i starsze wersje.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
@ beatnik
Przeczytaj co kolega innova ma napisane w podpisie i znajdziesz to czego potrzebujesz, sam takowy posiadam i jestem baardzo zadowolony, także mogę polecić z czystym sumieniem.// Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
------------------------------------------------------
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lookerMożna np. tak:
Warunki: temp. ukł. chłodzenia >80*C. Przegazować kilkukrotnie silnik.
Wchodzimy w 01-Engine->08-Measuring Blocks i wybieramy grupę 023 i 013, robimy log statyczny (obroty jałowe)
Grupa 023 tzw. BIP-y, w uproszczeniu określa czas odpowiedzi pompowtryskiwacza od wysłania impulsu. Im bliższy zeru czas, tym pompka w lepszym stanie. Wartości tej grupy mają zawierać się w przedziale -30~+30 dla silników 1.9 i -100~+100 dla 2.0 TDI
Grupa 013 to tzw. korekcje dawek. Sterownik silnika wykrywa różnice mocy poszczególnych cylindrów, dodając paliwa temu który pracuje gorzej i odejmując temu, który pracuje lepiej. Wartości im bliższe zeru, tym lepszy stan motoru. (trzeba pamiętać, że wysokie korekcje mogą być też spowodowane np. spadkiem kompresji, wybitym gniazdem zaworowym, rozpylaniem wtryskiwacza itd. - ogólnie wszystkim co wpływa na sprawność spalania w komorze). Wartości mają zawierać się w przedziale -3~+3, granice "przyzwoitości" to -1~+1. Następnie przełączamy się na grupę 018 i robimy log statyczny i dynamiczny. We wszystkich pozycjach mamy widzieć 0 (zera). Jeżeli podczas logów przewijają się jedynki, oznacza to błąd pompowtryskiwacza - uszkodzenie, lub przerwę w obwodzie.
To tak z grubsza jeśli chodzi o pompki.
Jeżeli chce sprawdzić błędy to muszę odpalać auto czy można to zrobić bez uruchomienia silnika, jak tak to w jaki sposób?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashRozumiem, że to można zastosować w celu sprawdzenia kondycji pompek?
Zamieszczone przez natashJeżeli chce sprawdzić błędy to muszę odpalać auto czy można to zrobić bez uruchomienia silnika, jak tak to w jaki sposób?--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
Witam serdecznie,
Nie wiem czy piszę w dobrym temacie.
Mam mały problem - chciałbym założyć do Ambiente lusterka z podświetlaniem - takie jak w Elegance.
Mój moduł w drzwiach to 1T0 959 701 D i z diabła nie mogę znaleźć w VCDS odpowiedniego kodowania wyjść. I tu pojawia sie moje pytanie- czy w Elegance jest inny moduł w drzwiach , czy ja źle szukam kodowania
Proszę o radę w tej sprawie.
w kodowaniu sterownika drzwi mam możliwości +1, +8, +16 itd a zdawało mi się że podświetlanie lusterek w VW było +2Pozdrawiam
Tomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashNic się nie dzieję, po prostu jestem ciekaw jak to się diagnozuje. Tylko, że potrzebuje mega łopatologicznego wytłumaczenia krok po kroku co klikać
Jak posprawdzać:
w tym przypadku silnik będziesz musiał odpalić, odpalasz softa i wchodzisz w Select, tam wybierasz 01 Engine, a tutaj wybierasz meas. values czy jakoś tak to się nazywa (druga od góry po lewej stronie, poniżej Fault Codes), no i masz okienko z trzema wierszami w których możesz wybierać bloki pomiarowe, które chcesz pooglądać. Zacznij od zamelodwania się (taka moja rada) w bloku 04 i tam odczytaj ostatnią wartość z wiersza. Im bliższa zera tym lepiej. Jak będzie powyżej 2 to temat robi się interesujący do podjęcia działania. W grupie 13 zobaczysz korekty na wtryskach, jak depniesz gaz trochę to powinny się wyzerować. Jak odchyłki na jałowym są niewielkie, rzędu 0,5mg to już się nie kłopotaj tą zakładką.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Log 23 mierzyłem dodając gaz do 1500 obr i puszczając.
Log (0 - 018)
Log (1 - 023)
Log (2 - 013)
A z tego co zauważyłem po odpaleniu auta, obroty wskakiwały na 1150, nie jak zwykle na 850, z czasem się normowało.
Blok 4 zrobię przy okazji, na razie walczę z czujnikiem G40.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashA z tego co zauważyłem po odpaleniu auta, obroty wskakiwały na 1150, nie jak zwykle na 850, z czasem się normowało.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Załączone pliki
Komentarz
-
-
__atomek__, fajna stronka. Też skorzystamOII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez __atomek__natash, Może o to ci chodzi:
http://www.auto-conrad.pl/Forum/phpB...ef800&start=15
Komentarz
-
Komentarz