Wszystko o Vag-Com'ie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maxpaynemm
    RS
    • 2008
    • 1764
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy chciałbym zakupić sobie taki kabelek z oprogramowaniem do mojej O2 z 2008 co by się za bardzo kolegom z forum nie narzucać z byle pierdołami Czy możecie mi doradzić jaki kabelek i oprogramowanie kupić żeby było dobrze, nie za drogo i najlepiej po polsku Na alledrogo jest tyle tego że się już pogubiłem.

Będę wdzięczny za jakieś konkretne podpowiedzi, linki z alledrogo, bądź oferty od forumowiczów

Dziękuję bardzo
    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• waldi57
      Classic
      • 2010
      • 5

POsiadam kabelek i programy VAG 311 i 409 ale w wersi demo.Prosze o pomoc w uzyskaniu pelnej wersi ktoregos z programow. z gory dziekuje. Jak cos to przeslac na emaila

Komentarz

• Guguś
        L&K
        S_OCP Member
        • 2008
        • 1212

waldi57, Pełne wersje są płatne :diabelski_usmiech

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• Evil
          Rider
          • 2009
          • 721

Podpowie ktoś dlaczego nie potrafię się połączyć z wszystkimi opcjami w VAGu?
          mam kabel Viaken'a, mam O1, wszystko fajnie z silnikiem zawsze się połączyć, ale już np moduł komfortu czy inne opcje w VAGu są niedostępne, tzn. łączy, łączy ale połączyć się nie umie
          To znaczy że kabel nie daje rady obsługiwać czy jak?
          Ja np. nie potrafiłem dzisiaj różnymi VAGami odczytać błędu z modułu komfortu, a próbowałem 409, 208.1, Polski Vag itd.. i dopiero na którymś już nie pamiętam jakim po załączeniu silnika udało się zczytać błąd z modułu komfortu.
          Wiem, że zawsze trzeba mieć zapłon tylko włączony, tak?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Krzycho-63
            Rider
            • 2007
            • 628
            • Superb II (3T4)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Evil
            Podpowie ktoś dlaczego nie potrafię się połączyć z wszystkimi opcjami w VAGu?
            Ważne są prawidłowe ustawienia portu(transfer),oraz napięcie na akumulatorze(nie może być za niskie).
            Zamieszczone przez Evil
            po załączeniu silnika udało się zczytać błąd z modułu komfortu.
            Co wskazywałoby na niskie napięcie.Ale to tylko domysły z mojej strony.Więcej szczegółów podaj.
            Skoda Superb II Ambition
            2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• Evil
              Rider
              • 2009
              • 721

Co wskazywałoby na niskie napięcie.Ale to tylko domysły z mojej strony.Więcej szczegółów podaj.
              Powiedz o jakie szczegóły ci chodzi?
              Jak robię diagnostykę silnika (sprawdzam błędy) to robię to tylko na włączonym zapłonie. Jak chciałem połączyć się pod "moduł komfortu -43" albo "centralny zamek -35" to ciągle się łączy ale nie potrafi się połączyć. Połączył się z modułem komfortu dopiero po włączeniu silnika.

Port jest ustawiony prawidłowo, bo potrafię się łączyć z diagnostyką silnika bez kłopotu.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• NorMan2
                Drive
                • 2010
                • 63

Pierwsza sprawa Jeśli możesz napisz mi jaki masz przewód. Ja mam samoróbkę KKL na MAX232 i chodzi elegancko - silnik, abs, klima, komfort, zegary etc. chodzą aż miło.
                Druga sprawa przewód bezpośrednio podłączony do kompa czy po przejściówce ? ECU chodzi na niskim baundrate więc może "łapie" ale inne moduły z inną prędkością i może fejs/przejściówka się nie wyrabia - tak jest jak się stosuje przejściówkę RS232<>USB na popularnym chińskim PL2303 firmy Prolific.
                Trzecia sprawa - moduł komfortu szukasz na kanale 48 ? Na innych raczej nie odpowie.
                Czwarta sprawa - jeśli boisz się o "słabe napięcie" to proponuję odpalać komunikację na włączonym silniku - mamy pewność że napięcie na pinie 16 będzie zawsze odpowiednie bo samochód będzie podczas ładowania.
                pozdrawiam..daj znać jak coś wyjdzie/nie wyjdzie

Komentarz

• Krzycho-63
                  Rider
                  • 2007
                  • 628
                  • Superb II (3T4)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Evil
                  Powiedz o jakie szczegóły ci chodzi?
                  Jak robię diagnostykę silnika (sprawdzam błędy) to robię to tylko na włączonym zapłonie. Jak chciałem połączyć się pod "moduł komfortu -43" albo "centralny zamek -35" to ciągle się łączy ale nie potrafi się połączyć. Połączył się z modułem komfortu dopiero po włączeniu silnika.

Port jest ustawiony prawidłowo, bo potrafię się łączyć z diagnostyką silnika bez kłopotu.
                  Zamieszczone przez NorMan2
                  ECU chodzi na niskim baundrate więc może "łapie" ale inne moduły z inną prędkością i może fejs/przejściówka się nie wyrabia - tak jest jak się stosuje przejściówkę RS232<>USB na popularnym chińskim PL2303 firmy Prolific.
                  Trzecia sprawa - moduł komfortu szukasz na kanale 48 ? Na innych raczej nie odpowie.
                  Czwarta sprawa - jeśli boisz się o "słabe napięcie" to proponuję odpalać komunikację na włączonym silniku - mamy pewność że napięcie na pinie 16 będzie zawsze odpowiednie bo samochód będzie podczas ładowania.
                  W zasadzie kolega Ci odpowiedział,ale małe sprostowanie-moduł komfortu jest na kanale 46.
                  Skoda Superb II Ambition
                  2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• octavianII
                    Classic
                    • 2009
                    • 30

Zreanimowałem sobie w końcu kabelek do Vaga 704.1 PL, który to wcześniej wyłożyłem przy ściągnięciu upreade-a Vaga . Zaprogramowałem wg instrukcji, po podłączeniu do mojej OC2 wszystko jest OK 8) , natomiast przy próbie skanowania niektórych sterowników wywala mi komunikat, że "aby skorzystać z tej opcji musisz posiadać oryginalny kabel ADAKO". Kto może coś na to poradzić ? :?:

Komentarz

• Deo
                      RS
                      • 2009
                      • 1729
                      • Volkswagen
                      • CRMB 2.0 TDI 150 KM

octavianII, musisz wgrać nowy wsad do procka, a to już wymaga programatora do Atmeli.
                      Pozdrawiam,
                      Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                      Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• octavianII
                        Classic
                        • 2009
                        • 30

Ktoś się tym zajmuje? Czy od razu lepiej kupić nowy kabelek?

Komentarz

• Deo
                          RS
                          • 2009
                          • 1729
                          • Volkswagen
                          • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Poczytaj wątek o reanimacji VCDSa. Jeśli dobrze pamiętam, to ktoś z 3M się tym zajmował.
                          Pozdrawiam,
                          Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                          Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• Evil
                            Rider
                            • 2009
                            • 721

Pierwsza sprawa Jeśli możesz napisz mi jaki masz przewód.
                            hmm z tego co wiem, to poprzedni właściciel chyba zmieniał kabel, ale nie jestem pewien, na kablu pisze oznaczenie:
                            "E309675 AWM 2725 60stC 30V VW-1 28AWG/1P AND AWG/2C USB Cabel HOE" jak to ci coś mówi to respect

Druga sprawa przewód bezpośrednio podłączony do kompa czy po przejściówce ?
                            Bezpośrednio. Bez przejściówek itp.
                            Trzecia sprawa - moduł komfortu szukasz na kanale 48
                            może... pisałem numer z głowy... i coś mi się kojarzyło 43, ty mówisz 48 a kolega Krzycho-63 46, zapewne macie racje, pisałem z głowy.

Czwarta sprawa - jeśli boisz się o "słabe napięcie" to proponuję odpalać komunikację na włączonym silniku
                            Ja się nie boję o słabe napięcie, tylko pisałem że nie połączył się z modułem tylko na "zapłonie". Czyli rozumiem że sprawdzanie na VAGu można robić na załączonym silniku? niczemu to nie szkodzi?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• NorMan2
                              Drive
                              • 2010
                              • 63

Evil, nie zaszkodzi. Jednak złącze OBDII służy głównie do diagnozy pracy silnika więc komunikacja na włączonym silniku będzie chodziła znakomicie.
                              Jeśli chodzi o adres to faktycznie 46 tez pisałem z głowy ;p
                              He he z tym przewodem pojechałeś ;p Chodziło mi o nazwę/model fejsu a nie oznaczenie przewodu z jakiego jest zrobiony.

Komentarz

• Evil
                                Rider
                                • 2009
                                • 721

He he z tym przewodem pojechałeś ;p Chodziło mi o nazwę/model fejsu a nie oznaczenie przewodu z jakiego jest zrobiony.
                                , a to więcej nie wiem... wiem, że kabel jest z "Viaken'a" a modelu nie znam bo odkupiłem ten kabel.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• krystal123
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 48

Mam pyt czy ktos moze sie orientuje jak przesunac inspekcje olejowa na stala (co 15 tys) VAG- iem K+CAN COMMANDER FULL 1.4 slyszalem ze da radeale niebardzo wiem jak:/..czy ktos moze probowal i wie jak to zrobic??niedawno nabylem ten programik wraz z kabelkiem i narazie jestem zielony..czy ktos mogby mnie poprowadzic krok po kroku jak to zrobic ???
                                  MARCINIII(Ambiente)

Komentarz

• dudekv
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 9

Jakby się komuś przydał mój używany ale polski vcds 908 to odstąpie bo już mi nie potrzebny

Komentarz

• fernando
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1890

dudekv, jaka cena Cię interesuje?

Komentarz

• dudekv
                                        Classic
                                        • 2008
                                        • 9

Myślałem za pół ceny czyli 800-900PLN. Jak ktoś bedzie oscylował około tej kwoty to też nie bede sie upierać. I tak leży nieprzydatny

Komentarz

• Bart_wawa
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 81

Mam małe pytanie. Moze jestem ciemny w te klocki ale czytam i czytam i każdy pisze inne rzeczy... Chce kupic kabel diagnostyczny lub kabel z programem. Czy mozecie cos poradzic. Co z waszego doswiadczenia jest najlepsze? Pisałem do viakena ale zaproponowali mi kabel z oprogramowaniem za 1800zł. Jak na domowy uzytek to troche drogo.... Mam w domowej flocie kilka aut z koncernu VW takie jak CaddyII, OCII, Ibiza 2003, Lupo, Fabia I. Co do diagnostyki tych sprzetów polecacie...?
                                          Proszę o pomoc.

Komentarz

• dudekv
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 9

Tylko www.VCDS.pl

Komentarz

• Bart_wawa
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 81

Dzięki. To juz znalazłem... naprawde nie ma tanszego rozwiązania mojego problemu....

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

Bart_wawa,

możesz polować na używany. Mnie się udało kupić za 500 PLN od kolegi tutaj z forum, oryginalny microCAN Ross-Tech
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• Guguś
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 1212

Jest tańsza opcja, można kupić VCDS 908 w wersji anglojęzycznej za 220 zetka i cieszyć się :szeroki_usmiech
                                                  __________________________________

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• Bart_wawa
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 81

Hmmm a z jakim kablem by to współpracowała... Hmmm chyba poczekam i zgodnie z opinia kolegi Enriquez bede polował na cos uzywanego. Jesli ktos by miał cos na zbyciu polskojezycznego to jestem zainteresowany

Komentarz

Pracuję...