Wszystko o Vag-Com'ie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

Szybkie pytanko.
    Koledze w Ibizie wyskoczył jakiś błąd na desce rozdzielczej (ikonka silnika) mechanik ową usterkę mu naprawił, ale nie wykasował błędu przez co świeci mu dalej na szafie. Czy zwykłe podpięcie się VAGiem i wykasowanie błędu spowoduje wygaśnięcie kontrolki ? czy trzeba gdzieś głębiej grzebać ?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• miguello
      RS
      • 2008
      • 1849

jeśli mechanik rzeczywiście usunął usterek to po wykasowaniu błędu nie powinien się już pojawić :wink:

Komentarz

• Evil
        Rider
        • 2009
        • 721

miguello, dzięki.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• macluke
          Elegance
          • 2010
          • 875

Zamieszczone przez kropeck
          looker, ja miałem już w ręku trzy sztuki Octavia 2FL z takimi sterownikami.
          ech, no i rzeczywiście moje autko ma właśnie takie numery: 7N0 907 530 C.
          Czyli posiadana przeze mnie wersja 10.6.2 raczej nic z tym nie zrobi :cry:

Mam jeszcze parę rzeczy do włączenia... Kropeck, spojrzysz na spocie?

Komentarz

• kropeck
            RS
            • 2009
            • 2319
            • Octavia II (1Z3)
            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez macluke
            Zamieszczone przez kropeck
            looker, ja miałem już w ręku trzy sztuki Octavia 2FL z takimi sterownikami.
            ech, no i rzeczywiście moje autko ma właśnie takie numery: 7N0 907 530 C.
            Czyli posiadana przeze mnie wersja 10.6.2 raczej nic z tym nie zrobi :cry:

Mam jeszcze parę rzeczy do włączenia... Kropeck, spojrzysz na spocie?
            Pewnie :-)
            Pozdrawiam,
            Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• K_Popiel
              Rider
              • 2010
              • 608

Witam.
              Zakupiłem u Viakena Interfejs VAG K+CAN Commander 1.4 FULL

Mam problem ze znalezieniem programu, który by z tym interfejsem poprawnie funkcjonował, jeżeli jest ktoś, kto to już rozpracował i będzie chętny podzielić się wiedzą będę wdzięczny. Szukam programu VAG K+CAN Commander 1.4 full w sieci znalazłem jakieś wersje do chińskich kabli ale nie chcą z moim współpracować. Program potrzebuję do odczytania pinu IMMO aby dokodować kolejny kluczyk.

Będę wdzięczny za pomoc.
              ================================================== ==========
              Jako że nikt na forum nie używa widzę VAG K+CAN Commander'a, zapytam o inną sprawę.

Na stronce VCDS'a znalazłem wersję Lite ich programu. Zainstalowałem program podłączyłem przewód od Viakena http://www.viaken.pl/pl/viaken-chine...-czarny-9.html i co ciekawe połączył się z samochodem. Stąd moje pytanie czy ktoś używa tego programu, rejestracja kosztuje 99$ także nie jest aż tak zaporowa cena. Zdaję sobie sprawę iż nie jest to pełna wersja VCDS'a i nawet zarejestrowana ma pewne ograniczenia ale do mojej podstawowej diagnostyki myślę że wystarczy.
              // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
              ------------------------------------------------------

Komentarz

• andru123
                Elegance
                • 2010
                • 783
                • Toyota
                • ATF 2.0 MPI 120 KM

koledzy , przeczytałem cale 49 stron i pytanie mam , gdyż viaken zmienił dane na stronach i nie do końca wiem jaki kabelek zakupic do mojej 1,9 TDI AGR 2001 , linki z forum wygasły

po przeczytaniu calego watku wydaje mi się ze ten będzie najlepszy :

bardzo proszę o potwierdzenie
                chciałbym jak najszybciej zacząć przygodę z interfejsem , od zaprogramowania szyb na początek
                jest O1 RS 1.8T XENON
                była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• K_Popiel
                  Rider
                  • 2010
                  • 608

Z mojego doświadczenia:

tym kabelkiem zrobisz to samo co wymienionym przez Ciebie, wiem ponieważ miałem obydwa teraz pozostał mi ten tańszy, droższy wysłałem do naprawy gwarancyjnej i podobno nigdy do Viakena nie dotarł, poczta zapodziała paczkę.

Do współpracy z kabelkiem polecam program VAG-COM 311.2.-N, diagnostyka kasowanie błędów itp.
                  Domykania szyb z pilota niestety nie udało mi się włączyć w moim samochodzie, udało się natomiast włączyć w golfie IV kumpla, w obu przypadkach próbowałem to zrobić czeskim programem Motordiag Komfort Manager Lite 1.20 oczywiście za pomocą tańszego kabla. Pytałe VIakna czym różnią się oba przewody i otrzymałem odpowiedź że tańszy jest Chiński a droższy produkowany u nas czyli jakościowo lepszy z tym że lepszy się zepsuł a tańszy z Chin pracuje bezproblemowo i to u wielu moich znajomków.
                  To tymczasem tyle w razie pytań wal śmiało

Komentarz

• andru123
                    Elegance
                    • 2010
                    • 783
                    • Toyota
                    • ATF 2.0 MPI 120 KM

no witam ponownie
                    kabel przyszedl
                    instalacje przeprowadziłem wg instrukcji
                    Sterowniki VAG KKL USB zinstalowalem , z plytki
                    wszystko ok
                    zainstalowalo mi na com 30 , zmienilem na com 1
                    pojawia sie komunikat ze port istnieje
                    Interfejs: nie wykryto

wnerwia mnei juz to ,

szyb tez nie moge zaprogramowac , pojawia sie jakis czeski komunikat i program stoi

myślałem ze w Alfie to jest skomplikowane , tam to jest bajka , tu jakas porazka

może ktos ma pojęcie co sprawdzić ?
                    bo mnei szlag trafi
                    jest O1 RS 1.8T XENON
                    była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• K_Popiel
                      Rider
                      • 2010
                      • 608

Jakiego programu używasz do współpracy z kabelkiem, jakim programem robisz domykanie szyb ? I jaki konkretnie wyskakuje komunikat ?

Komentarz

• andru123
                        Elegance
                        • 2010
                        • 783
                        • Toyota
                        • ATF 2.0 MPI 120 KM

tu wkleilem komunikat

a co z tym VAG , jak to ugryźć ?

czy w menadzerze urządzeń jak sprawdzam gdzie sie zainstalował to powinno byc napisane ze to VAG KKL ? bo może coś się źle zainstalowało ?
                        jest O1 RS 1.8T XENON
                        była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• K_Popiel
                          Rider
                          • 2010
                          • 608

No u mnie był taki sam komunikat i niestety nic nie idzie z tym zrobić no chyba że wymienię moduł komfortu na taki który będzie obsługiwał tę funkcję, w golfie IV u kumpla udało mi się domykanie włączyć u siebie niestety już nie

Co do Vaga to menadżerze po zainstalowaniu sterowników powinieneś mieć tylko port com i tyle, zresztą na płytce dołączonej do kabelka jest dokładna instrukcja co i jak poustawiać. Komunikat że port OK a interfejsu nie wykryto jest dlatego że przewód prawdopodobnie nie jest jeszcze podłączony do samochodu, jak podłączysz do samochodu i wtedy zrobisz test powinno być OK.
                          Czy mówimy o tym komunikacie ?
                          Załączone pliki

Komentarz

• kropeck
                            RS
                            • 2009
                            • 2319
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Pozdrawiam,
                            Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• andru123
                              Elegance
                              • 2010
                              • 783
                              • Toyota
                              • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez K_Popiel
                              No u mnie był taki sam komunikat i niestety nic nie idzie z tym zrobić no chyba że wymienię moduł komfortu na taki który będzie obsługiwał tę funkcję, w golfie IV u kumpla udało mi się domykanie włączyć u siebie niestety już nie

Co do Vaga to menadżerze po zainstalowaniu sterowników powinieneś mieć tylko port com i tyle, zresztą na płytce dołączonej do kabelka jest dokładna instrukcja co i jak poustawiać. Komunikat że port OK a interfejsu nie wykryto jest dlatego że przewód prawdopodobnie nie jest jeszcze podłączony do samochodu, jak podłączysz do samochodu i wtedy zrobisz test powinno być OK.
                              Czy mówimy o tym komunikacie ?
                              pisałem wczesniej jaki mamkomunikat
                              ja sciagnalem program VCDS , z perwszego linku w tym temacie
                              nie mam komunikatu z VAG
                              może ja zly program zainstalowałem ? zgłupiałem już

jeśli chodzi o domykanie szyb , to znaczy że wszyscy co zrobili to u siebie kupili ten soft ? wątpię ....
                              jest O1 RS 1.8T XENON
                              była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• jakubd
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 165

Zamieszczone przez andru123
                                no witam ponownie
                                Czegoś tu nie rozumiem: Interfejs USB ze sterownikiem założyły ci wirtualny port COM numer 30 i na nim siedzi podłączony kabel VAG. Gdzie i komu zmieniłeś port na COM1 (i jak ci się to udało) oraz co zrobiłeś z rzeczywistym portem COM1 okupującym jego ustawienia?

Na razie wygląda na to, że masz kabel na COM30, a oprogramowanie próbuje się wbijać na COM1, do którego faktycznie nie ma nic podłączonego.

I to nie jest problem ze złożonością VAGa, Alfy itp, tylko złożonością komputerów
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• K_Popiel
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 608

Powoli mi się rozjaśnia, ściągnąłeś oprogramowanie ze stronki VCDS http://vag-com.pl/download.html i masz kabelek od Viakena i nie chce Ci to współpracować. No to niestety się nie przebijesz do tego programu jest dedykowany oryginalny interfejs z kluczem sprzętowym. Ściągnij sobie programik VW Tools, VAG-COM 311.2N i powinno śmigać o ile VCDS nie zdążył już namieszać w przewodzie, ale tu chyba się mylę.
                                  Druga sprawa pisałeś jaki miałeś komunikat ale cały czas pisałeś że używasz VAG'a a nie VCDS'a a to jest diametralna różnica.

Komentarz

• andru123
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 783
                                    • Toyota
                                    • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez jakubd
                                    Zamieszczone przez andru123
                                    no witam ponownie
                                    Czegoś tu nie rozumiem: Interfejs USB ze sterownikiem założyły ci wirtualny port COM numer 30 i na nim siedzi podłączony kabel VAG. Gdzie i komu zmieniłeś port na COM1 (i jak ci się to udało) oraz co zrobiłeś z rzeczywistym portem COM1 okupującym jego ustawienia?

Na razie wygląda na to, że masz kabel na COM30, a oprogramowanie próbuje się wbijać na COM1, do którego faktycznie nie ma nic podłączonego.

I to nie jest problem ze złożonością VAGa, Alfy itp, tylko złożonością komputerów
                                    no mądre bardzo.....
                                    wchodzisz w menedzer urzadzen i zmieniasz port z com 30 na com 1 , proste
                                    a musi tak byc , bo kabelek pracuje tylko na com od 1 do 4 ...to tyle

sciagnąłem wczoraj VAGa , dzisiaj poróbuje K_popiel wg twoich wskazówek
                                    kabelek raczej jets dobrze polaczony bo przeciez cos mi sie połączyło z tym czeskim programikeim
                                    więc zawalczę dzisiaj z Vag-em ... dam znać
                                    jest O1 RS 1.8T XENON
                                    była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Iqwan
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 758

Dziś dostałem kabelek od viaken'ena, kabel ten za 40zł :P kolega soszek81 trochę mi pomógł i uruchomiłem dziś program VAG-COM.
                                      Próbowałem się bawić, aby uruchomić miganie kierunkami przy zamykaniu i otwieraniu i niby jest włączone ale nie działa
                                      Czy przy tym programie można odczytać ewentualne błędy i je wykasować? zrobiłem auto-skan i trwało to dość szybko:

Chassis Type: 1U - Skoda Octavia
                                      Scan: 01,02,03,08,15,17,19,35,46,56

Address 01 -------------------------------------------------------
                                      Controller: 038 906 018 GN
                                      Component: 1,9l R4 EDC 0000SG 2163
                                      Coding: 00002
                                      Shop #: WSC 31480
                                      No fault code found.

Address 03 -------------------------------------------------------
                                      Controller: 1J0 907 379 Q
                                      Component: ABS/EDS 20 IE CAN 0001
                                      Coding: 13304
                                      No fault code found.

Address 08 -------------------------------------------------------
                                      Controller: 1U1 907 044 A
                                      Component: CLIMATRONIC C 0.7.0
                                      Coding: 01000
                                      1 Fault Found:
                                      01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71)
                                      37-10 - Faulty - Intermittent

Skipping Address 15-Airbags

Address 17 -------------------------------------------------------
                                      Controller: 1U1 919 034 G
                                      Component: A4-KOMBIINSTR. VDO V22
                                      Coding: 00142
                                      IMMO-IDENTNR: SKZ7Z0Y0439121
                                      No fault code found.

Address 46 -------------------------------------------------------
                                      Controller: 1J0 959 799 AH
                                      Component: 5N Zentral-SG Komf. 0001
                                      Coding: 04097
                                      No fault code found.

End -------------------------------------------------------

dopiero zaczynam przygodę z tym, więc proszę o wyrozumiałość
                                      była Skoda Octavia 1.9 TDI 110KM 2000
                                      a teraz Skoda Octavia 1.8T 180 RS 2004
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87072

https://goo.gl/photos/NaMK4R1TM5eWMCQZA <-- album

Komentarz

• K_Popiel
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 608

Zamieszczone przez Iqwan
                                        1 Fault Found:
                                        Jeden błąd program znalazł, proponuję go usunąć i obserwować czy pojawi się ponownie.

Komentarz

• Iqwan
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 758

K_Popiel, nie bardzo jeszcze wiem jak...
                                          była Skoda Octavia 1.9 TDI 110KM 2000
                                          a teraz Skoda Octavia 1.8T 180 RS 2004
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87072

https://goo.gl/photos/NaMK4R1TM5eWMCQZA <-- album

Komentarz

• rogoz
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 397

Zamieszczone przez K_Popiel
                                            Zamieszczone przez Iqwan
                                            1 Fault Found:
                                            Jeden błąd program znalazł, proponuję go usunąć i obserwować czy pojawi się ponownie.
                                            Jak się pojawi ponownie to silnik klapy obiegu zamkniętego do wymiany lub klejenia zębatki

Komentarz

• andru123
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 783
                                              • Toyota
                                              • ATF 2.0 MPI 120 KM

K_popiel ukłony w twoją stronę VAG śmiga wielkie dzięki

i jak zacząłem przygode pojawił się bład czujnika G2 , czyli temperatury , jutro zobacze styki ...
                                              trochę mnei dziwi bo na Vagu temp pokazuje ok i na zegarach tez wszystko gra
                                              gdzies wyczytałem ze jak druga linie ma popsuta to bierze dane z czujnika temp paliwa , zobacze jak tam instalacja najpierw a pozniej ewentualnie wymiana czujnika
                                              podobno hella jes najlepszy , tak ?
                                              jest O1 RS 1.8T XENON
                                              była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• K_Popiel
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 608

@ Iqwan - błąd jest w klimatroniku i w ten sterownik musisz wejść aby go skasować.

SELECT > 08 AUTO HVAC > i tutaj będzie opcja wyszukiwania błędów nie pamiętam dokładnie jak się nazywa / chyba Fault Codes / musiałbym iść do samochodu, następnie jak wyświetli ewentualne błędy to jest przycisk do ich kasowania bodajże Clear Codes, ale ręki sobie obciąć nie dam.

@ andru123 cieszę się że temat ogarnięty z ewentualną wymianą czujnika się wstrzymaj sprawdzaj co jakiś czas czy błąd się powtarza i dopiero wtedy pomyśl o wymianie. Ewentualne błędy jakie pokazuje komputer trzeba brać na spokojnie, szczególnie jeżeli nic poza tym się z samochodem nie dzieje.

Komentarz

• andru123
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 783
                                                  • Toyota
                                                  • ATF 2.0 MPI 120 KM

bład nie chce sie skasowac , wiec albo styki (auto pol roku stało ) zreszta w trojmiescie , albo faktycznie cos nie tak z tym czujnikiem ..... obadam jutro
                                                  jest O1 RS 1.8T XENON
                                                  była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• K_Popiel
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 608

No to faktycznie, jeżeli błąd nie chce się skasować to trzeba się sprawie bliżej przyjrzeć.

Komentarz

Pracuję...