Wybór silnika (1.4 TSI czy 1.9 TDI)

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Flame
    Elegance
    • 2010
    • 898

Sugeruje jeszcze dodać często pojawiające się na forum określenie "pałowania" w FAQ
    ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• misiekwaw
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7715
      • Ford

Zamieszczone przez _tm_
      Zamieszczone przez piramida
      W moim przypadku przy 2ooKM w dieslu w miescie nie wychodzę
      powyzej 8litrów jezdząc dość dynamicznie
      U mnie ponad 200-konne TDI paliło ok. 9l w dynamicznej jeździe tylko po mieście.
      moja ciut słabsza mieściła się w zakresie 8-9 k a ja mam ciężką nogę raczej :zlosnik:
      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
      http://www.disi-tune.pl
      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
      Był WRX
      Była Octa

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Jac_ek, Ile przy tych 3500 masz na 6 biegu, bo ja przy 3000 mam 160, moze to jest jakis wyznacznik przy 6 biegowej skrzyni, przy 5 biegowej przy 3500 dopiero jest 160, a przy 3000 jakies 130-140
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Jac_ek
          RS
          • 2009
          • 1733

Maicroft, na razie nie mam jeszcze takich info, bo ja głównie po mieście podróżuje, a trasę którą robiłem na początku to na dotarciu - wtedy na 7 biegu przy 110 km/h było coś ~2000.

Ale mam już plany porobić pewne testy ;-) w bezpiecznym miejscu
          - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• rkb
            RS
            • 2008
            • 2152
            • Rapid Spaceback (NH1)
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

A jak myslicie, jak robie 10 kkm rocznie, mam 5 km do pracy a najdalszy punkt w miescie jest 15 km od mojego miejsca zamieszkania jest sens myslec o 1.4 TSI ?

Teraz jest 1.8T ale nie ukrywam ze czasem dla czystej frajdy wsiadam ja przegonic zeby ten silnik nie cierpial, lubie dynamiczna jazde ale rozsadek podpowiada zeby brac 1.6... :P
            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• metrotest
              Rider
              • 2006
              • 506
              • Volkswagen
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

To się nazywa: renta :wink:

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

co wy chcecie od moich 8l? Kilka razy dziennie przypałuję furę ale nie jezdzę tak przez cały czas ani jak emeryt, ostatnio do rezerwy wyszło 600km, komp pokazał 6.5l a realnie około 7 ale trasa kraków-zakopane komp 5.1, zazwyczaj jezdząc tylko po miescie do rezerwy robie około 500-550km i wtedy wychodzi około 7.5-8l. No i proszę mi tu nie imputować ze za mało pali :twisted: :szeroki_usmiech
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

To chyba Ci sie ta rezerwa w innym miejscu zapala

Bo mnie tam wychodzi ze od rezerwy wchodzi 45l, co daje spalanie na poziomie 9l :twisted:

A ja dzis zatankowalem i wyszlo <10,5l z tym ze praktycznie tylko miasto i codziennie rozgrzewanie po kilka minut jak auto sobie chodzi i czysci sie szyby, albo odgarnia snieg do tego te mega mrozy tej zimy :twisted:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

no to chłopaku mnie zmobilizowałeś, przy najblizszym tankowaniu dokładnie to sprawdzę

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• aldam
                      L&K
                      • 2006
                      • 1036

piramida, jeszcze 5 na początku przy średnim spalaniu nie widziałem. Najmniej to 6l na trasie.
                      Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• mol
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 118

Mój 1.8 TSI przez pierwsze 5 tyś. średnio spalił 8,3 miasto 40% reszta trasa (grudzień/styczeń), teraz średnia z 1000 km wynosi 9,5 (80% miasto, silne mrozy).

Rekord minimalnego spalania w trasie ok 100 km wyniósł 6,5.

Co do pomiaru spalania - ja mam odchylenie na poziomie 0,01 L od tego co komputer pokazuje!

Ale powracając do tematu - ja bym brał benzynę - błoga cisza i bardzo oszczędne spalanie. IMHO jak nie robisz rocznie więcej niż 50-60 tyś to nie ma co się zastanawiać!

Komentarz

• suchar
                          Classic
                          • 2008
                          • 5

a ja powiem tak: o spalaniu było tu juz wszystko, o cenach też.
                          na przykładzie mojej małżonki widzę jak ważny jest elastyczny silnik - bez problemu jeżdzi diselkiem i baaaardzo sobie chwali, natomiast z benzynką trochę bardziej się miesz, np na skrzyżowaniach ze zmianą biegów itp.

dieselkiem niemal wszystko przejedziesz na 3 biegu.

z mojego punktu widzenia ... tylko diesel.

aha. i mały rekordzik: 100km trasa jelenia góra - wrocław (włącznie z przejazdem przez wrocław - 4 osoby + dziecko i bagaż, niedziela, bardzo grzezna jazda około 80-90 km/h) średnie spalanie 3,7l - Octavka 1.9 tdi 90 koników

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez suchar
                            natomiast z benzynką trochę bardziej się miesz, np na skrzyżowaniach ze zmianą biegów itp.
                            ale chyba nie turbo benzyną...
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Maicroft
                              To chyba Ci sie ta rezerwa w innym miejscu zapala

Bo mnie tam wychodzi ze od rezerwy wchodzi 45l, co daje spalanie na poziomie 9l :twisted:

A ja dzis zatankowalem i wyszlo <10,5l z tym ze praktycznie tylko miasto i codziennie rozgrzewanie po kilka minut jak auto sobie chodzi i czysci sie szyby, albo odgarnia snieg do tego te mega mrozy tej zimy :twisted:
                              widze ze komp mi bardziej zaniza spalanie niz myslałem, dzisiaj tankowałem i wyszło 605km, 44.5 l czyli 7.35l/100km a komp pokazał srednio 6.5l
                              będe sledzić kolejne tankowania

[ Dodano: Sob 30 Sty, 10 13:09 ]
                              Zamieszczone przez aldam
                              piramida, jeszcze 5 na początku przy średnim spalaniu nie widziałem. Najmniej to 6l na trasie.
                              komp. kiedyś z odcinka około 20km pokazał 3.9 :shock: ale jazda 60-70 we mgle, mam to nawet na zdjęciu ale o z tego jak i tak mi komp zaniza...

Komentarz

• rezon
                                RS
                                • 2006
                                • 1894
                                • Volvo
                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez suchar
                                bez problemu jeżdzi diselkiem i baaaardzo sobie chwali, natomiast z benzynką trochę bardziej się miesz, np na skrzyżowaniach ze zmianą biegów itp.
                                a to dziwne, bo ja mam akurat odwrotne wrażenie - może dlatego, że w dieslu mam 6b, ale zdecydowanie krótsze te biegi, szczególnie w mieście. Diesel do miasta to raczej tylko z DSG.

Komentarz

• mariuss
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 52

Zamieszczone przez aldam
                                  Maicroft, zmierzyłem stoperem i wyszło ok 5,6s od 80-120. nieźle ułamek szybciej to ja mam na trójce.
                                  Pytałem kolegę co ma paska 2.0TDI jak mu przyśpiesza na 3ce od 80 do 120 i powiedział, że nie da się. Bo 3ka się kończy przy 110. Więc jak to jest rzeczywiście? Czy w skodzie są inne przełożenia?
                                  A z ciekawości dzisiaj sprawdzałem u siebie 120 - 160 na 4ce bo ładnie ciągnie w tym przedziale i wyszło 8,5s
                                  seat exeo 2.0 TDI CR

Komentarz

• loru
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4286
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mariuss
                                    Pytałem kolegę co ma paska 2.0TDI jak mu przyśpiesza na 3ce od 80 do 120 i powiedział, że nie da się. Bo 3ka się kończy przy 110. Więc jak to jest rzeczywiście? Czy w skodzie są inne przełożenia?
                                    DSG
                                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• PiterNZ
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 389

Skoro piszemy OT to może zamiast O II rozważysz Yeti?
                                      Na 3 będzie gorzej przyspieszała i zużycie paliwa większe ale wrażenia .... bezcenne

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Ale ja nigdzie nie napisalem ze przyspieszam na 3 biegu. Ja pomiar mam na 4 biegu. 3 bieg faktycznie konczy sie gdzies miedzy 110-120, ale nie jest to pelne 120, do tego silnik i tak juz nie ciagnie pod czerwonym polem - przynajmniej moj program jest tak napisany, zeby turbina nie dmuchała bez potrzeby.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• mariuss
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 52

Ale ja nigdzie nie napisalem ze przyspieszam na 3 biegu. Ja pomiar mam na 4 biegu. 3 bieg faktycznie konczy sie gdzies miedzy 110-120, ale nie jest to pelne 120, do tego silnik i tak juz nie ciagnie pod czerwonym polem - przynajmniej moj program jest tak napisany, zeby turbina nie dmuchała bez potrzeby.
                                          Jasne Ty wyraźnie pisałeś że to 4ka, ale kolega co komentował twojego posta i jeszcze ktoś wcześniej opisywał że robi 80-120 na trójce w 2.0 TDI ...
                                          seat exeo 2.0 TDI CR

Komentarz

• aldam
                                            L&K
                                            • 2006
                                            • 1036

Zamieszczone przez mariuss
                                            Jasne Ty wyraźnie pisałeś że to 4ka, ale kolega co komentował twojego posta i jeszcze ktoś wcześniej opisywał że robi 80-120 na trójce w 2.0 TDI ...
                                            zgadza się na trójce można dociągnąć do 120km/h. I takie pomiary robiłem. Ale od jakiś 115 może ciut wcześniej autko już nie ciągnie, więc powinna wskoczyć czwórka i poprawiłoby to imo wynik.
                                            Ale czas mierzyłem stoperem i już nie miałem rąk do zmiany biegów, więc dociągałem na tej trójce do 120.
                                            Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• misiekwaw
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 7715
                                              • Ford

jak Ci się będzie chciało to sprawdź (filmik?) czy szybciej jest przeciągnąć czy wbić kolejny bieg (i doliczyć czas zmainy biegu)
                                              Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                              http://www.disi-tune.pl
                                              Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                              Był WRX
                                              Była Octa

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

mi na 3 dociąga do 120 ale przy szybkiej jezdzie raczej nie ciągnie sie do czerwonego pola....

Komentarz

• mariuss
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 52

Nawet jak dociąga do 120, to licznik i tak zawyża o co najmniej o 5km/h. U mnie setkę niby osiąga się na 2gim biegu, ale ta dwójka kończy się tak przy około 110km/h czyli na styk chyba tylko po to żeby TSI miało dobry wynik do setki bo w praktyce tak się nie jeździ.

Trochę się tego uczepiłem bo, maniakalnie kupuję co miesiąc wszystkie możliwe gazety motoryzacyjne, a mam szczególne upodobanie do cyferek. W przypadku aut z silnikiem 2.0 TDI zawsze podawali najlepszą elastyczność na 80-120 w 6,5s. Tutaj parę osób napisało że robi to na 3ce i że nawet poniżej 5s .... Podczas gdy nowy golf GTD (170 kucyków) ze skrzynią DSG ma 5,2s między 80 a 120.
                                                  seat exeo 2.0 TDI CR

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

odpływamy na maksa, myślę, że jeżeli chodzi o pytanie autorki wszystko zostało już powiedziane po 10x i i tak niewiele z tego wynika
                                                    saport techniczny baj DGW
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm
                                                    no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...