Zamieszczone przez paweł2
Dylemat jaki silnik 1,4 TSI czy 1,8 TSI w wersji Ambiente
Zwiń
X
-
-
-
Zamieszczone przez krzysiek83wprmówisz żeby po niżej 2tys nie schodzić tak, to wytłumacz mi jak mam ruszać na jedynce żeby wykręcić tyle, że gdy jak wrzucę 2jke to obroty będą wynosić nie mniej niż 2tys . TO na jedynce musiał bym cały szas kręcić ponad 3.5tys .
Zamieszczone przez rkbchodzi mi o to ze niektorzy ludzie przy 50 kmh w miescie wbijaja 6-tke
Zamieszczone przez Jac_eku mnie DSG przy trochę ponad 60 wrzuca siódemkę :-) , co nie zmienia faktu że zdarza się też że przy 120 ciągle jest czwórka.
Zamieszczone przez theOnemoda na downsizing zagościła na dobre i za jakiś czas będą zastępować go silniki 1.4 tsi 160 i 180 hp.Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MorgothJeśli ja spokojnie przyspieszam, to ... nigdy nie dochodzę nawet do 2.000 obr, bo DSG zmienia biegi sporo niżej. Stąd niskie spalanie, ale jeśli Leniwiec tego nie rozumie, to co zrobić.Zamieszczone przez YarekZamieszczone przez LeniwiecZamieszczone przez MorgothE tam, za to DSG i TSI ogranicza spalanie względem takowegoż TSI z manualem.
A że autor tematu zakłada dużo jazdy po mieście, do tego właśnie krótkie odcinki, to takie spalanie jest bardziej realne niż to co wychodzi z latania po obwodnicach czy innych wisłostradach, i twierdzenie że to jazda miejska :diabelski_usmiech
BTW z racji że na co dzień jeżdżę te same trasy, to kiedyś sobie poeksperymentowałem i kilka razy przejechałem w trybie manualnym, dynamiczniej przyśpieszając i wyżej kręcąc silnik niż standardowe 1600-2000 obr, przy których DSG sama zmienia biegi.
Dziwnym trafem spalanie z takiej jazdy było niższe, niż z automatem. Tylko nie po to kupowałem DSG, by samemu na koniec biegi zmieniać :lol:
Moim zdaniem DSG bez dwóch zdań ogranicza spalanie w trasie, ale w mieście już niekoniecznie. Ale może to specyfika miasta, które nie jest płaskie jak stół.
Zamieszczone przez YarekZamieszczone przez LeniwiecZamieszczone przez lisek1981Odnosnie dylematu diesel-benzyna, to do miasta raczej nie ma alternatywy. Diesel bedzie sie dluzej rozgrzewal i na krotkich odcinkach sporo palil, sam jest drozszy w zakupie
Skoro TSI, szczególnie z DSG, kursując po mieście tak jak napisałem powyżej, nie kręci się więcej niż 2000 rpm (a najczęściej jest 1600-1800), to kiedy ma się nagrzać :?:
Z tego powodu jestem wielkim fanem Webasto, również w TSI. I gdy mi przestało działać w zimie, jak zapala się rezerwa, to za cholerę silnik się nie chciał rozgrzewać przez długi czas. Po którymś takim razie z ciekawości wybrałem się na jazdę miejską do momentu, aż silnik się nagrzeje - przy 10 stopniowym mrozie silnik załapał temperaturę po 11 :!: kilometrach.
Dlatego teraz unikam rezerwy jak ognia :twisted:Pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Leniwiectakie spalanie jest bardziej realne niż to co wychodzi z latania po obwodnicach czy innych wisłostradach, i twierdzenie że to jazda miejska :diabelski_usmiech
Zamieszczone przez LeniwiecSkoro TSI, szczególnie z DSG, kursując po mieście tak jak napisałem powyżej, nie kręci się więcej niż 2000 rpm (a najczęściej jest 1600-1800), to kiedy ma się nagrzać :?:Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez theOne1.4 tsi ma problem z rozgrzewaniem się? Czy tylko zimą jest problem? Jakieś podzielone opinie widzę.Morgoth
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MorgothZamieszczone przez theOne1.4 tsi ma problem z rozgrzewaniem się? Czy tylko zimą jest problem? Jakieś podzielone opinie widzę.
nie zaobserwowałem , działa raczej normalnie.kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0
teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LeniwiecBTW z racji że na co dzień jeżdżę te same trasy, to kiedyś sobie poeksperymentowałem i kilka razy przejechałem w trybie manualnym, dynamiczniej przyśpieszając i wyżej kręcąc silnik niż standardowe 1600-2000 obr, przy których DSG sama zmienia biegi.
Dziwnym trafem spalanie z takiej jazdy było niższe, niż z automatem. Tylko nie po to kupowałem DSG, by samemu na koniec biegi zmieniać :lol:
Moim zdaniem DSG bez dwóch zdań ogranicza spalanie w trasie, ale w mieście już niekoniecznie.
[ Dodano: Czw 29 Lip, 10 15:44 ]
Zamieszczone przez theOneW 1.8 tsi podczas lata bardzo szybko wskazówka leci na 90 stopni, olej grzeje się trochę dłużej... 1.4 tsi ma problem z rozgrzewaniem się? Czy tylko zimą jest problem? Jakieś podzielone opinie widzę.. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez theOneTo będzie błąd ale faktycznie prędzej czy później wywalą 1.8 tsi z VAG-a, moda na downsizing zagościła na dobre i za jakiś czas będą zastępować go silniki 1.4 tsi 160 i 180 hp. Ja im nie ufamCała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
Nagrzewanie jest fatalne silnika 1.4 TSI w manualu przy temperaturze -15 i więcej. tej zimy gdy zeszły temperatury jeszcze niżej letnie powietrze pojawiło się po ponad 6 km. W cordobie 1.4 po 2 km leciało ciepłe. Nie wiem jak z DSG bo dopiero odbieram na jesieni. A i rzeczywiście potwierdzam że od chyba 40 tygodnia zamiast climatica jest manual... Przy zamawianniu sprawdź co będzie oferowała wersja bo ciągle jakieś pierdułki zmieniają (byłem pewien że w "górę" a tu niestety zonk - zubażają wersje).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YarekZ moich krótkich doświadczeń z 1.4 TSI wynika, że rozgrzewa się w podobnym tempie co 1.8TSI, czyli raczej szybko.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Witka
jeżdżę 1,4 TSI od ponad roku, czyli zimę mam już za sobą (i to całkiem mroźną ). I powiem tak - jak temperatury spadają poniżej -10, to silnik rozgrzewa sie niemiłosiernie długo. Mnie bardziej interesuje temperatura oleju, generalnie zawsze mam to wskazanie włączone na MFA, i w te mrozy które mieliśmy, to 13 km jazdy miejskiej (około 40 minut) nie wystarczyło, żeby olej osiagnął 80 stopni. W korkach jego temperatura wręcz spadała. W aucie nie marzłem przez pierwszy kwadrans tylko dzięki grzanym fotelom.Golf VI TSI TwinCharged