a mi ostatnio wyszło 11.5 l/100km.
20 km za miastem (100 km/h)
20 km miasto (40 km/h)??? - ciężko stwierdzic ale generalnie przepisowo +10 do 30 km więcej
30 km S3 (160 km/h)
30 km A6 (200 km/h)
Jak zapitalałeś 200km/h to ciesz się że 20l nie zrobileś ; p, ja tylko raz tyle bujnołem.
a mi ostatnio wyszło 11.5 l/100km.
20 km za miastem (100 km/h)
20 km miasto (40 km/h)??? - ciężko stwierdzic ale generalnie przepisowo +10 do 30 km więcej
30 km S3 (160 km/h)
30 km A6 (200 km/h)
Jak zapitalałeś 200km/h to ciesz się że 20l nie zrobileś ; p, ja tylko raz tyle bujnołem.
te pierwsze 40 km zrobiło swoje, w innym razie byłoby 20 l/100km jak sie patrzy
wskazania są z kompa
ale w moim przypadku wskazania z kompa różniły się od rzeczywistych o około 0.2 do 0.3 ltr/100km w mojej 19 tys. czasie użytkowania auta. sprawdzam zawsze jak tankuje.
Ja tu wojny nie chce wszczynać , ale jak wam benzyna pali 6l to jadąc dieslem paliłyby wam 4l lub mniej:?: W ogóle to ja jeżdżę by mieć frajdę a nie by pod dystrybutorem ze wzwodem liczyć spalanie i wpisywać do notesika nowy rekord... ops:
Ja nie wierze ,że jeżdżąc "normalnie" da się uzyskać takie wyniki. Da się uzyskać taki wynik ale z szkodą dla silnika. Ale mając na uwadze to ,że z autem się nie żenimy i sprzedajemy je dalej można to mieć gdzieś. Ogólnie gdybym miał kupić auto używane i widziałbym takie wyniki spalania odpuścił bym je sobie...
Maicroft, sama prawda
Tak się składa że u mnie TSI nie ma lekko
Ostatnio rozbroiło mnie wskazanie kompa, jak wlałem pełny bak i wyskoczyło info:
Range 320km
Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03 BMW serii 3... Radość z jazdy.
Z miesiac temu mialem Octe na 3 dni wlasnie 1.4tsi 122 zmierzone 131 i tak spalanie srednie z calego baku spokojna jazda za miastem z rodzina 6.3,a ostra samemu za miastem i po autostradzie170-180km/h,krecilem motorek do odcinki 15,7 tak wiec pali i to nie malo ale trzeba korzystac z osiagow(to i 1.8tsi sie objedzie) :diabelski_usmiech
Mi po 23 tys. średnie spalanie utrzymuję się na poziomie 7,6 l wg. kompa dodam ze manual . A generalnie silnik jak dla mnie na + ale tylko wtedy gdy przemieszczamy się sami to jest dynamiczny ogólnie bardzo przyjemny ale schody zaczynają się wtedy kiedy załadujemy 4 osoby i dużo bagażu wtedy zaczyna brakować mocy ;( ale ze względu ze 90% czasu użytkuję samochodu sam to ponownie wybrał bym ten silnik.
Hmm.... nie byłbym taki pewien :roll:
Mi się udało objechać seryjną Octavkę 2.0 TDi ale nie powiem że było łatwo, no i stare A4 1.8T ale to chyba miało 150KM.
Podsumowując to silniczek 1.4TSi jest bardzo fajny, cichy ale przy ostrej jeździe żre jak każda benzina
Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03 BMW serii 3... Radość z jazdy.
Panie i Panowie, osobiście nie jestem w stanie sobie wyobrazić jakim cudem niektórzy potrafią osiągnąć średnie spalanie w mieście na poziomie 6l./100km :shock:. Owszem w trasie, jadąc w miarę spokojnie (co nie oznacza, że wolno), faktycznie potrafiłem mieć spalanie na poziomie 5,4l./100km, ale za to w mieście (jazda po centrum najczęściej w godzinach szczytu, na dystansach nie dłuższych niż 7km) to już wynik w okolicach 9-10l./100km. Jedno jest pewne, miny zdziwionych właścicieli wielu wyższej klasy aut, bezcenne.
gebek, nie interesują mnie cyferki. Wiem natomiast, że Civic a la "żelazko", 1.8 VVTI 140KM, na starcie dostał baty jak się patrzy (być może kierowca nie dorósł do możliwości auta), im dłużej jechaliśmy tym dystans się zmniejszał, ale jednak przegrał. Swoją drogą, kumpel z pracy posiada nowego Accorda kombi, z 2l. zdaje się taką jak u Ciebie i oczywiście nie zamierzałem się z nim ścigać, ale był mocno zdziwiony, że mam tylko 1.4 :szeroki_usmiech. Poza tym, nadal uważam, że dla kogoś takiego jak ja, jeżdżącego głównie po mieście, ten silnik to idealny kompromis między osiągami a spalaniem. Potrafi być ekonomiczny (jak na turbo benzynę), potrafi także zaskoczyć 2l. wolnossaki (kiedy nie zależy nam na ekonomice).
Tymon, No widzisz Tu wielu kupilo TDI i mialo palic 5l w miescie, a pali 7 i jest dramat :twisted:
wcześniej jeździłem 1.9 TDI 110 koni - ASV - teraz 1.4 TSI - CAXA - no i benzyna po tych samych trasach i przy takim samym sposobie poruszania pali mi o 1 - 1.5 ltr benzyny więcej w porównania do wspomnianego wcześniej diesela
Zamieszczone przez tomasz0328
Zamieszczone przez zbigniew147
Zamieszczone przez bassy
To jest ta dwumasa w 1.4tsi? :roll:
nie
tak
Nie wiem skad masz taka informację ale Dealerzy, SAP-y mówią że nie ma, więc jeśli oni się mylą to tomasz0328 podaj swoje źródło wiedzy aby reszta szanownego forum mogłą sie przekonać o rzeczywistości.
przez święta pomykałem torchę 1.4TSI
trasa 640km w dwie strony
Wawa - Tychy - generalnie ogień ("momentami" 215km/h) - 11.7l
Tychy - Wawa - na lajcie (prędkość 100km/h - tempomat) - 5.5l
także dla mnie zdecydowane tak dla tego silnika!
polecam jak najbardziej :!:
1.4 TSI 122konny poleci więcej niż fabryka daje (203km/h)?
Te 215km/h to miałeś z prędkościomierza czy z GPS-u?
Moja pokazuje na prędkościomierzu max 205 dokładając do tego błąd prędkościomierza to realna (np. mierzona GPS-em) wyjdzie 198 - 200 km/h - 195/65 R15.
Ludzie jak juz podajecie sobie to spalanie z danej trasy, to podajcie takze wasza srednia predkosc.
Wowczas skonczy sie jakies pitlolenie i podsmiewanie, ze ktos spalil tyle i tyle, a drugie na to "mi pali +/- 2L".
Ciezko zrozumiec wiekszosc zamieszczonych tutaj statystyk, a mysle ze ten dodatkowy parameter troche to rozjasni.
idas, Tez nie do konca. Zeby zrobic srednia 100 na naszych DK i ekspresowych, to w zaleznosci od dnia tygodnia i godziny. Raz lecisz na luzie, a innym razem trzeba mocno dociskac pedal gazu zeby miec taka srednia
Komentarz