[O2] Octavia II - pytania przed zakupem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eroberto1
    Rider
    • 2010
    • 350

No to jej samochodu bym nie bral pod uwage, za kotami nie przepadam...
    2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• ZYBI68
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 697
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez eroberto1
      po przekroczeniu 130km/h koleś dostaje z systemu monitorowania sms z ostrzeżeniem - 3 smsy = utrata premii.
      Prędkość nic nie ma do dbania o stan autka chodzi mi o podstawowe czynności o których pisałem, nie powiesz mi, że każdy w twojej firmie studzi turbo po jeździe lub czeka aż olej osiągnie temperaturę :wink: ponadto wiadomo, iż silnik najwięcej dostaje w tyłek przy rozruchu a co się dzieje z autkami firmowymi :!:.
      A mi nie chodzi o stan wizualny czy podzespołów tylko o motorownie, turbine, skrzynie, a wiadomo rok w firmie to kilka lat prywatnie oczywiście są wyjątki tylko mnie to nie przekonuje skoro auto ma kilku kierowców dziennie tak jest u mnie. Dlatego jak bym miał do wyboru samochód od kolegi z forum a firmowy to na pewno nie pchał bym się w ten drugi.
      Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• eroberto1
        Rider
        • 2010
        • 350

Zamieszczone przez ZYBI68
        nie powiesz mi, że każdy w twojej firmie studzi turbo po jeździe
        no tego nie powiem bo sam nie studziłem ale mój kumpel studzi ;D Jeżeli ktoś nie studzi turbo, nie czeka aż olej osiągnie temperature to jeszczelepiej bo byćmoże kupując auto z przebiegiem 120-150k jest już po wymianie turbo :twisted: Zawsze znajdą się przeciwnicy i zwolennicy kupowania aut poflotowych ja takich aut nie skreślam bo poki co mam takie doświadczenia które pozwalają stwierdzić że warto rozważyć, jak dotąd nie spotkałem się że autem jeździ kilka różnych osób dziennie. Pozatym flota w jednej firmie to zupełnie co innego niż flota w innej ale to już inny temat.

[ Dodano: Czw 13 Sty, 11 17:13 ]
        Prędkość nic nie ma do dbania o stan autka
        to tylko przykład że są firmy które bardzo dbają o flotę szczególnie te które zajmują się leasingiem i jednocześnie zarządzaniem flotami.
        2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• ZYBI68
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 697
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez eroberto1
          nie czeka aż olej osiągnie temperature to jeszczelepiej
          No i tu się mylisz, w tym przypadku nie tylko turbo ale jak pisałem najbardziej dostaje silnik ale podam Ci przykład fakt autentyczny, mam znajomego który ożenił się z dziewczyną która pracowała w agencji towarzyskiej bo była i jest ładna i zadbana. Dlatego każdy ma swoje zdanie na temat auta niektórym podoba się kombi a innym tylko HB , proponował bym zakończyć tą dyskusje bo i tak ani ja ani Ty nie zmienisz zdania a tu zrobi się niepotrzebny śmietnik :wink:
          Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• Koczis81
            Classic
            • 2011
            • 34

Witam.

Krótkie pytanie. Zastanawiam się nad zmianą auta. Obecnie mam Audi A4 2.0TDI model B7.
            Co do audi to wiem co ją może boleć, jakich silników unikać, a jakie są "bezawaryjne", ale jak to jest z Octavią z rocznika 2008-, czyli poliftowych. Jaki silnik TDI jest w nich ok, a jaki do bani, chodzi o oznaczenie/kod silnika. Czy jak teraz jeździłem 140KM TDI, to 1.9 i 105KM będzie dużo słabsze jeśli chodzi o odczucia jazdy?
            Dziękuję za pomoc.
            Koczis81

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

Zamieszczone przez Koczis81
              Czy jak teraz jeździłem 140KM TDI, to 1.9 i 105KM będzie dużo słabsze jeśli chodzi o odczucia jazdy
              Tak będzie dużo słabsze, poza tym kultura pracy tego silnika w połączeniu z kiepskim wyciszeniem Skody może Cię mocno rozczarować. Poza tym, w ogóle zamiana B7 na O II to bardzo kiepski pomysł. :roll:

Komentarz

• Koczis81
                Classic
                • 2011
                • 34

Dzida, możesz rozwinąć wypowiedź, czemu taka kiepska decyzja. Audi jest z 2005 roku, a Octavia byłaby z ok. 2008-2009 z niewielką dopłatą, bo moje autko jest w 100% pewne i z Polskiego salonu.
                Koczis81

Komentarz

• BADYL
                  RS
                  • 2011
                  • 2396
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Koczis81 Z ciekawości...jaki masz przebieg w swojej A4?
                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Octa-vian
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 122

w serwisowaniu Skoda przynajmniej w teorii będzie tańsza...

Komentarz

• Dzida
                      RS
                      • 2006
                      • 2253

Audi jest z 2005 roku, a Octavia byłaby z ok. 2008-2009 z niewielką dopłatą, bo moje autko jest w 100% pewne i z Polskiego salonu.
                      Ok no i co jest nie tak z Audi? Robiłeś głowicę albo napęd pompy oleju? Poza tym jeździłeś kiedyś Skodą?

Komentarz

• Koczis81
                        Classic
                        • 2011
                        • 34

Przebieg 163tyś km. Tak robiłem już napęd pompy oleju, ale zanim padł. Poleciał napinacz łańcucha i przy okazji wymieniłem i pozostałe elementy jak wszystko było na wierzchu . Z A4 nic się nie dzieje, ale pomyślałem nad nowszym autem i tylko Skoda mieści się cenowo.
                        Wcześniej była A3 1.9TDI, 2001 rok z silnikiem ASZ i była jak rakieta, bo bez chipa było na hamowni 141KM i 348Nm. A4 jest słabsza, ale też daje rade Pewnie najchętniej kupiłbym nowsze A4 lub Superba, ale są poza moimi możliwościami finansowymi, a OII FL można kupić za ok. 45-48tyś zł.
                        Koczis81

Komentarz

• Dzida
                          RS
                          • 2006
                          • 2253

Przebieg 163tyś km. Tak robiłem już napęd pompy oleju, ale zanim padł. Poleciał napinacz łańcucha i przy okazji wymieniłem i pozostałe elementy jak wszystko było na wierzchu . Z A4 nic się nie dzieje, ale pomyślałem nad nowszym autem i tylko Skoda mieści się cenowo.
                          Wcześniej była A3 1.9TDI, 2001 rok z silnikiem ASZ i była jak rakieta, bo bez chipa było na hamowni 141KM i 348Nm. A4 jest słabsza, ale też daje rade Pewnie najchętniej kupiłbym nowsze A4 lub Superba, ale są poza moimi możliwościami finansowymi, a OII FL można kupić za ok. 45-48tyś zł.
                          OK.
                          1. Przebieg masz żaden, więc nie wiem po co ta zmiana ale OK. Widzę że to co newralgiczne masz zrobione, wiec. . . :roll:
                          2. Porównując wyciszenie oraz materiały wewnątrz to te obydwa auta dzieli przepaść, więc możesz być mocno rozczarowany. Nowsze A4 to rozumiem.
                          3. MOżesz mi pokazać OII FL z TDI za 45 klocków? Mamy specjalny wątek na forum. Za 46 tysi poszła moja poprzednia Octa NIE FL z 1.9 TDI w wersji Mint czylio dosyć ubogiej, więc za 45 klocków to chyba będzie miało ze 350 kkm nalatane
                          4. IMHO bez sensu zamiana, ale jak to mówią " nie mój cyrk, nie moje małpy"

Przemyśl to jeszcze dobrze, bo za 45 tysi to nie wiem czy dostaniesz 1.4 TSI.

Komentarz

• ZYBI68
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 697
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Koczis81, :haha: dobry jesteś, bez obrazy ale dobranocka się skończyła, porozmawiaj z Pitiae jeździł po kraju oglądać okazje nie bite z pierwszej ręki jak zobaczył na własne oczy to włos się jeżył. Dodam, że też mu sprawdzałem i to w ASO Plichta, efekt z prawej strony błotnik się wstąpił :lol: szczelina ok 2 cm pozostałe autka po sprawdzeniu grubości lakieru 1. cały bok pryskany 2. przód 3. tylny lewy błotnik i wszystkie z przebiegiem nie przekraczającym 130 tys a w jednym kiera skóra wytarta na wylot. Dodam rok temu też szukałem także nie pokazuj takich ofert, bo jak sobie przypomnę ile kilosów zrobiłem aby zobaczyć autko nie bite od pierwszego właściciela to ......... ale z całego serca życzę abyś w takich pieniądzach znalazł rocznik 2008-2009

Komentarz

• Koczis81
                              Classic
                              • 2011
                              • 34

Wiem, że będzie ciężko, bo sam jak szukałem A4 to też zrobiłem ok. 1200km
                              Nową octavię można kupić w salonie za ok. 54tyś(golasa) więc myślę że 3 letnią powinno dać radę kupić w TDI do 50tyś choć wiadomo, że nie na drugi dzień, ale mi się nie spieszy ze sprzedażą, a jedynie się zastanawiam. A4 mam od 3 lat i poznałem już co może ją boleć, ale nie znam się na bolączkach w Octaviach. Poczytałem już trochę forum
                              Koczis81

Komentarz

• ZYBI68
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 697
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Koczis81, Tylko uważaj abyś nie trafił po powodziach bo i tych jest pełno.

Komentarz

• Koczis81
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 34

Na razie się waham, bo audi bardzo dobrze mi się jeździ, ale ma już swoje lata.
                                  Koczis81

Komentarz

• ZYBI68
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 697
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

nie kombinuj bo przekombinujesz :szeroki_usmiech

Komentarz

• daneczek76
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3642
                                      • Toyota

Koczis81, dobry jesteś, bez obrazy ale dobranocka się skończyła
                                      Bajki ? to są Baśnie tysiąca złomów i jednego Auta którego szukasz - bite pół roku w Polsce Szukałem i po następnych 3 m-c szukania u zachodnich sąsiadów znalazłem. Ja się nie dziwi że niektórzy sie zniechęcają i kupują nowe choć w tedy na-przykład inne aut niż szukali.

Na razie się waham, bo audi bardzo dobrze mi się jeździ, ale ma już swoje lata.
                                      na-pewno bardziej komfortowo bo ma z przodu wielowachacz a w OII Mcperson .
                                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koczis81, a może Exeo :idea:

Komentarz

• krzysn
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 515

Dzida, z tą różnicą między komfortem audi A4 a octavią bym nie przesadzał. Parę dni temu jechałem A8 quatro 4,2 benzyna, jako pasażer. Pewnie że świetnie, dużo miejsca, diabelska moc. Ale uczucie jakbym był w muzeum (drewniana kierownica).

Może się dowartościowuję ale wielkiej przepaści między moją octavią a tym autem nie ma.

Komentarz

• BADYL
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2396
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez krzysn
                                            Dzida, z tą różnicą między komfortem audi A4 a octavią bym nie przesadzał. Parę dni temu jechałem A8 quatro 4,2 benzyna, jako pasażer. Pewnie że świetnie, dużo miejsca, diabelska moc. Ale uczucie jakbym był w muzeum (drewniana kierownica).

Może się dowartościowuję ale wielkiej przepaści między moją octavią a tym autem nie ma.
                                            no to teraz pojechałeś :!: :!: :!: :!: :!: :!: :shock: :shock: :shock: :shock: porównywać A8 do naszej Skodziny i pisząc że dużej różnicy nie ma? buhahaha :roll: :roll: :roll: Ty to masz fantazję :idea: :idea: :idea: :diabelski_usmiech
                                            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Koczis81
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 34

Exeo są za świeże i co za tym idzie ceny zaczynają się od ok. 60tyś.
                                              Koczis81

Komentarz

• krzysn
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 515

Moze nie fantazje tylko niezbyt duze wymagania :-)
                                                A8 jest super autem, ale do jazdy dom-praca plus wakacyjny wypad auto klasy octavii w zupelnosci wystarczy. Cicho, wygodnie i pali okolo 10l w miescie, a ww a8 25l i wiecej... Mi skoda wystarczy.

Porownanie dotyczy octavi z a4, moim zdaniem roznica w komforcie jazdy nie bedzie duza. TSI sa bardzo ciche.

Komentarz

• Dzida
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 2253

A8 jest super autem, ale do jazdy dom-praca plus wakacyjny wypad auto klasy octavii w zupelnosci wystarczy. Cicho, wygodnie i pali okolo 10l w miescie, a ww a8 25l i wiecej... Mi skoda wystarczy.
                                                  w zupełności się z Tobą zgadzam.
                                                  TSI sa bardzo ciche.
                                                  również się z Tobą zgadzam. Ale zauważ że kolega chce zamienić A4 ze sprawdzonym przebiegiem, oraz wyeliminowanymi typowymi usterkami tychże pojazdów, na Octavię, o wątpliwym pochodzeniu, a tym bardziej przebiegu. Więc tego typu pomysł stanowczo mu odradzam/y. Ale to jego auto, jego portfel i zrobi to co uważa.

Poza tym pierwotnie pytał o silnik BXE w Octavii, który nie dość że jest jednak w serii sporo słabszy od BKD (a wiem co mówię bo moja poprzednia Octavia to BXE), to w porównaniu do 140-ki, jego kultura pracy pozostawia sporo do życzenia.

Komentarz

Pracuję...