Octavia 1.2 TSI za 68500 - warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomekRs
    RS
    • 2011
    • 1670

1.2 TSI to nadaje sie do Fabii a nie do Octavii. Za takie pieniadze nigdy w zyciu bym nie kupil octavii z silnikiem 1.2 TSI. Jakby tam dali 1.8 TSI albo jakiegos porzadnego diesla to bym sie zastanowil.
    A renault jak to renault. Zobaczymy co bedzie przy odsprzedazy i powszechnej opini o francuzach.

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez Maicroft
      A z rabatami to fakt Citroena nic nie pobije chyba
      tylko ze to sa pozorne rabaty
      Jaki problem wystawić za O II 1.8 TSI Elegance cenę 130 tys zł i na wejście dawać każdemu 60 tys zł rabatu :!: Jest rabat? jest i to jaki !! A cena taka jak teraz jest ? też jest.
      Czarny Elegance

Komentarz

• krzysn
        Rider
        • 2007
        • 515

Zamieszczone przez octaviars1
        1.2 TSI to nadaje sie do Fabii a nie do Octavii. Za takie pieniadze nigdy w zyciu bym nie kupil octavii z silnikiem 1.2 TSI.
        Chyba lepiej, aby na temat silnika wypowiadali się jego użytkownicy.

Z punktu widzenia posiadacza octavii rs 1.2 tsi chyba rzeczywiście nie jeździ ;-)

Komentarz

• tokolosz
          Rider
          • 2010
          • 519
          • Volvo

Citroeny mają taki duży rabat bo Koncern PSA postanowił zunifikować ceny w europie. W cenniku masz podobną cenę jak np. w niemczech ale dostajesz rabat bo wiadomo że my nie jesteśmy w niemczech tylko w polsce.
          Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
          Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
          Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
          08' O2 Elegance Combi BKC
          11' O2 fl Elegance Combi CDAA
          99' O1 SLX Combi AHF

Komentarz

• Eidos71
            RS
            • 2011
            • 2050
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez octaviars1
            A renault jak to renault. Zobaczymy co bedzie przy odsprzedazy i powszechnej opini o francuzach.
            Skoda od samego początku produkcji Octavii w latach 90-tych nie cieszyła się od razu uznaniem i opinią auta bezproblemowego, oraz zapewniającego relatywnie korzystną cenę przy odsprzedaży jako używka. Trzeba było czasu, aby Skoda wyrobiła sobie taką opinię wśród klientów. Jeżeli Francuzi rzeczywiście przyłożą się do jakości swoich aut i utrzymają tą jakość w przyszłości, to może się okazać, że (przy komforcie i wyglądzie ich samochodów, oraz atrakcyjnych cenach zakupu nowych aut) w przyszłości marki Peugeot, Citroen i Renault będą równie atrakcyjne jako używki, jak auta niemieckie i japońskie.

Zamieszczone przez tokolosz
            Citroeny mają taki duży rabat bo Koncern PSA postanowił zunifikować ceny w europie. W cenniku masz podobną cenę jak np. w niemczech ale dostajesz rabat bo wiadomo że my nie jesteśmy w niemczech tylko w polsce.
            I chwała im za to. To jest coś, czego powinni nauczyć się producenci innych marek, którzy swoje auta często oferują na naszym rynku w tych samych, lub nawet wyższych cenach (patrząc nawet na wyposażenie w niby tych samych opcjach wyposażeniowych), co w krajach Europy Zachodniej.
            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• pandzik
              RS
              • 2011
              • 2254
              • Seat

Tylko to jest takie ciut dziwne porownanie, bo to zupelnie inne auta. Tez myslalem nad Yeti, ale to fajne dla kawalera albo pana w srednim wieku bez malych dzieci. Bagaznik jak w Fabii, a moze i mniejszy, a Octa ma jednak troche innny. Do tego no sorry ale "terenowka" z napedem na przod - ja wiem taka moda.

A z rabatami to fakt Citroena nic nie pobije chyba, ze Fiat we flotach :diabelski_usmiech
              Yeti jest ciasne jak auto klasy B. Kupno tego auta to strzał w stopę jeśli sie myśli o powiększeniu rodziny. To że za wersje 4x4 trzeba zapłacić jakies koszmarne pieniądze jest po prostu śmieszne.

C5 rulezzzz :P

Komentarz

• Zorr
                RS
                • 2011
                • 2110

Zamieszczone przez Eidos71
                I chwała im za to. To jest coś, czego powinni nauczyć się producenci innych marek, którzy swoje auta często oferują na naszym rynku w tych samych, lub nawet wyższych cenach (patrząc nawet na wyposażenie w niby tych samych opcjach wyposażeniowych), co w krajach Europy Zachodniej.
                jaka chwała, bym się troszkę wkurzył jakbym kupił C5 z 1.6 benzyna w kwietniu za 79900zł a w Maju dają upust 18tys.

W temacie silnika 1.2TSI
                Co do silnika 1.2TSI to zbiera się równie dobrze jak 1.9 TDI (105KM) czy też 1.6 TDI CR i pasuje do Octavii dokładnie tak samo jak w/w diesle.
                Jakoś nie widzę na forum wielu wątków o awariach tego silnika, już raczej więcej o 1.4 TSI albo i nawet 1.8 TSI.
                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9942
                  • Ford

Zamieszczone przez Zorr
                  Zamieszczone przez Eidos71
                  jaka chwała, bym się troszkę wkurzył jakbym kupił C5 z 1.6 benzyna w kwietniu za 79900zł a w Maju dają upust 18tys.
                  No ale chyba przyznasz, że gdyby rozmowa dotyczyła zakupu podstawowego C5 z dychawicznym silnikiem benzynowym za 80kzł, to nikt nie pisałby o nim jako o rozsądnej alternatywie dla Octavii za mniej niż 70kzł...
                  Adam... Używam:
                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Rok z Bagien
                    L&K
                    • 2010
                    • 1172

Pierwsze z brzegu, bez porównania wyposażenia i śledztwa na temat bezwypadkowości.
                    C5 sprzedaje ktoś z forum KA.

Zakładając wyższą cenę wyjściową C5 i zupełnie inną klasę, wynik daje do myślenia.
                    Podobnie statystyki sprzedaży.

Komentarz

• parasite
                      L&K
                      • 2011
                      • 1368

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                      Zakładając wyższą cenę wyjściową C5 i zupełnie inną klasę, wynik daje do myślenia.
                      Tylko tyle, że Polacy kopią każdego szrota byle był z VAG, bo to się nie psuje przecież.
                      AGR 112KM, 232Nm
                      Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

parasite, Bo wiesz, u nas kazdy naprawi tego szrota VW, a kup sobie Toyote czy inna france. Juz tak rozowo nie jest, chociaz i tak lepiej niz kilka lat temu. Ceny czesci tez trzeba brac pod uwage.

Ciekawe czemu Mondeo ceny nie trzyma. Moze dlatego ze to mega zawieszenie po naprawie za rok gora dwa klepie tak samo jak przed wymiana. Grzebanie w nim co 50kkm jest norma.

Za granica ceny szrotu spod znaku VW tez stoja wyzej niz przyjaciele z Francji - ciekawe czemu :twisted:

Ciekawe czemu 20letnie W124 trzymaja cene do dzis przytoczonego 8 letniego C5 czy 14 letniej Octavii, nie mowiac juz o BMW E34, E36, E39 - niby stare zlomy, a zaplacic trzeba
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• BADYL
                          RS
                          • 2011
                          • 2396
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Maicroft, kurcze ale te nowe mondeo co wyjdzie w tym roku....dla mnie miodzio malina i chętnie bym się do niego przytulił
                          nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

X lat temu Laguna tez byla piekna, co z tego jak przez rok kilka tygodni przestala w serwisie Chociaz jakos Forda podobno rosnie. Ale to pewnie zalezy od sztuki, jeden chwali drugi nienawidzi.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• parasite
                              L&K
                              • 2011
                              • 1368

parasite, Bo wiesz, u nas kazdy naprawi tego szrota VW, a kup sobie Toyote czy inna france. Juz tak rozowo nie jest, chociaz i tak lepiej niz kilka lat temu. Ceny czesci tez trzeba brac pod uwage.

Ciekawe czemu Mondeo ceny nie trzyma. Moze dlatego ze to mega zawieszenie po naprawie za rok gora dwa klepie tak samo jak przed wymiana. Grzebanie w nim co 50kkm jest norma.

Za granica ceny szrotu spod znaku VW tez stoja wyzej niz przyjaciele z Francji - ciekawe czemu :twisted:

Ciekawe czemu 20letnie W124 trzymaja cene do dzis przytoczonego 8 letniego C5 czy 14 letniej Octavii, nie mowiac juz o BMW E34, E36, E39 - niby stare zlomy, a zaplacic trzeba
                              Przy tych rocznikach wszystko i tak zależy od stanu auta. Ja nie szukałem VW nawet bo ludzie powariowali z cenami. Podjeżdża taki Golfem, wycieraczka pourywana, silnik prycha, syf totalny i nie zejdzie z ceny bo to VW. W Audi czy w nowszych Passatach zawieszenie podobno też nie jest jakoś super trwałe. Z tą naprawą w każdym warsztacie to też nie jest tak różowo chyba że mówimy o drutowaniu :P Jeżdżę przecież starym TDI i teoretycznie każdy powinien go rozebrać na części pierwsze i złożyć z zamkniętymi oczami, a w praktyce ciężko znaleźć kogoś co zrobi to dobrze.
                              AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Maicroft, częściowo to co piszesz wynika z ludzkich uprzedzeń a cześciowo z faktów. Ja np. miałem 3 renówki i ... wystarczy. Dziękuję postoję, ale Renault jako głównego auta nie kupię !! W Renault jest zasada, że im mniejsze auto tym lepsze i mniej roblematyczne. Można kupić Twingo czy Clio, bo z tymi autami na ogól nic sie nie dzieje, ale od Megane (oraz jego pochodnych) i Laguny, Latitude czy Espace trzymałbym się najdalej jak można.
                                Jeszcze duuuużo wody w Wiśle upłynie zanim francuzi nauczą się robić auta bezawaryjne i dobrze wykończone. Bo i cóż mi po tym, że obecna Laguna III ma świetne materiały wykończeniowe skoro ich spasowanie jest na poziomie Kii z przed 10 lat nie mówiąc juzo padjącej elktronice.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• 4x4BKF
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1279

Big, Big, zapomniałeś jeszcze dodać, że żadna renówka do Octy nie doskoczy, a w szczególności Twojej.
                                  4x4

Komentarz

• Ferd
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 320

ŚWIĘTE SŁOWA

Komentarz

• TomekRs
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1670

krzysn, znajomy ma w fabii 1.2 tsi, jezdzilem tez 1.2tsi ta mocniejsza wersja i naprawde szalu to nie robi. Wszystko zalezy od tego czego oczekuje kierowca. Mimo, ze 1.2 tsi jest tak naprawde porownywalne do 1.9 tdi to zapewne spalanie bedzie dosc sporawe. Ja np. jestem podatny na prezesow w Q7, przedstawicieli w passatach, insigniach itd

Komentarz

• Walt
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1065
                                        • Seat

Za granica ceny szrotu spod znaku VW tez stoja wyzej niz przyjaciele z Francji - ciekawe czemu
                                        Też się zacząłem nad tym zastanawiać jak mi znajomy powiedział że w 2-letnim Passacie wszystkie drzwi malował bo zaczęły gnić (kupiony w salonie, nie klepany z przystanku). Ale co tam - legenda trwa :diabelski_usmiech
                                        SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• parasite
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1368

Zamieszczone przez Walt
                                          Za granica ceny szrotu spod znaku VW tez stoja wyzej niz przyjaciele z Francji - ciekawe czemu
                                          Też się zacząłem nad tym zastanawiać jak mi znajomy powiedział że w 2-letnim Passacie wszystkie drzwi malował bo zaczęły gnić (kupiony w salonie, nie klepany z przystanku). Ale co tam - legenda trwa :diabelski_usmiech
                                          Tak samo jak rdzewiejący nowy Mercedes.
                                          Niestety powoli kupno nowego auta to taka sama loteria jak używki.
                                          AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• BADYL
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2396
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

qorzen, coś się ruszyło z tematem kupna auta? Będzie skoda, a jeżeli tak to w jakiej opcji?Ambiente czy familly plus?1.2tsi czy 1.4tsi?

Padły opinie, że octavia FL technologicznie i konstrukcyjnie jest już "przeżytkiem" i odbiega od obecnych standardów- płyta golfa V itd.,i że za taką kasę nie opłaca sięjej kupować- lepiej wziąć pod uwagę inne auta. Niemniej jednak wszystko ma swoje plusy i minusy...

minusy każdy zna, a co do plusów...duży bagażnik, to że konstrukcja starsza tzn zła? przynajmniej wiadomo czego się spodziewać, a auta nie ma "dolegliwości" wieku dziecięcego :wink: Z tego co pamiętam (nie chciało mnie się czytać od początku) poszukujesz kombiaka więc moim zdaniem OIIFL jest rewelacyjnym rozwiązaniem :wink: Tylko rozważałbym jednak kwestie silnika 1.2 lub 1.4. :wink:

pozdrawiam i życzę udanego zakupu

Komentarz

• leonn
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2728
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

BADYL
                                              Niestety, nie można się z Tobą nie zgdodzić.

Komentarz

• loyd
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2342

Zamieszczone przez BADYL
                                                płyta golfa IV
                                                Octavia 2 FL jest na płycie srolfa V/VI:

Komentarz

• BADYL
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2396
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

loyd, przepraszam oczywiście, że na płycie V płytę z golfa IV wykorzystano w OI

Komentarz

• qorzen
                                                    Classic
                                                    • 2012
                                                    • 18

Witam.
                                                    Ciągle siedzę i analizuję Nie jest łatwo wyskoczyć z 70 tysiaków, szczególnie kiedy połowa osób próbuje mi wybić OII z głowy, a połowa mówi że to rewelacyjna alternatywa. Dla mnie Octavia Combi jest ok - niby będzie kosztowała prawie 70000, ale będzie miała lakier metalik, 600 litrowy bagażnik, alufelgi 16, fabryczny alarm, przyciemniane szyby, tempomat, radio z mp3, skórzaną kierownicę, klimatronik, krytykowany silnik 1.2 tsi (krytykowany przez osoby które go nie posiadają ) który bije osiągami większość diesli i wolnossących benzynówek z zakresem mocy 100-130 kM... Szukam, szukam i nic podobnego, w zbliżonej cenie i z ww wyposażeniem nie mogę znaleźć. Tylko nie pokazujcie mi znowu jakiegoś golasa w sedanie za 65 tys

Komentarz

Pracuję...