[O1] Wycinanie Katalizatora w TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dariuspolo
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1168

Zamieszczone przez RT
    podobno sonda jest przed katem, dlatego wyciecie nie wplywa nic a nic na prace komputera?
    ...sonda w VP Dieslu :szeroki_usmiech ciekawe jaka?

Dziwne bo umnie nie zauwarzylem roznic w spalaniu, moze odlaczyli wam akumulator przy wycinaniu i spawaniu teraz potrzeba czasu az sie spalanie w kompie pokladowym ustatkuje bo nie robicie dluzszych tras a wmiescie to wiadomo.

Darek
    T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
    SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
    Zuzycie paliwa

Komentarz

• arci9
      RS
      • 2004
      • 2007

Zamieszczone przez RT
      podobno sonda jest przed katem, dlatego wyciecie nie wplywa nic a nic na prace komputera?
      pytałem mechanika i mówił, że jest sonda....

Komentarz

• dariuspolo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1168

Zamieszczone przez arci9
        Zamieszczone przez RT

...sprawdzalem wlasnie w ksiazce o ASZ i ASV miedzy kolektorem wylotowym przez turbo i tlumnik(i) konczac na koncowce wydechu nie znalazlem zadnej sady.
        Sady montowane sa w 2,0tdi 170ps jak jest w 2,0 140ps niewiem ale w 1,9 nie bylo.

Darek
        T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
        SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
        Zuzycie paliwa

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Zamieszczone przez Jackal
          Objaw sie pojawil odrazu po wycieciu kata, wczesniej tego nie mialem... i to jest najdziwniejsze :shock:
          A moze po prostu ostrzej pojezdziles, zeby sprawdzic efekt wyciecia, do tego upał + moze cos jeszcze i stąd wyzsze spalanie. Taki zbieg okolicznosci...

No chyba, ze jest jeszcze szansa, ze miales tak zakitowany wydech, ze mocy bylo mniej, mniej paliwa sie lało do cylindrów, a jak odetkałeś to pooooszszszłoooo...

Poobserwuj jeszcze IMHO.
          TDI 205PS

Komentarz

• Jackal
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2004
            • 758

Zamieszczone przez MiKruS
            Objaw sie pojawil odrazu po wycieciu kata, wczesniej tego nie mialem... i to jest najdziwniejsze :shock:
            A moze po prostu ostrzej pojezdziles, zeby sprawdzic efekt wyciecia, do tego upał + moze cos jeszcze i stąd wyzsze spalanie. Taki zbieg okolicznosci...

No chyba, ze jest jeszcze szansa, ze miales tak zakitowany wydech, ze mocy bylo mniej, mniej paliwa sie lało do cylindrów, a jak odetkałeś to pooooszszszłoooo...

Poobserwuj jeszcze IMHO.
            Obie wersje sa prawdopodobne. Narazie poszukuje chetnego z VAGiem, coby popatrzyl na moje czujniki temperatury. Moze od dawna jest uszkodzony czujnik tylko zatkany wydech powodowal obcinanie dawki. :roll:
            bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
            Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
            Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• RT
              Drive
              • 2007
              • 80

hyhy i juz po transplantacji.. tlumik dolotowy zamiast kata, koszt 150zl, kat pogonilem za 150 ...czyli na zero

Efekt: faktycznie lepiej sie zbiera, teraz z klima jest tak jak wczesniej bylo bez klimy

Komentarz

• Purchawa
                Admin
                S_OCP Member
                • 2004
                • 8007

Zamieszczone przez RT
                Nie ma zadnej sondy w 1,9TDI. W 2.0 zreszta tez nie ma, za wyjatkiem BMN i BMM.
                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Adamu
                  L&K
                  • 2006
                  • 1384

tez wyciąłem i pali nieco więcej, ale jak jeździ! :diabelski_usmiech

ja bym obstawiał cięższą nogę na przyczynę wzrostu zużycia paliwa. dałem samochód teściowi, który nie wie o chipie i nie wie o katalizatorze,a jezdził juz wczesniej moją o1. u niego spalanie było jak zawsze 5.5l/100km

powiedział tylko że j fajnie jezdzi i super sie zbiera i ze wczesniej nie zauważył ze skodą tak dobrze sie pomyka :diabelski_usmiech .

Komentarz

• DGW
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 2330

Zamieszczone przez RT
                    tlumik dolotowy zamiast kata
                    jak to wygląda bo może też bym u siebie zamontował tylko nie wiem czy te sondy nie będą wariowały. Teraz mam założone dwie strumienice, jedna na dolocie druga na wydechu i przez to spalanie mi spadło o 2 litry. Pewnie dodatkowo magnetyzery robią swoje. :wink: :lol: :spin: ad: :haha:

[ Dodano: Pią 20 Lip, 07 01:30 ]
                    Zamieszczone przez arci9
                    arci9, zmień tego kogoś kogo nazywasz mechanikiem bo nie ma pojęcia o czym mówi :|
                    NFPNorth-West
                    2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                    WARSZTAT www.dsize.pl
                    ->
                    CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                    spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                      Zamieszczone przez RT
                      tlumik dolotowy zamiast kata
                      jak to wygląda bo może też bym u siebie zamontował tylko nie wiem czy te sondy nie będą wariowały. Teraz mam założone dwie strumienice, jedna na dolocie druga na wydechu i przez to spalanie mi spadło o 2 litry. Pewnie dodatkowo magnetyzery robią swoje. :wink: :lol: :spin: ad: :haha:

[ Dodano: Pią 20 Lip, 07 01:30 ]
                      Zamieszczone przez arci9
                      arci9, zmień tego kogoś kogo nazywasz mechanikiem bo nie ma pojęcia o czym mówi :|
                      :twisted:
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• DGW
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 2330

u mnie spalanie na tym samym poziomie. Komp nie odłączany, wszystko spawałem na zdjętych gratach
                        NFPNorth-West
                        2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                        WARSZTAT www.dsize.pl
                        ->
                        CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                        spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Jackal
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 758

Sprawdzilem dzis ( dzieki uprzejmosci Mikrusa ) wszystkie podstawowe parametry tj. : turbina, przeplywka, korekcje wtryskow, zaplon ( tu jest delikatnie wczesniej, ale tak zawsze bylo), wszystkie dostepne temperatury i wszystkie wskazania sa jak najbardziej poprawne.

Upaly + klima + korki zwiekszyl mi spalanie :?: Mozliwe... chodz jezdze tak w sumie na codzien i wczesniej spalanie bylo OK :roll: Gdzie jeszcze mozna szukac przyczny zwiekszonego spalania :?:

P.S: dymienie praktycznie ustalo, dzis podczas jazd testowych... mialem mniejsze zadymienie niz przed wycieciem kata-praktycznie zadnych bakow nie zostawialem :shock:

Komentarz

• MiKruS
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7976

Sprawdzilem dzis ( dzieki uprzejmosci Mikrusa ) wszystkie podstawowe parametry tj. : turbina, przeplywka, korekcje wtryskow, zaplon ( tu jest delikatnie wczesniej, ale tak zawsze bylo), wszystkie dostepne temperatury i wszystkie wskazania sa jak najbardziej poprawne.
                            Co istotne sprezarka pompuje jak Bog przykazal i nawet nie kwiknie.
                            Cisnienie wytwarza minimalnie mniejsze niz ma zadane, wiec nie ma zadnych przeladowan i innych anomalii po wycieciu kata.
                            TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                              RS
                              • 2004
                              • 2007

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                              arci9 napisał/a:

arci9, zmień tego kogoś kogo nazywasz mechanikiem bo nie ma pojęcia o czym mówi
                              Gość w mechanikę bawi się dłuzszy czas, widocznie słabo idzie z postępem.
                              Mimo to reperował i serwisował moje auta od początku, skodę najmniej (a może prawie w ogóle) bo była na gwarancji.Nawet ostatnio kupił kompa i Vaga.

Generalnie i tak bardziej mu zaufam niż mechnikom z ASO :|

A swoją drogą, zaraz ruszam w trasę i zobaczymy co dało wspawanie rurki zamiast kata.Może napiszę wieczorem co i jak :wink:

[ Dodano: Pią 20 Lip, 07 09:03 ]
                              acha, mój kat była zapchany niemiłosiernie.Zrobiłem bez niego ledwo kilka kilosów wczoraj i wydawało mi się, że nawet przy depnięciu , kopci zdecydowanie mniej.

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

Jackal, mam to samo. Podobno winne moga byc filtry ...
                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• hmm to chyba czas na wywalenie katalizotora nastąpi już niebawem ... jak tak czytam to czas na zmiany

Komentarz

• arci9
                                    RS
                                    • 2004
                                    • 2007

Zrobiłem w week jakieś 500km, spalanie w normie, nic się nei zmieniło, trasę znam bardzo dobrze i wiem ile zawsze mi palił.
                                    Jak pisałem wcześniej wydaje mi się, że prawie nie kopci :shock: , czyli jest ok.
                                    Nie zauważyłem, żadnych parktycznie zmian w osiągach, może jedynie szybciej i chetniej się wkręca na obroty od 1600-1700 obrotów, jakby nie miał już laga

Komentarz

• Jackal
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 758

Jackal, mam to samo. Podobno winne moga byc filtry ...
                                      Watpie... wszystkie filtry zostaly wymienione 6kkm temu :roll:

Komentarz

• Techno200
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 782
                                        • Tesla

Koledzy, mam takie pytanie. Czy u was tez tak jest, ze jak rano zapalacie, na zimnym to tak sporo takiego niebiesko-szarego dymu idzie? Tylko przy zapalaniu tak mam.
                                        Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• zdefiniuj "sporo" . Ja zapalam tak samo jak zawsze.... zadneh chmary dymu za mna nie ma jakiegokolwiek koloru.

Komentarz

• Techno200
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 782
                                            • Tesla

Zamieszczone przez lec
                                            zdefiniuj "sporo" . Ja zapalam tak samo jak zawsze.... zadneh chmary dymu za mna nie ma jakiegokolwiek koloru.
                                            No taki maly obloczek Zaslony dymnej nie ma, ale jednak troche jest.
                                            Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• JanuszSz
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 2835
                                              • Superb II combi (3T5)

Podjechałem wczoraj sobie do zakładu zajmującego się wydechami,aby umówić się na wymianę rury elastycznej wydechu,wycięcie kata i wspawanie samej puszki po nim "dla oka"
                                              Gość,który przyjmuje zlecenia odradzał mi wycięcie katalizatora bo" w przypadku przekroczenia zachodniej granicy mogę mieć problemy,bo ostatnio wszystkie samochody dokładnie sprawdzają".Chciał mi wcisnąć nowy katalizator,ale po konsultacji z fachowcem,który bezpośrednio będzie to robił,zgodził się z moją opcją.

Dodatkowo jeszcze dowiedziałem się,że samochody z Anglii ,przerobione"na kontynentalne nie mają prawa wjazdu do Niemiec.Coś wiecie o tym :?:
                                              Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• misiek^wro
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8321

Zamieszczone przez JanuszSz
                                                Dodatkowo jeszcze dowiedziałem się,że samochody z Anglii ,przerobione"na kontynentalne nie mają prawa wjazdu do Niemiec.Coś wiecie o tym
                                                Ja nic nie wiem, ale coraz bardziej podobaja mi sie restrykcje naszych zachodnich sasiadow. Jest porzadek tam przynajmniej, na Autobahnie jedzie sie ile sie chce, na tyle ile sie potrafi badz na ile auto pozwala, nie ma chamstwa na drogach i co najwazniejsze nie jezdza szroty po ulicach w takich ilosciach jak w innych krajach

Komentarz

• JanuszSz
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 2835
                                                  • Superb II combi (3T5)

Bo wszystkie szroty już w PL. :diabelski_usmiech
                                                  Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• misiek^wro
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8321

JanuszSz, bo tam nie spelniaja pewnych norm, a u nas takowych nie ma

Komentarz

Pracuję...