[O2] [O2FL] "Ukryte" f-cje

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marbab
    RS
    • 2009
    • 4713
    • Fiat
    • BMM 2.0 TDI 140 KM

kropeck, jak zatem moge to ustawic? Najchetniej wogole wylaczylbym spryski lamp i wlaczal je sobie w razie koniecznosci jak pisze Maru 123
    Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
    Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez leszekmw
      Zamieszczone przez kropeck
      .. udało mi się jeszcze nikomu nie spieprzyć fury :-) )))))) a na swojej przetestowałem WSZYSTKO na co tylko pozwala VCDS )))
      czy mógłbyś w takim razie napisać punkt po punkcie co można aktywować w O2 przed liftem :?:

sądzę że wielu kolegów będzie Ci wdzięcznych , i łatwiej będzie cokolwiek komuś znaleźć, bo czasami są z tym duże problemy
      Również przyłączam się do prośby kolegi.
      Jest wiele osób na forum, dla których taki spis by się bardzo przydał. :szeroki_usmiech
      Można by napisać co można aktywować przez komputer pokładowy,osobno VAG oraz VCDS oraz dodatkowe funkcje dla O2 FL
      Może ktoś z kolegów miałby ochotę się tym zająć?Później można by było przypiąć do poradników

Komentarz

• kropeck
        RS
        • 2009
        • 2319
        • Octavia II (1Z3)
        • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez marbab
        kropeck, jak zatem moge to ustawic? Najchetniej wogole wylaczylbym spryski lamp i wlaczal je sobie w razie koniecznosci jak pisze Maru 123
        moduł 9 - centralna elektryka. Trzeba poszukać, bo nie znam na pamięć sterowników - jest tam odpowiednia opcja.
        Pozdrawiam,
        Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez marbab
          Pisałem juz o tym nie wiem ile razy, ale powtorzę ostwtni juz raz !
          Ukatywnij sobie tzw. tryb skandynawski. Polega on na tym, że swiatła mijania właczają się wraz z odpaleniem silnika (lub po przekręceniu kluczka w pozycje zapłon). W sprawie spryskiwaczy lamp przednich daje to tyle, że NIE DZIAŁAJĄ one do chwili kiedy przełącznik świateł jest w pozycji 0 (a światła mijania sie świacą). Także w dzień masz sprawe zgłowy W nocy zaś (gdy przełaczasz włącznik świateł do pozycji ON, aby właczyło się podświatlenie deski rozdzilczej) gdy chcesz spryskać przednią szybę, ale nie ukatywniać sprysków reflektorów wystarczy na chwilę przełącznik świateł ustawić w pozycję 0 (światła będą sie nadal świecić. Podświatlenie deski zgasnie) i spryskujesz szybę, po czym przełączasz włacznik świateł z powrotem w pozycję ON i ... tyle
          NIc nie musisz dezaktywować, a jeśli chcesz użyc sprysków reflektorów to w każdej chwili możesz to zrobić.
          Czarny Elegance

Komentarz

• kropeck
            RS
            • 2009
            • 2319
            • Octavia II (1Z3)
            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez abstinent
            Zamieszczone przez leszekmw
            .. udało mi się jeszcze nikomu nie spieprzyć fury :-) )))))) a na swojej przetestowałem WSZYSTKO na co tylko pozwala VCDS )))
            czy mógłbyś w takim razie napisać punkt po punkcie co można aktywować w O2 przed liftem :?:

sądzę że wielu kolegów będzie Ci wdzięcznych , i łatwiej będzie cokolwiek komuś znaleźć, bo czasami są z tym duże problemy
            Również przyłączam się do prośby kolegi.
            Jest wiele osób na forum, dla których taki spis by się bardzo przydał. :szeroki_usmiech
            Można by napisać co można aktywować przez komputer pokładowy,osobno VAG oraz VCDS oraz dodatkowe funkcje dla O2 FL
            Może ktoś z kolegów miałby ochotę się tym zająć?Później można by było przypiąć do poradników
            IRYTUJE (tak delikatnie staram się mówić, bo nie chciałbym dostać ostrzeżenia za przeklinanie), ze czytacie tylko to co Wam odpowiada.
            Tuż pod opisem, który zacytowałeś jest moja odpowiedź:

Tu masz trochę:
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25676 .

Poza tym nie ma co się opisywać co u mnie, a co u innych, bo to zależy od sterownika. Ja nie mam opcji doświetlania zakrętów, a kolega z takiej samej O2 już ma sterownik, który na to pozwala - jeśli chcesz się dowiedzieć co można u Ciebie, to po prostu trzeba się do Ciebie podłączyć i wtedy będzie jasne. O pozostałych, albo wielu innych, jest w powyższym poście.
            tak więc pisanie instrukcji do każdego sterownika jest przede wszystkim nieopłacalne, bo po co Ci ten opis jak nie masz kabla. A jak MASZ kabel, to wszystkie opisy tam już są (VAG, VCDS). Poza tym sterowników jest w cholerę i trochę - jeśli mi zapłacisz za poświęcony czas na robienie tych opisów - podejmę się tego zadania. Pomagam ile mogę i ile wiem - jeśli ktoś się pyta czy się da i poda mi symbol sterownika, to powiem - jeśli dasz mi swój symbol sterownika, to Ci wypiszę wszystko na co Ci on pozwoli. Zdecydowanie wygodniejszą metodą jest spotkanie się i podpięcie - wtedy widać na co pozwala sterownik (i co już zostało 'odkryte' przez producentów softu).

Natomiast jeśli chcesz wiedzieć (taniej) co Ty możesz, to proponuję u siebie zainstalować VCDS 908 ze strony adako.pl i wejść sobie do katalogu LABELS - tam masz WSZYSTKIE opisy sterowników - otwierasz taki plik w notatniku i szukasz sekcji CODING [KODOWANIE] - masz tam WSZYSTKO co chciałbyś wiedzieć.
            Pozdrawiam,
            Michał

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Big
              i ... tyle
              a ja chcę sam załączać światła i COOOOOO :P :wink:
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez szkoda
                a ja chcę sam załączać światła i COOOOOO
                i śmigło :P
                Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

no własnie :szeroki_usmiech
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• marbab
                    RS
                    • 2009
                    • 4713
                    • Fiat
                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Big, dzieki za przypomnienie ale wolalbym jednak nie uaktywniac trybu skandynawskiego bo nie bede mogl wogole wylaczyc swiatel.
                    Najlepiej byloby jesli spryski lamp dzialalyby tylko jak dłużej przytrzymam raczke spryskiwaczy, moze w module 9 jest taka opcja.
                    Marek

Komentarz

• shado
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 5315
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

To sobie załącz tryb amerykański. Jak będziesz chciał zgasić światła to zaciągniesz ręczny :szeroki_usmiech
                      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• abstinent
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4842
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kropeck, myślałem tylko nad spisem co można zrobić, a czy da się w konkretnym samochodzie i w jaki sposób , to już każdy powinien ustalić we własnym zakresie.
                        Z takiej listy można by było później coś że tak powiem "wybrać", i umówić się np z Tobą, ustawić, a później wypić razem po piwku :szeroki_usmiech

Komentarz

• marbab
                          RS
                          • 2009
                          • 4713
                          • Fiat
                          • BMM 2.0 TDI 140 KM

shado, :szeroki_usmiech
                          Marek

Komentarz

• antasso
                            Drive
                            • 2009
                            • 73
                            • Volkswagen

Hi, a wyłączyć prąd po wyjęciu kluczyka można jakoś (gniazdo zapalniczki ) O2 FL ?
                            Passat b8 2.0 TDI

Komentarz

• kropeck
                              RS
                              • 2009
                              • 2319
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez abstinent
                              kropeck, myślałem tylko nad spisem co można zrobić, a czy da się w konkretnym samochodzie i w jaki sposób , to już każdy powinien ustalić we własnym zakresie.
                              Z takiej listy można by było później coś że tak powiem "wybrać", i umówić się np z Tobą, ustawić, a później wypić razem po piwku :szeroki_usmiech
                              a jak nie piję?? :-) mam konkretne przeliczniki :-)
                              Co do takiej listy .... no NIBY tak, ale z drugiej strony - napalisz się na doświetlanie zakrętów (bo w O2 jest to możliwe) i kilka innych opcji, a się okaże, że akurat Twój sterownik nie obsługuje żadnej z tych rzeczy...
                              A jeśli chcesz się dowiedzieć, czy w ogóle coś takiego się da, to SZUKAJKA na pewno odpowie na Twoje pytanie ... :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez antasso
                              Hi, a wyłączyć prąd po wyjęciu kluczyka można jakoś (gniazdo zapalniczki ) O2 FL ?
                              do dziś nie wiem o co chodzi w VCDS z tzw. "zacisk 15" oraz "zacisk 50" - być może któryś z nich odpowiada właśnie za prąd po wyciągnięciu kluczyka.
                              Pozdrawiam,
                              Michał

Komentarz

• shado
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 5315
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

klemme 15 to jest kluczyk przekręcony w pozycje on a klemme 50 to jest ta pozycja w której pracuje rozrusznik

Komentarz

• kropeck
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2319
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez shado
                                  klemme 15 to jest kluczyk przekręcony w pozycje on a klemme 50 to jest ta pozycja w której pracuje rozrusznik
                                  A powiesz mi co się stanie po 'odznaczeniu' tych opcji? Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić, a śniegu tyle, że nie chce mi się w aucie teraz siedzieć i sprawdzać :-)
                                  Pozdrawiam,
                                  Michał

Komentarz

• shado
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 5315
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie mam zielonego pojęcia Wiem tylko co one oznaczają, bo to typowa terminologia VW

Komentarz

• kropeck
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2319
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

ok.... postaram się to w najkrótszym możliwym terminie sprawdzić to u siebie i dam znać jaki przyniosło to efekt.

[ Dodano: Sro 20 Sty, 10 10:31 ]
                                      Byłem odznaczyłem i ..... nic się nie stało - auto odpalało, przyciski na pilocie i w pozycji READY i START (pozycji kluczyka w stacyjce) nie działały (myślałem, że to o to może chodzić). Generalnie być może jest tam jakaś diagnostyka, ale ponieważ u mnie wszystko działa, to nie dało to efektów.
                                      Sprawdzałem również tę zimną diagnozę żarówek. Wyciągałem żarówki od wstecznego i nie wiem ile czasu potrzebuje na zdiagnozowanie nie włączonej żarówki (tzn. akurat nie świecącej), ale dałem mu minutę i nie zauważył jej braku. Tak strasznie kombinowałem, że mi żarówka wypadła z rąk i wpadła gdzieś w blachy pod tylną lampą... musiałem kupić nową
                                      Tak więc to jakaś ściema i żadnej różnicy to nie robi .... BYĆ MOŻE inaczej działałoby to z diodowymi żarówami, ale nie miałem jak tego sprawdzić do dziś.
                                      Pozdrawiam,
                                      Michał

Komentarz

• Karpie
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 53

Wczoraj byłem w ASO Danelczyk pod Lublinem. Zamontowali mi zestaw głośnomówiący i 4 głośniki na tył. Nota bene polecam to ASO. Rozbebeszyli pół samochodu i złożyli tak że nic nie trzeszczy.

W ASO aktywowali mi samoczynne zamykanie się samochodu i Corner Lights.
                                        Mam trzy pytania:

1) Samoczynne zamykanie się samochodu: czy to normalne, że aby otworzyć drzwi muszę dwa razy pociągnąć klamkę?

2) Corner Lights: w instrukcji jest napisane, że powinno się włączać również gdy włączony jest kierunkowskaz, u mnie tak nie ma. Winna instrukcja, czy ASO?

3) Po włączeniu biegu wstecznego włączają się przednie światła przeciwmgielne, które gasną po włączeniu Drive. Gasną tak powoli jak przy Corner Lights. Czy to jest opcja występująca razem z doświetlaniem zakrętów, czy ASO się dupnęło i coś mi włączyło "dodatkowo"?

A tak przy okazji polecam zestaw głośnomówiący bluetooth Parrot MKi9100. Można przesyłać bezprzewodowo muzykę z telefonu wprost do radia w samochodzie, ma też wyjścia USB (na pamięć masową lub MP3), iPod i AUX. Ale najlepsze, że można z nim pogadać (niestety po angielsku tylko). Mówi ładnym kobiecym głosem ;-)
                                        Można wybierać dowolny numer po nazwisku, ale trzeba wymawiać zgodnie z wymową angielską. Do tej pory zastanawiam się jak wymówić "Żonka"
                                        1.4TSI + DSG Biała

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Karpie
                                          1) Samoczynne zamykanie się samochodu: czy to normalne, że aby otworzyć drzwi muszę dwa razy pociągnąć klamkę?
                                          tak lub wyjąć kluczyk lub przyciskiem odryglować
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• radik79
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 222
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ad 3. tak jest przy włączonych CL.
                                            ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• Karpie
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 53

Zamieszczone przez loru
                                              tak lub wyjąć kluczyk lub przyciskiem odryglować
                                              Dzięki. Ale u mnie po wyjęciu kluczyka, dalej muszę dwa razy naciskać klamkę...

Zamieszczone przez radik79
                                              Ad 3. tak jest przy włączonych CL.
                                              I Miśki nie przyczepią się, że nie stosuję się do zakazu włączania przeciwmgielnych przy słabej widoczności ???
                                              1.4TSI + DSG Biała

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Ale u mnie po wyjęciu kluczyka, dalej muszę dwa razy naciskać klamkę...
                                                To coś jest nie tak Po wyjęciu kluczyka zamki powinny automatycznie sie odblokować i do otwarcia drzwi powinno wystarczyć jedno pociągniecie klamki.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• loru
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4286
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzięki. Ale u mnie po wyjęciu kluczyka, dalej muszę dwa razy naciskać klamkę...
                                                  no to do service i niech poprawiają bo tak nie powinno być.
                                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• radik79
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 222
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Karpie,

I Miśki nie przyczepią się, że nie stosuję się do zakazu włączania przeciwmgielnych przy słabej widoczności ???
                                                    pytanie kótre żarówki świecą, czy te od DL, czy te od halogenów?
                                                    ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

Pracuję...