też o tym myślałem ale... jeżeli włączę tylko tylną lampkę z ręki to czy nie zapali mi się również przednia??
Podswietlenie nóg (Dywanik)
Zwiń
X
-
Mam pytanie do znawców.
U mnie z tyłu nie ma miejsca na suficie na montaż dodatkowej lampki, a widzę że by mi się przydała. Zauważyłem, że w nowym Superbie jest taka jakby płaska lampka, bez żadnego uwypuklenia dachu. Natomiast nie mogę nigdzie znaleźć zdjęcia z profilu. Jak myślicie, czy weszlaby ona do tyłu (znaczy zmieściła się między podsufitką a dachem)
Chodzi mi o coś takiego:
Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentlaurin, zależy jak kable podepniesz,chyba :? z przodu przed włącznikiem, z tyłu też
Z tyłu kabel + ma stałe zasilanie więc jak tak podepnę jak proponujesz, to automatycznie prąd przeniesie się na przednią lampkę co na 99% spowoduje jej ciągłe świecenie.
Myślę, że z tyłu w lampce to trzeba podłączyć bezpośrednio do żarówki. Pytanie tylko gdzie podłączyć z przodu żeby przy otwieraniu drzwi zapalała się też tylna lampka oraz żeby przy zapalaniu lampki z tyłu z ręki (czyli stały + z tylnej lampki zewrze się z kablem dołożonym bezpośrednio do żarówki i przy okazji puści prąd na przednia lampkę) nie zapalało przedniej lampki.
Ma ktoś pomysł??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez laurinNie to żebym się kłócił, ale z tyłu jak podepnę przed włącznikiem to przy otwieraniu drzwi lampka się nie zaświeci. Zwarcie + z - powoduje wciśniecie lampki...
podpinasz się do żarówki z przedniej i w tylnej cały czas musisz mieć włączone.
Wtedy przy otwieraniu drzwi zapali się z przednią,
a żeby zapalić samą tylną - będziesz musiał zapalić przednią :szeroki_usmiechBYŁA O1 - 1.9 TDI 110KM
BYŁA O2 - 1.9 TDI 140KM 305Nm - by Zaprzal
JEST PASSAT B6 - 2.0 TDI CR 140KM
Komentarz
-
-
RobSto, no właśnie o to chodzi
musisz teraz wybrać co wolisz, albo Ci się świeci przy otwieraniu, albo później ręcznie sobie włączasz
jest jeszcze opcja podłączenia przez oba sposoby, tylko czy to zadziała i jak :diabelski_usmiech
najłatwiej dać taką samą lampkę jak z przodu i pociągnąć kable od tych kabli z przedniej
powinno chyba działać :?
Komentarz
-
-
Ale ty masz pewnie lampkę tylna z 3 pozycjami (wyłączona całkiem, włączona ciągle albo ustawiona na otwarcie drzwi) a ja w OI mam tylko włącz albo wyłącz i tyle. Nie mam opcji ustawienia na drzwi. I teraz jak odetnę z tyłu kabelek i podłącze tylko pod przód to dziecko w czasie jazdy nie zapali sobie lampki - będę to mógł zrobić to tylko ja z poziomu przedniej lampki przy czym przednia też będzie się świeciła...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Enriquezkurde, powyżej jest schemat ORI
Wrócę do chaty to wrzucę do wątku.
A w ogóle to w fotelach O2 w dolno-tylnej części stelaża jest elegancko przygotowane miejsce na lampkę :szeroki_usmiech
Pasuje taka lampeczka p&p:
How do you change the bulb please ?.I've had a look at mine but for the life of me can't get the cover off to get to the bulb.It's right hand drive but can't see there being much difference to the us spec cars.
Kupiłem 4 szt na alledrogo i będę to montował w weekend.
edit> schematu nie mogę znaleźć w ELSA, ale tutaj jest b. dokładny opis:
Komentarz
-
-
no to jasne chyba wszystko jak podłączyć
O2 wtyczka B pin 7
O2 FL wtyczka B pin 50
[ Dodano: Nie 31 Paź, 10 07:14 ]
Mały update.
Wczoraj się za to zabrałem i niestety FAIL.
W FL wtyczka B pin 50 nie generuje żadnego prądu, ponadto nie miałem sensownego pomysłu na poprowadzenie kabli a także diody na pasku trzymały się bardzo słabo, więc dałem sobie spokój.
[ Dodano: Nie 31 Paź, 10 18:19 ]
ale dzisiaj opanowałem temat w ramach rozrywki i tak:
Co do pinu 50 we wtyczce B sterownika to go po prostu nieprawidłowo zakodowałem - zamiast Footwel light installed zaznaczyłem Footwel light with terminal 58D active co zkutkowało później tym, że w czasie jazdy z zapalonymi światłami mijania świecą się też dywaniki.
Diody - można kupić w Leroy Merlin - 37 PLN za metr. Można ciąć po minimum 3 sztuki. Z zakodowaniem, że to są LED, gasną i zapalają się płynnie, jak otwierają się drzwi.
Do wpięcia się w sterownik potrzeba kabelka serwisowego 000 979 025 za 16,07 PLN.
Co do mocowania diod - kupiłem rzepa. Trzyma się bardzo dobrze.
Co do przewodów - ostateczna wersja jest taka, że z tyłu na krawędzi stelaża jest miejsce na umocowanie przewodu trytrytką, i później trochę gimnastyki - trzeba przeciągnąć przewód między siedziskiem a przednim i tylnym podparciem prowadnicy - jest tam minimalna szczelina. A dalej tunelem. Połączenia wszystkich lampek na razie zrobiłem pod mieszkiem zmiany biegów.
Efekt? Jak dla mnie może być, choć szału nie robi. Jak się przyzwyczaję to na wiosnę zrobię porządek z kablami. Pomału robi mi się w okolicach sterownika niezły burdel. Andys się śmiał, że teraz do grzebania nie będę potrzebował lampki, bo jest podświetlenieTakże, jak mi to nie zbrzydnie to zostanie a jak nie to wypad.
[ Dodano: Pon 01 Lis, 10 19:11 ]
dziś się jeszcze pobawiłem przyciemnianiem tych światełek w adaptacjach sterownika 09. Oryginalnie jest ustawione na 200% (???). Przyciemnienie o połowę przy 3 diodach daje bardzo spokojne światełko.
Co ciekawe można też przyciemnić wersję z aktywnym terminalem 58D. Oryginalnie jest ustawione na 60%, da się ustawić nawet 1%, co daje minimalne podświetlenie podczas jazdy na światłach. Jakby się komuś podobało to też można. Nie włączałem u siebie. Pewnie w nocy nawet ten 1% będzie przeszkadzał.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
wiking, zawsze możesz sobie kupić takie cóś http://allegro.pl/czapka-z-latarka-j...341068199.html
a tak na poważnie to nic nie wymyślisz
jedynie CH LH :wink:
można by było jakieś ledy od dołu dać, ale takie co wytrzymają w tym miejscu
no i gdzieś to by trzeba było podłączyć :lol:
a ta czapka to zarąbista, wiem bo mam taką na ryby :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezKup sobie w Castoramie specjalne wpinki w kable. Nie trzeba lutować ani kombinować. Zapinasz i po problemie..
bez skojarzeń tylko :lol:
[ Dodano: Wto 21 Gru, 10 23:01 ]
Reasumując:
L P drzwi przód - doświetlanie - podłączam do lampek w drzwiach ?
L P drzwi tył - doświetlenie - podłączam do podsufitowej przedniej lampki (hmmm czy włącza mi się światło, jeśli otwieram TYLKO tylne drzwi a przednie są zamknięte ?)
Komentarz
-
-
Focisza można prosić tych wpinek ?
Zamieszczone przez macherstudioL P drzwi przód - doświetlanie - podłączam do lampek w drzwiach ?
Zamieszczone przez macherstudioL P drzwi tył - doświetlenie - podłączam do podsufitowej przedniej lampki (hmmm czy włącza mi się światło, jeśli otwieram TYLKO tylne drzwi a przednie są zamknięte ?)
Komentarz
-
Komentarz