też o tym myślałem ale... jeżeli włączę tylko tylną lampkę z ręki to czy nie zapali mi się również przednia??
Podswietlenie nóg (Dywanik)
Zwiń
X
-
-
Mam pytanie do znawców.
U mnie z tyłu nie ma miejsca na suficie na montaż dodatkowej lampki, a widzę że by mi się przydała. Zauważyłem, że w nowym Superbie jest taka jakby płaska lampka, bez żadnego uwypuklenia dachu. Natomiast nie mogę nigdzie znaleźć zdjęcia z profilu. Jak myślicie, czy weszlaby ona do tyłu (znaczy zmieściła się między podsufitką a dachem)
Chodzi mi o coś takiego:
http://allegro.pl/lampka-podsufitki-...253852679.htmlPozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
Jeżeli z tyłu podepnę przed włącznikiem to w ogóle mi się nie zaświeci lampka tylna.Zamieszczone przez abstinentlaurin, zależy jak kable podepniesz,chyba :? z przodu przed włącznikiem, z tyłu też
Z tyłu kabel + ma stałe zasilanie więc jak tak podepnę jak proponujesz, to automatycznie prąd przeniesie się na przednią lampkę co na 99% spowoduje jej ciągłe świecenie.
Myślę, że z tyłu w lampce to trzeba podłączyć bezpośrednio do żarówki. Pytanie tylko gdzie podłączyć z przodu żeby przy otwieraniu drzwi zapalała się też tylna lampka oraz żeby przy zapalaniu lampki z tyłu z ręki (czyli stały + z tylnej lampki zewrze się z kablem dołożonym bezpośrednio do żarówki i przy okazji puści prąd na przednia lampkę) nie zapalało przedniej lampki.
Ma ktoś pomysł??
Komentarz
-
Nie to żebym się kłócił, ale z tyłu jak podepnę przed włącznikiem to przy otwieraniu drzwi lampka się nie zaświeci. Zwarcie + z - powoduje wciśniecie lampki...
Komentarz
-
Na mój gust,Zamieszczone przez laurinNie to żebym się kłócił, ale z tyłu jak podepnę przed włącznikiem to przy otwieraniu drzwi lampka się nie zaświeci. Zwarcie + z - powoduje wciśniecie lampki...
podpinasz się do żarówki z przedniej i w tylnej cały czas musisz mieć włączone.
Wtedy przy otwieraniu drzwi zapali się z przednią,
a żeby zapalić samą tylną - będziesz musiał zapalić przednią :szeroki_usmiechBYŁA O1 - 1.9 TDI 110KM
BYŁA O2 - 1.9 TDI 140KM 305Nm - by Zaprzal
JEST PASSAT B6 - 2.0 TDI CR 140KM
Komentarz
-
RobSto, no właśnie o to chodzi
musisz teraz wybrać co wolisz, albo Ci się świeci przy otwieraniu, albo później ręcznie sobie włączasz
jest jeszcze opcja podłączenia przez oba sposoby, tylko czy to zadziała i jak :diabelski_usmiech
najłatwiej dać taką samą lampkę jak z przodu i pociągnąć kable od tych kabli z przedniej
powinno chyba działać :?
Komentarz
-
Dobra kumam
Jeszcze jedno pytanko - lampka tylna podłączona jak ori a do samej żarówki tylnej podłączyć kabel idący z lampki z przodu i w kabel wlutować diodę półprzewodnikową lub prostowniczą??
Komentarz
-
Ale ty masz pewnie lampkę tylna z 3 pozycjami (wyłączona całkiem, włączona ciągle albo ustawiona na otwarcie drzwi) a ja w OI mam tylko włącz albo wyłącz i tyle. Nie mam opcji ustawienia na drzwi. I teraz jak odetnę z tyłu kabelek i podłącze tylko pod przód to dziecko w czasie jazdy nie zapali sobie lampki - będę to mógł zrobić to tylko ja z poziomu przedniej lampki przy czym przednia też będzie się świeciła...
Komentarz
-
Komentarz
-
Na dwa kable zadziała - co ma nie zadziałać

Myślę dalej jak to zrobić -jak nic nie wymyślę to zrobię na 2 kable i tyle
Komentarz
-
Komentarz
-
-
tak ale jest to schemat podłączenia lampki. W O2 ZTCW nie występowało podświetlenie kapci w żadnej z wersji, ale można spokojnie skorzystać z schematu do np. Golf'a albo Jetty.Zamieszczone przez Enriquezkurde, powyżej jest schemat ORI
Wrócę do chaty to wrzucę do wątku.
A w ogóle to w fotelach O2 w dolno-tylnej części stelaża jest elegancko przygotowane miejsce na lampkę :szeroki_usmiech
Pasuje taka lampeczka p&p:
Kupiłem 4 szt na alledrogo i będę to montował w weekend.
edit> schematu nie mogę znaleźć w ELSA, ale tutaj jest b. dokładny opis:
Komentarz
-
no to jasne chyba wszystko jak podłączyć
O2 wtyczka B pin 7
O2 FL wtyczka B pin 50
[ Dodano: Nie 31 Paź, 10 07:14 ]
Mały update.
Wczoraj się za to zabrałem i niestety FAIL.
W FL wtyczka B pin 50 nie generuje żadnego prądu, ponadto nie miałem sensownego pomysłu na poprowadzenie kabli a także diody na pasku trzymały się bardzo słabo, więc dałem sobie spokój.
[ Dodano: Nie 31 Paź, 10 18:19 ]
ale dzisiaj opanowałem temat w ramach rozrywki i tak:
Co do pinu 50 we wtyczce B sterownika to go po prostu nieprawidłowo zakodowałem - zamiast Footwel light installed zaznaczyłem Footwel light with terminal 58D active co zkutkowało później tym, że w czasie jazdy z zapalonymi światłami mijania świecą się też dywaniki.
Diody - można kupić w Leroy Merlin - 37 PLN za metr. Można ciąć po minimum 3 sztuki. Z zakodowaniem, że to są LED, gasną i zapalają się płynnie, jak otwierają się drzwi.
Do wpięcia się w sterownik potrzeba kabelka serwisowego 000 979 025 za 16,07 PLN.
Co do mocowania diod - kupiłem rzepa. Trzyma się bardzo dobrze.
Co do przewodów - ostateczna wersja jest taka, że z tyłu na krawędzi stelaża jest miejsce na umocowanie przewodu trytrytką, i później trochę gimnastyki - trzeba przeciągnąć przewód między siedziskiem a przednim i tylnym podparciem prowadnicy - jest tam minimalna szczelina. A dalej tunelem. Połączenia wszystkich lampek na razie zrobiłem pod mieszkiem zmiany biegów.
Efekt? Jak dla mnie może być, choć szału nie robi. Jak się przyzwyczaję to na wiosnę zrobię porządek z kablami. Pomału robi mi się w okolicach sterownika niezły burdel. Andys się śmiał, że teraz do grzebania nie będę potrzebował lampki, bo jest podświetlenie
Także, jak mi to nie zbrzydnie to zostanie a jak nie to wypad.
[ Dodano: Pon 01 Lis, 10 19:11 ]
dziś się jeszcze pobawiłem przyciemnianiem tych światełek w adaptacjach sterownika 09. Oryginalnie jest ustawione na 200% (???). Przyciemnienie o połowę przy 3 diodach daje bardzo spokojne światełko.
Co ciekawe można też przyciemnić wersję z aktywnym terminalem 58D. Oryginalnie jest ustawione na 60%, da się ustawić nawet 1%, co daje minimalne podświetlenie podczas jazdy na światłach. Jakby się komuś podobało to też można. Nie włączałem u siebie. Pewnie w nocy nawet ten 1% będzie przeszkadzał.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
Witam nie chcę zakładać nowego tematu wysoki sądzie pytanko czy jest możliwe zrobienie podświetlenia tyłu auta z pilota tak jak jest w lusterkach jakieś pomysły ?
Komentarz
-
otwierasz auto z pilota zapala się podświetlenie w lusterkach , żeby można było dojść po jako takim widniaku i takie wstawienie nie wiem np ledów lub diody z tyłu oświetlającą przestrzeń przy bagażniku
Komentarz
-
wiking, zawsze możesz sobie kupić takie cóś http://allegro.pl/czapka-z-latarka-j...341068199.html
a tak na poważnie to nic nie wymyślisz
jedynie CH LH :wink:
można by było jakieś ledy od dołu dać, ale takie co wytrzymają w tym miejscu
no i gdzieś to by trzeba było podłączyć :lol:
a ta czapka to zarąbista, wiem bo mam taką na ryby :szeroki_usmiech
Komentarz
-
Focisza można prosić tych wpinek ?Zamieszczone przez EnriquezKup sobie w Castoramie specjalne wpinki w kable. Nie trzeba lutować ani kombinować. Zapinasz i po problemie..
bez skojarzeń tylko :lol:
[ Dodano: Wto 21 Gru, 10 23:01 ]
Reasumując:
L P drzwi przód - doświetlanie - podłączam do lampek w drzwiach ?
L P drzwi tył - doświetlenie - podłączam do podsufitowej przedniej lampki (hmmm czy włącza mi się światło, jeśli otwieram TYLKO tylne drzwi a przednie są zamknięte ?)
Komentarz
-
Pewnie chodzi o to gów....no, które niszczy i osłabia instalację:Focisza można prosić tych wpinek ?

Z przodem nie ma problemu, bo można się wpiąć pod kopertówki (kable do kopertówek idą do drzwi przez słupki lub przy samym module komfortu).Zamieszczone przez macherstudioL P drzwi przód - doświetlanie - podłączam do lampek w drzwiach ?
Z tyłu nie ma kopertówek, a nie wiem czy na zamkach jest wyjście sygnalizujące otwarcie danych drzwi, więc pozostaje wpięcie się pod lampki sufitowe, z tym, że podświetlenie przestrzeni będzie Ci się zapalało niezależnie od tego, które drzwi otworzysz (również po otworzeniu którychkolwiek drzwi przednich).Zamieszczone przez macherstudioL P drzwi tył - doświetlenie - podłączam do podsufitowej przedniej lampki (hmmm czy włącza mi się światło, jeśli otwieram TYLKO tylne drzwi a przednie są zamknięte ?)
Komentarz
-
odgrzeje kotleta
mozecie podac linka do alegro jakie dokladnie tasmy z ledami kupic ? linki wygasly
a tyle tego ze nie mam pojecia co zakupic
interesuje mnie bialy cieply
i czy one tez sie sciemniaja tak jak lampki w aucie ?jest O1 RS 1.8T XENON
była O1 1.9 TDI AGR
Komentarz

Komentarz