Podswietlenie nóg (Dywanik)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • laurin
    Rider
    • 2009
    • 727

też o tym myślałem ale... jeżeli włączę tylko tylną lampkę z ręki to czy nie zapali mi się również przednia??

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

laurin, zależy jak kable podepniesz,chyba :? z przodu przed włącznikiem, z tyłu też

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

Mam pytanie do znawców.
        U mnie z tyłu nie ma miejsca na suficie na montaż dodatkowej lampki, a widzę że by mi się przydała. Zauważyłem, że w nowym Superbie jest taka jakby płaska lampka, bez żadnego uwypuklenia dachu. Natomiast nie mogę nigdzie znaleźć zdjęcia z profilu. Jak myślicie, czy weszlaby ona do tyłu (znaczy zmieściła się między podsufitką a dachem)

Chodzi mi o coś takiego:
        http://allegro.pl/lampka-podsufitki-...253852679.html
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• laurin
          Rider
          • 2009
          • 727

Zamieszczone przez abstinent
          laurin, zależy jak kable podepniesz,chyba :? z przodu przed włącznikiem, z tyłu też
          Jeżeli z tyłu podepnę przed włącznikiem to w ogóle mi się nie zaświeci lampka tylna.
          Z tyłu kabel + ma stałe zasilanie więc jak tak podepnę jak proponujesz, to automatycznie prąd przeniesie się na przednią lampkę co na 99% spowoduje jej ciągłe świecenie.

Myślę, że z tyłu w lampce to trzeba podłączyć bezpośrednio do żarówki. Pytanie tylko gdzie podłączyć z przodu żeby przy otwieraniu drzwi zapalała się też tylna lampka oraz żeby przy zapalaniu lampki z tyłu z ręki (czyli stały + z tylnej lampki zewrze się z kablem dołożonym bezpośrednio do żarówki i przy okazji puści prąd na przednia lampkę) nie zapalało przedniej lampki.

Ma ktoś pomysł??

Komentarz

• abstinent
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4842
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

laurin, jak podepniesz do żarówki to będzie się świecić cały czas. tak jak pisałem będzie dobrze, jak dasz przed włącznikiem to naciśniesz włącznik i się świeci, proste chyba nie :?: prąd cały czas ma dopływać do włącznika

Komentarz

• laurin
              Rider
              • 2009
              • 727

Nie to żebym się kłócił, ale z tyłu jak podepnę przed włącznikiem to przy otwieraniu drzwi lampka się nie zaświeci. Zwarcie + z - powoduje wciśniecie lampki...

Komentarz

• RobSto
                Ambiente
                • 2010
                • 224

Zamieszczone przez laurin
                Nie to żebym się kłócił, ale z tyłu jak podepnę przed włącznikiem to przy otwieraniu drzwi lampka się nie zaświeci. Zwarcie + z - powoduje wciśniecie lampki...
                Na mój gust,
                podpinasz się do żarówki z przedniej i w tylnej cały czas musisz mieć włączone.
                Wtedy przy otwieraniu drzwi zapali się z przednią,
                a żeby zapalić samą tylną - będziesz musiał zapalić przednią :szeroki_usmiech
                BYŁA O1 - 1.9 TDI 110KM
                BYŁA O2 - 1.9 TDI 140KM 305Nm - by Zaprzal
                JEST PASSAT B6 - 2.0 TDI CR 140KM

Komentarz

• abstinent
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4842
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

RobSto, no właśnie o to chodzi
                  musisz teraz wybrać co wolisz, albo Ci się świeci przy otwieraniu, albo później ręcznie sobie włączasz
                  jest jeszcze opcja podłączenia przez oba sposoby, tylko czy to zadziała i jak :diabelski_usmiech

najłatwiej dać taką samą lampkę jak z przodu i pociągnąć kable od tych kabli z przedniej
                  powinno chyba działać :?

Komentarz

• laurin
                    Rider
                    • 2009
                    • 727

Dobra kumam

Jeszcze jedno pytanko - lampka tylna podłączona jak ori a do samej żarówki tylnej podłączyć kabel idący z lampki z przodu i w kabel wlutować diodę półprzewodnikową lub prostowniczą??

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

laurin, a tak po polsku ja byś napisał bo :niewiem o co chodzi

podłącz taka lampkę jak z przodu na trzy kable(tak jak mam u siebie z tyłu) powinna działać tak samo jak przednia działa

Komentarz

• laurin
                        Rider
                        • 2009
                        • 727

Ale ty masz pewnie lampkę tylna z 3 pozycjami (wyłączona całkiem, włączona ciągle albo ustawiona na otwarcie drzwi) a ja w OI mam tylko włącz albo wyłącz i tyle. Nie mam opcji ustawienia na drzwi. I teraz jak odetnę z tyłu kabelek i podłącze tylko pod przód to dziecko w czasie jazdy nie zapali sobie lampki - będę to mógł zrobić to tylko ja z poziomu przedniej lampki przy czym przednia też będzie się świeciła...

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

laurin, no dokładnie tak mam, chodziło mi tylko o przykład
                          To podłącz na dwa kable tak jak masz przednią,od tych kabli z przodu, jak nie zadziała(a myślę że będzie działać) to będziemy kombinować co innego

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

Chłopaki, widzę że się z tym za bardzo motacie.
                            Poniżej schemat jak ma być:

Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• laurin
                              Rider
                              • 2009
                              • 727

Na dwa kable zadziała - co ma nie zadziałać

Myślę dalej jak to zrobić -jak nic nie wymyślę to zrobię na 2 kable i tyle

Komentarz

• miron75
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 157

tylko że podpinając się pod lampkę nie będzie sterowania "zdymieniem" lampek spod maxidota (oczywiście o O2 mówię). Nie lepiej się podpiąć pod CECM i uruchomić doświetlenie kapci vagiem - będzie jak "ori"?
                                Skoda Octavia II 1.9 BXE. 2006/12
                                było: 111KM / 275NM
                                jest: 143KM / 310NM

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

kurde, powyżej jest schemat ORI
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• miron75
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 157

Zamieszczone przez Enriquez
                                    kurde, powyżej jest schemat ORI
                                    tak ale jest to schemat podłączenia lampki. W O2 ZTCW nie występowało podświetlenie kapci w żadnej z wersji, ale można spokojnie skorzystać z schematu do np. Golf'a albo Jetty.
                                    Wrócę do chaty to wrzucę do wątku.

A w ogóle to w fotelach O2 w dolno-tylnej części stelaża jest elegancko przygotowane miejsce na lampkę :szeroki_usmiech
                                    Pasuje taka lampeczka p&p:

Kupiłem 4 szt na alledrogo i będę to montował w weekend.

edit> schematu nie mogę znaleźć w ELSA, ale tutaj jest b. dokładny opis:
                                    Skoda Octavia II 1.9 BXE. 2006/12
                                    było: 111KM / 275NM
                                    jest: 143KM / 310NM

Komentarz

• Enriquez
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7685
                                      • Superb III (3V3)

no to jasne chyba wszystko jak podłączyć
                                      O2 wtyczka B pin 7
                                      O2 FL wtyczka B pin 50

[ Dodano: Nie 31 Paź, 10 07:14 ]
                                      Mały update.
                                      Wczoraj się za to zabrałem i niestety FAIL.
                                      W FL wtyczka B pin 50 nie generuje żadnego prądu, ponadto nie miałem sensownego pomysłu na poprowadzenie kabli a także diody na pasku trzymały się bardzo słabo, więc dałem sobie spokój.

[ Dodano: Nie 31 Paź, 10 18:19 ]
                                      ale dzisiaj opanowałem temat w ramach rozrywki i tak:

Co do pinu 50 we wtyczce B sterownika to go po prostu nieprawidłowo zakodowałem - zamiast Footwel light installed zaznaczyłem Footwel light with terminal 58D active co zkutkowało później tym, że w czasie jazdy z zapalonymi światłami mijania świecą się też dywaniki.

Diody - można kupić w Leroy Merlin - 37 PLN za metr. Można ciąć po minimum 3 sztuki. Z zakodowaniem, że to są LED, gasną i zapalają się płynnie, jak otwierają się drzwi.

Do wpięcia się w sterownik potrzeba kabelka serwisowego 000 979 025 za 16,07 PLN.

Co do mocowania diod - kupiłem rzepa. Trzyma się bardzo dobrze.

Co do przewodów - ostateczna wersja jest taka, że z tyłu na krawędzi stelaża jest miejsce na umocowanie przewodu trytrytką, i później trochę gimnastyki - trzeba przeciągnąć przewód między siedziskiem a przednim i tylnym podparciem prowadnicy - jest tam minimalna szczelina. A dalej tunelem. Połączenia wszystkich lampek na razie zrobiłem pod mieszkiem zmiany biegów.

Efekt? Jak dla mnie może być, choć szału nie robi. Jak się przyzwyczaję to na wiosnę zrobię porządek z kablami. Pomału robi mi się w okolicach sterownika niezły burdel. Andys się śmiał, że teraz do grzebania nie będę potrzebował lampki, bo jest podświetlenie Także, jak mi to nie zbrzydnie to zostanie a jak nie to wypad.

[ Dodano: Pon 01 Lis, 10 19:11 ]
                                      dziś się jeszcze pobawiłem przyciemnianiem tych światełek w adaptacjach sterownika 09. Oryginalnie jest ustawione na 200% (???). Przyciemnienie o połowę przy 3 diodach daje bardzo spokojne światełko.

Co ciekawe można też przyciemnić wersję z aktywnym terminalem 58D. Oryginalnie jest ustawione na 60%, da się ustawić nawet 1%, co daje minimalne podświetlenie podczas jazdy na światłach. Jakby się komuś podobało to też można. Nie włączałem u siebie. Pewnie w nocy nawet ten 1% będzie przeszkadzał.
                                      Pozdrawiam
                                      Marcin

Komentarz

• wiking
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 117

Witam nie chcę zakładać nowego tematu wysoki sądzie pytanko czy jest możliwe zrobienie podświetlenia tyłu auta z pilota tak jak jest w lusterkach jakieś pomysły ?

Komentarz

• abstinent
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4842
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wiking, nie bardzo czaje o co kaman :?

Komentarz

• wiking
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 117

otwierasz auto z pilota zapala się podświetlenie w lusterkach , żeby można było dojść po jako takim widniaku i takie wstawienie nie wiem np ledów lub diody z tyłu oświetlającą przestrzeń przy bagażniku

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wiking, zawsze możesz sobie kupić takie cóś http://allegro.pl/czapka-z-latarka-j...341068199.html

a tak na poważnie to nic nie wymyślisz
                                              jedynie CH LH :wink:
                                              można by było jakieś ledy od dołu dać, ale takie co wytrzymają w tym miejscu
                                              no i gdzieś to by trzeba było podłączyć :lol:

a ta czapka to zarąbista, wiem bo mam taką na ryby :szeroki_usmiech

Komentarz

• macherstudio
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 2378
                                                • Mitshibishi
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                                                Kup sobie w Castoramie specjalne wpinki w kable. Nie trzeba lutować ani kombinować. Zapinasz i po problemie..

bez skojarzeń tylko :lol:
                                                Focisza można prosić tych wpinek ?

[ Dodano: Wto 21 Gru, 10 23:01 ]
                                                Reasumując:

L P drzwi przód - doświetlanie - podłączam do lampek w drzwiach ?

L P drzwi tył - doświetlenie - podłączam do podsufitowej przedniej lampki (hmmm czy włącza mi się światło, jeśli otwieram TYLKO tylne drzwi a przednie są zamknięte ?)
                                                www.prostetorodo.pl

Komentarz

• kamel1980
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 304

Focisza można prosić tych wpinek ?
                                                  Pewnie chodzi o to gów....no, które niszczy i osłabia instalację:

Zamieszczone przez macherstudio
                                                  L P drzwi przód - doświetlanie - podłączam do lampek w drzwiach ?
                                                  Z przodem nie ma problemu, bo można się wpiąć pod kopertówki (kable do kopertówek idą do drzwi przez słupki lub przy samym module komfortu).

Zamieszczone przez macherstudio
                                                  L P drzwi tył - doświetlenie - podłączam do podsufitowej przedniej lampki (hmmm czy włącza mi się światło, jeśli otwieram TYLKO tylne drzwi a przednie są zamknięte ?)
                                                  Z tyłu nie ma kopertówek, a nie wiem czy na zamkach jest wyjście sygnalizujące otwarcie danych drzwi, więc pozostaje wpięcie się pod lampki sufitowe, z tym, że podświetlenie przestrzeni będzie Ci się zapalało niezależnie od tego, które drzwi otworzysz (również po otworzeniu którychkolwiek drzwi przednich).

Komentarz

• andru123
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 783
                                                    • Toyota
                                                    • ATF 2.0 MPI 120 KM

odgrzeje kotleta
                                                    mozecie podac linka do alegro jakie dokladnie tasmy z ledami kupic ? linki wygasly
                                                    a tyle tego ze nie mam pojecia co zakupic
                                                    interesuje mnie bialy cieply
                                                    i czy one tez sie sciemniaja tak jak lampki w aucie ?
                                                    jest O1 RS 1.8T XENON
                                                    była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

Pracuję...