Sprężynki zostały wczoraj wysłane poleconym priorytetem, także dziś/jutro powinny być u was.
Zostały mi dwie pary sprężyn (cztery sztuki), także jeśli filOII chcesz sprężynki to daj znać na PW.
ostatnio zaobserwowałem że mocowanie siłowników w klapie bagażnika wygięło się. widocznie na te zaczepy działa zbyt duża siła która wygina nawet, wydawałoby się solidne uchwyty...
ostatnio zaobserwowałem że mocowanie siłowników w klapie bagażnika wygięło się. widocznie na te zaczepy działa zbyt duża siła która wygina nawet, wydawałoby się solidne uchwyty...
zauważył ktoś jeszcze taki problem?
u mnie nie wygięło, ale prawa strona ogólnie wygląda jak by bok klapy był pochylony pod skosem, do tego śruby co jakiś czas muszę dokręcać bo trochę puszczają, ale przed sprężynami było tak samo o ile dobrze pamiętam :P
nienie, sprężynki są normalne niebieskie, tylko owinięte czerwoną taśmą izolacyjną :P wyglądało to tragicznie ale tylko taką chwilowo miałem wtedy - taka fuszerka troche już jest normalna czarna :P
restauracja Zajazd Ostoja --> www.zajazdostoja.pl
wesela, przyjęcia, bankiety, prezentacje... miejsce gdzie gotowanie staje się pasją....
tak się przyglądam swojej naruszonej zabawą klapie i mam wrażenie, że bardzo powoli, ale wysuwa się do tyłu
tak sobie obserwuję szczelinę między górną uszczelką a karoserią i powoli się powiększa.
w dadatku nie zauważyłem, że po kilku mocnych klapnięciach i mocowaniu się z domykaniem lekko wysuniętej klapy padła mi ta mała klapka przy zamku.
teraz już się zama nie podnosi i mam dziurę w progu
czy komuś działa otwieranie w liftbacku?
jak tak to jakiś dowód w postaci filmu - bo u mnie nie działa :/
wymieniłem na nowe siłowniki - jutro ponowny montaż
EDIT
właśnie wróciłem z garazu - niestety sprezyny nie działają nawet z nowymi siłownikami
dla mnie to koniec dla tego moda
Dziękują wszystkim za chęci i wspólne szukanie rozwiązań.
właśnie wróciłem z garazu - niestety sprezyny nie działają nawet z nowymi siłownikami
Wydaje mi sie że ten mod nadaje się TYLKO dla kombi. Liftbacki mają za ciężką klapę aby tak małe sprężynki przełamały granicę samoczynnego podniesienia się klapy. Moj kolega z Forum Fabii niestety znisczył siłownik, po kilku użyciach siłownik zaczął przeciekac
Wydaje mi sie że ten mod nadaje się TYLKO dla kombi. Liftbacki mają za ciężką klapę aby tak małe sprężynki przełamały granicę samoczynnego podniesienia się klapy. Moj kolega z Forum Fabii niestety znisczył siłownik, po kilku użyciach siłownik zaczął przeciekac
Niekoniecznie. Wraz z maku-2004 testowalismy różne sprężyny od niebieskich SB-20051, których odpowiednikiem jest ST11550. Te spręzynki są dobre do Combi, natomiast w Lifcie sie nie sprawdziły. Testowaliśmy jeszcze w sumie trzy komplety czerwonych spręzynek SB, krótszych ale silniejszych. Jak sądził maku-2004, do otwarcia klapy potrzeba większej siły aby klapę wyżej podrzuciło i w efekcie sama się odtworzyła.
Moja koncepcja była inna: potrzeba było dłuższej sprężyny, niekonieczie silniejszej, aby siła ze sprężyny działała na dłuższym odcinku siłownika i w konsekwencji wyzej podnieś klapę, aby mogła sama się unieść. Podczas testów z czerwonymi sprężynkami troszkę klapa się wysuneła niestety.
Zamówiem sprężynki ST11580, które w mojej opinii mogły by dać radę. Dziś zamontowałem w swojej srebrnej strzale i zadziałało. Klapa się podnosi czasami normalnie, czasami z lakkim zawachaniem, a sporadycznie zatrzyma się i dalej nie uniesie się. U mnie są siłowniki już trochę poużywane. Zapewne w świeżych Liftach będzie klapka chodziła jeszcze pewniej za każdym razem.
[ Dodano: Pią 09 Lip, 10 18:21 ]
Niestety po dniu używania sprężynek siłowniki padły w mojej Srebrnej Strzale. Filmik
Zdemontowałem sprężynki i stwierdziłem w obu siłownikach syczenie. Czeka mnie zakup nowych siłowników. Klapa jest wysunięta jak na obrazku poniżej:
Sprężynki chyba się zmieścily dzięki temu, że klapa już była wysunięta i było więcej miejsca na tłoku siłownika.
W drugim samochodzie zamontowałem jednak sprężynki tak jak w moim bolidzie i klapa od razu uległa przesunięciu. Malutko ale zawsze.
marc!n, sprężyny o które pytasz to ST11580
Co do niebieskich sprężyn to u mnie nie było problemu z podnoszeniem klapy.
Piszę w czasie przeszłym, bo wybieram się na regulację klapy, gdyż podobnie jak u CYWY klapa uległa wysunięciu.
Jeśli chcesz te zielone to mogę Ci je wysłać, bo leżą u mnie w szufladzie i raczej ich nie będę zakładał.
jak skończe urlop to tez odstawiam auto do regeneracji klapy.
jedno szczescie, że pracuje w aso i blacharnie mam obok - musza wyprostowac zawiasy i mocowania siłowników - mam nadzieje ze se to uda :|
cóz - ale przyznacie - temat ciekawy i dyskusja była rozwojowa
maxpaynemm napisał/a:
marc!n napisał/a:
jedno szczescie, że pracuje w aso i blacharnie mam obok - musza wyprostowac zawiasy i mocowania siłowników - mam nadzieje ze se to uda
I tak podziwiam Tych u których klapa wygląda jak po dzwonie, a Oni nadal wytrwale modzą automatyczne otwieranie klapy :P
Komentarz