Octavia II Xenony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    Światło nie będzie "skakać/drgać" jeśli zostawisz ori silniczki ( nawet odłączone ). Oczywiście nie będziesz miał możliwości regulacji z kabiny ( trzeba wymienić na te ze zwykłych lamp ).
    Jeśli silniczki nie zostały w jakimś "dziwnym" położeniu ( np. na max w dół, czy w górę ) to bez problemu powinno się dać wyregulować lampy na śrubach regulacyjnych. Oczywiście światła są wtedy "na sztywno" więc po doładowaniu bagażnika będziesz oślepiał.
    Co do kabelków to we wtyczce przy silniczku powinny być 4: szary z czarnymi kropkami, brązowy z czarnymi kropkami, jasnoniebieski, szary. Do zwykłego silniczka pomijasz ten ostatni ( szary ).
    Tak to wygląda

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez nyko22
    kolejne pytanko z tych 4 kabelkow do silniczka jak sprawdzic ktory odlaczyc zeby zostaly 3 .. zakrecone pytanie ale licze na was
    Nie chce Ci się przeczytać tego tematu od początku? Masz wszystko wyjaśnione.

Jak założysz xenony to odepnij całkowicie wtyczkę od silniczków ponieważ silniczki od autopoziomowania inaczej działają niż od regulacji ręcznej pomijając zmianę wtyczki i odłączenia jednego kabelka czarnego.

[ Dodano: Sob 04 Gru, 10 20:31 ]
    Zamieszczone przez nyko22
    czy soczewki jak ustawie (o ile sie da ) recznie lampy swiatlo nie bedzie skakalo jesli silniczki beda ale odlaczone
    nie będzie skakało.

Zostaw komentarz:

• nyko22
    odpowiedział(a)
    hejka ..
    mam bardzo trudne pytanie a wiec
    zakladajac ze mam nowe lampki soczewkowe xenonowe wstawione do mojej skody gdzie byly lampy lusterkowe narazie nie mam czasu zmieniac silniczki tylko przestawienie przez vaga moje pytanie czy soczewki jak ustawie (o ile sie da ) recznie lampy swiatlo nie bedzie skakalo jesli silniczki beda ale odlaczone .. kolejne pytanko z tych 4 kabelkow do silniczka jak sprawdzic ktory odlaczyc zeby zostaly 3 .. zakrecone pytanie ale licze na was

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    rafik11, ten zestaw był do OII a tam było dużo prościej niż w OII FL. Może gdzieś na necie są już dostępne jakieś przejściówki czy wiązki do OII FL, ale myślę, że najpierw zbierz podstawowe rzeczy, czyli kpl. lampy z silniczkami i modułami sterującymi mocowanymi do lampy, czujniki wysokości przód/tył i sterownik do poziomowania.
    Wiązki to w najgorszym razie zrobisz sam ( jak nie pojawią się do tego czasu w necie ), bo wtyczki i piny można bez problemu kupić ( ASO albo net ).

Zostaw komentarz:

• rafik11
    odpowiedział(a)
    oczywiście to na pewno plus spryskiwacze tylko mnie chodzi o nazwijmy to " dodatkowy osprzęt "potrzebny do połączenia tego w całość np. właśnie jakieś przejściówki łączące kostki stare z nowymi lampami lub cokolwiek byle by można było zamontować xenony bez zmieniania silniczków ale zeby działało poziomowanie. Stąd myślałem ze jak kupie taki zestaw autopoziomowania i wepne go do samochodu to wtedy zadziała automatyczna regulacja w xenonach bez przeróbek silniczków

Zostaw komentarz:

• kamel1980
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rafik11
    co jeszcze mam kupic aby to działało jak oryginał
    Zapewne czujniki poziomu wraz z mocowaniami, które należy zamontować przy kołach i wiązkę do nich..

Zostaw komentarz:

• rafik11
    odpowiedział(a)
    ja właśnie chce kupic ori lampy i stąd moje pytanie co jeszcze mam kupic aby to działało jak oryginał, chyba ze sie nie uda tego zrobic to wtedy niestety dam sobie "siana"

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    rafik11, to jest zestaw do OII przed FL. W OII FL są lampy skrętne więc są inne sterowniki i wiązki. Jak kupisz kpl. ori lampy to silniczki do sterowania powinny w nich już być. Jak nie będzie, to te ze zwykłych lamp nie będą pasować.

Zostaw komentarz:

• rafik11
    odpowiedział(a)
    jako ze planuje zakładanie xenonów w przyszłym roku to powoli chcę zbierać wszystkie elementy. I teraz mam pytanie czy jak zainstaluję sobie taki zestaw

to czy dalej będę musiał wymieniać silniczki w reflektorach? Czy juz bedzie wszystko ok tzn. zakładam nowe lampy, zakładam to samopoziomowanie zmieniam ustawienia VCDSem i powinno wszystko działać?

Zostaw komentarz:

• Adam26760
    odpowiedział(a)
    Tak to normalne, na odcięciu soczewki zawsze tworzy się pewnego rodzaju tęcza, tak jest w przypadku nowych i zarówno używanych lamp.

Zostaw komentarz:

• piotrek_os
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez maxpaynemm
    Mam jeszcze jedno pytanie.

Zauważyłem że jak np światło pada na ścianę to na granicy światła i cienia robi się delikatna tęcza :shock: też tak u siebie macie ??
    tęcza jest.....zrób fotke jak Ci to świeci w wstaw na forum

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    Mam jeszcze jedno pytanie.

Zauważyłem że jak np światło pada na ścianę to na granicy światła i cienia robi się delikatna tęcza :shock: też tak u siebie macie ??

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    maxpaynemm, trzeba włączyć xenony bez przesłony a nie xenony z przesłoną.

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    Witam!

Dziś zainstalowałem xenoniki, dodałem ledy (kupione od kolegi który się tu na forum reklamuje) do postojówek i pojechałem do Maru123 który zakodował mi autko co by xenony dyskoteki nie robiły (dzięki Maru123 ) ale mam problem jak zapaliłem długie to na szafie zapaliła się kontrolka od uwalonych świateł i niestety nie gaśnie już a wszystkie żarówki i xenony działają jak należy Może wiecie co jest tego powodem??

Z drugiej strony to orginalne xenony wcale nie są białe jak pisaliście... to że świecą SUPER w porównaniu ze standardową żarówką czy HID-em to PRAWDA ale światło z xenona jest żółte a napewno żółte w porównaniu z ledem zainstalowanym w postojówce no ale nic z czasem zamienimy na 6000K :wink:

Będę wdzięczny za pomoc co z tą kontrolką na szafie wszystko pali jak należy a tu taki zonk . Dodam że silniczków nie przerabiałem... jeszcze

HELP

Zostaw komentarz:

• adamza
    odpowiedział(a)
    wracając do tematu xenonow.
    czy ktoś się orientował jakie są koszty przerobienia w O2FL ze zwykłych świeczek na xenony. brałem z placu co było a xenonów nie było a by się przydały. Technicznie pewni jest to możliwe

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    maxpaynemm, xenon w OII ma białe światło

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    kowal 2002, Dzięki, ale jeszcze chodzi mi o barwę światała, wiem że 6000k daje ładne (zadowalające mnie) białe światło a z tego co się orientuję to np 4000 czy 4300K to już światło bardziej żółte a ja bym chciał że by było takie fajne bialutkie

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez maxpaynemm
    ... Panowie a powiedzcie jak to jest z xenonami i ich świeceniem?? Czy świecą tak samo jak np. HID-y czy słabiej? Porównuję do HID-ów bo widziałem jak świeci O2 na HID-ach a nie widziałem na xenonach wiecie może ile kelwinów mają żarniki w xenonach O2??

Pozdrawiam i dziękuję
    Zobacz sobie TUTAJ

Jeśli chodzi stricte o wytwarzanie światła to xenon i HID to tak naprawdę to samo. Zazwyczaj HID ma tylko inne mocowanie palnika ( takie, żeby pasowało zamiast zwykłej żarówki np. H7). Oczywiście "jakość" HID -a może być różna, dlatego może świecić tak samo jak ori Philips czy Osram a może świecić całkiem beznadziejnie ( np. źle położony środek palnika ).

Strumień świetlny dla Osram Xenarc 3200 lm ( +-450 lm ).
    Zwykła halogenowa H7 1200 - 1600 lm

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    kowal 2002, dzięki więc najpierw spróbuję uderzyć do kolegi robekcool , ciśnienia nie mam bo xenony będą u mnie dopiero w środę . Już sprawdziłem że są z 2008 roku więc ok, bo moje autko z tego samego . Panowie a powiedzcie jak to jest z xenonami i ich świeceniem?? Czy świecą tak samo jak np. HID-y czy słabiej? Porównuję do HID-ów bo widziałem jak świeci O2 na HID-ach a nie widziałem na xenonach wiecie może ile kelwinów mają żarniki w xenonach O2??

Pozdrawiam i dziękuję

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    maxpaynemm, w Wa-wie mogę Ci to zrobić w ciągu dnia ( g. 10 - 16 ) , ale dopiero od wtorku. Jak masz "ciśnienie" to możesz teraz w weekend podjechać do mnie do Leszna, ale to w sumie ok. 30 km od Wa-wy. W Mińsku Maz. masz kolegę robekcool on na pewno ma Vag-a i wie jak przekodować elektrykę i dobrze ustawić lampy...

Zostaw komentarz:

• piotrek_os
    odpowiedział(a)
    maxpaynemm, masz tzw. zegar w inim na lampie jest data. wysyłam Ci priwa kogo poprosic o ustawienie w aucie ksenonów odrazu zerknie fachowym okiem czy to czasem nie alnglik

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez piotrek_os
    maxpaynemm, bedziesz musiał silniczki wstawic od zwykłych lamp i przełaczyc Vagiem w aucie na ksenony
    Koledzy udało mi się zdobyć nieużywane xenony do O2 na razie odpuszczam sobie przerabianie silniczków bo zrobię to na spokojnie z nowo zakupionymi silniczkami

Czy ktoś z Was może mi pomóc przy zakodowaniu autka i zmianie parametrów na xenony?? Ma ktoś w warszawce możliwość zakodowania mi bryki???

O takie kupiłem Może ktoś z was wie jak odczytać datę produkcji??
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• piotrek_os
    odpowiedział(a)
    maxpaynemm, bedziesz musiał silniczki wstawic od zwykłych lamp i przełaczyc Vagiem w aucie na ksenony

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    Koledzy przeczytałem cały dział odnośnie xenonów ale nadal mam pytania.

Cyz jak kupię zestaw xenonów od Grygy albo z alledrogo np od kolegi Superbmana to będą one wymagały przeróbki czy tylko P&P plus ewentualnie kodowanie VAGiem?? Mam O2 z 2008r. i chciałbym sobie zafundować xenony ale chyba narazie na zakupie się zakończy bo na dalsze przeróbki nie będzie funduszy (samopoziomowanie itp.) Więc czy jak to kupię to wystarczy podmiana czy muszę przerabiać wtyczki i silniczki??

Dziekuję

Zostaw komentarz:

• Adam26760
    odpowiedział(a)
    Ja też mam autopoziomowanie w Skodzie Superb od nowości 150kkm i zawsze po uruchomieniu silnika sprawdza wysokość, nigdy nie słyszałem żeby coś się z tym działo. Tak samo jak nie ma autopoziomowania tylko jest normalna ręczna regulacja silniczki w lampach mogłyby się od dziur popsuć. Co innego jest gdy soczewki drżą na naszych polskich dziurawych drogach. Widać to zwłaszcza na ksenonach i troche to denerwuje ale no norma w soczewkach i każdy samochód na ksenonach tak ma.
    Pozdrawiam

[ Dodano: Wto 27 Kwi, 10 20:29 ]
    Witam, wiem że nie jest to na temat ale założyłem nowy temat i nikt nie odpisuje a jest to pilne bo nie wiem co robić. Mam Skode Superb 1.9 TDI 131KM. Przy wyłączniu silnika targa motorem, i na komputerze z vagiem pojawia się komunikat "błąd klapy kolektora ssącego - błąd sporadyczny". Jak sobie z tym poradzić? Czy jest to na tyle poważnie żeby to wymianiać? bo na moje oko to chyba nie ? Przy gaszeniu targa motorem. Przebieg mam około 150kkm. Jutro jade do skody tylko chciałbym wcześniej wiedzieć czy nie chcą mnie naciągnąć na koszty bo według eksperta z serwisu to cały kolektor ssący jest do wymiany a koszt to 2 tyś + wymiana 400zł. Pozdrawiam i czekam na poradę i pomoc.

Zostaw komentarz:

Pracuję...