[O2] [O2][FL] - Dołożenie czujnika deszczu i zmierzchu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

a Ty pielgrzym
    weź coś zaproponuj, jak ktoś nie chce lusterka instalować...
    można kupić uchwyt od Tourana na rynku podziemnym wtedy nic nie trzeba rzeźbić.
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• dandus
      Ambiente
      • 2012
      • 116

A możecie podać linka jaka folie tran. dokładnie kupić. nie ma czasem ktoś wzornika pod lusterko z czujnikiem?

Komentarz

• lu5asz
        RS
        • 2011
        • 2006
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Czujnik zamontowany
        Świetna sprawa w deszczowe dni,a że po montażu ciągle pada to inna sprawa hehe
        Polecam tego moda/
        Dzięki Wszystkim za pomoc.
        Kondziu

OCP

Komentarz

• dandus
          Ambiente
          • 2012
          • 116

Witam.
          A ktoś poda nr. części która jest wpinana w podsufitkę w miejscu przyjścia oryginalnej rynienki
          - 1Z0 857 591 A Y20
          - 1Z0 857 594 A Y20
          coś w tym stylu tylko ze powyższa rynienka jest okrągła. Dokładnie chodzi mi o tą cześć
          Załączone pliki

Komentarz

• obrus
            Elegance
            • 2011
            • 783
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Obawiam się, że podsufitka w tym miejscu standardowo jest nieco inna i nie nałożysz tej części rynienki. Sama rynienka mieści się za to całkiem nieźle między podsufitką a szybą i wygląda to dobrze.

Komentarz

• dandus
              Ambiente
              • 2012
              • 116

Ok.potrzebuje jeszcze 1 informacji. dwa przewody z lusterja wew. spinam z przewodami fotochromow z lusterka zew. ale wazne ktory z ktorym? prosze o wskazowki jak podiac

Komentarz

• r0mek
                Drive
                • 2012
                • 51

Mam pytanie, czy lusterko z Octavii II rozni sie od tego z Octavii II FL? Ewentaulnie nie ma roznicy ktore kupie?
                Pzdr
                Był...

Komentarz

• 1. Czy tą czarną ramkę malowaną na szybie za pomocą szablonu można zastąpić czarną naklejką tzw. "nie do odklejenia"? Kolega wycina reklamy i ma taką folię samoprzylepną nie do odklejenia, robi z niej karne kutasy i sprzedaje :-) Ma też czarną, nada się, czy trzeba malować kwadracik?

2. Enriquez, jak uporam się z klejeniem, mogę wpaść na lutowanie do Ciebie?

3. Konrad na allegro sprzedaje komplet fotochrom, będzie pasował? Po co tyle kabli? Przeczytałem prawie wszystkie strony tematu i czytam o "trzech kabelkach".

Załączone pliki

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

To jest chyba cala ramka przy wlaczniku oswietlenia w podsufitce.

Wiec do polutowania jest wszystko co jest przy slupku kierowcy, albo gdzies dalej, co kto woli.

Jest schemat, mozna ciac. :lol:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

namo, bo samo lusterko tak, żeby reagowało na "oślepianie z tyłu" to odpalisz nawet na dwóch przewodach ( +12V po stacyjce i masa ) ale nie będzie miało pełnej funkcjonalności ( np. rozjaśnianie przy wrzuceniu wstecznego, ściemniania lusterek bocznych itp. ). Czujnik deszczu potrzebuje trzech przewodów: +12V na stałe, masa i magistrala LIN. Jeśli zrezygnujesz z dodatkowych opcji lusterka i weźmiesz masę z lampki oświetlenia to tak naprawdę "na dół" ciągniesz tylko trzy przewody: dwa plusy ( stały i po stacyjce ) i LIN i masz działające lusterko i czujnik deszczu/zmierzchu.
                      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Enriquez
                        RS
                        • 2009
                        • 7685
                        • Superb III (3V3)

Przyjeżdżaj, to porzeźbimy trochę...
                        Co do naklejki to można też, problem w tym, że one się bąblują z czasem, no chyba że ta folia jest super jakaś.
                        Pozdrawiam
                        Marcin

Komentarz

• r0mek
                          Drive
                          • 2012
                          • 51

Powoli ja tez zaczynam kompletowac czesci do montazu lusterka z czujnikiem.
                          Kupilem narazie:
                          Lusterko - 1Z2857511
                          Czujnik - 1K0 955 559 R (Bosh, czytalem ze sa z nimi problemy, ale byl w kpl z lusterkiem i wtyczkami)

Zamówilem obudowe lustrka a w dodatku do konca nie jaką bo nikt w ASO skody nie potrafil dobrac obudowy. Masakra. Cena za rynienke na kable ktora idze do podsufitki - 101zl. Narazie odpusciłem. Dobrałem sam czesci ktore beda mi jeszcze potrzebne. Prosilbym o potwierdzenie czy wszystko jest OK

7L0858547 - nakladka lewa
                          7L0858548 - nakladka prawa
                          1Z0857591A - rynienka z uchwytem
                          1Z0857594A - rynienka bez zakonczenia
                          1K0 845 543 - metalowa podstawa lusterka (ta z golfa bedzie pasowla do mojego lusterka)

Czujnik nie ma żelka ktory przylega do szyby. W ASO powiedzieli mi ze jest jakis zestaw naprawczy ktory kosztuje okolo 70-80zł ale jest tylko do jednego czujnika tj. 1K0 955 559 z koncowka chyba AH? i ze do mojego nie bedzie pasowalo. Wydaje mi sie ze czujniki wszyskie sa takich samych wymiarow i ta zelka powinna pasowac?

Pzdr
                          Był...

Komentarz

• micho_m
                            Rider
                            • 2011
                            • 528
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

r0mek, zamiast kupowac zestaw naprawczy kup czujnik z zelkiem na allegro za 100 zl
                            Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                            www.nawmar.pl

Komentarz

• r0mek
                              Drive
                              • 2012
                              • 51

Tak właśnie zrobiłem, kupiłem nowy czujnik a jak reszta części?
                              Pzdr
                              Był...

Komentarz

• mwsoft
                                Drive
                                • 2012
                                • 43

Zamieszczone przez namo
                                1. Czy tą czarną ramkę malowaną na szybie za pomocą szablonu można zastąpić czarną naklejką tzw. "nie do odklejenia"? Kolega wycina reklamy i ma taką folię samoprzylepną nie do odklejenia, robi z niej karne kutasy i sprzedaje :-) Ma też czarną, nada się, czy trzeba malować kwadracik?
                                Wydaje mi się, że na dłuższą metę to nie wytrzyma.
                                W lusterku są grube i sztywne blaszki które dociskają czujnik do szyby z naprawdę dużą siłą.
                                Tu nie chodzi o to, żeby folia wytrzymała ciężar lusterka i czujnika. Ona musi wytrzymać siłę "odpychania" się lusterka od szyby, która moim zdaniem jest nawet i 10x większa niż sam ciężar lusterka.

Komentarz

• r0mek
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 51

Mam prosbe,
                                  Mógłby ktoś z was wstawić zdjęcie oryginalnego czujnika z Octavii - chodzi mi o zdjęcie szyby czołowej i tego czarnego obrysu (dookola czujnika). Dokupiłem obudowy boczne do lusterka z allegro i obudowa nie pasuje mi do szablonu ze strony 15 - jest za duza i miejsce na czujnik nie jest idealnie na środku tylko bliżej jednej z krawędzi.
                                  Załączone pliki
                                  Był...

Komentarz

• mwsoft
                                    Drive
                                    • 2012
                                    • 43

Zamieszczone przez r0mek
                                    Mam prosbe,
                                    Mógłby ktoś z was wstawić zdjęcie oryginalnego czujnika z Octavii - chodzi mi o zdjęcie szyby czołowej i tego czarnego obrysu (dookola czujnika). Dokupiłem obudowy boczne do lusterka z allegro i obudowa nie pasuje mi do szablonu ze strony 15 - jest za duza i miejsce na czujnik nie jest idealnie na środku tylko bliżej jednej z krawędzi.
                                    W O2 wg. ETKI obudowa czujnika jest taka sama jak w Golfie V, czyli pasująca do tego mojego szablonu.

Twoja faktycznie wydaje się być większa i w innym kształcie. Z jakiego auta to jest?

Komentarz

• r0mek
                                      Drive
                                      • 2012
                                      • 51

Teoretycznie z Octavii, kupowałem ja w ASO ale ASO nie potrafilo dobrac obudowy do lusterka, zamówili najpierw czarna a potem biała (musialem zaplacic za obydwa komplety)
                                      Obudowa ma nr 7L0 858 547 i 7L0 858 548. Moze nie pasuje do tego lusterka? NIe wiem teraz czy szukac obudowy (jezeli ta jest zla) czy robic nowy szablon. Ta dosc ciezko wchodzi - opiera sie o mocowanie usterka ktore jest klejone do szyby.
                                      Pzdr
                                      Był...

Komentarz

• mwsoft
                                        Drive
                                        • 2012
                                        • 43

Zamieszczone przez r0mek
                                        Teoretycznie z Octavii, kupowałem ja w ASO ale ASO nie potrafilo dobrac obudowy do lusterka, zamówili najpierw czarna a potem biała (musialem zaplacic za obydwa komplety)
                                        Obudowa ma nr 7L0 858 547 i 7L0 858 548. Moze nie pasuje do tego lusterka? NIe wiem teraz czy szukac obudowy (jezeli ta jest zla) czy robic nowy szablon. Ta dosc ciezko wchodzi - opiera sie o mocowanie usterka ktore jest klejone do szyby.
                                        Pzdr
                                        Kurcze, zamieszałem, miałem jakąś pomroczność ops:
                                        Te numery faktycznie są od O2 i są inne niż w Golfie V.
                                        Z tego co teraz widzę, stopka klejona do szyby nie występuje w O2 jako osobna część (tylko razem z nową szybą, podobnie jak w Touranach i innych). Także stopka 1K0 od Golfa ma prawo do tego plastiku nie pasować. A jaki masz numer lusterka?

Komentarz

• r0mek
                                          Drive
                                          • 2012
                                          • 51

Nr lusterka to 1Z0 857 511 jeżeli dobrze przeczytałem. W takim razie jeżeli mocowanie jest złe (chociaz pasuje idealnie do lusterka) to jest problem z obudowa czy szablonem a moze z lusterkiem (lusterko jest z allegro prawdopodobnie od octavii)? Z tego co udało mi sie znaleźć w necie szablony w Octavii sa bardziej zblizone do tych ktore sa na forum a nie do tego ktory bedzie mi potrzebny.
                                          Pzdr
                                          Był...

Komentarz

• mwsoft
                                            Drive
                                            • 2012
                                            • 43

Zamieszczone przez r0mek
                                            Nr lusterka to 1Z0 857 511 jeżeli dobrze przeczytałem. W takim razie jeżeli mocowanie jest złe (chociaz pasuje idealnie do lusterka) to jest problem z obudowa czy szablonem a moze z lusterkiem (lusterko jest z allegro prawdopodobnie od octavii)? Z tego co udało mi sie znaleźć w necie szablony w Octavii sa bardziej zblizone do tych ktore sa na forum a nie do tego ktory bedzie mi potrzebny.
                                            Pzdr
                                            Po szybkim sprawdzeniu lusterko by się zgadzało z plastikami... więc problem chyba leży jednak w tej metalowej stopce. Nie mam więcej pomysłów. Chyba możesz zaryzykować zrobienie własnego szablonu pod te plastiki, o ile stopka wypada na płasko z nimi (nie będzie odstawać od szyby).

Komentarz

• r0mek
                                              Drive
                                              • 2012
                                              • 51

A miało być tak pięknie... Jutro może będę miał zdjęcie lusterka i plastików bocznych od OII z której kupiłem tunel na przewody. Moze tam jest inne? Ewidentnie widać, ze obudowa jest za duża do stopki.
                                              Szablon na wszelki wypadek zrobię a co wyjdzie z plastikami dam znać.
                                              pzdr

Mam jeszcze jedno pytanie, gdzie moge podpiac staly plus od czujnika deszczu? W miejscu bezpiecznika 17 nie ma u mnie konektora, a nie chce go zamawiac i czekac jak wszystko mam rozkrecone.
                                              Pzdr
                                              Był...

Komentarz

• kristofer55
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 272

Które kable musze podłączyć zeby miec tylko czujnik zmierzchu + funkcję Coming/Leaving Home.
                                                Chyba ze wszystkie muszę podłączyć, zgodnie z instrukcją i później w kodowaniu wyłączyć automatyczne wycieraczki?
                                                A jeszcze pytanie, czy dzienne dzialaja w pozycji wlacznika 0, a w pozycji Auto korzysta z czujnika światła?

Komentarz

• LUKI
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5776

Zamieszczone przez kristofer55
                                                  A jeszcze pytanie, czy dzienne dzialaja w pozycji wlacznika 0, a w pozycji Auto korzysta z czujnika światła?

tak
                                                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• krzynol
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 10960
                                                    • Superb II combi (3T5)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez kristofer55
                                                    nie do końca, bo na 0 może być ciemność lub dzienne, zależy od kodowania
                                                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                                    poprzednie modele:
                                                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

Pracuję...