o piny przy kostce przy przycisku się nie martwię, bo będą w komplecie
obawiam się o pin, który trzeba wpiąć w złącze pompy
bohen to opisał tak
Zamieszczone przez bohen
rafik11, jeśli kupiłeś zestaw TPMS od kolegi misiek^wro to niestety ale nie uda Ci się włożyć tego pinu. :evil: Czesi użyli niewłaściwego. Jedynym wyjściem (ja tak zrobiłem) jest kupno kabelka serwisowego 000 979 131 E i dokonanie małego przeszczepu. Wtedy pin wchodzi bez najmniejszego problemu.
wklejam fotkę znalezioną w necie jak wyglądają piny z kabla serwisowego 000 979 131 E i moje pytanie - czy te piny są takie same jak w złączu mini iso, którego fotkę umieściłem wcześniej?
Tak to są te same piny, tylko.... TO NIE SA ORGINALNE PINY do kostki ABS. Tak jak pisałem tam sa piny z takim specjalnym gumowym kolniezem/uszcelka i chyba nie da sie ich później dolozyc, bo pin jest zacisneity tak jakby na tej uszczelce. Jest ona okragla, nie kwadratowa (miejsca puste maja zaślepki, wiec wpierw musisz ja wyciągnąć tak bajdywaj)
Aha nie twierdze ze ten pin ze zdjecia tam nie wejdzie, ale upewnij sei ze twoaj uszczelka pasuje jak poczekasz do wieczora to cykne fotke orginlnej instalcji (wtyczek, pinow uszczelek i czego tam chcesz
Zostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
a to poproszę i dla siebie i dla innych
swoją drogą - ofetę na piny + uszczelki także mógłbyś zamieścić
w sobotę będę w warszawie - możemy się spotkać i ewentualnie zahandlować - widzę że Warszawę masz w podpisie ?
była octa jest bora.. 1.9 TDI AJM
a teraz... znowu octa ;-)
Ok oto obiecane fotki. Najlepiej podwiesić to pod inne tematy TMPS.
Wtyczka w całej okazałości:
Proszę pamiętać ze aby ja wyciągnąć trzeba pociągnąć zabezpieczanie. następnie żeby wcisnąć PIN trzeba przesunąć ta filetowa kratkę wewnątrz (najlepiej płaskim śrubokrętem.
Miejsca w których nie ma pinów, są specjalne białe zaślepki:
Wystarczy je albo wypchac albo wydłubać.
Pin z bliska.
kolega @andrzej111 twierdzi ze idzie zacisnąć pin na tej uszczelce. Niby jest to możliwe, ale zasadniczo lepiej brać gotowy pin z uszczelka wystarczy wcisnąć i po sprawie.
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
który rok produkcji O2?
przed FL był inny przycisk i powinieneś połączyć nie pin 5 tylko pin 6.
Najlepiej go wyjmij i sprawdź, które styki zwiera przycisk, styk ten podłacz do pinu 7 w ABS
krzynol, sorry ale po mojej nieudolnej ingerencji mam problem bo samochód dziwnie się zachowuje i krzyczy błędami najprawdopodobniej spaliłem bezpiecznik ( mam nadzieję że tylko bezpiecznik )
Podłączenie zrobiłem tak jak poniżej:
pin5 - do wtyczki pompy ABS (pin 7 przy ASR lub pin 35 przy ESP)
pin4 - 12V po zapłonie (czarno/szary z guzika ESP lub ASR)
pin3 - podświetlenie (szaro/niebieski z guzika ESP lub ASR)
pin6 - masa (brązowy z guzika ESP lub ASR)
ale już wiem że źle bo przycisk TMPS od FL a moja O2 z 2008.
O dziwo kolory kabli na przycisku TMPS i ASR mają takie same kolory
W sumie widzę ze temat zrobił się popularny, wiec napisze swoje doświadczenia. Przycisk dołożyłem zima. Mając stalówki 15 cali. Zakodowałem nowe wartości i pomykam sobie cala zimę. jakoś miesiąc temu czuje ze coś nie tegez z samochodem, ze mi sie spieszyło jechałem dalej Zrobilem jakies 7km na stacji okazało się ze kapec, ale taki perfidny- praktycznie na feldze stałem. Szczęściem oponiarz był 20metrow dalej opona naprawiona. System TMPS nie dal żadnego znaku. Se myślę sprowokuje drania :diabelski_usmiech Wymieniłem stalowe 15 na letnie 17 i co? przejechałem 60 km i dalej zero reakcji...
Jezeli to tak naprawdę działa to niektorzy moga byc rozczarowani...
U mnie po zmianie z zimowych 15" na letnie 16" po ok. 40 kilometrach wywaliło kontrolkę na szafie, zapaliła się tylko kontrolka TMPS i nic więcej, myślałem, ze na Maxi Docie coś jeszcze będzie pisać ale tam nie było jakichkolwiek błędów ani opisu które koło jest nie teges. W adaptacjach mam ustawione felgi 16".
W moim przpadku TMPS włączone przez VCDS, po zmianie kół zima/lato 15" zadziałało po ~3.5km, czyli kontrolka i raz dźwięk_g...,przy czasie reset kasowanie byków i pełna jazda do zmiany opon lub uszkodzenia opony.
Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Ja mam taki problem, że niby wszystko działa ale nie świeci się kontrolka na tablicy. Jak spada ciśnienie, jest ten sygnał "gong" i błąd można odczytać w vcds ale nic poza tym. Przy kasowaniu też jest dźwięk ale oponka się nie zaświeci. Próbowałem w centralnej elektryce zaznaczyć też tpms ale to nic nie daje. W canie też ale wtedy jest błąd, że brak komunikacji (to chyba chodzi o niezależny tpms z modułem pomiaru ciśnienia w każdym kole jak w Passacie). Kontrolka na szafie jest bo właśnie jak zaznacze w canie to mi miga wtedy, bo już myślałem, że nia ma tam żarówki. Co gdzie jeszcze ewentualnie zaznaczyć?
Czy ktoś z kolegów mógłby napisać które piny w kostce ABS-u zmostkować by sterować kasowanie TPMS przyciskiem ESP? Pompa ABS typ ESP MK60EC1 w mincie 2009.
Samo kodowanie sterownik przyjął i działa ale jednak doskwiera brak kasowania przyciskiem.
Ja napiszę we właściwym wątku, ponieważ poruszyłem to w temacie "VCDS 10.6", ale tam się zgubiło. Też miałem że po wymianie kontrolka po kilku kilometrach dopiero się zapaliła.
W moim Scirocco zauważyłem że po aktywacji TPMS w ABSie pokazał się kanał adaptacji którego wcześniej nie było, numer 1. Ja mam MK60EC1 no i trochę starego VCDSa 11.3. W moim jest to nieopisane, można tam zmieniać wartość od 0 do 7 lub 8. Tu po prostu w okienku pisze liczbę na jaką jest ustawione.
W ABSach MK60 gdzie nie ma długiego kodowania przy aktywnym TPMS w tym kanale u kolegi widziałem że można zmieniać wartość od 0 do 2 czy 3 i wtedy w okienku kanału pisało odpowiednio 15 inch dla 0, 16 inch dla 1 i 17/18 inch dla 2 czy podobnie. Co ciekawe w tym ABSie ten kanał nie jest opisany w plikach VCDSa, ale sam sterownik w okienkach informuje o wielkości kół.
I jest prośba o sprawdzenie tego kanału w autach które fabrycznie mają TPMS i jakie mają opony i ustawienie w tym kanale lub czy w najnowszym VCDSie 11.11.3 jest ten kanał opisany.
Komentarz