Koledzy mam pytanie...
Zacząłem dziś instalować TPMS w moim aucie i doszedłem do momentu gdy trzeba włożyć pin do wtyczki ABS i za cholerę nie wiem jak to zrobić. :evil: Dodam, że przesunąłem tą różową blokadę we wtyczce ale pin i tak nie chce do końca wejść. Podejrzewam, że przeszkadza ta gumka uszczelniająca, ale ona musi tam być, także jestem w kropce.
Jeśli ktoś już przerabiał temat to prosiłbym o radę.
rozumiem, że najpierw gumkę, która już tam była wyjąłeś...
No ale rady czasem nie ma i trzeba wziąć pęsetę i go po prostu wepchnąć na chama...
Grunt, żeby te pazurki na pinie były skierowane w dobrym kierunku.
to wracam do tematu bo otrzymałem przycisk TPMS od kolegi misiek^wro oraz dzięki uprzejmości kolegi Enriqueza posiadam schematy ale z racji niezbyt wielkiej lotności mego rozumu w rozczytywaniu schematów mam pytanie. w podanym linku jest łopatologicznie opisane gdzie co do czego zlutować aby to działało,w związku z tym czy u tych co mają OIIFL z ESP tak samo się montuje TPMS?
marcinhttp://www.auto-conrad.pl/Forum/phpBB-3.0.5/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=4002
rozumiem, że najpierw gumkę, która już tam była wyjąłeś
Zamieszczone przez rafik11
w podanym linku jest łopatologicznie opisane gdzie co do czego zlutować aby to działało,w związku z tym czy u tych co mają OIIFL z ESP tak samo się montuje TPMS?
ci z ESP - pod pin 35 (wtyczka 47pin)
a ci z ASR - pod pin 7, a nie 27 (jest całkiem inna-mniejsza wtyczka 26pin)
w tej wtyczce do ABSu to jest ok bo tam idzie jeden pin ale mnie głównie chodzi o tę rozpiskę jak podłączyć pod przycisk ESP w środku auta te pozostałe trzy "kabelki" piny. Czy tak samo kolorami jak to jest rozpisane w podanym linku?
na tym conradzie to trochę przekłamań jest - sam tam kiedyś publikowałem
podłączasz tak wtyczkę guzika TPMS:
pin5 - do wtyczki pompy ABS (pin 7 przy ASR lub pin 35 przy ESP)
pin4 - 12V po zapłonie (czarno/szary z guzika ESP lub ASR)
pin3 - podświetlenie (szaro/niebieski z guzika ESP lub ASR)
pin6 - masa (brązowy z guzika ESP lub ASR)
po podłączeniu (bez wtyczki ABS) powinno świeciś się podświetlenie
a po naciśnięciu guzika na przewodzie do pompy powinno pojawiać się 12V
coś mi się kojarzy, że są różne przyciski i kiedyś u jakiegoś klienta miałem zagadkę
bo inaczej były piny w przycisku i było szukanie jak ma konfigurację
W FL najprościej:
Pin który przychodzi z ABS podłaczyć do 5 przycisku SET
piny 3, 4, 6 przycisku SET połączyć z pinami 3, 4, 6 pycisu ESP
Jeżeli ktoś nie chce instalować przycisku SET to należy we wtyczce ABS zrobić mostek pomiędzy nowo dodanym pinem 35 a pinem od ESP (już nie pamiętam który to).
i chyba o to mi chodziło. Oczywiście wielkie dzięki dla kolegi Enriqueza, jak pojawią sie dalsze pytania to zapytam. Do zamontowania zabieram sie w sobotę więc może się uda.
zgadza sie sa dwa przyciski set, i dwa ich numery katalogowe, jeden jest do 02 przed FL, nr katalogowy jego to 1Z0 927 127 B REH , a drugi po FL, ten co sprzedaje misiek wro jest do FL i ma chyba koncowke C , jak ktoś chce podłączyc go do przed fl, to trzeba kombinowac , wg. rozpiski nie bedzie działac prawidlowo.
w przed FL przypisanie pinów jest nieco inne:
pin 2 = masa
pin 3 = podświetlenie
pin 4 = to co przychodzi z ABS (pin 7 tyczka 26 stykowa lub pin 41 wtyczka 47 stykowa - auto z HHC lub pin 27 wtyczka 47 stykowa ale auto bez HHC)
pin 6 = 12 V z bezpiecznika Nr. 2
Przycisk ASR/ESP natomiast jest połączony tak:
pin 3 = podświetlenie
pin 4 = +12 V z bezpiecznika
pin 5 = to co idzie do sterownika
pin 6 = masa
kurcze dziś podjąłem próbę zamontowania i poległem na wpinaniu pinu do kostki, chyba o czymś zapomniałem bo pin nie chciał wejść mi w kostką. Kolega bohen pisał o dodatkowej blokadzie- czy coś się tam jeszcze odblokowuje bo ja juz byłem zmęczony i może coś przeoczyłem?
rafik11, jeśli kupiłeś zestaw TPMS od kolegi misiek^wro to niestety ale nie uda Ci się włożyć tego pinu. :evil: Czesi użyli niewłaściwego. Jedynym wyjściem (ja tak zrobiłem) jest kupno kabelka serwisowego 000 979 131 E i dokonanie małego przeszczepu. Wtedy pin wchodzi bez najmniejszego problemu.
właśnie mi się tak wydawało że ten pin jest za duży, ale kurcze wolę się upewnić na forum
Czy ten kabelek serwisowy 000 979 131 E też ma taką uszczelkę gumową?
ok udało sie założyć tpms akodowałem kontrola się zaświeca przy resetowaniu przyciskiem potem jest potwierdzenie sygnałem na zegarach tylko mam pytanie bo specjalnie zmniejszyłem ilość powietrza z jednego koła do 1,7 w pozotałych było 2,2 i przejechałem ok 20 km i nic nie zaświeciło sie. Wiem ze niektórym zaświecała się po przejechaniu 100km ale czy np. moze trzeba trochę pojeździc z zapamietanymi wartościami żeby coś tam sie dodatkowo zapamiętało ? Ja napompowałem wszystkie koła do 2,2, zapamietałem to przyciskiem przejechałem ok 4km i zmniejszyłem do tych 1,7 i dalej tak jak napisałem ......
no to sorry kolego, ale nauczyłeś system, że 1,7 w którymś tam kole to jest OKI.
To działa, ale musi się nauczyć przez jakiś czas jakie są średnice kół, jak to się zachowuje w różnych przedziałach prędkości itp.
Witam, posiadam przycisk SET 1Z0927127A 171 który jest z OII ( wiadomo są dwa rodzaje do OII i OII FL o różnych numerach ) i nasuwa się pytanie jak fizycznie połączyć piny który z którym numerem, do przycisku ESP i sterownika ABSu w OII FL
piny w przycisku to: [shadow=red:9f919923ce]4-6 oraz 2-3[/shadow:9f919923ce]
Dzięki za info.
Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Komentarz