TPMS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ganzal
    Drive
    • 2010
    • 99

mam o2 przed fl a kupilem guzik do po fl czy piny sa takie same jak w guziku przed fl czy musze jakos inaczej popodlaczac? Sam juz sie gubie w sumie jaki jest numer czesci po fl a jaki przed. Odkad mam system 64bit musze sie jaos obejsc bez etki

Komentarz

• kowaltom99
      Rider
      • 2009
      • 743
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ganzal
      mam o2 przed fl a kupilem guzik do po fl czy piny sa takie same jak w guziku przed fl czy musze jakos inaczej popodlaczac? Sam juz sie gubie w sumie jaki jest numer czesci po fl a jaki przed. Odkad mam system 64bit musze sie jaos obejsc bez etki
      Dla przycisku OII FL
      nr pinów we wtyczce
      3 +12V podświetlenie przycisku (można wziąć z przycisku ESP)
      4 +12V (można wziąć z przycisku ESP)
      5 wyjście +12V do modułu ABS
      6 masa (można wziąć z przycisku ESP)

Komentarz

• maxpaynemm
        RS
        • 2008
        • 1764
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy powie mi ktoś jak wypiąć tą cholerną wtyczkę od ABS-u żeby zaladować tam ten pin? Cholernie tam ciasno i nie chciał bym nic pourywać :roll:
        Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• spacewalker
          Elegance
          • 2012
          • 941

Ciągniesz samą zasuwę do góry i wtyczka sama odejdzie trochę

Komentarz

• blind_walker
            RS
            • 2010
            • 4533
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

maxpaynemm, masz ESP, czy tylko ASR?

Dorzucę jeszcze swoje 3 grosze. Wczoraj kończyłem montować TMPS do samochodu jednego z forumowiczów i co się okazało. Pin 000 979 131 E jest za mały do wtyczki 26-cio pinowej. Te które Misiek sprzedaje są właśnie pod pompę dla ASR, bez ESP.

Taka prośba, jakby ktoś mógł sprawdzić jaki pin jest właściwy dla pompy z samym ASR.
            mkII 20VT (600h worked)
            Roooooomster

Komentarz

• heretyk
              Rider
              • 2009
              • 549
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez blind_walker
              maxpaynemm, masz ESP, czy tylko ASR?

Dorzucę jeszcze swoje 3 grosze. Wczoraj kończyłem montować TMPS do samochodu jednego z forumowiczów i co się okazało. Pin 000 979 131 E jest za mały do wtyczki 26-cio pinowej. Te które Misiek sprzedaje są właśnie pod pompę dla ASR, bez ESP.

Taka prośba, jakby ktoś mógł sprawdzić jaki pin jest właściwy dla pompy z samym ASR.

TO ze piny miska nie pasuja bylo juz pare razy opisywane. Nawet ja w tym watku wklejalem zdjecia pinow. Tak samo trzeba uwazac przy wypinaniu wtyku bo maja inne BLOKDY. Wtyczka ASR ROZNI sie od ESP, Wystarczy przegladanc caly watek...
              Jak ktos potrzebuje piny to moze do mnie smialo walic.
              Zostały mi czesci, po szkodniku:
              VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
              Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• maxpaynemm
                RS
                • 2008
                • 1764
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez blind_walker
                Te które Misiek sprzedaje są właśnie pod pompę dla ASR, bez ESP.
                Ja mam TYLKO ASR czyli pin od misiek^wro powinien być dobry??? Super!

heretyk, jak widzisz blind_walker, pisze że piny od misiek^wro jednak pasują do pomp tylko z ASR.

Jeśli źle mowie to poprawcie mnie. Ja będę w sobote próbował to zrobic o ile uda mi sie odpiąć wtyczkę to dam znać.

Rozumiem że wtyczka od góry jak wsadzę tam rękę ma taki plastikowy czarny wypust który trzeba do góry pociagnąć żeby wtyczke odpiąć?? Szarpałem sie z tym troche ale jakoś mi sie nie udalo

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• blind_walker
                  RS
                  • 2010
                  • 4533
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

maxpaynemm, najpierw musisz odciąć trytytkę, potem taki czerwony dzyndzel opuścić na dół, na końcu po łuku opuścić klamrę w dół (patrząc od przodu, po łuku w prawo, zgodnie z duchem wskazówek zegara) w tym samym momencie ta zasuwa wysunie się do góry.

Zamieszczone przez maxpaynemm
                  blind_walker, pisze że piny od misiek^wro jednak pasują do pomp tylko z ASR.
                  Tak wywnioskowałem, skoro innym pasują, a do innych wtyczek są za duże- dla tych z ESP.
                  mkII 20VT (600h worked)
                  Roooooomster

Komentarz

• ganzal
                    Drive
                    • 2010
                    • 99

ostatnio w koncu podlaczylem to ustrojstwo i nie dziala mam asr podlaczylem wiec pod pin 7, jesli chodzi o wtyczke i guzik kupilem z kabelkami wiec podlaczylem odpowiednie kolory do siebie z kabalmi z asr. Wcoskam guzik i nic zero odzewu przycisk swieci na zielono i koniec tak ma to dzialac na vcds nie mam zadnych bledow zminilem kodowanie abs na tpms i cholera sam juz nie wiem co i jak. Sprawdzilem w instrukcji oblsugi i u mnie nawet slowa nie ma o guziku tpms :?:

[ Dodano: Sro 01 Sie, 12 20:31 ]
                    cholera obczailem co jest nie teges i wiazka jaka mialem byla przez jakiegos magika modyfikowana chyba bo kable powciskane pod inne piny ale juz wszystko dziala ciekawe jak sie sprawdzi w uzyciu ogolnie podlaczenie tego to godzina ale jak ktos kupi przycisk po fl plus dostanie gratis wiazke tak jak ja to wtedy zaczyna sie magia

Komentarz

• maxpaynemm
                      RS
                      • 2008
                      • 1764
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dziś dolożyłem PIN TPMS u siebie i ten od misiek^wro pasował idealnie.

Koledzy powiedzcie mi jak mam zakodować ABS żeby TPMS zaczął działać? Bo albo jestem ślepy albo nie moge znaleść jak to zakodować. Obecnie u mnie wygldąda to tak:

Dziekuję!
                      Załączone pliki

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Enriquez
                        RS
                        • 2009
                        • 7685
                        • Superb III (3V3)

musisz od obecnego kodowania odjąć wartość 16384, czyli z obecnych 16641 - 16384 = 257

Pozdrawiam
                        Marcin

Komentarz

• spacewalker
                          Elegance
                          • 2012
                          • 941

C09,+0000000 = with Tire Pressure Monitoring (PR-7K1/7K6)
                          C10,+0016384 = without Tire Pressure Monitoring (PR-7K0)

czyli masz zrobić - 16384 od wartości jaką masz.
                          Generalnie wg pomocnika kodowania, kodowanie Mk70 ABS powinno byc dla skody 000001 jelsi masz TPMS aktywne.

Komentarz

• maxpaynemm
                            RS
                            • 2008
                            • 1764
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Enriquez, czyli rozumiem że mam tam poprostu wpisać tą wartość 0000257 i zaakceptować? To tyle?

Ps. czy po tym kodowaniu zapali się kontrolka?? Czy bedę miał jakieś oznaki że wszystko jest OK czy dopiero jak sie pobawię ciśnieniem w kołach??

Dziekuję

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Langusta
                              RS
                              • 2010
                              • 1864
                              • Seat

Zamieszczone przez maxpaynemm
                              Enriquez, czyli rozumiem że mam tam poprostu wpisać tą wartość 0000257 i zaakceptować? To tyle?

Ps. czy po tym kodowaniu zapali się kontrolka?? Czy bedę miał jakieś oznaki że wszystko jest OK czy dopiero jak sie pobawię ciśnieniem w kołach??

Dziekuję
                              maxpaynemm kontrolka zapali się po przekręceniu kluczyka w stacyjce, i po chwili powinna zgasnąć, a jeśli pobawisz się ciśnieniem w kołach ( trzeba przejechać kawałek drogi ) to zapali się na stałe i trzeba skasować.
                              Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• maxpaynemm
                                RS
                                • 2008
                                • 1764
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ok Panowie dziękuje. TPMS on board

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• heretyk
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 549
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

W związku z niepotrzebnymi dyskusjami czy piny miska pasują czy nie pasują, male info, dla tych którzy montaż mają przed sobą :

MK 60 ABS/ESP-pasuje pin 000 979 131 A

MK70 ABS/ASR- pasuje pin: 000 979 150 E
                                  Zostały mi czesci, po szkodniku:
                                  VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
                                  Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• SP9XWW
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 579

Panowie. Studiuje ten wątek już któryś raz z rzędu i zgupłem zupełnie. Mam II FL'kę z MY2010 z ESP na pokładzie. Doszukałem się informacji, że we wtyczce ABS wpinamy się w pin 27 czy 35? Pojawiły się dwie opcje w wątku i nie do końca rozumiem jaką jest opcja dla mnie.

I innej beczki - wątek o TPMS'ie na forum Conrada niestety zniknął. Może ktoś zachował kopię zdjęć i opisy z tego miejsca? To był fajny tutorial i bez niego jak bez ręki. Może jest coś takiego w innym miejscu na webie?
                                    Vy 73! de S!@w

Komentarz

• Wojtenio
                                      L&K
                                      • 2012
                                      • 1095
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

SP9XWW, Ze schematów wygląda że przy ESP po listopadzie 2008 r TPMS jest na pinie 35 , wcześniejsze to pin 27 .
                                      No i mnie zastanawia czy przypadkiem od sterowników MK60EC1 już właśnie jest na 35 pinie czyli już na kodowaniu długim , bo wcześniej to MK60 i kodowanie krótkie i chyba tu na pin 27 .
                                      Czy ktoś to może potwierdzić ? , to by było wtedy wyjaśnione co i jak .

Komentarz

• bohen
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1260
                                        • Audi
                                        • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

- pompa ABS/ASR MK70 - wpinamy się w pin 7
                                        - pompa ABS/ESP MK60 - wpinamy się w pin 27
                                        - pompa ABS/ESP MK60EC1 - wpinamy się w pin 35

Z tego co kojarzę to w O2 FL występuje już tylko pompa MK60EC1.

Tu masz dodatkowo podłączenie przycisku SET w O2 FL:
                                        pin 5 - do wtyczki pompy ABS
                                        pin 4 - 12V po zapłonie (czarno/szary z guzika ESP)
                                        pin 3 - podświetlenie (szaro/niebieski z guzika ESP)
                                        pin 6 - masa (brązowy z guzika ESP)

oraz w O2 przed FL:
                                        pin 6 - do wtyczki pompy ABS
                                        pin 4 - 12V po zapłonie (czarno/szary z guzika ESP/ASR)
                                        pin 1 - podświetlenie (szaro/niebieski z guzika ESP/ASR)
                                        pin 3 - masa (brązowy z guzika ESP/ASR)

Na koniec pozostaje kodowanie:
                                        - pompa ESP MK60 / ABS MK70 - za pomocą VCDS wchodzimy w STG 03 / kodowanie 07 / kodowanie krótkie - należy od naszej wartości kodowania odjąć 16384
                                        - pompa ESP MK60EC1 - za pomocą VCDS wchodzimy w STG 03 / kodowanie 07 / kodowanie długie - w Byte 16 zaznaczamy Bit 2

I to by było na tyle. Nie potrzeba jakiegoś rozbudowanego tutoriala do tego.

To wszystko co tu wymieniłem było już napisane na forum wcześniej (większość w tym wątku).

Komentarz

• SP9XWW
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 579

bohen, serdeczne dzięki za usystematyzowanie wiedzy!

Mam jeszcze jedną prośbę - czy ktoś z Was miał później jakieś przeboje z ABS'em po rozpięciu jego złącza - info od znajomego elektryka samochodowego parającego się w Octavkach? Prawda li to - czy to urban legend? :szeroki_usmiech
                                          Vy 73! de S!@w

Komentarz

• bohen
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1260
                                            • Audi
                                            • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Ja odłączałem osobiście w dwóch autach i zero problemu, ale dla pewności wystarczy przed całą operacją odpiąć akumulator.

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

jak to zrobisz na odłączonym aku, no to ewentualnie jakieś G85 co najwyżej trzeba będzie zrobić i tyle...
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• demmsi
                                                Elegance
                                                • 2011
                                                • 966
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Aż chyba się wezmę za to :diabelski_usmiech

Komentarz

• koleś
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2834
                                                  • Fabia combi (6Y5)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mam piny do ABS. Te z uszczelką i te drugie też. Jakby ktoś potrzebował to dzwonić.
                                                  Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
                                                  Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• krzynol
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 10972
                                                    • Superb II combi (3T5)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

zmiana na zimówki - 5km i jest kontrolka TPMS
                                                    zastanawiam sie, jak on to liczy, że wyłapuje zimówki?
                                                    a mam taki sam rozmiar, szerokość i profil jak w letnich
                                                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                                    poprzednie modele:
                                                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

Pracuję...