Turbina w 1.4 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zbigniew147
    Rider
    • 2008
    • 482

Jaroslav92525 wyluzuj.
    to że Turbo kamera pokazała jednego bodajże 2 golfy to o niczym nie świadczy.
    To że można znaleźć sporoartykułów jest chyba przesadzone bo gazety biją pianę w zalezności kto smaruje albo na podstawie jakieś programiku.
    Potem fora chuczą ale chuczą również w oparciu o kilka ortykułów które z kolei są oparte na dwuch programach z Turbo kamery.

Na naszym forum pojawiły się przypadki że wymieniane były turbiny lub cześci związane z rozrzadem ale jak by policzyć to nie będzie więcej niż 5.

Buble zdarzały się, zdarzają się i zdarzać się będą ale daleki bym był aby 1.4 TSI czy 1.8 TSI był takowym bublem.

Kadży motor niezależnie czy diesel czy benzyna i niezaleznie od producenta mo swoje bolączki i nie uważam że fakt klekotania czy podwyższonych obrotów przy starcie jest faktem dyskfalifikujący.

Czasami pijam wódkę z zastępcą kierownika ASO - kolega ze szkolenej ławy - i on nie zaobserwował aby klijenci silników 1.4 TSI przyjeżdżali do ASO i aby można było powiedziec że VAG zjeb... turbine, rozrząd lub coś innego.

Komentarz

• Jaroslav92525
      Rider
      • 2009
      • 365
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez zbigniew147
      Jaroslav92525 wyluzuj.
      Wyluzowałem :-) Żeby nie rozmywać dyskusji: dla mnie KAŻDY silnik który "pada" na gwarancji to BUBEL i koniec.
      Pozdrawiam,
      Jaroslav92525

-----------------------
      VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• zbigniew147
        Rider
        • 2008
        • 482

Zamieszczone przez Jaroslav92525
        Jaroslav92525 wyluzuj.
        Wyluzowałem :-) Żeby nie rozmywać dyskusji: dla mnie KAŻDY silnik który "pada" na gwarancji to BUBEL i koniec.
        a mi się wydaje że zaistniały błędy przy montażu silnika lub części. Gdyby każdy był w 100% taki sam - skład materiału, dokładność wykonania i dokładność montażu - to wszystkie by padały w przybliżonym momęcie i wtedy masz prawo używać sformułowania BUBEL . Skoro jednak nie wszystkie siadają to sa błędy w materiale, montażu nałożone nasytuacje eksploatacyjne i dlatego spotykamy się awariami podczas gwarancji.

Komentarz

• Jaroslav92525
          Rider
          • 2009
          • 365
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

...wtedy masz prawo używać sformułowania BUBEL . Skoro jednak nie wszystkie siadają to sa błędy w materiale, montażu nałożone nasytuacje eksploatacyjne i dlatego spotykamy się awariami podczas gwarancji.
          Dajmy sobie spokój z tą dyskusją bo zaczyna ona dotyczyć definicji słowa bubel która ściśle nie określa ile sztuk z wyprodukowanej partii może posiadać poważne wady materiałowo/montażowe... Bubel to potocznie: coś zepsutego, byle jakiego (to z Wikipedii). Bez względu na przyczynę materiałowo/montażową. Szajs to szajs.
          Pozdrawiam,
          Jaroslav92525

-----------------------
          VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• słoń
            Elegance
            • 2010
            • 777

pysia pysia pysia

Komentarz

• Zamieszczone przez Jaroslav92525
              Jaroslav92525 wyluzuj.
              Tak, 1.4 tsi to BUBEL i koniec - ludzie pozbądźcie się aut z tymi silnikami bo masakra z nimi, padaczka totalna, nie ma czym jechać... wszyscy bierzmy 1,6mpi !!!

Kolega Jaroslav92525 to taki typ człowieka, że choćby w swojej octavii miał silnik od malucha to i tak byłby to silnik najlepszy z najlepszych i BEZ DYSKUSJI !

Komentarz

• Wlod
                Drive
                • 2006
                • 63

Witam. Pozwolę sobie wtrącić 3 grosze, ponieważ to chyba mój wątek/post roz0począł tę burzliwą dyskusje, a więc me 1.4TSI od 14.10.2011. nadal stoi w serwisie, ale dziś przyszły części i panowie mechanicy mają się zabrać za naprawę. Co do wypowiedzi dotyczących wyższości silnika BSE 1.6 nad 1.4tsi to ironią losu jest fakt, że jako auto zastępcze otrzymałem Octavie 1.6...:-)....

[ Dodano: Pią 28 Paź, 11 20:52 ]
                odebrałem auto z serwisu, po dwóch tygodniach, wymienili rozrząd i kpl.turbinę, jednak nie ma to jak ktoś tu wspomniał "banan" i przyjemność z jazdy....

Komentarz

• Undziak
                  Classic
                  • 2010
                  • 33

Witam,

mam podobny problem z tym, że auto jest już po gwarancji (w marcu 2012 skończyła się). czy ktoś może polecić rozsądne ASO w Polsce najlepiej w części zachodzniej (Poznań?). Obecnie mieszkam w DE i chyba będę musiał zmienić turbinę (chyba, że przyczyna leży gdzie indziej). Filtr paliwa wymieniłem, świece też, paliwo jest dobre.
                  Czy ktoś może zna cenę turbiny do 1,4 TSI?

Pozdrawiam
                  Undziak

Komentarz

• kurczak1985
                    Rider
                    • 2009
                    • 300

Zrób to lepiej w DE :wink:
                    W Polsce w ASO nikt nie będzie wiedział o co chodzi i pewnie Cię to jeszcze drożej wyjdzie niż w DE :diabelski_usmiech

Komentarz

• Eidos71
                      RS
                      • 2011
                      • 2050
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Undziak
                      Czy ktoś może zna cenę turbiny do 1,4 TSI?
                      Sprawną używkę z powypadkowego auta można dostać już za 800-900 PLN,-. Regenerowana - w granicach 1200-1500 PLN,-. Nowa - ok. 1900-2600 PLN,-. (np. http://allegro.pl/audi-vw-skoda-seat...401913486.html )
                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• zbigniew147
                        Rider
                        • 2008
                        • 482

Undziak a co ci się dzieje z silnikiem?

Komentarz

• Undziak
                          Classic
                          • 2010
                          • 33

Podczas przyspieszania od 2000 do 3000 obr/min wyczuwam słabe i "falujące" przyspieszanie. czasem w trasie na 4 lub 5 biegu podczas wciśniecia pedału przyspieszenie auto słabo przyspieszało, po czym szło jak należy.

Komentarz

• zbigniew147
                            Rider
                            • 2008
                            • 482

hmm to przyczyn może być sporo - czujniki cisnienia i temperatury na doładowaniu itd. No ale to ASO chyba musi wziąść w swoje łapy.

Komentarz

• Eidos71
                              RS
                              • 2011
                              • 2050
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Undziak - takie objawy wcale nie wskazują jednoznacznie, że jest to problem turbiny. Podjedź do jakiegoś dobrego serwisu, specjalizującego się w naprawach uturbionych silników, a nawet do jakiegoś serwisu dieselowskiego (ale nie do firmy, która zajmuje się tylko regeneracjami turbosprężarek, bo wtedy na pewno stwierdzą, że turbina do regeneracji/wymiany) - tam za jakieś śmieszne pieniądze, lub nawet za free zdiagnozują Ci usterkę.
                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                              MOJA FURKA

Komentarz

• Undziak
                                Classic
                                • 2010
                                • 33

Chciałbym aby to nie była turbina. W silnikach benzynowych wszelkie problemy to problem z dostarczaniem paliwa lub powietrza. Z paliwem "chyba" powinno być dobrze (filtr wymieniony, jakość paliw zawsze dobra). Wydaje mi się, że to problem z powietrzem (takie przeczucie). Jak przyspieszam to objaw jest taki jakby zawór upustu spalin upuszczał je czasami zbyt dużo, przez co odczuwa się to jako osłabienie efektu przyspieszania. Gdby to był czujnik (cisnienia lub temp) to objawy byłyby przy innym pr. obrotowych a wystepuje tylko w niższych. Powyżej 3000, czasem powyżej 3500 ciągnie tak jak trzeba. Pół roku temu w niskim zakresie też było b. dobrze. Swoją drogą też w tym samym okresie (jakieś 2-3 m-ce temu) pojawiło się splanaie stukowe, słyszalne podczas delikatnego przyspieszania pod większym obciążeniem (jazda pod górkę na 4 biegu, 1800 obr/min). Nie wiem czy to jakoś można połączyć.

Komentarz

• zbigniew147
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 482

Undziak
                                  silniki diesela są skomplikowane, TSI są chyba jeszcze brdziej skomplikowane. Układ sterowania jest naszpikowany elektroniką więc zanim się szarpniesz na cokolwiek najlepiej zrobić jak pisał Edios71 lub zaufasz ASO.

Komentarz

• Undziak
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 33

Nie znam tej jednostki od strony praktycznej, dlatego jesli sam będę chciał zajrzeć to raczej tylko troszkę (czy nie ma gdzieś nieszczelności itp). A tak to prędzej zaufam jakiemuś dobremu mechanikowi tak jak piszecie niż ASO. Na gwarancji zgłaszałem już problemy, które musiałem potem sam usuwać - nie chcę im dać zarobić, bo nie chcieli/mogli się wywiązać z tego co jest w gwarancji.
                                    Raz byłem w serwisie tutaj w DE i też nic konstruktywnego nie usłyszałem - poza ironią, że polskie drogi itp....

Komentarz

• Waciak
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 173

Może przepływka?
                                      Życie zaczyna się po...wyżej 4 tyś obrotów

Komentarz

• piociel
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 526
                                        • Volkswagen

W końcu wybrałem się do ASO na diagnozę problemu niejednostajnego przyspieszania pomiędzy 1800 a 2400 obr/min.
                                        Musze wspomnieć, że się do tego przygotowałem, czytając podobne przypadki i wydrukowałem sobie historię kolegi Plicha. Oczywiście nic na początek nie wspominałem o tym, żeby dać się wykazać ASO.
                                        Na początku jada testowa z człowiekiem przyjmującym auta do serwisu. Człowiek nie bardzo radził sobie ze sprzęgłem, więc nie miałem wątpliwości, że nie wyczuje falowania przy przyspieszaniu, i tak też było. Potem jazda z serwisantem - ja prowadziłem. Jako duży pozytyw muszę uznać to, że podeszli do sprawy profesjonalnie - nie spuścili mnie na drzewo tekstem że TTTM. Serwisant niby coś czuł, ale nie do końca. Jazda w mieście więc nie miałem gdzie pokazać dokładnie o co chodzi, bo problem mimo iż występuje na wszystkich biegach jest najbardziej odczuwalny na 5 i 6 biegu, dlatego że na wyższych biegach dłużej się wkręca na obroty. Decyzja: sprawdzimy błędy i wgramy nowy soft. Błędów nie było i mam nowy soft. Na pierwszy rzut oka coś się zmieniło in plus, ale dokładnie sprawdzę to jutro na trasie.
                                        W miedzy czasie przejechałem się Octavką demo z tym samym silnikiem, i muszę powiedzieć, że tam tego problemu nie wyczułem. Przy okazji zapytałem, czy wymienią mi soft w MaxiDocie na polski taki jak w demo, to oczywiście nie mogą - przecież nie spodziewałem się innej odpowiedzi.
                                        Kolejnym krokiem jeżeli to nie pomoże ma być jazda z podpiętym kompem na trasie. Pożyjemy zobaczymy.;
                                        Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                        Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• iFi
                                          Elegance
                                          • 2012
                                          • 906

piociel które to ASO?[/b]

Komentarz

• piociel
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 526
                                            • Volkswagen

Zamieszczone przez iFi
                                            piociel które to ASO?[/b]
                                            TMT
                                            Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                            Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• idas
                                              Elegance
                                              • 2006
                                              • 828

Jesli dobrze zrozumialem, to dla mnie takie przyspieszanie na 5. i 6. biegu pomiedzy 1800 a 2400 jest raczej slabe. Ja przyspieszam minimum powyzej 3000 obrotow/minute Nizsze wartosci sa dla mnie meczace dla silnika.
                                              No chyba, ze mowimy o normalnym delikatnym przyspieszaniu i zle sie zrozumielismy.
                                              VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                              VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• misiul
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 521

U mnie był objaw falującej mocy między 2 a 3 tys. obrotów.. Dokładnie tak jak opisujecie. Problemy zaczęły się od około 30 tys. przebiegu (auto ma rok). Pojechałem do ASO przy 36 tys. km. Jazda testowa z kompem. Nic nie wykrył ale mechanik potwierdził, że pracuje niepoprawnie. Na pierwszej wizycie diagnoza wymiana turbo. Dziś jestem po wymianie turbiny. Auto przyspiesza płynnie a powyżej 3 RPM jest dużo mocniejsze. Niestety jak dotyka nas ten problem czujemy tylko szarpanie a do utraty ciągu powyżej 3 RPM po prostu się przyzwyczajamy

Wymiana turbo eliminuje problem szarpania i przywraca lepsze doładowanie w wyższych obrotach. Nie wymieniano filtra paliwa, aktualizowano też soft.

PS. Paliwo nie powinno mieć znaczenia dla turbo, jednak przerzucam się z Orlena i Lukoila na Schel FuelSafe. Przestaje jeździć ECO.

Komentarz

• koz
                                                  Classic
                                                  • 2009
                                                  • 18

Witam, mnie także dopadła awaria turbosprężarki.
                                                  Podobnie jak u kolegów misiul, Wlod i Plicha objawy miałem bardzo podobne.
                                                  Pojawiające się falowanie mocy przede wszystkim w momencie nagłych przyspieszeń (podczas delikatnej jazdy problem nie występował). Falowanie występowało od ponad roku (w tym czasie trzykrotnie byłem z tym w ASO, sprawdzali logi z komuputera i wówczas żaden błąd się nie logował), najpierw zmieniony został soft i przez jakiś czas było lepiej, potem problem powrócił, wtedy wymianiłem filtra paliwa i znowu było lepiej przez jakiś czas.
                                                  Od jakiegoś czasu bardziej niż falowanie mocy zaczął występować bark mocy podczas prób nagłego/dynamicznego przyspieszania (auto przyspieszało ale tak jaby nie miało turbo). Przy delikatnej jeździe problem nie występuje. Niestety najczęściej problem dopada mnie w trasie np. podczas wyprzedzania TIRa :/
                                                  Wczoraj podczas diagnozy logów w ASO zapisał się błąd: 00665 P0299 000 - regulacja ciśnienia doładowania, nieosiągnięta granica regulacji.
                                                  ASO informuje iż usterkę tą można usunąć tylko poprzez wymianę turbosprężarki.
                                                  Auto ma w tej chwili 52000km i nie jest już na gwarancji :/ (Szacunkowy koszt wymiany trubo w ASO (części + robocizna) to 5000pln)

Czy ktoś z forumowiczów może polecić zakład w Warszawie gdzie mogą się temu przyjżeć i da się to zrobić taniej niż wymianą całej turbosprężarki?
                                                  Poniżej też wydruk z logów komputera. Może ktoś z forumowiczów coś więcej z tego wyczyta?
                                                  Załączone pliki

Komentarz

• Eidos71
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2050
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

koz - jeżeli to rzeczywiście wina turbiny, to możesz ją zregenerować, lub kupić nową, np. http://allegro.pl/audi-vw-skoda-seat...472536963.html
                                                    Cena z ASO - 5.000 PLN,- - to cena wzięta z Chyba, że tak wysoko cenią sobie swoją gwarancję...
                                                    MOJA FURKA

Komentarz

Pracuję...