Turbina w 1.4 TSI
Zwiń
X
-
Turbina w 1.4 TSI
Mam pytanie czy turbina w silniku 1.4 TSI jest ze zmienną geometrią łopatek czy zwykła? Gdzies słyszałem ze ma własny system chlodzenia i nie trzeba jej studzić po jezdzie.
Jak eksploatujecie ten silnik? Ja po kazdej jezdzie zostawiam jescze na ok 1 min na wolnych obrotach. Przy rozgrzewaniu tez oczywiscie delikatnie ja traktuje.
Aha i jeszcze jedno pytanie, ktore mnie meczy. Czy ten silnik ma pasek czy łancuch rozrządu?
-
-
W tym dokumencie napisali (strona 16), ze dla 1.4 TSI 90kW:
"When the warm engine is switched off, the coolant circulation pump is switched on for up to 480 seconds."
Czyli do 8 minut po wylaczeniu silnika turbo jest jeszcze chlodzone.
Z tego co pamietam w instrukcji jest jednak napisane aby nie wylaczac od razu silnika po dluzszym uzytkowaniu.
Komentarz
-
-
Co prawda mam silnik 1.8 Tsi, ale jak przyjadę w nocy gdy jest cicho do garażu, po wyłączeniu motorowni słyszę taki leciutki szum, nie mylić z wentylatorem. Szum jest o wiele delikatniejszy, wiele razy próbowałem dociec co to jest - rano już było jak makiem zasiał. Teraz już wiem co to jest - chłodzenie turbiny.west OII FL Combi 1.8 Tsi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AndysJedno jest pewne, chłodzenie turbiny jest wymuszone elektryczną pompką, z pewnością nie ma natomiast smarowania
Komentarz
-
-
Re: Turbina w 1.4 TSI
Zamieszczone przez OctaviaFLKrakMam pytanie czy turbina w silniku 1.4 TSI jest ze zmienną geometrią łopatek czy zwykła? Gdzies słyszałem ze ma własny system chlodzenia i nie trzeba jej studzić po jezdzie.
Jak eksploatujecie ten silnik? Ja po kazdej jezdzie zostawiam jescze na ok 1 min na wolnych obrotach. Przy rozgrzewaniu tez oczywiscie delikatnie ja traktuje.
Aha i jeszcze jedno pytanie, ktore mnie meczy. Czy ten silnik ma pasek czy łancuch rozrządu?
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzą poniżej że pompa wody nie pracuje.
Jak były letnie upały - mimo odczekiwania ok. 1-2 min przed zagaszeniem po wyłączeniu kluczyka przez kilkanaście sekund wyraźnie słyszałem że coś jeszcze "buczy" i pracuje.
Oczywiście słychać to było wyraźnie w garażu. Na zewnątrz - dla mnie nie do wykrycia.
Teraz tego nie ma.
Ponieważ poprzednio jeździłem t-dieslem, weszło mi w krew żeby od razu nie gasić, niezależnie od wynalazków.
BTW zmienną geometrię w benzynie to można spotkać w uturbionych Porsche lub pewnie autach podobnej klasy cenowej. Turbo -benzyna dla "kowalskiego" jeździ na stałej geometrii.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grzes74Nie wiem na jakiej podstawie twierdzą poniżej że pompa wody nie pracuje.
a jak ma pracowac pompa wody przy wyłaczonym silniku?? Tzn pewnie jest jakies rozwiazanie tego.
Nie bede zakładac nowego tematu, a czy Diesle maja rowniez Turbo chłodzone wodą? czy olejem?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rekin ChlebojadZamieszczone przez grzes74Nie wiem na jakiej podstawie twierdzą poniżej że pompa wody nie pracuje.
a jak ma pracowac pompa wody przy wyłaczonym silniku?? Tzn pewnie jest jakies rozwiazanie tego.
Nie bede zakładac nowego tematu, a czy Diesle maja rowniez Turbo chłodzone wodą? czy olejem?
w dieslu nie ma tego dodatkowego obiegu wody, ale jego obecność nie zwalnia od odczekania przed wyłączeniem silnika po jeździe z obciążeniem, jak na razie, o ile mi wiadomo, nie ma tam podtrzymywania smarowania.
wszyscy kupują teraz doładowane silniki bo nie mają wyjścia, tylko mało kto wie jak to działa, a sprzedawca w salonie nie zawsze jest po naszej stroniesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Problemem nie jest chyba chłodzenie turbiny po wyłączeniu silnika tylko smarowanie.
Po normalnej jeździe w mieście nie ma sensu czekać przed wyłączeniem silnika (turbo się nie rozkręci za specjalnie) - zanim podjedziesz, wykręcisz, zaparkujesz .....
Natomiast jak grzejesz na autostradzie 160 - 180 kmh i nagle zjedziesz na stację to powinineś rzeczywiście odczekać te 2 - 3 min (turbina się potrafi kręcić z prędkościami równymi kilkunastutysięcy rpm i jak nagle wyłaczysz silnik to turbo się jeszcze kręci a oleju już nie ma - brak smarowania).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydProblemem nie jest chyba chłodzenie turbiny po wyłączeniu silnika tylko smarowanie.
jeżeli rozwiązuje się problem chłodzenia to super, ale to jednak nie wszystko :idea:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Julekgz tego co słyszałem dzisiaj od "serwisanta" w ASO to w 1.4 TSi jest turbina ze zmienną geometrią... osobiście już zdążyła mi się raz wyłączyć, poza tym niedomaga
(lekko szarpie) pomiędzy 2k a 3k obrotów...
Czy jakieś błedy masz w związku z tym?
Jak możesz opisac to szarpanie? Czy stuki też są?
Pozdrawiam,
Radek... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...
Komentarz
-
-
Cześć,
U siebie też zaobserwowałem takie dziwne szarpnięcia turbiny. Ja to odczuwam głównie podczas energicznego przyśpieszania. W podobnym zakresie obrotów.
Zastanawiałem się czy to nie może być spowodowane różnym paliwem, z różnych stacji. Ostatnio tankowałem na brico i mam takie wrażenie szarpania. Jakiś czas temu lałem na innej stacji, nazwy nie pamiętam, i wszystko było ok.Kamil
Octavia II FL 1,4 TSI 2009 Elegance Liftback
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39711
Fabia I 1,4 16V 2005 Ambiente Combi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Julekgz tego co słyszałem dzisiaj od "serwisanta" w ASO to w 1.4 TSi jest turbina ze zmienną geometrią... osobiście już zdążyła mi się raz wyłączyć, poza tym niedomaga
(lekko szarpie) pomiędzy 2k a 3k obrotów...
Kiedy np. mam ok. 1700 obrotów i wcisnę pedał przyspieszenia do podłogi samochód przyspiesza niejednostajnie (szarpie delikatnie) do jakichś 2500-3000 obrotów.RoadRunner
Komentarz
-
-
TDK, ale to własnie chyba pochodzi od turbiny i mi się wydaje, że oprócz odczuć to jest to także słyszalne.. opisywałem to tutaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=36390
- czy wy macie podobnie ?
Komentarz
-
-
pascal, jak podejrzewasz turbinę to najpierw lepiej sprawdzić czy nie ma gdzieś nieszczelności, którym może uciekać powietrze. Zdarza się, że to nie turbina jest problemem, ale właśnie nieszczelności. W ASO każą wymieniać całą turbinę, bo albo nie chce im się szukać prawdziwego winowajcy, albo chcą na tym po prostu zarobić.Koko dżambo i do przodu!
No i gdzie jest krzyż? Jak wiesz to proszę o informację. Z góry dziękuję.
Komentarz
-
Komentarz