Zamieszczone przez kropeck
[O2 FL] light asistant i corner light
Zwiń
X
-
Przy okazji w watku o Light Assistant mam pytanie. Mam wersje Elegance i chcialbym aktywowac Light Assistant (najbardziej zalezy mi na automatycznym wlaczaniu swiatel mijania przy slabym oswietelniu, ale CH i LH tez by sie przydaly ). Pytanie brzmi czy to sprawa do "wyklikania" w ASO/VCDSem czy tez potrzebny jest dodatkowo jakis czujnik (w instrukcji pisze, ze automatycznie swiatla mijania wlaczaja sie na postawie informacji czujnika zmierzchowego w lusterku wstecznym). Czy taki jest standardowo czy jest montowany dopiero przy wyborze fabrycznej opcji Light Assistant (nadmienie, ze nie mam tez czujnika deszczu w tym lusterku)?
Czy bedzie potrzeba wymiana pokretla swiatel (aktualnie nie mam pozycji AUTO na ktorej powinno dzialac automatyczne wlaczanie swiatel mijania).
Pozdrawiam,
Krzysiek
Komentarz
-
-
Xysiu, to włączania światełw ciemności potrzebujesz mieć czujnik światła, który jest w samościemniającym się lusterku/czujniku deszczu + specjalny włącznik świateł z napisem Auto + dodatkowy kabelek idący z włącznika świateł do niewiadomokąd. Standardowo jest 9 kabelków, a samochody z włącznikiem Auto mają 10kabelków.
Komentarz
-
-
No dobra ... dziś uruchamiałem CL w trzech furkach i specjalnie obejrzałem modele sterowników - dominują dwa. Ale w żadnym z nich nie znalazłem informacji o tym co się ma włączać w ramach tego doświetlania (czy kierunkowskaz też ma uruchamiać, czy nie). Patrzyłem w adaptacjach czy czegoś tam nie ma, ale mało jest opisów. Natomiast (co postaram się sprawdzić na najbliższym spocie) nie zrobiłem sobie całej mapy adaptacji, co BYĆ MOŻE dałoby jakieś wyniki (coś pominąłem, istnieje jakaś zmienna, do której nie ma opisu itd.).
Generalnie u wszystkich uruchomionych CL'ów nie działała opcja z kierunkowskazem. PRAWDOPODOBNIE otrzymam kodowanie z auta, w którym działa też opcja z kierunkowskazem i wtedy będę mógł porównać to z tym co mam. Jutro zadzwonię sobie do serwisu SKODA (nawet dwóch dla porównania) i dowiem się jak to faktycznie powinno działać.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoXysiu, to włączania światełw ciemności potrzebujesz mieć czujnik światła, który jest w samościemniającym się lusterku/czujniku deszczu + specjalny włącznik świateł z napisem Auto + dodatkowy kabelek idący z włącznika świateł do niewiadomokąd. Standardowo jest 9 kabelków, a samochody z włącznikiem Auto mają 10kabelków.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Komentarz
-
-
u mnie CL aktywowano w ASO we Wrocławiu. Działają zarówno poprzez skręcenie kierownicą jak i przy użyciu kierunkowskazu. Corner aktywuje się nawet sytuacji, gdy przytrzymam dźwignię kierunkowskazu bez jej przełaczenia do oporu.Skoda Octavia II FL 1.8 TSI Elegance (srebrna strzała :diabelski_usmiech)
A tu Moja Pierwsza :cry:
Komentarz
-
-
Tam gdzie Andys aktywował cornery po długich negocjacjach powiedziano mi dobitnie że owszem aktywowali cornery jakiś czas temu ale zostało im to oficjalnie zabronione i nie mogą mi tego zrobić. Także lipa przecież nie wjadę tam i nie zacznę głodówki żeby mi to zrobili. Mam aktywowane przez vdcs-a i działa ok choć kierunki nic nie dają, napewno czasami by się to przydało, ale wg. powiedzienia: "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma".
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ventixTam gdzie Andys aktywował cornery po długich negocjacjach powiedziano mi dobitnie że owszem aktywowali cornery jakiś czas temu ale zostało im to oficjalnie zabronione i nie mogą mi tego zrobić.
Komentarz
-
-
Mam aktywowane CL na halogenach w Leon-ie. Wczoraj zatrzymali mnie sympatyczni niebiescy z pytaniem czemu jeżdżę na przeciwmgłowych po mieście. A to się tylko włączało CL. Z tego co widzę fabrycznie nowe furki jeżdżą po mieście z tym
Mam pytanie - jak wygląda zgodność CL z przepisami i PoRD. O ile wiem nie ma czegoś takiego w polskim prawie.Tomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoA ja bym chętnie wyłączył doświetlanie z kierunkowskazami. Tylko irytuje to mnie i stojących przede mną jak stoję na światłach z włączonymi kierunkowskazami.
Mam pytanie - jak wygląda zgodność CL z przepisami i PoRD. O ile wiem nie ma czegoś takiego w polskim prawie.
EDIT:
znalezione materiały propagandowe ;-)
Zamieszczone przez http://www.auto-swiat.pl/artykuly,Skoda-Swiatla-dzienne-w-zgodzie-z-europejskimi-przepisami,26373,1.htmlWszystkie światła, w które wyposażane są modele Skody spełniają wymogi przepisów europejskich, dotyczących świateł dziennych. Wykładnia prawna potwierdza, że ich używanie jest zgodne również z polskim kodeksem drogowym. Przepisy te, które obowiązują już od kilku miesięcy, dopuszczają również stosowanie świateł narożnych (doświetlających zakręty).
słowo klucz -> ŚWIATŁA NAROŻNE
http://lex.pl/serwis/du/2009/0639.htm- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ek
No to następne pytanie - jaka homologacja jest wymagana, żeby być zgodnym z przepisami ?
Coś znalazłem, że lampy powinny być oznaczone literką K, co niestety nie zawiera w sobie przeciwmgielnych przednich, oznaczanych literką B ...Tomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zwirek75Zamieszczone przez Jac_ek
No to następne pytanie - jaka homologacja jest wymagana, żeby być zgodnym z przepisami ?
Coś znalazłem, że lampy powinny być oznaczone literką K, co niestety nie zawiera w sobie przeciwmgielnych przednich, oznaczanych literką B ...
Dzienne mają RL.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jarek_wawaTak musi być homologacja.
Dzienne mają DL, kornery K itd.
A moje watpliwości wynikają stąd, że sprawdzałem w ETCE dla Leon-a FL - który ma też taką funkcję, no i tam są standardowe halogeny.
TomekTomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zwirek75Zamieszczone przez Jarek_wawaTak musi być homologacja.
Dzienne mają DL, kornery K itd.
A moje watpliwości wynikają stąd, że sprawdzałem w ETCE dla Leon-a FL - który ma też taką funkcję, no i tam są standardowe halogeny.
Tomek
Dzienne mają RL, co do kornerów nie wiem.
Komentarz
-
-
U mnie również Cornery działają bez zarzutu oczywiście dzięki koledze Kropeck'owirestauracja Zajazd Ostoja --> www.zajazdostoja.pl
wesela, przyjęcia, bankiety, prezentacje... miejsce gdzie gotowanie staje się pasją....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zwirek75To mam małą prośbę ponieważ temat jest nowy. Czy ktoś z szanownych forumowiczy mógłby sprawdzić oznaczenia lampy ?
Oczywiście chodzi mi o forumowiczy, którzy taką opcję nabyli razem z samochodem.
"2.1- oznaczenie rodzaju światła na jakie jest nadana homologacja. Wyjaśnienie skrótów:
C - asymetryczne światła mijania wyposażone w żarówki konwencjonalne
R - przednie światła drogowe wyposażone w żarówki konwencjonalne
HC - asymetryczne światła mijania wyposażone w żarówki halogenowe
HR - przednie światła drogowe wyposażone w żarówki halogenowe
L - oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej
1, 1a, 1b, 2a, 2b, 3, 4, 5, 6, 6R, 6L, (D) - światła kierunku jazdy dla samochodów i ich przyczep
A, (D) - przednie światła pozycyjne
R, (D) - tylne światła pozycyjne
S1, S2, S3, (D) - światła hamowania
(D) - oznacza, że homologacja dotyczy pary świateł
B - przednie światła przeciwmgłowe
F - tylne światła przeciwmgłowe dla samochodów i ich przyczep
AR - światła cofania dla samochodów i ich przyczep
RL - światła jazdy dziennej dla pojazdów samochodowych
IA, IIIA, IB, IIIB - światła odblaskowe: B - wbudowane w lampy; I - dla pojazdów silnikowych; III - dla przyczep
Mogą wystąpić kombinacje literowe np.: CR, C/R, HCR, HC/R, 1D, 1aD, 1bD, 2aD, 2bD, 3D, 4D, 5D, 6D, 6RD, 6LD, AD, RD, S1D, S2D, S3D."
[ Dodano: Pon 25 Sty, 10 01:15 ]
Zamieszczone przez radik79kropeck, Andys,
Dzięki chłopaki, w końcu CL działają tak jak powinny
Ja wróciłem 30 minut temu do domu :-)Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
Komentarz