Reanimacja kabla VAG CAN HEX USB

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • innova
    Rider
    • 2011
    • 554

Zamieszczone przez 1 6 D
    Niestety mam tylko nowe kompy bez LPT i COM nawet,
    może ktoś w pobliżu ma jednak jakąś starszą maszynę, stacjonarne wciąż powszechnie mają lpt i com

Zamieszczone przez 1 6 D
    kaos.net pisali że jest bit blokady programowania włączony i nie pójdzie przez prosty programator.
    Atmega to uniwersalny mikrokontroler powszechnego zastosowania, nie ma blokad (poza ryglowaniem wsadu), jak się dopniesz do właściwych nóżek od programujesz ją bez problemu zaczynając od wyczyszczenia. Tu się trochę nie zgodzę z Tobą, iż prosty programator ma wady czy ograniczenia, otóż jedynym ograniczeniem jest sam soft go obsługujący w takim przypadku. Natomiast takie programatory z elementem pośredniczącym w komunikacji mogą takowe ograniczenia posiadać. Przykładowo właśnie brak możliwości wspomnianego "zaryglowania" bloków pamięci (nie wiem czy tak jest gdyż nie używałem tego softu) co jest dość istotnym elementem przeładowania wsadu.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• 1 6 D
      Rider
      • 2011
      • 547
      • Volkswagen

innova, bez wylutowania ATmegi reanimujesz mam rozumieć prostym programatorem na 4 kabelki?
      http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
      Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• innova
        Rider
        • 2011
        • 554

Zamieszczone przez 1 6 D
        innova, bez wylutowania ATmegi reanimujesz mam rozumieć prostym programatorem na 4 kabelki?
        tak,

tutaj znajdziesz przejrzystą instrukcję, materiały oraz schemat

Chomikuj.pl to przyjazny serwis do przechowywania i udostępniania plików. Darmowa, nieograniczona przestrzeń i mnóstwo plików do pobrania.

i nawet nie kombinuję z poszukiwaniem czy interesujące mnie nóżki kończą się w danym wariancie kabla na układzie obsługującym CAN (ma szerszy rozstaw nóżek i niektórzy wolą wybrać to miejsce dla 3 z 4 kabelków, 4rty i tak ląduje na Atmedze i mi nie chce się odwracać płytki) znajdującym się po drugiej stronie płytki czy też nie. Od razu dolutowuję sie do nóżek Atmegi a po zakończeniu usuwam dolutowane na czas programowania kabelki.
        --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• innova
          Rider
          • 2011
          • 554

to jest ten sam który prezentowałem 2 strony wcześniej tylko z drugiej strony. No i w tym konkretnie egzemplarzu/wariancie ktoś zrezygnował z zabezpieczenia samych linii (Tx Rx) USB. Brak tego kontrolera z końcówką 51 jest normą w tym wykonaniu tak samo jak brak połączenia linii programowania pomiędzy Atmegą i kontrolerem CAN

jeżeli wiedzę czerpiesz z tego wątku

to jedyne mądre słowa które tam znalazłem pojawiły się dopiero na 4-rtej stronie (ostatniej póki co i w ostatniej serii wypowiedzi), tj.

No cracked version for this version (chodziło o wyższe niż 11.3)
          Use 11.3 or 11.2 or better use 10.6.4 becasue it is an release and it is much more stable

przy czym my to wiemy juz od wielu miesięcy ale również z istotną uwagą: to właśnie 11.3 jest lepsza pod kilkoma względami pośród tych stabilnych aniżeli 10.6.4

Komentarz

• innova
            Rider
            • 2011
            • 554

Zamieszczone przez bat21
            dużo piszesz a wciąż mało czytasz
            hmmm, a mi się ciśnie stwierdzenie: za co się nie zabierzesz to walisz kulą w płot opisując jakieś obrazy nieprawdziwe żeby w dosadniejsze słowa tego nie ubrać

Zamieszczone przez bat21
            No tak, ale czego można wymagać od kogoś kto zatrzymał się na czwartej stronie garageforum.
            Mniej pisać więcej czytać, pozdrawiam
            nie czytuje lektur w których ludzie o różnych interesach błądzą nawiązując do powszechnego określenia niczym dzieci we mgle. Już dawno pozwoliłem sobie na stwierdzenie, iż na garageforum znajduje się maks 10% prawdy.

Zamieszczone przez bat21
            zastanów się po co ścieżki od programowania atmegi są doprowadzone do tego chipa STC którego już nie ma na tym zdjęciu,
            a Ty zastanów się czemu w tym wykonaniu jest stosowany inny wsad do Atmegi skoro już doszedłeś do tego, że kontroler CAN nie robi za pamięć podręczną Atmegi.

Zamieszczone przez bat21
            brak połączenia linii programowania pomiędzy Atmegą i kontrolerem CAN?
            brak połączenia linii programowania Atmegii z czymkolwiek

Zamieszczone przez bat21
            Próbujesz nas przekonać że crackowana wersja Beta 11.3 jest lepsza od oryginalnego finalnego wydania 10.64? od kiedy crack jest bardziej stabilny?
            jak już dojdziesz do tego o jakiej wersji 10.6.4 (i dlaczego ten zestaw wersji) pisał ten przedmówca z garage forum to wrócimy do tematu

Zamieszczone przez bat21
            ale może warto pokazać jak zaktualizować Twoje kabelki do wyższej wersji np. 11.11.0. Nie potrafisz tego?
            oczywiście że warto, zatem pokaż bo to nie ja Ci w tym przeszkadzam a wręcz zachęcam

byleby nie te same metody, które zaprezentowali podejrzani (podejrzani o sabotaż) ludzie na forach rosyjskich i garage, gdyż na tym rosyjskim czytałem już wnioski i rezultaty po zaaplikowaniu tych metod

Komentarz

• krzynol
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 10996
              • Superb II combi (3T5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

dajcie sobie spokój
              większość i tak nie rozumie, o czym rozmawiacie
              nic pozytywnego nie wnosi to do tematu
              poza tym dyskutujecie o sprzęcie, który jak by nie było - jest kradzioną myślą techniczną
              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
              poprzednie modele:
              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• innova
                Rider
                • 2011
                • 554

Zamieszczone przez bat21
                wystarczy kupić jeden kabelek w wersji 11.11.0
                jeżeli tylko banki zostały zaryglowane w trakcie programowanie to ten wsad będzie można sobie wsadzić.... a takich wsadów na garageforum można trochę znaleźć

no i masz rację, nie jest to dla mnie problem. Większym problemem jest odpowiedź na pytanie: po co ? w kontekście: skąd wziąć jakiś sensowny soft 11.11.0 bo takiego póki co jeszcze nie widziałem... podobnie jak kilka wcześniejszych wersji a tymczasem zacytowałem wpis, w którym człowiek dobrze łapał które softy rzeczywiście są dobrze dopracowane (10.6.4, 11.2, 11.3).

Zamieszczone przez krzynol
                poza tym dyskutujecie o sprzęcie, który jak by nie było - jest kradzioną myślą techniczną
                to stwierdzenie jest nie do końca adekwatne do faktycznego stanu i historii. Nikt myśli technicznej nikomu nie ukradł, pewna firma sama ją zaniosła (wielokrotnie) do Azji wraz z wsadami startowymi niezbędnymi do uruchomienia sprzętu w fabryce i umożliwiającymi wprowadzanie dalszych licencji. To że na wsadach startowych w pewnych warunkach można przepracować całe życie jest trudno klasyfikowalne, dodatkowo na całość nakłada się fakt wprowadzanych przez fabryki modyfikacji sprzętowych (najczęściej uproszczenia i cost cuting ale są i kreatywne pomysły)

Komentarz

• andrzej111
                  L&K
                  • 2010
                  • 1391

Dla mnie to kolega innova handluje chińczykami z naklejkami ross-tech przy okazji opowiadając że to oryginały. Te Twoje kable sypią się tak jak najtańsze chinole z dhgate itp. zresztą sam widziałem jak padły dwie sztuki od Ciebie...Ciekawe kiedy ADAKO odkryje Twój biznes

Zamieszczone przez bat21
                  lejesz wode na pół strony i po co to komu?
                  Jak to kiedyś napisał dużo tekstu mało treści
                  Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• 1 6 D
                    Rider
                    • 2011
                    • 547
                    • Volkswagen

Ja mam VAG002 od innova i ostatnio tylko FT232BL się wysypało a z atmegą nic się nie dzieje, w sumie to nawet specjalnie złą wersją spowodowałem uwalenie kabla bo testowałem nowszą wersję niż 11.3 Beta, w minutę wgrałem nowy wsad przez MProg i działa jak gdyby nigdy nic.

Chyba że o VAG001 mówisz to z nich nie korzystałem akurat.

Komentarz

• andrzej111
                      L&K
                      • 2010
                      • 1391

Nie wiem co to były za kable, wiem że od innovy. Nie znam się na tym i jak krzynol napisał nie wiem o czym wy tu mówicie, przedstawiam tylko opinie potencjalnego klienta który musiałby zapłacić za ten kabel x3 tego co na dhgate.
                      Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• alfee
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 2583

No i dopadło także mnie. Wczoraj "uwaleniu" uległ mój kabelek VCDS 9.12
                        Narazie nie mam czasu się nim zająć, ale może w weekend spróbuję sposobu z pierwszego postu.

A stało się tak bez żadnego ostrzeżenia. Normalnie jak zawsze odczytywałem sterowniki auta po kolei i nagle stracił komunikację z samochodem i zaczął się pojawiać komunikat że kabel jest niepodłączony. A w menedżerze urządzeń pojawiło się USB > Serial z wykrzyknikiem. Więc dokładnie to co opisujecie w tym wątku. Mam nadzieję, że uda mi się go według instrukcji ożywić.
                        Alfee
                        Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                        Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Sev
                          L&K
                          • 2007
                          • 1295

alfee, mi stało się dokładnie to samo, w trakcie połączenia i odczytu sterowników wszystkich jak leci nagle się wykrzaczyło i kabelek zdechł. Objawy jak w pierwszym poście, bez podłączenia do auta fajnie, niby wszystko OK ale po podłączeniu do OBD - klapa.

Niestety wsadów do 912 nie znalazłem albo nie umiem szukać. Gdyby ktoś poratował wsadami 908.1 albo 912 będę wdzięczny. może byc na PW.

Całe szczęście mam rezerwowego 409 ale na 912 flashowałem sobie ECU z uwagi na bardzo stabilne, nie przerywane ani razu połączenie... do czasu...
                          6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                          Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• Guguś
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 1212

Dobra Panowie, to ja podzielę się Swoim problemem z kabelkiem 10.6.3

Kabelek niby się wykrzaczył ale nie do końca, starszych aut OI nie czyta, ale już OII Fabia najnowsza bez problemu.

Na 100 % problem leży po stronie kabla, bo gdy podłącze inny taki sam kabel do kompa to działa wsio.

Jak można naprawić ten kabelek :?:

Czym / jak zgrać soft z jednego kabla i wgrać na drugi :?:

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• mirosław
                              Classic
                              • 2009
                              • 20

mak ktoś może działająsy soft do hex+can 704. pl? albo namiary

Komentarz

• kowaltom99
                                Rider
                                • 2009
                                • 743
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pojawiła się nowy dump - do wersji VCDS 11.11.0

Do pobrania na garageforum (trzeba być zarejestrowanym i zalogowanym)
                                garageforum

Komentarz

• 1 6 D
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 547
                                  • Volkswagen

Aby to wgrać i się nie usunęło trzeba pewnie wylutować 3 elementy by nie ładowało przy podpinaniu do wtyku OBD2 wsadu od starszej wersji.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

A cos tak odkrywczego jest w tym 11.11 zeby byl sens bawic sie w przejscie z 11.2 ktory dziala bez problemu
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• kowaltom99
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 743
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                      A cos tak odkrywczego jest w tym 11.11 zeby byl sens bawic sie w przejscie z 11.2 ktory dziala bez problemu
                                      Chociażby to, że w kolejnych wersjach VCDS-a zmieniane jest kodowanie plików podpowiedzi długiego kodowania .clb
                                      Plików z nowszej 11.11 nie zdekoduje sie w 11.2

Updated:
                                      Wgrałem do swojego kabelka soft 11.11.0 i ładnie działa z oryginalnym programem VCDS 11.11.0
                                      Dla ułatwienia wyprowadziłem sobie kabelki do programowania Atmegi i zakończyłem je wtyczką 5-cio pinową. Mój programator (czyli zwykły kabelek LPT) ma odpowiednie gniazdo. Mój kabelek ma chip BL, więc wystarczy samo programowanie, bez usuwania jakichkolwiek części.
                                      Jedna uwaga - w wersji 11.11.0 są nowe sterowniki USB, które działają niestabilnie. W wersji 11.11.3 Ross Tech wrócił do starszych sterowników - lepiej więc zainstalować sterowniki od 11.11.3

Komentarz

• Andys
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 762

Mój kabelek ma chip BL, więc wystarczy samo programowanie, bez usuwania jakichkolwiek części.
                                        Szczęściarz, ja mam RLa, ale za to mam już fabrycznie usunięte elementy zabezpieczające no i wyprowadzone złącza Atmegi na płytce, też sobie zamontuję jakieś gniazdko. A propos programatora (jeśli można tak nazwać LPTa) zastosowałeś rezystory, czy nie? Szkoda, że do RLa ciężej o wsady no i podobno aplikację trzeba uruchamiać loader`em lub mieć ją scr...owaną. Rozumiem, że przy LPT`cie zasilasz interfejs z zewnątrz 12V?
                                        Pozdrawiam,
                                        Andys

Komentarz

• Andys
                                          Elegance
                                          • 2007
                                          • 762

Zamieszczone przez bat21
                                          Zamieszczone przez Andys
                                          Szczęściarz, ja mam RLa, ale za to mam już fabrycznie usunięte elementy zabezpieczające no i wyprowadzone złącza Atmegi na płytce, też sobie zamontuję jakieś gniazdko. A propos programatora (jeśli można tak nazwać LPTa) zastosowałeś rezystory, czy nie? Szkoda, że do RLa ciężej o wsady no i podobno aplikację trzeba uruchamiać loader`em lub mieć ją scr...owaną. Rozumiem, że przy LPT`cie zasilasz interfejs z zewnątrz 12V?
                                          szczęście w nieszczęściu z takiego Rla też można dużo wycisnąć, nawet bez loadera i niekoniecznie EN
                                          Tak, jak pisałem Ci w mail`u. Pewnie kiedyś się za to zabiorę, jak kabel się wykrzaczy. Wtedy potrzebna będzie wiedza.
                                          Pozdrawiam,
                                          Andys

Komentarz

• 1 6 D
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 547
                                            • Volkswagen

A może ktoś wie jak sflashować ten układ co wgrywa od nowa wsad by wgrywał wersje pod 11.11 zamiast pod 11.3? To się STC nazywa jeśli pamięć mnie nie myli?

Komentarz

• kowaltom99
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 743
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Andys
                                              Mój kabelek ma chip BL, więc wystarczy samo programowanie, bez usuwania jakichkolwiek części.
                                              Programator - a raczej "programator" :lol: to zwykły wtyk LPT z dolutowanymi kabelkami i zakończony wtyczką (do podpiecia Atmegi). Nie stosowałem żadnych rezystorów.
                                              Aby programować - zasilam kabelek poprzez wtyczkę OBD z osobnego akumulatorka 12V (żelowy).
                                              Programuję na laptopie (według mnie bezpieczniej, w razie jakby prąd wyłączyli )

Komentarz

• Zelu00
                                                Classic
                                                • 2009
                                                • 32

Witam,

I mnie niestety dotknął problem z nie działającym kablem VCDS.
                                                Mprog pokazuje wszystko ok. Natomiast po podpięciu w aucie zwraca "Status: Failed Self Test!"

Zafleszowałem Atmege z tego chomika: http://chomikuj.pl/eservice/VCDS+Rea...zedzia+dla+cz2

Używałem softów 10.6.4 i 11.2 bez powodzenia.

Ma ktoś sprawdzoną paczkę, którą moge użyć?
                                                Załączone pliki

Komentarz

• anthrax
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 137
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

vidpidfix.exe

Mam taki problem. Po zmianie systemu w lapku (win7 64) przestał mi działać fejs i nie uruchamia mi się programik vidpidfix.exe.
                                                  Dostaje komunikat Error: Can't Load ft8u245.dll
                                                  Jak sobie z tym poradzić?
                                                  Zapewne chodzi o driver
                                                  Wersja VCds 11.11.4 64 - najnowsza na próbę
                                                  pomoże ktoś?

Komentarz

• kowaltom99
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 743
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak masz fejs - chiński klon to własnie go uwaliłeś. Nie wolno pracować na sofcie innym niż dostarczony z kabelkiem.

Jezeli masz oryginał to zainstaluj ponownie sterowniki, w VCDS są stery na win7 64bit

Komentarz

Pracuję...