VCDS 10.6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macluke
    Elegance
    • 2010
    • 875

czy ja mam coś nie tak ze sterownikami?
    Mam fabryczny czujnik deszczu, który generalnie działa, jeżeli chodzi o wycieraczki, natomiast nie działa jeżeli chodzi o domykanie szyb. Coś powinienem dokodować?

Teoretycznie powinienem miec coś takiego, z numerem 2:

a mam tylko 0 i 1:
    Załączone pliki

Komentarz

• kowaltom99
      Rider
      • 2009
      • 741
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez macluke
      czy ja mam coś nie tak ze sterownikami?
      Mam fabryczny czujnik deszczu, który generalnie działa, jeżeli chodzi o wycieraczki, natomiast nie działa jeżeli chodzi o domykanie szyb. Coś powinienem dokodować?

Teoretycznie powinienem miec coś takiego, z numerem 2:
      Obrazek

a mam tylko 0 i 1:
      Poszukaj w długim kodowaniu centralnej elektryki 09. Sprawdź bajt 21 bit 5 czy jest zaznaczony - powinien być zaptaszkowany
      LC,21,5,Czujnik deszczu/świateł (RLS) zainstalowany

Domykanie szyb podczas deszczu - muszą być zaznaczone:
      Bajt 04, bit 5 Komfortowe operacje Okna/Szyberdach poprzez sensor deszczu (0 = jednorazowe / 1 = ciągłe)
      Bajt 04 bit 6,Komfortowe operacje Okna/Szyberdach poprzez sensor deszczu (Zamykanie podczas deszczu) aktywne

Komentarz

• Biszczu
        RS
        • 2011
        • 5567

Zamieszczone przez Enriquez
        jedyne co mi się kojarzy to w wersji 10.6 tak nazywają komfortowe działanie kierunkowskazów - 3 x po naciśnięciu dźwigni.
        w starym Bordnetzie właśnie tak miałem w nowym założonym tego nie mam i nie za bardzo wiem, gdzie to szukać w VCDS 11.3.0
        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• macluke
          Elegance
          • 2010
          • 875

Zamieszczone przez kowaltom99
          Poszukaj w długim kodowaniu centralnej elektryki 09. Sprawdź bajt 21 bit 5 czy jest zaznaczony - powinien być zaptaszkowany
          tak, z niewiadomych przyczyn to nie było włączone, teraz widzę ten sterownik numer 2
          Domykanie szyb podczas deszczu - muszą być zaznaczone:
          te dwa już były włączone.
          Nie miałem pod ręką wody, więc jutro sprawdzę, czy po włączeniu bajt 21 bit 5 działa teraz domykanie szyb.
          kowaltom99 - dzięki!

Komentarz

• kaczkalolo
            Ambiente
            • 2011
            • 134

Panowie wyszla wersja 10.6.5. vcds'a i mam pytanko: mam kabel zakupiony na dhgate ten do wersji 10.6.4, czy moge update zrobic do 10.6.5 czy to spieprzy mi kabel???

Komentarz

• macluke
              Elegance
              • 2010
              • 875

no i pełen sukces - wszystko się domyka jak trzeba.
              Dodam tylko, że nie działało to od nowości. Poinformowałem o tym ASO, a oni na to: 'to ma się tak zamykać?' No i nie dali rady tego uruchomić.

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

macluke,

niektóre ASO mają VCDS i u nich się da..., a reszcie się nie chce po prostu.

kaczkalolo,

nowy VCDS uwali Ci kabel, o ile jest to klon oryginału.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• shado
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 5315
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kaczkalolo
                  Panowie wyszla wersja 10.6.5. vcds'a i mam pytanko: mam kabel zakupiony na dhgate ten do wersji 10.6.4, czy moge update zrobic do 10.6.5 czy to spieprzy mi kabel???
                  A czego ci brakuje w 10.6.4 że chcesz 10.6.5?
                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

Czy gdzieś w ustawieniach kodowanie, jest jakiś bit odpowiedzialny za aktywację AUX-IN w MFD2?

[ Dodano: Pon 24 Paź, 11 00:27 ]
                    Zamieszczone przez obrus
                    Czy tu mogę skorygować wskaźnik średniego spalania?

[ Dodano: Sob 01 Paź, 11 10:29 ]
                    Dałem 105% i nie ma różnicy. Albo to nie ta opcja albo za mała korekta.
                    Też by mnie to interesowało bo "oszukuje" mnie o ok. 0,5l :diabelski_usmiech

Komentarz

• obrus
                      Elegance
                      • 2011
                      • 783
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zmieniłem ostatnio na 115% (więcej nie przyjmuje) i na pierwszy rzut oka na komputer - spalanie wzrosło. Zobaczę przy tankowaniu.

Z ciekawostek, w "instruments" - adaptacje jest "seat belt" czy jakoś tak i możliwość zmiany na: version 1, 2, 3 i 4. Version 4 jest standardowo ustawione. Mi (O2 Tour) przyjmuje tylko kodowanie version 1 i 4, i przy 1 zaczyna pikać przy niezapiętych pasach od razu tym wysokim tonem po 20km/h.

Komentarz

• looker
                        RS
                        • 2008
                        • 1886
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

No i dziś się chyba kabelek wysrał...
                        Najpierw zamarudził, że nie dokończy Autoscana bo mam niezarejestrowaną wersję, potem komp przestał go widzieć a po reinstalacji sterów komp wykrył urządzenie o nazwie FFFFFFFFFF :shock:
                        Czy to już koniec mojego klona ?
                        Różne kombinacje na razie nie pomogły - sprawdzenie na innym lapku gdzie go jeszcze nie instalowałem - też nie.
                        Raczej sam się nie zaktualizował bo opcja zawsze była wyłączona. Po prostu zrobił 1 autoscana całego, potem po 10 min. już olał sprawę całkiem...
                        Nawet sieć wi-fi miałem na OFF.
                        OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                        SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Uzyc mproga, przestawic pewne dane w pliku *.inf vcdsa i ruszy. Kilka stron temu pisalem jak to zrobic
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• looker
                            RS
                            • 2008
                            • 1886
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

A jaka mogłaby być przyczyna tego padu ? Chciałbym ew. zapobiec na przyszłość.
                            Czy pomimo uważania ta franca jednak się zaktualizowała ? W firewallu go nie zamknąłem co prawda... :roll:

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

Zamieszczone przez obrus
                              Zmieniłem ostatnio na 115% (więcej nie przyjmuje) i na pierwszy rzut oka na komputer - spalanie wzrosło. Zobaczę przy tankowaniu.
                              Możesz napisać co zmieniałeś, który bajt i bit w jakiej sekcji?

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

natash,

w adaptacjach instrumentów znajdziesz
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• looker
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1886
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Reanimacja udana ! Instrukcja z tematu xekona pierwsza klasa !
                                  Jutro testy na aucie...

Komentarz

• innova
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 554

Zamieszczone przez Maicroft
                                    Uzyc mproga, przestawic pewne dane w pliku *.inf vcdsa i ruszy
                                    to jest akurat dopiero połowa drogi do sukcesu... i to ta znacznie łatwiejsza połowa. Druga część to już nie mprog a ponyprog i na tę część Shado wynalazł ciekawy patent (za pierwszym razem trzeba się napracować standardowo ale poźniej to już łatwa i szybka sprawa) chociaż najlepiej zapobiegać miast później reaktywować.
                                    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• natash
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2599

Możecie polecić jakieś linki z manualami albo turotirialami do VCDS, chce zacząć się tym bawić, ale nie chcę nic popsuć

Jak zrobię Auto Scan, to przetestuje wszystkie podzespoły (ile to trwa czasu?)

Komentarz

• innova
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 554

natash,

zrób autoscana (zajmie 2min) i zapamiętej wynik. Potem możesz mieszać praktycznie do woli (tylko nie przy silniku, tam tylko pomiary) i nic nie popsujesz zakładając że w AutoScanie masz kodowania aktualne to zawsze wrócisz do większości ustawień pierwotnych w najgorszym przypadku wykorzystując właśnie te kodowania pierwotne.
                                        --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                        Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• 1 6 D
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 547
                                          • Volkswagen

Ma może ktoś pomysł jak znaleźć który bit w module komfortu odpowiada za składanie lusterek po zamknięciu auta, chodzi o auta na elektryce Golfa 5 a nie 6?

Ponoć Seaty Leony po 2006 roku to mają, jednak w opisach kodowań w VCDSie nie ma tego. Lepiej poszukać kogoś z forum Leona by zapodał Autoscan czy może podjechać na VASa do ASO Seata i popatrzeć co można aktywować w module komfortu? A może na ślepo zmieniać bity po kolei i testować?
                                          http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
                                          Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• Enriquez
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7685
                                            • Superb III (3V3)

Ja bym szukał tego w sterownikach drzwi a nie komfortu.
                                            Pozdrawiam
                                            Marcin

Komentarz

• 1 6 D
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 547
                                              • Volkswagen

W kanałach adaptacji może? Bo w kodowaniu po prostu się wpisuje składane lusterka jako 4096
                                              Poza tym w Scirocco występuje nieopisany kod 16384 w obu drzwiach.

Kod:
                                              C00,Door Electronics Driver (J386) Coding
                                              C01,+0000001 = Rear Lid Remote Unlock Button (E233) installed
                                              C02,+0000002 = Ambient Mirror Illumination installed
                                              C03,+0000004 = Mirror Turn Signals installed
                                              C04,+0000008 = Interior Door Handle Illumination installed
                                              C05,+0000016 = Automatic Run active
                                              C06,+0000032 = Mirror Heater installed
                                              C07,+0000064 = Door Exit/Warning Light installed
                                              C08,+0000128 = 5-Door Chassis
                                              C09,+0000256 = Seat Memory installed
                                              C10,+0000512 = Right Hand Steering
                                              C11,+0001024 = Safe-Motor not installed
                                              C12,+0002048 = Pinch Protection inactive
                                              C13,+0004096 = Folding Mirrors installed (MY 2008+)
                                              ;+0008192 = Manually Operated Convertible Top installed
                                              C14,+0131072 = Start/Stop Function installed (MY 2010+)
                                              Następnym razem przy podpięciu sprawdzę bo w lbl nie ma opisów dla adaptacji.

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

Adaptacji w tych modułach raczej nie ma..
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• 1 6 D
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 547
                                                  • Volkswagen

Na forach Seata piszą że pokrętło ma być na 0 ustawione i jak przytrzymuje się guzik domykania to mają lustra się złożyć ale u mnie to nie chce działać. Jak widać w kodowaniu nie ma nic więcej opisane.

EDIT 30.10.11:

Rzeczywiście w sterownikach drzwi nie ma adaptacji w ogóle.
                                                  Sprawdziłem jeszcze bloki pomiarowe w module komfortu i jest w bloku 7 w 3 okienku jest stan opcji "Comfort Function Request" i u mnie pisze "Not Installed", ale w kodowaniu nie ma nic o tej opcji opisanego. Próbowałem też różne bity nieopisane zaznaczać i nie poskutkowało to zmianą stanu na inny. Potrzebny jest Autoscan z Leona, choć w Niemczech ktoś pisał że chyba któreś Skody też to mają działające.

Komentarz

• natash
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2599

Zamieszczone przez obrus
                                                    Czy tu mogę skorygować wskaźnik średniego spalania?

[ Dodano: Sob 01 Paź, 11 10:29 ]
                                                    Dałem 105% i nie ma różnicy. Albo to nie ta opcja albo za mała korekta.
                                                    Gdzie to jest dokładnie, bo nie mogę znaleźć, a nie chce nagrzebać, wogóle to szukam jakiegoś dobrego opisu czego najlepiej nie ruszać?

[ Dodano: Nie 30 Paź, 11 21:46 ]
                                                    I jeszcze jedno pytanie, czy można sprawdzić sprawność "bloku zaworów elektromagnetycznych" dawniej zwanym N75, ale w O2 bodajże już nie. Dziwnie mi szarpie przy dodawaniu gazu, szczególnie jak robię to od 1600-1700 do 2000.

Komentarz

Pracuję...