[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

To masz złą nadzieję, wszystkie auta po firmowe są longlife, mój zresztą też , to miało jeździć 150-200k przez 3-5lat i do żyda, dzięki temu wymian oleju było 5-7 zamiast 10-14 :diabelski_usmiech

Komentarz

• rufus123
      Rider
      • 2012
      • 476

natash, moim w Belgii jeździł chyba jakiś rolnik, bo w bagażniku jakieś zasuszone roślinki, chyba słoma, jakieś gałązki i pełno błota. Tapicerka bagażnika upierdzielona, na plastikach widać ślady po przewożeniu czegoś większego :P

Komentarz

• Wally
        RS
        • 2012
        • 3790
        • Volkswagen

Zamieszczone przez rufus123
        natash, moim w Belgii jeździł chyba jakiś rolnik, bo w bagażniku jakieś zasuszone roślinki, chyba słoma, jakieś gałązki i pełno błota. Tapicerka bagażnika upierdzielona, na plastikach widać ślady po przewożeniu czegoś większego :P
        rolnik rolnik :kwiatek diler pewnie jakiś z Holandowni przemyt robił :szeroki_usmiech
        Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
        => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
        => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
        "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• adaś
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2006
          • 876
          • Volkswagen

To masz złą nadzieję, wszystkie auta po firmowe są longlife,
          Nie prawda. Ja mam poleasingowe i serwis olejowy był robiony co 15kkm - sprawdzona informacja. Oczywiście b. się cieszę z tego faktu. Co dodatkowo mnie cieszy, to to że zalewany był Mobilem. Obecnie na blacie 197kkm ... niemniej jednak mocno jestem wyczulony na wszelkie metaliczne dźwięki dobiegające z silnika :diabelski_usmiech
          Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
          a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
          Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
          O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• Wally
            RS
            • 2012
            • 3790
            • Volkswagen

Zamieszczone przez adaś
            To masz złą nadzieję, wszystkie auta po firmowe są longlife,
            Nie prawda. Ja mam poleasingowe i serwis olejowy był robiony co 15kkm - sprawdzona informacja. Oczywiście b. się cieszę z tego faktu. Co dodatkowo mnie cieszy, to to że zalewany był Mobilem. Obecnie na blacie 197kkm ... niemniej jednak mocno jestem wyczulony na wszelkie metaliczne dźwięki dobiegające z silnika :diabelski_usmiech
            również pofirmowe - i też był Mobil i co 15kkm wymiana - ale wolę dla świętego spokoju odpuścić parę modów i zrobić wszystko teraz niż w środku zimy szukać silnika... :diabelski_usmiech

Komentarz

• Robercik
              Drive
              • 2008
              • 91
              • Octavia II (1Z3)
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

U mnie Castrol 5w30 5 przeglądów co 28 tys i 2 co 15 tys
              Jest O2Fl CFHC, Passat B6 1.9tdi BLS
              Była O2FL BXE, Audi A2 1.4TDI,
              Była O2 BXE
              Była O1 1.8T + automat

Komentarz

• boogoo
                Ambiente
                • 2012
                • 239

No u mnie koledzy przedtem auto było w firmie na long life,w moich rękach już jest co 15kkm.Szczerze to również zauważyłem,że na long live najwięcej przypadków jest.Czyli przy przelocie 30kkm olej może tracić swoje parametry lub wytrąca się z niego jakiś szlam zatykający dopływ oleju do panewek i tak samo z wałkiem rozrządu,turbiną i inne podzespoły cierpią na niedosmarowanie.
                U mnie siedzi używany silnik,ale mam papier na jego przebieg.Teraz ma 50kkm.
                Następna będzie panamera....????
                Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...

Komentarz

• natash
                  RS
                  • 2011
                  • 2599

boogoo - skąd udało Ci się wziąć taki silnik?

Komentarz

• Wally
                    RS
                    • 2012
                    • 3790
                    • Volkswagen

Zamieszczone przez natash
                    boogoo - skąd udało Ci się wziąć taki silnik?
                    też mnie ciekawi jakby co (odpukać) :diabelski_usmiech

Komentarz

• TomekRs
                      RS
                      • 2011
                      • 1670

pewnie z jakiegos rozbitka albo jakies auto gdzie sie tyl spalil.
                      Albo ktos na osiedlu ma skode bez silnika

Komentarz

• navigator
                        Rider
                        • 2009
                        • 583
                        • Volkswagen

Panowie...

roztrząsacie wątek LL, który już był przerabiany.... :szeroki_usmiech, którego pointą było iż rzeczywiście to nie pomaga, ale - z dziegcia lecąc - te serwisowane co 15 kkm też występują w mojej statystyce wypadków... :diabelski_usmiech

a tak na marginesie, to jeżeli jesteście w grupie objętej strefą rażenia, to może podpytajcie swoich magików od trzewi waszych paździerzy o koszta operacji "panewka" miast dywagować nad kosztami przeszczepu dychawicy.... wbrew pozorom nie jest to jakaś zabójcza kwota... :wazniak
                        >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• boogoo
                          Ambiente
                          • 2012
                          • 239

Tak waśnie mój sąsiad ma A3 audi z bxe i dałem na flaszkę menelkom i załatwili...tak jak pisze octaviars1,
                          Tak serio to silnik załatwiał kierowca jeżdżący wówczas tą skodą....coś mówił,że to jest z jakiegoś auta ekspozycyjnego z 2009r.Ale dlaczego tamten stracił ,,prawo do samodzielnego napędu'' to nie wiem.Fakt jest taki,że silnik tyka i docieram go sobie ładnie.
                          Ciężko jest kupić silnik z pewnym,niskim przebiegiem-jak cholera.Mimo to,że mam ,,nowy'' i tak czasem zastanawiam się co dalej.Słucham pierona,czy gdzieś nie wkradł się jakiś fałszywy ton między harmonijną pracę klekota.Ale olej bierze pewnie z 0,7l/15kkm i nie mam innych zmartwień póki co-z silnikiem. :hura

Komentarz

• KriSSo
                            Rider
                            • 2008
                            • 285

VAG refunduje koszt silnika w całości w "akcie dobrej woli" w autach do 5 lat. W zależności od przebiegu płaci się tylko za robociznę w całości lub w części. Więc w czym problem, jakie używane silniki, w ogóle o co chodzi? Wychodzi korba bokiem, jedziesz do ASO dostajesz nowy motor, płacisz, lub nie, za montaż i po problemie.

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

KriSSo, aso ma problem uszczelki wymienić gdzie ewidentnie jest to wina producenta, a co dopiero silnik :lol:
                              po za tym nie każdy jeździ do aso na przeglądy, a bez tego ani rusz :idea:

Komentarz

• demmsi
                                Elegance
                                • 2011
                                • 966
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Byłem w swoim ASO Skody i oczywiście nic na ten temat nie wiedzieli.
                                A jakiś tam mechanik śmiał się że bzdury gadam... Żałosne :?

W ASO VW facet powiedział tylko tyle że miał taką Jettę z tym silnikiem
                                i właśnie korbowód wyszedł na spacer, ale to był przypadek że auto było
                                jeszcze na gwarancji.

Może jakieś oficjalne zapytanie do VW i Skoda Polska?

Jak nie to zostaje mi się wreszcie finalizować wizytę u DGW :diabelski_usmiech

Komentarz

• boogoo
                                  Ambiente
                                  • 2012
                                  • 239

to co pisze KriSSo, to jakieś bzdury wyssane...ASO szczególnie nie identyfikuje się z tymi problemami.Moje auto jest stale serwisowane w ASO i wymiana silnika również tam była-ale w innym oddziale i mimo,że wiek był nie przekroczony,to silnik trzeba było szukać w używkach-z racji ekonomicznych.

Komentarz

• KriSSo
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 285

Zamieszczone przez boogoo
                                    to co pisze KriSSo, to jakieś bzdury wyssane...
                                    Kolega, któremu padł BXE dostał silnik w prezencie. Zresztą, dwa dni temu dokonałem w ASO naprawy w VW Golfie V (auto 4 letnie, z przebiegiem 145 000 km) - wymiany przekładni kierowniczej (wartej jedynie 5400 pln bez montażu) na zupełnie nowy komplet, części i robocizna - gratis.
                                    Przepraszam, masz rację, Mój błąd, gdyż możliwości te dotyczą samochodu marki Volkswagen, na tym się opieram. Najwidoczniej możliwości naprawy na zasadzie tzw "dobrej woli" nie obowiązują Skody, no szkoda.

Komentarz

• adaś
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 876
                                      • Volkswagen

Przeciez Krisso cały czas pisał, że chodzi o VW - a wiadomo, że Skoda, to prawie VW. Jak widać w tym przypadku, prawie robi różnicę
                                      Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                                      a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                                      Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                                      O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• boogoo
                                        Ambiente
                                        • 2012
                                        • 239

No fakt,sorry KriSSo, mea culpa.nie doczytałem.Ale Skoda należy do grupy VAG-A'propos.... Never mind.\

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez navigator
                                          to może podpytajcie swoich magików od trzewi waszych paździerzy o koszta operacji "panewka" miast dywagować nad kosztami przeszczepu dychawicy....
                                          goły BMM = kosztowi wymiany komplet szklanek i panewek (tak coś mi świta cenowo jak swego czasu pytałem) , różnica w cenie roboty pewne będzie no i panewki można rozłożyć na "raty" ale chęć posiadania 2.0 TDI też jest kusząca :diabelski_usmiech , myślę, że stąd te dywagacje, pomijam aspek czasowy czy trafienie porządnego BMM'a.
                                          Sam jesteś po wymianie to jak mogę to poproszę na PW cenę dla orientacji, wiadomo będę się dogadywał indywidualnie o ile nie zmieni planów.
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• bzyq_74
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 3467
                                            • Volkswagen
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Re: re

Zamieszczone przez Wally
                                            jedyną informację, którą "bezpiecznie" mogł zdobyć to to, że problem może występować (a nie musi) w silnikach montowanych do 31 X 2008 r.
                                            później na 99% nie powinno już być problemu
                                            Moja z listopada 2008 więc trochę odetchnąłem.
                                            Swoją drogą może też uda mi się sprawdzić swojego po VIN-ie :roll:
                                            Na razie najechane 100kkm i używany LL ale wymieniany do max 20kkm więc moze panewki nie dostają po d...e :twisted:
                                            MARCIN
                                            Mój szkodnik

Komentarz

• piotrek_os
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8162
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: re

Zamieszczone przez bzyq_74
                                              Zamieszczone przez Wally
                                              jedyną informację, którą "bezpiecznie" mogł zdobyć to to, że problem może występować (a nie musi) w silnikach montowanych do 31 X 2008 r.
                                              później na 99% nie powinno już być problemu
                                              Moja z listopada 2008 więc trochę odetchnąłem.
                                              Swoją drogą może też uda mi się sprawdzić swojego po VIN-ie :roll:
                                              Na razie najechane 100kkm i używany LL ale wymieniany do max 20kkm więc moze panewki nie dostają po d...e :twisted:
                                              tu tez było 11.2008 http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?...2f9dfba9c4f3fc
                                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• natash
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2599

Hehehe i czar prysł :diabelski_usmiech

Komentarz

• boogoo
                                                  Ambiente
                                                  • 2012
                                                  • 239

No i można zamknąć temat.Silniki na long live zacierają się.I przy okazji wyszło jak serwisy niektóre wymieniają olej co 15kkm.Znajomek pewien przyjrzał się swojej wymianie.
                                                  I okazało się,że mechanik ASO tylko dolał mu oleju,a liczył jak wymianę.Oczywiście zaraz do kierownika i wtedy dopiero wylano stary olej.
                                                  No reszta sama się nasuwa....i problemy złego smarowania się wyjaśniają.
                                                  Oczywiście nie wszędzie tak jest,ale tego należy pilnować samemu i hu... :evil:

Komentarz

• AdamB
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 8033
                                                    • Octavia IV (NX3)
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez boogoo
                                                    No i można zamknąć temat.Silniki na long live zacierają się.
                                                    Coś więcej na ten temat???
                                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

Pracuję...