To masz złą nadzieję, wszystkie auta po firmowe są longlife, mój zresztą też , to miało jeździć 150-200k przez 3-5lat i do żyda, dzięki temu wymian oleju było 5-7 zamiast 10-14 :diabelski_usmiech
natash, moim w Belgii jeździł chyba jakiś rolnik, bo w bagażniku jakieś zasuszone roślinki, chyba słoma, jakieś gałązki i pełno błota. Tapicerka bagażnika upierdzielona, na plastikach widać ślady po przewożeniu czegoś większego :P
natash, moim w Belgii jeździł chyba jakiś rolnik, bo w bagażniku jakieś zasuszone roślinki, chyba słoma, jakieś gałązki i pełno błota. Tapicerka bagażnika upierdzielona, na plastikach widać ślady po przewożeniu czegoś większego :P
rolnik rolnik :kwiatek diler pewnie jakiś z Holandowni przemyt robił :szeroki_usmiech
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
To masz złą nadzieję, wszystkie auta po firmowe są longlife,
Nie prawda. Ja mam poleasingowe i serwis olejowy był robiony co 15kkm - sprawdzona informacja. Oczywiście b. się cieszę z tego faktu. Co dodatkowo mnie cieszy, to to że zalewany był Mobilem. Obecnie na blacie 197kkm ... niemniej jednak mocno jestem wyczulony na wszelkie metaliczne dźwięki dobiegające z silnika :diabelski_usmiech
Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
To masz złą nadzieję, wszystkie auta po firmowe są longlife,
Nie prawda. Ja mam poleasingowe i serwis olejowy był robiony co 15kkm - sprawdzona informacja. Oczywiście b. się cieszę z tego faktu. Co dodatkowo mnie cieszy, to to że zalewany był Mobilem. Obecnie na blacie 197kkm ... niemniej jednak mocno jestem wyczulony na wszelkie metaliczne dźwięki dobiegające z silnika :diabelski_usmiech
również pofirmowe - i też był Mobil i co 15kkm wymiana - ale wolę dla świętego spokoju odpuścić parę modów i zrobić wszystko teraz niż w środku zimy szukać silnika... :diabelski_usmiech
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
No u mnie koledzy przedtem auto było w firmie na long life,w moich rękach już jest co 15kkm.Szczerze to również zauważyłem,że na long live najwięcej przypadków jest.Czyli przy przelocie 30kkm olej może tracić swoje parametry lub wytrąca się z niego jakiś szlam zatykający dopływ oleju do panewek i tak samo z wałkiem rozrządu,turbiną i inne podzespoły cierpią na niedosmarowanie.
U mnie siedzi używany silnik,ale mam papier na jego przebieg.Teraz ma 50kkm.
Następna będzie panamera....????
Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...
roztrząsacie wątek LL, który już był przerabiany.... :szeroki_usmiech, którego pointą było iż rzeczywiście to nie pomaga, ale - z dziegcia lecąc - te serwisowane co 15 kkm też występują w mojej statystyce wypadków... :diabelski_usmiech
a tak na marginesie, to jeżeli jesteście w grupie objętej strefą rażenia, to może podpytajcie swoich magików od trzewi waszych paździerzy o koszta operacji "panewka" miast dywagować nad kosztami przeszczepu dychawicy.... wbrew pozorom nie jest to jakaś zabójcza kwota... :wazniak
Tak waśnie mój sąsiad ma A3 audi z bxe i dałem na flaszkę menelkom i załatwili...tak jak pisze octaviars1,
Tak serio to silnik załatwiał kierowca jeżdżący wówczas tą skodą....coś mówił,że to jest z jakiegoś auta ekspozycyjnego z 2009r.Ale dlaczego tamten stracił ,,prawo do samodzielnego napędu'' to nie wiem.Fakt jest taki,że silnik tyka i docieram go sobie ładnie.
Ciężko jest kupić silnik z pewnym,niskim przebiegiem-jak cholera.Mimo to,że mam ,,nowy'' i tak czasem zastanawiam się co dalej.Słucham pierona,czy gdzieś nie wkradł się jakiś fałszywy ton między harmonijną pracę klekota.Ale olej bierze pewnie z 0,7l/15kkm i nie mam innych zmartwień póki co-z silnikiem. :hura
VAG refunduje koszt silnika w całości w "akcie dobrej woli" w autach do 5 lat. W zależności od przebiegu płaci się tylko za robociznę w całości lub w części. Więc w czym problem, jakie używane silniki, w ogóle o co chodzi? Wychodzi korba bokiem, jedziesz do ASO dostajesz nowy motor, płacisz, lub nie, za montaż i po problemie.
KriSSo, aso ma problem uszczelki wymienić gdzie ewidentnie jest to wina producenta, a co dopiero silnik :lol:
po za tym nie każdy jeździ do aso na przeglądy, a bez tego ani rusz :idea:
Byłem w swoim ASO Skody i oczywiście nic na ten temat nie wiedzieli.
A jakiś tam mechanik śmiał się że bzdury gadam... Żałosne :?
W ASO VW facet powiedział tylko tyle że miał taką Jettę z tym silnikiem
i właśnie korbowód wyszedł na spacer, ale to był przypadek że auto było
jeszcze na gwarancji.
Może jakieś oficjalne zapytanie do VW i Skoda Polska?
Jak nie to zostaje mi się wreszcie finalizować wizytę u DGW :diabelski_usmiech
to co pisze KriSSo, to jakieś bzdury wyssane...ASO szczególnie nie identyfikuje się z tymi problemami.Moje auto jest stale serwisowane w ASO i wymiana silnika również tam była-ale w innym oddziale i mimo,że wiek był nie przekroczony,to silnik trzeba było szukać w używkach-z racji ekonomicznych.
Kolega, któremu padł BXE dostał silnik w prezencie. Zresztą, dwa dni temu dokonałem w ASO naprawy w VW Golfie V (auto 4 letnie, z przebiegiem 145 000 km) - wymiany przekładni kierowniczej (wartej jedynie 5400 pln bez montażu) na zupełnie nowy komplet, części i robocizna - gratis.
Przepraszam, masz rację, Mój błąd, gdyż możliwości te dotyczą samochodu marki Volkswagen, na tym się opieram. Najwidoczniej możliwości naprawy na zasadzie tzw "dobrej woli" nie obowiązują Skody, no szkoda.
to może podpytajcie swoich magików od trzewi waszych paździerzy o koszta operacji "panewka" miast dywagować nad kosztami przeszczepu dychawicy....
goły BMM = kosztowi wymiany komplet szklanek i panewek (tak coś mi świta cenowo jak swego czasu pytałem) , różnica w cenie roboty pewne będzie no i panewki można rozłożyć na "raty" ale chęć posiadania 2.0 TDI też jest kusząca :diabelski_usmiech , myślę, że stąd te dywagacje, pomijam aspek czasowy czy trafienie porządnego BMM'a.
Sam jesteś po wymianie to jak mogę to poproszę na PW cenę dla orientacji, wiadomo będę się dogadywał indywidualnie o ile nie zmieni planów.
jedyną informację, którą "bezpiecznie" mogł zdobyć to to, że problem może występować (a nie musi) w silnikach montowanych do 31 X 2008 r.
później na 99% nie powinno już być problemu
Moja z listopada 2008 więc trochę odetchnąłem.
Swoją drogą może też uda mi się sprawdzić swojego po VIN-ie :roll:
Na razie najechane 100kkm i używany LL ale wymieniany do max 20kkm więc moze panewki nie dostają po d...e :twisted:
jedyną informację, którą "bezpiecznie" mogł zdobyć to to, że problem może występować (a nie musi) w silnikach montowanych do 31 X 2008 r.
później na 99% nie powinno już być problemu
Moja z listopada 2008 więc trochę odetchnąłem.
Swoją drogą może też uda mi się sprawdzić swojego po VIN-ie :roll:
Na razie najechane 100kkm i używany LL ale wymieniany do max 20kkm więc moze panewki nie dostają po d...e :twisted:
No i można zamknąć temat.Silniki na long live zacierają się.I przy okazji wyszło jak serwisy niektóre wymieniają olej co 15kkm.Znajomek pewien przyjrzał się swojej wymianie.
I okazało się,że mechanik ASO tylko dolał mu oleju,a liczył jak wymianę.Oczywiście zaraz do kierownika i wtedy dopiero wylano stary olej.
No reszta sama się nasuwa....i problemy złego smarowania się wyjaśniają.
Oczywiście nie wszędzie tak jest,ale tego należy pilnować samemu i hu... :evil:
Komentarz