1,8 TSI nie chce odpalic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kasper64
    Drive
    • 2010
    • 78

Prawie wszystkie posty dotyczą 1.8 TSI, post dotyczący etki informuje że w 1.4 TSI jest inny napinacz niż w 1.8, inny post twierdzi że etka informuje tylko o tym co powinno być zamontowane a nie to co jest dlatego moje wątpliwości.
    kasper64

Komentarz

• koski
      Drive
      • 2009
      • 75

youtube i odgłosy padającego napinacza :-/

Dla mających mocne nerwy - na youtube jest kilka filmów z odgłosami padających napinaczy, objawia się to stukaniem od razu po odpaleniu samochodu. Co ciekawe, to są 1,4 TSI 122km w większości Golfy.

chyba najlepszy filmik :

i opis też adekwatny.

Swoją droga, napisałem do AutoŚwiata, żeby zainteresować ich sprawą, może napiszę też do UOKiK, zobaczymy co powiedzą.

Z Waszej strony, proszę o przesłanie mi na PW wszystkich informacji o osobach, którym wysypały się te napinacze. Przy jakim przebiegu to było, co na to skoda i jak się skończyło.

Będę potrzebował tych info do UOKiK.

Pozdrawiam!

PS.

A tutaj visual :
      Page describes a very expensive Volkswagen engine failure at 52,000 miles. Volkswagen disavowals any responsibility.
      The Proud owner of Skoda Superb II

Komentarz

• Raderius
        Classic
        • 2011
        • 3

Re: koledzy - czytajcie temat obok...

Zamieszczone przez koski
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=43392&postdays=0&postorder=asc&sta rt=90

moim zdaniem trzeba zacząć coś w tym temacie robić, bo zostaniemy z przysłowiową "ręką w nocniku".

koski
        Witam
        W mojej firmie padły 4 Skody 1.8 TSI kupione w styczniu 2009 (4 z 4) dwie na gwarancji (jedna naprawa silnika, druga wymiana silnika) i dwie po gwarancji jedna tydzień temu druga wczoraj. Przebiegi: 35k, 70k, 65k, 60k - wszystkie miały zwalony rozrząd.
        Osobiście jeżdżę 1.8 TSI z 2010, autko odebrane w maju,40k przebiegu, razem mamy w firmie 10 takich furek, jak się zaczną wszystkie wysypywać to masakra.

Pozdro

Komentarz

• Tichy
          Rider
          • 2010
          • 544

Sytuacja przypomina tą z początków 2.0 TDI. A całkiem niedawno słyszałem od pracownika Skody, że TSI to zupełnie inna bajka - nie ma w nim miejsca na tzw. choroby wieku dziecięcego bo jest oparty na sprawdzonych rozwiązaniach

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Zamieszczone przez Raderius
            Witam
            W mojej firmie padły 4 Skody 1.8 TSI kupione w styczniu 2009 (4 z 4) dwie na gwarancji (jedna naprawa silnika, druga wymiana silnika) i dwie po gwarancji jedna tydzień temu druga wczoraj. Przebiegi: 35k, 70k, 65k, 60k - wszystkie miały zwalony rozrząd.
            Osobiście jeżdżę 1.8 TSI z 2010, autko odebrane w maju,40k przebiegu, razem mamy w firmie 10 takich furek, jak się zaczną wszystkie wysypywać to masakra.
            :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Komentarz

• TO_MEK
              Drive
              • 2009
              • 74

raderius przedstaw może jaki jest finał tych spraw. gwarancja rozumiem a co u tych po gwarancji. gdzie w serwisie się pokazujecie

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Raderius, Moze czas za wczasu w tych pozostalych wymienic wadliwy element
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Raderius
                  Classic
                  • 2011
                  • 3

Zamieszczone przez TO_MEK
                  raderius przedstaw może jaki jest finał tych spraw. gwarancja rozumiem a co u tych po gwarancji. gdzie w serwisie się pokazujecie
                  Ostatnia padła w Koszalinie i tam ma być leczona, na nowy rozrząd trzeba czekać min. 14 dni - to jakaś paranoja, sam pracuję w serwisie (nie samochodowym) i części do maszyn które nie są tak popularne jak octawka przysyłają mi z drugiego końca europy na drugi dzień !.
                  Przedostatnia padła gdzieś na południu Polski nie wiem dokładnie gdzie, podobno SAP ma wyłożyć 80%, ale nie wiem czy za całość naprawy czy tylko za części.
                  Może z powodu "dużej chodliwości rozrządu do TSI " czas oczekiwania jest taki długi

[ Dodano: Nie 30 Sty, 11 12:44 ]
                  Zamieszczone przez TO_MEK
                  Osobiście na pierwszym przeglądzie byłem w Mińsku Maz, powiedziałem im że paruje mi xenon przy długiej jeździe w deszczu - odpowiedź: laliśmy go wodą i nic nie widać, poinformowałem ich o jakimś dziwnym dźwięku z tyłu przy prędkości powyżej 140 km/h - odpowiedź: w Polsce tyle nie można jeździć, mówię że jeżdżę też do Niemiec - odpowiedź: to może mamy do Niemiec jechać na testy? itp. - Raczej nie polecam tego serwisu.

Komentarz

• JOY
                    Rider
                    • 2008
                    • 641

Panowie, a może by tak:

Przed końcem gwarancji zgłaszamy usterkę:

Hałas silnika - podejrzewam napinacz łańcucha.

ASO stwierdza że nic nie słyszą (jak zwykle) i oddala sprawę, ale mu mamy wpis że sprawę zgłosiliśmy na gw. -jakby co jest podkładka że zaczęło się już na gwarancji ułatwiająca walkę z ASO. Poza tym trzeba nasłuchiwać i w razie zmiany dźwięku silnika od razu gnać na wymianę napinacza.

Równocześnie dobrzeby było gdy ktoś z nas faktycznie wystosował pisemko z podpisami nas wszystkich do rzecznika i może SAP.

Komentarz

• JOY, Mimo że mam dobry (nowy) napinacz chętnie się podpiszę pod takim pismem. Podobne pisemko można by napisać w sprawie pakietu Sport Dynamic - tu można jeszcze kopie wysłać do UOKiKu bo nie wiadomo jak zachowa się poduszka w czasie kolizji.

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez JOY
                        Przed końcem gwarancji zgłaszamy usterkę:
                        Hałas silnika - podejrzewam napinacz łańcucha.
                        ASO stwierdza że nic nie słyszą (jak zwykle) i oddala sprawę
                        na tej zasadzie to można byłoby zgłosić dokładnie wszystko co podlega pod gwarancję
                        kombinuj dalej
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

szkoda, jakby tak kilka dni po zgłoszeniu rzeczywiście wystąpiła usterka, to można by z ASO powalczyć.

W innych przypadkach wg. mnie nie.

Komentarz

• padero
                            Rider
                            • 2009
                            • 369
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja juz po akcji naprawczej, auto robione w AutoBarcelona na Malowniczej w Warszawie, finał- wymiana całego silnika, bez osprzętu, bo okazało się, że dół tez jest walnięty, cała akcja na gwarancji, czas-około dwóch tygodni, tak więc generalnie jestem bardzo zadowolony, serwis in plus, informacja na bieżąco ze strony serwisu o statusie naprawy i co najważniejsze pod maską wszystko wygląda tak jak dawniej, oprócz tego, że spod osłony przebija nowiutkie czyściutkie serducho. W jezdzie też nie ma różnicy. Tak więc śmiało mogę polecić ten serwis.
                            Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• paweł2
                              L&K
                              • 2010
                              • 1405

No i piknie
                              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

padero, licznika przy okazji nie cofnęli :?: :lol:

Komentarz

• padero
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 369
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No niestety :cry: jest tylko info w ksiazce, przy jakim przebiegu była wymiana

Komentarz

• AdamB
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 8033
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez padero
                                    No niestety :cry: jest tylko info w ksiazce, przy jakim przebiegu była wymiana
                                    Nie ma się czego wstydzić, duży plus, bo przynajmniej nowy silnik z rozrządem :szeroki_usmiech
                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Ja juz po akcji naprawczej, auto robione w AutoBarcelona na Malowniczej w Warszawie, finał- wymiana całego silnika, bez osprzętu, bo okazało się, że dół tez jest walnięty, cała akcja na gwarancji, czas-około dwóch tygodni, tak więc generalnie jestem bardzo zadowolony, serwis in plus, informacja na bieżąco ze strony serwisu o statusie naprawy i co najważniejsze pod maską wszystko wygląda tak jak dawniej, oprócz tego, że spod osłony przebija nowiutkie czyściutkie serducho. W jezdzie też nie ma różnicy. Tak więc śmiało mogę polecić ten serwis.
                                      super

ale też wynika z tego, że po gwarancji to byłaby masakra, jeżeli należało wymienić cały silnik :?
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• padero
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 369
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                        super

ale też wynika z tego, że po gwarancji to byłaby masakra, jeżeli należało wymienić cały silnik :?

no nawet wole nie myslec, a tak swoją drogą to ciekawe ile moze kosztowac taki nowy silniczek?

Komentarz

• abstinent
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4842
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

padero, aledrogo 3.800 10tyś przebiegu, bez turbo :P

Komentarz

• padero
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 369
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

chodzi mi o nowke z serwisu

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

pewno nie maja w ofercie, tylko na specjalne zamówienie
                                              obstawiam na 12koła

Komentarz

• padero
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 369
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez abstinent
                                                obstawiam na 12koła
                                                to napewno, ja na swoj też czekałem

Komentarz

• paweł2
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1405

Ale to taniej te12k niz remont.
                                                  Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• kowal 2002
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 5161

Zamieszczone przez abstinent
                                                    obstawiam na 12koła
                                                    Pudło . Silnik bez osprzętu ( 06J 100 033 C - 1,8 CDAA ) ok. 7000 Eur. :diabelski_usmiech
                                                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...