Zamieszczone przez rezon
[O2] O2 FL 1.8TSI - zużycie oleju
Zwiń
X
-
Chyba żarty sobie robisz. Widziałeś zabieg w realu? Wyjmuje silnik, robię co trzeba i po sprawie. Krasnobrodzka obrabia głowicę i tłoki. Składamy i hula.
-
1. skąd wiadomo jaki olej i co ile zmieniany? 2. Każdy olej spalany w silniku zrobi taką robotęZamieszczone przez leonnCzy Wy widzicie co zostawił w tym silniku 5W30 zmieniany co 30tys?
Zostaw komentarz:
-
Czy Wy widzicie co zostawił w tym silniku 5W30 zmieniany co 30tys?
Taką robotę należy przeprowadzać na całkowicie otwartym sercu :wink:
Zostaw komentarz:
-
czepiasz się :wink:Zamieszczone przez rezonchyba raczej napęd rozrządu. Kompletny rozrząd to "trochę" więcej niż pasek i rolki....
Można zrobić remont bez wyjmowania silnika, ale dokładniej można wszystko poskładać do kupy jak silnik jest wyjęty.
link do fotek z remontu bez wyciągania silnika
Zostaw komentarz:
-
nic podobnego. Jak już robi się gruntowny remont silnika to demontuje się praktycznie wszystko - wał też, bo to jedna z nielicznych okazji aby zobaczyć stan panewek, które w silnikach VW też potrafią dostarczyć niespodzianek. I zostaje tylko blok silnika. W sumie to na upartego faktycznie można by nie demontować wału, tylko odkręcić korbowodyZamieszczone przez Cordiwygląda na to że jesteś zwolennikiem wyciągania tłoków bez zdejmowania głowicy,tu masz rację, ostatni remont napędu rozrządu robiłem w TDI, a wcześniejsze benzyny też na pasku latały, stąd skojarzenieZamieszczone przez CordiW tym konkretnym silniku napęd rozrządu to łańcuch ślizgi i napinacz, ale może czepiam się szczegółów.
Zostaw komentarz:
-
rezon, rurka07 ma trochę racji bo wygląda na to że jesteś zwolennikiem wyciągania tłoków bez zdejmowania głowicy, życzę powodzenia przy wkładaniu tłoków z nowymi pierścieniami :diabelski_usmiech . W tym konkretnym silniku napęd rozrządu to łańcuch ślizgi i napinacz, ale może czepiam się szczegółów.
Zostaw komentarz:
-
może w przeciwieństwie do Ciebie miałem okazję kilka razy wymieniać to i owo w silnikach. Google to nie "fszystko"Zamieszczone przez rurka07jakie ksiazki czytales powodzenia
[ Dodano: Sob 20 Lut, 16 12:12 ]
chyba raczej napęd rozrządu. Kompletny rozrząd to "trochę" więcej niż pasek i rolki....Zamieszczone przez mirek_p11dobrze wymienić kompletny rozrząd
Zostaw komentarz:
-
leonn, popłakałem się
A auto już chyba sprzedane, może pod maskę kupujący nie zaglądam. Tylko jak odjechal :szeroki_usmiech
Zostaw komentarz:
-
mirek_p11, no i teraz się wszystko wyjaśniło dlaczego kupca nima. :P Ty musisz ten silnik spowrotem do Octavii zamontować bo nie sprzedasz takiego auta w życiu :diabelski_usmiech
Zostaw komentarz:
-
u mnie było tak :wink:
Jak auto ma ok. 100000 km to dobrze wymienić kompletny rozrządZałączone pliki
Zostaw komentarz:
-
nie zostaje, nie zmienisz pierścieni bez demontażu wału. Wymiana samych startych pierścieni ori na nowe może przecież pomóc - na kilkanaście tysięcy km. I to jest właśnie naprawa po taniości, a nie dobrzeZamieszczone przez robekcoolZostaje tylko wał w bloku
Zostaw komentarz:
-
Silnik trzeba zdemontować z auta oraz rozebrać go na 'części pierwsze'. Zostaje tylko wał w bloku, chyba , że trzeba poprawić gładzie cylindrów - ale o tym decyduje obrabiający. Żadnych półśrodków.
Zostaw komentarz:
-
właściwie to nie ma takiej konieczności. Ale trzeba zadać sobie pytanie czy remont silnika - zajęcie dość pracochłonne ma zbyć zrobiony dobrze czy po taniości? Jak dobrze, to lepiej od razu wymienić wszystkie wymienione i mieć spokój na kolejne 1xxMm, a nie wracać po kilkunastu MmZamieszczone przez Cabalczy to wszystko trzeba kupić zeby tylko te pierścienie wymienic?
Zostaw komentarz:
-
czytałem, ale pytałem również o inne sprawy. jesli chodzi o te cześci, to czy to wszystko trzeba kupić zeby tylko te pierścienie wymienic?
Zostaw komentarz:
-
Cabal, skoro przeczytałeś te 52 ekrany tego tematu to pewnie trafiłeś na ten post http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...436999#1436999
Zostaw komentarz:
-
Witam
Panie i Panowie, pzymierzam się do zakupu Octavii 2 z końcówki 2011r z silnikiem 1.8 TSI. Wiem ze oznaczenie silnika to CDAA. Samochód modelowo 2012r. Po VIN-ie Pan z serwisu powiedział ze samochód jest w grupie ryzyka jeżeli chodzi o napinacz i olej ( z danych producenta wynika ze może być na to narażony) oraz że z historii auta nie ma informacji żeby do tej pory były problemy z olejem bądź napinaczem. Obecny właściciel mówi że olej ciągnie 0,5l na 15kkm. Powiedzcie mi:
-czy da sie jakoś sprawdzić ten olej przed zakupem, nie wiem, jeżeli bedzie spalał duze ilosci pleju to świece nie powinny być czarne?
-wiem ze w samochodach z grupy Audi tzn. gdzie silnik mocowany jest wzdłuznie jest jakaś klapka do sprawdzenia wysuniecia napinacza, czy tak samo jest tutaj
-czy podjelibyscie ryzyko kupna takiego auta, jezeli wszystko do tej pory było ok. Przebiej 140kkm
-jezeli bedzie konieczna naprawa silnika to ile wynosi koszt tego remontu ( chodzi o powiekszenie otwrów na pierścienie). Czy tylko sie to robi czyli otwory +pierścienie, czy także planowanie głowicy, lub co sie robi w tym wypadku i ile to kosztuje
Zeby nie było kilka dni temu przeczytałem wszystkie 52 strony, tylko od nadmiaru informacji z for audi, VW, i octavii w głowie zaczeło sie mieszać.
Zostaw komentarz:
-
orzel720, pewnie masz rację :szeroki_usmiech
Wiem tylko, że poradzili sobie skutecznie z remontem silnika, a zrobili to zanim jeszcze pionierzy tego wątku znaleźli warsztaty, które ogarnęły temat.
W przeciwieństwie do tego, warsztat w Gliwicach, który proponuje tanią naprawę, tak to zrobił, że jeden z kolegów do dzisiaj walczy z silnikiem, bo po remoncie silnik zużywał tyle samo, co przed, a winnych brak. Wszystko to, z resztą jest tu opisane.
Zostaw komentarz:
-
Ja polecam preparat firmy Archoil (firma z USA - lider w nanotechnologii środków smarnych). Archoil ma doskonałe preparaty dodawane do benzyny/ON w celu utrzymania czystości układu wtryskowego i silnika, zarówno takie, które stosuje się doraźnie jak i do ciągłego stosowania. Oczywiści mogę byc posadzony o stronniczość bo sprzedaje te preparaty ale wybrałem je do sprzedaży dlatego, że są to prostu bardzo skutecznie w przeciwieństwie do wielu preparatów "pic na wodę". Dobre dodatki ma również Liqui Moly (chyba najlepsze z tych "popularnych").Zamieszczone przez chaberrJakie środki do pielęgnacji silnika polecacie? Jakieś dodatki do oleju, płukanki czy nawet coś do wtrysków? Chodzi mi o minimalizowanie brania oleju i gromadzenia się nagaru.
Archoil ma fajna płukankę AR2300, która nie jest typowa płukanką tylko estrowym preparatem, który dodaje się na minimum 1600 km przed wymiana oleju w celu wyczyszczenia silnika. Z typowych płukanek mogę polecić Archoil AR2820, Liqui Moly Pro-line Engine Flush (te mam wypróbowane) i jeszcze płukankę Penrite (o której słyszałem dobre opinie).
Co do oleju to ciężko ograniczyć jego zużycie jak już 1.8 TSI zacznie brać swoje. Ale stosowanie dobrej oliwy i przede wszystkim częsta wymiana powinny pomóc. Nie polecam preparatów obniżających zużycie oleju ani tym podobnych. Jak już coś do oleju to zdecydowanie modyfikator tarcia (Archoil, ew.Ceratec czy Xado).
Czysty i dobrze smarowany silnik to na pewno większa szansa na unikniecie lub opóźnienie kosztownych napraw.
Zostaw komentarz:
-
klarus, ale patrząc na
Sprawdź efekty wykonanego chiptuningu w naszym warsztacie na przykładzie Audi A4. Zobacz, o ile udało nam się podnieść osiągi tego modelu.
jakos dziwnie kojarzy mi się virus ktory siedzial w mojej jak kupowalem czy V-tech z Pomorza. Mam na mysli zbyt wyciągnięty moment ponad 410Nm w małym zakr. Obrotow
Zostaw komentarz:
-
Jakie środki do pielęgnacji silnika polecacie? Jakieś dodatki do oleju, płukanki czy nawet coś do wtrysków? Chodzi mi o minimalizowanie brania oleju i gromadzenia się nagaru.
Zostaw komentarz:
-
Sebuss, link do warsztatu w Katowicach, w którym z powodzeniem robił silnik kolega Dorian
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: