[O2] O2 FL 1.8TSI - zużycie oleju
Zwiń
X
-
pewnie masz rację jak sie trafi - tylko że w przypadku VAG prawdopodobieństwo wzrasta co by źle trafić.
-
-
Zamieszczone przez jarekkasMam jako drugi auto Civica 17letniego i przez ostatnie dwa lata wydałem 130zł na naprawy a w Skodzie prawie 20tyszł. Taka to ekonomia kupowania niemieckich aut!!!
Zostaw komentarz:
-
-
realna cena dobrze zrobionego silnika to 8000zł + przekładka - tyle biorą za pełny remont silnika goście spod Skoczowa (Jasienicy). I brałem od nich silnik a zdałem swój i faktycznie do 2tyskm olej na bagnecie nawet nie drgnął a mówili że przez 1tyskm może coś łyknąć. Potem sprzedałem szkodnika bo tym się jeżdzić nie dało przez 2tys km kiedy uporałem się z silnikiem: wymieniłem łożyska potem sprężyny i zaczęła pompa cieknąć a na dodatek zaczął się odzywać wentylator do klimy. Sprzedałem i jestem wreszcie szczęśliwym człowiekiem 1.5 s więcej na 100 ale jaki spokój
A tak jako ciekawostkę to dodam że Kolasiński z Gliwic nie ma pojęcia o tych remontach kasa w błoto.
Jak ktoś się spyta po co zamieniłem się silnikami to odrazu mówię bo się wtrysk zawiesił i stopił cały tłok i zniszczył cylinder. Takie to świetne niemieckie auto. Mam jako drugi auto Civica 17letniego i przez ostatnie dwa lata wydałem 130zł na naprawy a w Skodzie prawie 20tyszł. Taka to ekonomia kupowania niemieckich aut!!!
Zostaw komentarz:
-
-
Witam
musc a pytałeś o gwarancję na części i usługę :wink:
pozdrawiam
mb
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez klarusSebuss, link do warsztatu w Katowicach, w którym z powodzeniem robił silnik kolega Dorian
mój szkodnik (rocznik 2010, 1.8 TSI CDAA)również po 85.000 zaczął wsysać olej, aktualnie przy 90.000 km jest to ok 1l/1000km. Po przeczytaniu tego wątku sprawa jest dla mnie jasna, przy okazji poprawienia fabryki w kwestii pierścieni zgarniających olej wymienię też kompletny rozrząd. Pompa akurat padła wcześniej, więc siedzi już nowa.
Pytanie, czy ktoś jeszcze wykonywał naprawę w polecanym powyżej warsztacie z Katowic?
Wstępna rozmowa z warsztatem - całkowity koszt z rozrządem ok. 6000-6200zł, a sam remont silnika i rozwiązanie problemu olejowego ok. 5000 zł.
Oczywiście ASO umywa ręce, szkoda czasu na korespondencję, a o problemie dobrze wiedzą. Ciekawe, czy odkupiliby moją minę za jej wartość rynkową, gdybym zdecydował się zakupić nówkę Octavię?
pozdrawiam dotkniętych i wyleczonych,
Zostaw komentarz:
-
-
Z calego tego naszego watku wynika, ze temat zuzycia oleju skonczyl sie po 2012 roku.
W niedziele od Piotrkowa do Siewierza mijalem sie z Superbem FL (czyli auto rocznik min 2013). Na 99% byl to wlasnie taki 1.8TSI. To auto, przy kazdym mocniejszym wcisnieciu gazu, puszczalo niebieskawego baku, raz wiekszego, raz mniejszego.
Wiec albo turbina popouszczala olej w wydech, albo w takim mlodym roczniku ten sam problem dalej z pierscieniami :x
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez WodnikAle wszystko jest do złożenia tzn. trzeba spiąć korby z tłokami i założyć pierścienie. Nie żebym miał pretensje, ale uprzedzam na wszelki wypadek, żeby się ktoś nie zdziwił - tak jak ja.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez WodnikMechanik w końcu wyciągnął tłoki z silnika. Głowicę zdjął w całości bez demontowania wałków rozrządu.Zamieszczone przez robekcoolNie da się tak zdemontować głowicy. Brak możliwości odkręcenia kilku śrub.
Mi się wydaje, że z serwisówki wychodzi, że tak da radę, bo śruby od głowicy przechodzą przez pokrywę zaworów - link. Mechanik powiedział, że potrzebował długiego klucza chyba torxa, żeby dotrzeć do wszystkich śrub.
Dzisiaj odebrałem tłoki z Krasnobrodzkiej i poszerzyli zarówno dolny rowek tłoka jak i środkowy. Oryginalny pierścień olejowy miał 1,5 mm, a nowy ma 2,0 mm. Pierścienie dają Mahlowskie. Ale wszystko jest do złożenia tzn. trzeba spiąć korby z tłokami i założyć pierścienie. Nie żebym miał pretensje, ale uprzedzam na wszelki wypadek, żeby się ktoś nie zdziwił - tak jak ja.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez klarusZa 200 to mu może rowek poszerzą... w tłokach pod nowe pierścienie :niewiem :diabelski_usmiech
[ Dodano: Pią 15 Kwi, 16 13:43 ]
Zamieszczone przez robekcoolZamieszczone przez WodnikMechanik w końcu wyciągnął tłoki z silnika. Głowicę zdjął w całości bez demontowania wałków rozrządu.
[ Dodano: Czw 14 Kwi, 16 19:15 ]
Zamieszczone przez Pawel24Zamieszczone przez rafik11ja dzięki wpisowi kolegi jaro751975, który informował nas że kupił nowe tłoki ze sklepu tlokianek, zadzwoniłem do nich i potwierdzili że maja nowe tłoki które pasują do starych korbowodów i co istotne są z nowymi pierścieniami(szerszymi), bo jak się okazało vag zmienił szerokość nie tylko pierścienia olejowego ale tez pozostałych. Więc ja się zastanawiam jednak nad wymianą na te tłoki z nowymi szerszymi pierścieniami. Koszt to ok 400 zł za komplet tłok+pierścienie Sworzeń i zabezpieczenie. Fakt jest to o powiedzmy 700 zł wiecej niż przy obróce samych tłoków, ale to wydaje mi się załatwi temat.
Jakie dokładnie zmywacze ?
Robić to będę ze znajomym mechanikiem więc koszty też będą niewielkie i pewnie w %%%
Zostaw komentarz:
-
-
Za 200 to mu może rowek poszerzą... w tłokach pod nowe pierścienie :niewiem :diabelski_usmiech
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez WodnikMechanik w końcu wyciągnął tłoki z silnika. Głowicę zdjął w całości bez demontowania wałków rozrządu.
[ Dodano: Czw 14 Kwi, 16 19:15 ]
Zamieszczone przez Pawel24Zamieszczone przez rafik11ja dzięki wpisowi kolegi jaro751975, który informował nas że kupił nowe tłoki ze sklepu tlokianek, zadzwoniłem do nich i potwierdzili że maja nowe tłoki które pasują do starych korbowodów i co istotne są z nowymi pierścieniami(szerszymi), bo jak się okazało vag zmienił szerokość nie tylko pierścienia olejowego ale tez pozostałych. Więc ja się zastanawiam jednak nad wymianą na te tłoki z nowymi szerszymi pierścieniami. Koszt to ok 400 zł za komplet tłok+pierścienie Sworzeń i zabezpieczenie. Fakt jest to o powiedzmy 700 zł wiecej niż przy obróce samych tłoków, ale to wydaje mi się załatwi temat.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez rafik11ja dzięki wpisowi kolegi jaro751975, który informował nas że kupił nowe tłoki ze sklepu tlokianek, zadzwoniłem do nich i potwierdzili że maja nowe tłoki które pasują do starych korbowodów i co istotne są z nowymi pierścieniami(szerszymi), bo jak się okazało vag zmienił szerokość nie tylko pierścienia olejowego ale tez pozostałych. Więc ja się zastanawiam jednak nad wymianą na te tłoki z nowymi szerszymi pierścieniami. Koszt to ok 400 zł za komplet tłok+pierścienie Sworzeń i zabezpieczenie. Fakt jest to o powiedzmy 700 zł wiecej niż przy obróce samych tłoków, ale to wydaje mi się załatwi temat.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez robekcoolWodnik, głowicy nie obrabiasz ?
Za przeróbkę tłoków z korbowodami wyjdzie mi 1100 zł. W tym momencie zakup nowych poprawionych tłoków wychodzi niewiele drożej, więc warto się zastanowić, która opcja lepsza.
Jeżeli faktycznie nowe tłoki posiadają poszerzone wszystkie pierścienie, a przeróbka dotyczy jedynie rowka pod pierścień olejowy, to może lepiej dorzucić te 500 zł i kupić nowe. Z drugiej strony skoro przeróbka w większości przypadków rozwiązuje problem poboru oleju, to może nie warto przepłacać
Zostaw komentarz:
-
-
ja dzięki wpisowi kolegi jaro751975, który informował nas że kupił nowe tłoki ze sklepu tlokianek, zadzwoniłem do nich i potwierdzili że maja nowe tłoki które pasują do starych korbowodów i co istotne są z nowymi pierścieniami(szerszymi), bo jak się okazało vag zmienił szerokość nie tylko pierścienia olejowego ale tez pozostałych. Więc ja się zastanawiam jednak nad wymianą na te tłoki z nowymi szerszymi pierścieniami. Koszt to ok 400 zł za komplet tłok+pierścienie Sworzeń i zabezpieczenie. Fakt jest to o powiedzmy 700 zł wiecej niż przy obróce samych tłoków, ale to wydaje mi się załatwi temat.
Zostaw komentarz:
-
-
Chcialbym również wymienic pierścienie, ktoś orientuje się jakie to powinny być ?
Znalazłem taki zestaw ktoś ptwierdzi czy to są właśnie te ?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez leonnZamieszczone przez WodnikTłoki zawiozłem razem z korbowodami. Stwierdzili, że są luzy na tulejach sworzni tłoków i też to należy zrobić. Robił to ktoś z was?? Ja na
rysunku nic takiego nie widzę poza sworzniem tłoka. Może w otworze pod korbowód coś jest?Zamieszczone przez robekcoolW korbowodzie jest tulejka, która ma luz dopuszczalny. Po jego przekroczeniu wskazane jest zamontowanie nowej, spasowanej do sworznia.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez WodnikTłoki zawiozłem razem z korbowodami. Stwierdzili, że są luzy na tulejach sworzni tłoków i też to należy zrobić. Robił to ktoś z was?? Ja na
rysunku nic takiego nie widzę poza sworzniem tłoka. Może w otworze pod korbowód coś jest?Zamieszczone przez robekcoolW korbowodzie jest tulejka, która ma luz dopuszczalny. Po jego przekroczeniu wskazane jest zamontowanie nowej, spasowanej do sworznia.
Zostaw komentarz:
-
-
Wodnik, lepiej zrobić raz a dobrze niż później wracać do tematu. Głowicę proponuję zrobić ( sprawdzenie szczelności i prowadnic, wymiana uszczelniaczy, czyszczenie zaworów z nagaru, planowanie to koszt ok. 600-800 zł)
Gumki zaworowe możesz kupić poza ASO
Uszczelniacz zaworów 036109675A 27,60 zł x 16 = 441,60 w ASO zamiennik Elring (96,16 za 16 szt.)
Zostaw komentarz:
-
-
robekcool wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Wolałem się dopytać bo to dodatkowe 300 zeta. A ta naprawa i tak pociągnie za sobą okrągłą sumkę :cry:
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez WodnikMechanik w końcu wyciągnął tłoki z silnika. Głowicę zdjął w całości bez demontowania wałków rozrządu. Ale nie obyło się bez wyciągnięcia silnika bo dwie ostatnie śruby znajdują się od strony skrzyni biegów i nie ma do nich dostępu.
Tłoki zawiozłem razem z korbowodami. Stwierdzili, że są luzy na tulejach sworzni tłoków i też to należy zrobić. Robił to ktoś z was?? Ja na
rysunku nic takiego nie widzę poza sworzniem tłoka. Może w otworze pod korbowód coś jest?
Zostaw komentarz:
-
-
Mechanik w końcu wyciągnął tłoki z silnika. Głowicę zdjął w całości bez demontowania wałków rozrządu. Ale nie obyło się bez wyciągnięcia silnika bo dwie ostatnie śruby znajdują się od strony skrzyni biegów i nie ma do nich dostępu.
Tłoki zawiozłem razem z korbowodami. Stwierdzili, że są luzy na tulejach sworzni tłoków i też to należy zrobić. Robił to ktoś z was?? Ja na
rysunku nic takiego nie widzę poza sworzniem tłoka. Może w otworze pod korbowód coś jest?
Zostaw komentarz:
-
-
Ja miałem dwa objawy-czarny nalot i olej na koncówkach tlumika oraz znikajace 1,5 l oleju na 1000km.
Dziś po 1,5 tys. sprawdziłem znów olej,nadal max na bagnecie. :szeroki_usmiech
Zostaw komentarz:
-
-
Racja... Pamiętam, że przed remontem też wypatrywałem u siebie niebieskiego i nie było...
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: