[O2] O2 FL 1.8TSI - zużycie oleju
Zwiń
X
-
rok 11.2009 przebieg autentyczny 137tys km co do zuzycia nie jestem w stanie za duzo powiedziec bo dopiero kupilem auto i wymienilem na w/w olej. Pytam bardziej teoretycznie czy poza ubytkem oleju dzieje sie cos z silnikiem czy jego jedyna wada to dolewki i kontrolowanie stanu. Poprzedni wslasciciel mowil ze dolewal na 15tys km okolo 1-1,5l
-
-
Kamas, który rocznik, jaki masz przebieg i ile zużywa oleju na 1000 km?
Zostaw komentarz:
-
-
zaczynam swoją przygodę z 1.8tsi do tej pory samochód miał olej wymieniany w ASO 0W40
obecnie przeszedłem na olej Millers Oils EE Longlife 5W30 co mam nadzieję poprawi zużycie oleju.
Pytanie - czy poza dolewaniem i kontrolą stanu oleju jego zużycia ma wpływ na stan silnika i żywotność czy problem ogranicza się do dolewania oleju?
Zostaw komentarz:
-
-
Aktualnie ~164 tys. km na blacie, nadal czekam na kontrolkę oleju. Może mój przypadek przesunie górną granicę :wink:
Zostaw komentarz:
-
-
1,8 tfsi troszke dluzej trzymaja normy poboru oleju niz 2.0, ale jak juz zacznie brac to niestety w szybkim tempie rosnie, 2.0 tfsi juz robilem nawet przy 40-50tys km i braly 1litr na 600-1000km, ale tez byly 2.0 z przebiegiem 160tys km i braly 1l na 1000-1300km wiec normy nie ma, zalezy od uzytkowania itp, w 1.8 tfsi tak mniej wiecej zaczyna brac porzadnie olej miedzy 100-160tys km..
Zostaw komentarz:
-
-
lunatick, ale u Ciebie paliwo lepsze, drogi i olej
Zauważyłem, że u mnie jak jeżdżę szybko to prawie nie ubywa, za to po mieście krótkie odcinki to 300ml/1000km bierze (zresztą od nowości tak mam). Ostatnio miałem kilka tras na których przez kilkanaście/kilkadziesiąt km jechałem ponad 180+ i oleju nie ubyło. Jak odwożę dzieciaki do szkoły i gaszę auto co 800m to wciąga. Why :?
Zostaw komentarz:
-
-
100ml na 9tys. to tak jakby nic :szeroki_usmiech
90tys.przebiegu mówiszu mnie do 114 tys nic się nie działo,
a potem przy przelocie 123tys. na kocioł Pb dolewalem już litr oleju :diabelski_usmiech
Więc nie było rady i trzeba było fabryke poprawić.
Zostaw komentarz:
-
-
Dawno nie sprawdzałem poziom oleju i dziś przeżyłem chwile zgrozy uuufffffff podpiąłem sobie VCDS i sprawdzamy jak napinacz rozrządu i było okteraz czas na olej i pyk za bagnet a tam MIN :shock: :shock: ale patrze auto stoi pochylone na lewą strone ( parking ) szybkie myślenie gdzie jest prosto, no to kluczyki i heja i po sprawdzeniu wszystkiego na prostym dolałem około 100 ml na 9 tys chyba nie ma źle ?? przebieg nie całe 90 tys.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez klaruskixi4, z całym szacunkiem dla ciebie i twego warsztatu... ciekawy sposób reklamy :lol:ale ja dzialam na terenie wielkopolski, jest tam rowniez kilka innych osób z innych rejnów polski, np okolic warszawy czy sląska, wystarczy przejrzec te tematy, bardziej chodzilo o to ze widze tutaj na forum ze poprostu kazdy po omacku szuka mechanika i rozwiazania poboru oleju, a moi klienci sami potwierdzaja, ze naprawde ciężko znalezc kogos kto chcialby sie zajac tymi silnikami.. jezdza po mechanikach i sa odsylani z kwitkiem, mechanicy mowia np "w sumie nie warto tego robic, niech pan dolewa oleju i jezdzi" itp.. a wszyscy wiemy, że jak już oleju zacznie ubywac, to problem rośnie powoli i dochodzi czasem nawet do 1l na 200-300km bo takie juz tez sie zdarzaly..
Zostaw komentarz:
-
-
kixi4, z całym szacunkiem dla ciebie i twego warsztatu... ciekawy sposób reklamy :lol:
Zostaw komentarz:
-
-
na forum audi a4 i a5 jest kilku ludzi polecanych przez forumowiczow dla silnikow 1,8 i 2,0 tfsi
http://a4-klub.pl/index.php?/topic/2...0-tfsi/page-30 lub http://a5klub.pl/index.php?topic=7797.0 lub http://a5klub.pl/index.php?topic=11052.0
Zostaw komentarz:
-
-
Robiłem to u swojego zaprzyjaźnionego mechanika w Grodzisku Mazowieckim, który zawsze mi naprawia samochód. Trochę ryzykowałem bo robił taki silnik pierwszy raz, ale jak widać dał radę. Przy następnym powinno już być łatwiej.
Jak chcesz namiary to mogę ci podesłać na priv.
Zostaw komentarz:
-
-
[O2] O2 FL 1.8TSI - zużycie oleju
Zamieszczone przez WodnikOd naprawy przejechałem 1350 km. Na razie zerowe zużycie oleju.
Całkowity koszt naprawy (robocizna + części) - 3400 PLN. Miałoby być taniejale doszła pompa wody i konieczność wyjęcia silnika. Zalany na dotarcie olejem TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 5W40.
A tak wyglądały tłoki przed naprawą zdjęcie
Zostaw komentarz:
-
-
Czy ktoś z forumowiczów może wie lub wie gdzie się znajduje informacja na temat zużycia napinacza łańcucha. Wiem, że gdzieś kiedys natrafiłem na taką informację i było to zilustowane na przykładzie starego i nowego typu, ile jest widocznych rowków itp. opisane było dopuszczalne wysunięcie napinacza.
Zostaw komentarz:
-
-
Od naprawy przejechałem 1350 km. Na razie zerowe zużycie oleju.
Całkowity koszt naprawy (robocizna + części) - 3400 PLN. Miałoby być taniejale doszła pompa wody i konieczność wyjęcia silnika. Zalany na dotarcie olejem TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 5W40.
A tak wyglądały tłoki przed naprawą zdjęcie
Zostaw komentarz:
-
-
Wiem, że to poważny zabieg dla silnika, więc auto dałem do znajomego, który jest dobrym mechanikiem i który nie ma zamiaru mnie o szukać, w innym wypadku wiem gdzie mieszka
Sam widziałem dziś ten cylinder, rzeczywiście posiada rysy, które nie są ostre. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia, bo trochę schowane i aparat nie uchwycił.
Pan, który przerabia mi tłoki, stwierdził, że ta wada nic nie zmienia i zostawiliśmy to w spokoju.
Jutro lub w poniedziałek odbieram tłoki i montujemy, zobaczymy rezultat naprawy
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Mikołaj95A co ma na celu, kto to robi?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez SSZamieszczone przez chrzanekPo tym komunikacie zrobiłem jeszcze z 50 km i juz wiecej sie nie pojawił.
Nie miałem wczoraj czasu i warunków żeby dokładnie to sprawdzić,a po remoncie olej jest tak czysty że
ledwie go widac na bagnecie.
Dziś na spokojnie sprawdzę na płaskim terenie.Załączone pliki
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez chrzanekPo tym komunikacie zrobiłem jeszcze z 50 km i juz wiecej sie nie pojawił.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez SSZamieszczone przez chrzanektemp oleju poszła na 95stC
Popatrzę ale skoro piszesz ze to normalne to zostaje opcja z syfem na czujce.
Po tym komunikacie zrobiłem jeszcze z 50 km i juz wiecej sie nie pojawił.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez chrzanektemp oleju poszła na 95stC
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez m.b.witam
Panowie ja może jestem już nudny w marudzeniu ale dla odmiany dziś w trakcie jazdy żółta kontrolka i komunikat: Oil pressure: Engine speed max.4000 rpm. Jakieś sugestie, poziom oleju 3/4 czyli teoretycznie w normie choć miałem wrażenie że jak by metalicznie "cyka". Po zgaszeniu i ponownym zapłonie i krótkim odcinku jazdy brak komunikatu i sygnalizacji (do wiadomości mechanika pstryknąłem fotkę, ten gość już mnie chyba nie lubi). Może on coś jednak źle poskładał ja już nie mam słów.
Mam jeszcze podejrzenia co do ilosci oleju,ponieważ wczoraj czeszka dostała dobrze w d.....,
temp oleju poszła na 95stC i jakoś dużo go się zrobiło na baagnecie.
Ale rzeczywiście może to jakiś syf pozostały po remoncie.Załączone pliki
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: