[O2] Benzyna do TSI, jednak 98?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Andys
    Elegance
    • 2007
    • 762

Zamieszczone przez loyd
    Andys napisał/a:
    Już raz pisałem, ale powtórzę. Od samego początku zalewałem auto 98, raz V-Power. Auto paliło mi dużo jak na 1.4 TSI w mieście, przy spokojnej jeździe. Po przejściu na 95, spalanie średnie spadło mi 1-1,5l. !!. Wierzyć mi się nie chciało, więc powtórzyłem test na 98. Od tamtej pory auto pali tyle i średnio powinno palić

To ile teraz pali i na jakiej benzynie ?
    Teraz średnią z kompa mam 7,7l/100km, ale to średnia z jazd po mieście do 10km i to jeszcze z okresu zimowego.
    Pozdrawiam,
    Andys

Komentarz

• ged
      Ambiente
      • 2009
      • 144

szkoda, może tak, ale biorąc pod uwagę, że kara za chrzczenie paliwa to 500zł to Ci powiem, że huraoptymistą w tym temacie nie jestem. :P

Komentarz

• voytek
        Rider
        • 2010
        • 480
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dla podsumowania zamieszczam odpowiedź, którą dziś dostałem ze Skoda Auto na pytanie, jakie paliwo powinno się stosować do Octavii II z silnikiem 1.8TSI:

"Szanowny Panie. W przypadku Pana samochodu, Producent w pierwszej kolejności zaleca stosowanie paliwa LO 95. Zastosowanie paliwa LO 98, dopuszczalne przez Producenta, nie spowoduje radykalnego wzrostu oczekiwanych z tego tytułu korzyści (polepszenia parametrów pracy silnika). Subiektywne odczucia użytkownika mogą być wówczas pozytywne (in plus), ale wcale takimi nie muszą być na pewno. Stąd, z racji różnic cenowych wspomnianych paliw, bardziej zasadnym byłoby korzystać z markowych stacji, które mogą/powinny gwarantować najwyższej jakości materiały pędne. Z wyrazami szacunku Zespół INFO"

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez voytek
          Subiektywne odczucia użytkownika mogą być wówczas pozytywne (in plus), ale wcale takimi nie muszą być na pewno.
          dobre
          nie ma to jak fachowa odpowiedź
          dobrze, że nie pozytywne in minus :lol:

wg. teorii przecież wręcz lepiej powinno być na 95...

[ Dodano: Sro 07 Kwi, 10 07:57 ]
          ja napisałem do VW, zobaczymy co tutaj
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

poza tym co to znaczy:
            ...nie spowoduje radykalnego wzrostu oczekiwanych z tego tytułu korzyści...
            to spowoduje, czy nie spowoduje, bo rozumiem, że spowoduje, tylko, że nie RADYKALNY wzrost (a radykalnego raczej nikt myslący się nie spodziewa chyba), ehh, pieprzenie takie, jakby sami nie wiedzieli co mają napisać :lol:

VW na razie milczy :lol:
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• jacekha
              Classic
              • 2010
              • 34

tak na marginesie... raz widziałem na stacji w sieci Wasbruk, jak 95 i 98 szły z jednego zbiornika... niezły przekręt
              www.autozapytanie.pl - szukasz nowej Octavii? Sprawdź jakie rabaty na Skodę oferują dealerzy.

Komentarz

• rastajan
                Drive
                • 2009
                • 93

Zamieszczone przez szkoda
                poza tym co to znaczy:
                ...nie spowoduje radykalnego wzrostu oczekiwanych z tego tytułu korzyści...
                to spowoduje, czy nie spowoduje, bo rozumiem, że spowoduje, tylko, że nie RADYKALNY wzrost (a radykalnego raczej nikt myslący się nie spodziewa chyba), ehh, pieprzenie takie, jakby sami nie wiedzieli co mają napisać :lol:
                Nie przesadzaj, ktoś poświęcił kupę czasu na sformułowanie tego mądrze, a ty tak surowo to oceniasz, jak dla mnie regułka wypas :twisted:

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez rastajan
                  jak dla mnie regułka wypas
                  no dla mnie też :lol: :wink:

a VW milczy, może to trudne pytanie :?: :szeroki_usmiech
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

VW milczy, może to trudne pytanie :?: :szeroki_usmiech
                    A czego się spodziewasz? Co Ci mają powiedzieć/napisać?

Może coś w ich "wypróbowanym" stylu, gdy nie tak dawno temu szef Panzerwagena powiedział jawnym tekstem, że Polacy mają kupować Skodę, a VW będą sprzedawać w zachodniej Europie
                    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                    G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez Morgoth
                      że 98 albo 95 i jakie są ewentualne zady i walety jednego i drugiego, znowu nie przeczytałeś o co chodzi :?: :?
                      jakbym znał odpowiedź to chyba bym nie pytał, nieprawdaż :?: :!: :lol:
                      bo nie rozumiem...

lepiej wyjaśnij o co chodzi z tym "osprzętem", bo tam wyżej jakoś nie uchyliłeś rąbka tej tajemnej, dla szarych userów niedostępnej wiedzy :shock:
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

dobra, nie mogąc doczekać się kontaktu mejlowego zadzwoniłem sobie na infolinię VW :lol:
                        (nadmieniam, że od początku chodzi mi o silnik CCZ z passata) i uzyskałem "informację", że do tej jednostki VW ZALECA benzynę 98 oktanów, ale oczywiście można używać 95 licząc się ze spadkiem osiągów (nieznacznym oczywiście :szeroki_usmiech ), po prostu potwierdził to co mówili sprzedawcy i to co widnieje w tych ich świstkach.

ale, informację taką uzyskałem po pięciominutowej konsultacji pana informatora z tajemniczym kimś i była ona tak mglista oraz wyrażona niepewnym głosem, że po prostu odpuszczam już sobie ten temat, po prostu miałem wrażenie, że moja (nikła i powierzchowna) wiedza w tej kwestii wielokrotnie przewyższa wiedzę infolinii VW :lol:
                        (strasznie się przestraszył, że miałby być może takiej informacji udzielić mi na piśmie)

wnioski są takie, każdy leje co chce a skoda do tego samego silnika ma inne zalecenia :lol:
                        podziękował, szerokości, bajo
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                          L&K
                          • 2010
                          • 1116

Morgoth napisał/a:

że 98 albo 95 i jakie są ewentualne zady i walety jednego i drugiego, znowu nie przeczytałeś o co chodzi :?: :?
                          bo nie rozumiem...
                          Przeczytałem, nie bój żaby. Skoro przez 8 stron nie uzyskałeś jednoznacznej odpowiedzi, to takiej nie uzyskasz, albo będą to domysły.

lepiej wyjaśnij o co chodzi z tym "osprzętem", bo tam wyżej jakoś nie uchyliłeś rąbka tej tajemnej, dla szarych userów niedostępnej wiedzy :shock:
                          Od czasu do czasu porozmawia się z userami, przejedzie Skodą czy Panzem, coś wygrzebie w gazecie i necie. Otóż spotkałem się z informacjami z kilku źródeł (ale nigdy bezpośrednio od producenta/importera), że silniki VW i Skoda mają identyczne, ale różnią się osprzętem. Konkretnie chodziło o Audi+VW vs Skoda+Seat. Tenże osprzęt jest "lepsiejszy" (zgodnie z oczekiwaniami w Audi i VW) i gorszy, czy raczej tańszy (Skoda, Seat). W zależności od tego całość sprawuje się nieco inaczej, chodzi tu o :
                          - poziom hałasu (nie tylko wyciszenie wpływa na słyszalne dB)
                          - trwałość (metalowe elementy vs plastikowe)
                          - nieco odmienny przebieg momentu/mocy
                          i takie tam podobne.

Być może z tego powodu VW zaleca "lepsze" paliwo niż Skoda, do tych samych silników. Może mnie wyprowadzisz z błędu.

wnioski są takie, każdy leje co chce a skoda do tego samego silnika ma inne zalecenia :lol:
                          No widzisz, chłopaki w centrali są po dobrym szkoleniu i potrafią przekonująco wyjaśnić i potwierdzić to, czego pytający oczekuje
                          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                          G.B.Show

Komentarz

• loyd
                            RS
                            • 2010
                            • 2342

Morgoth napisał/a:

bo nie rozumiem...
                            Przeczytałem, nie bój żaby. Skoro przez 8 stron nie uzyskałeś jednoznacznej odpowiedzi, to takiej nie uzyskasz, albo będą to domysły.

Od czasu do czasu porozmawia się z userami, przejedzie Skodą czy Panzem, coś wygrzebie w gazecie i necie. Otóż spotkałem się z informacjami z kilku źródeł (ale nigdy bezpośrednio od producenta/importera), że silniki VW i Skoda mają identyczne, ale różnią się osprzętem. Konkretnie chodziło o Audi+VW vs Skoda+Seat. Tenże osprzęt jest "lepsiejszy" (zgodnie z oczekiwaniami w Audi i VW) i gorszy, czy raczej tańszy (Skoda, Seat). W zależności od tego całość sprawuje się nieco inaczej, chodzi tu o :
                            i takie tam podobne.

Być może z tego powodu VW zaleca "lepsze" paliwo niż Skoda, do tych samych silników. Może mnie wyprowadzisz z błędu.

No widzisz, chłopaki w centrali są po dobrym szkoleniu i potrafią przekonująco wyjaśnić i potwierdzić to, czego pytający oczekuje

Wydaje mi się, że to są opowieści z Narwii . Szmelcwagen, jak każda firma dąży do optymalizacji i oszczędności. Po co mieliby zamawiać dwa różne np. kolektory do tego samego silnika. To powoduje tylko wzrots kosztów logistyki, konieczność dodatkowych szkoleń, podpisywania dodatkowych umów (koszty prawne) itp. Pozatym jakby ta sprawa wyszła na jaw, to w jakim świetle by to stawiało całą korporację ?

To takie opowieści przy kieliszku u szwagra, którego kurwica bierze, że jeździsz nowym autem a łon ma Golfa GTDX z 1992 roku. Opowiada zatem, że cóż, może i silnik ten sam (nawet on to musi już przyznać), ale osprzęt inny (cokolwiek by to miało znaczyć).

[ Dodano: Pią 09 Kwi, 10 13:18 ]
                            PS - a jak O2 jest montowana na podwoziu Golfa V, to też osprzęt do podwozia jest gorszy ??

Komentarz

• zwirek75
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 105

i takie tam podobne.
                              Bzdura. Silniki o identycznych kodach są identyczne co do części niezależnie od marki.
                              Tomek

Komentarz

• Morgoth
                                L&K
                                • 2010
                                • 1116

Zamieszczone przez loyd
                                Pozatym jakby ta sprawa wyszła na jaw, to w jakim świetle by to stawiało całą korporację ?
                                A w jakim teraz ją stawia, gdy ma kilka modeli na tych samych podzespołach i płytach? I jeszcze bezczelnie cenią się ponad standard Śmiech na sali:
                                - Skoda niby taka tania, a kosztuje więcej od VW (te same siniki Octy i Golfa, niemal identyczne wyposażenie)
                                - Seat niby sportowy, a ma gorsze silniki niż "budżetowa" Skoda (np. 1.8T w Exceo jest starej daty i ma tylko 150 KM, bo Hiszpanom zabrakło kasy na przebudowę komory silnika w starym Audi A4)
                                - VW na ogół kosztuje drożej od bezpośredniej konkurencji, praktycznie w każdej klasie.

PS - a jak O2 jest montowana na podwoziu Golfa V, to też osprzęt do podwozia jest gorszy ??
                                Pisałem o osprzęcie silnika.

Zamieszczone przez zwirek75
                                Bzdura. Silniki o identycznych kodach są identyczne co do części niezależnie od marki.
                                Dasz sobie palec uciąć, że silniki z Panzerwagena i Seata mają te same np. rozruszniki, cewki zapłonowe (np. osprzęt Marelli ma cewki Boscha, ale czy tylko?) , pompy, świece, czujniki, przepływomierze?
                                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• loyd
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2342

Dasz sobie palec uciąć, że silniki z Panzerwagena i Seata mają te same np. rozruszniki, cewki zapłonowe (np. osprzęt Marelli ma cewki Boscha, ale czy tylko?) , pompy, świece, czujniki, przepływomierze?
                                  Przecież da się to sprawdzić - mają tu ludzie jakieś katalogi. Niech zobaczą i będziemy wiedzieć.

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

dobra, dajcie se już na luz z tymi teoryjkami.
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• tomek
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1078

wklejam tekst z instrukcji od superba ze strony 222 ze względu na zapis który wytłuściłem :
                                      • Do silników wymagających benzyny bezołowiowej super (LO 95) można użyć
                                      również benzyny bezołowiowej o liczbie oktanowej 91. Spowoduje to jednak nieznaczny
                                      spadek mocy.
                                      Jeżeli benzyna użyta zastępczo ma niższą liczbę oktanową niż wymagana, nie
                                      wolno przekraczać środkowego zakresu obrotomierza i znacznie obciążać silnika.
                                      Benzyny o wyższej liczbie oktanowej niż zalecana można używać bez ograniczeń.
                                      Nie wiąże się to jednak z żadnymi korzyściami, takimi jak wzrost mocy silnika czy
                                      mniejsze zużycie paliwa.
                                      Równomierność pracy silnika, jego moc i trwałość są w dużej mierze zależne od
                                      jakości paliwa. Do paliwa nie wolno dodawać żadnych dodatków. Należy używać
                                      tylko paliwa zgodnego z odpowiednią normą.
                                      Zatem, jeżeli ktoś ma na naklejce na wlewie 98 to bezwzględnie należy lać 98
                                      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Yarek
                                        Elegance
                                        • 2005
                                        • 992

Zamieszczone przez tomek
                                        Akurat to jest oczywiste dla wszystkich, nie ma potrzeby tego pisać. Dyskusja toczy się na temat tego, czy należy lać 98 gdy na klapce jest napisane 95.
                                        . pzdr Jarek
                                        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• loyd
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2342

Zamieszczone przez Yarek
                                          Zamieszczone przez tomek
                                          Akurat to jest oczywiste dla wszystkich, nie ma potrzeby tego pisać. Dyskusja toczy się na temat tego, czy należy lać 98 gdy na klapce jest napisane 95.
                                          I chodzi o silniki z bezpośrednim wtryskiem paliwa.

Komentarz

• Psycho Dad
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 629

Zamieszczone przez loyd
                                            Przecież da się to sprawdzić - mają tu ludzie jakieś katalogi. Niech zobaczą i będziemy wiedzieć.
                                            Nie wiem jak w waszych Tsi ... ale w moim nie ma żadnego elementu z oznaczeniem VW.
                                            Wszystko nosi logo Audi. przynajmniej na wierzchu ... rozrusznika nie oglądałem ...

Michał
                                            Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

jak będzie coś sensownego to jak zwykle, info proszzzzzzzz
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• liroyek
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 620

hej widze ze gadki sie tocza
                                                wzialem w rece instrukcje (mam scirocco ale to chyba bez roznicy bo to te same silniki) i napisane jest tak

przy kazdym tsi czyli 90KW, 118 KW i 147KW::
                                                paliwo:
                                                super plus LO 98 albo super LO95 (c)
                                                przy 95 jest dopisana literka "c" a to znaczy:
                                                przy niewielkim obnizeniu mocy silnika, lekko zwiekszonym zuzyciu paliwa i z metalicznym odglosem zaworow, az do uruchomienia sie regulacji spalania stukowego

mysle to rozwija wszelki niejasnosci ksiazeczka jest z scirocco 08/2009r

narazie lalem 95 ale zamierzam sprawdzic czy bedzie jakas roznica przy 98
                                                pozdrawiam
                                                Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                                                bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                                                http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                                                Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• tomek
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1078

liroyek, a co masz na klapce wlewu paliwa?
                                                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• liroyek
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 620

tomek
                                                    wiesz ze nie wiem sprawdza dzis po pracy

[ Dodano: Pią 16 Kwi, 10 18:06 ]
                                                    sprawdzilem
                                                    na wlepca mam bleifrei min LO95 czyli bez siarkowa min 95
                                                    czyli zgadza sie z tym co pisze w instrukcji min 95 ale oznacza to pogorszenie osiagow, wieksze zuzycie itp :P
                                                    wyjzezdze to co mam i zaleje 98 ewentualnie przesiade na neste tam cena 98 jest w cenie 95 np na BP
                                                    ciekwe tylko czy neste dobrej jakosci paliwa
                                                    Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                                                    bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                                                    http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                                                    Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

Pracuję...