[O2] Dogrzewanie elektryczne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kowal 2002
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 5161

F268 to jakiś przełącznik wewnątrz panelu klimatyzacji. Teraz się doczytałem, że jest on rozwarty, gdy pokrętło temperatury jest w skrajnym prawym położeniu, co mogło by sugerować, że w takiej pozycji ( grzanie na maksa ) dogrzewanie elektryczne nie działa.
    Trzeba by to sprawdzić...
    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• krzynol
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 11002
      • Superb II combi (3T5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
      Teraz się doczytałem, że jest on rozwarty, gdy pokrętło temperatury jest w skrajnym prawym położeniu, co mogło by sugerować, że w takiej pozycji ( grzanie na maksa ) dogrzewanie elektryczne nie działa.
      albo odwrotnie, co by potwierdzało moją (wyczytaną) teorię, że dogrzewanie
      elektryczne działa przy pokrętle temp na maxa
      ale jednak praktyka wskazuje, że działa przy dowolnym ustawieniu temp.

ponieważ chciałbym niezależnie od temperatury mieć aktywne dogrzewanie
      trzeba będzie zostawić ten kabelek prawdopodobnie niepodłączony
      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
      poprzednie modele:
      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez krzynol
        trafiłem na wypaśnego scouta z z 2.0 TDi, który nie miał... :shock:
        a może poprzedni właściciel przyoszczędził na naprawie jak mu się grzałka zjarała to ją po prostu wyjął i po sprawie, bo rozumiem, że auto od kogoś ? tak tylko zgaduje.
        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• szachu
          Rider
          • 2009
          • 639
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

loru, a u Ciebie w opisie wyposażenia jest ten kod od dodatkowego ogrzewania?

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez szachu
            loru, a u Ciebie w opisie wyposażenia jest ten kod od dodatkowego ogrzewania?
            będę szedł wieczorem do sklepu to przejdę przez parking i sprawdzę.

Sprawdziłem, nie mam takiego numerka na wlepie, mimo to w etce po vin pokazuje, że mam a i ciepłe powietrze leci bardzo szybciutko, sam nie wiem, chyba kiedyś to rozbiorę.
            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• krzynol
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 11002
              • Superb II combi (3T5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez loru
              sam nie wiem, chyba kiedyś to rozbiorę.
              podłącz się do sterownika 7D-Aux. heat.

[ Dodano: Czw 28 Paź, 10 20:30 ]
              Zamieszczone przez tadfi
              którzy oferowali na aukcjach kompletne nagrzewnice, np. nagrzewnica .
              http://moto.allegro.pl/nagrzewnica-d...252915375.html
              czy na tych zdjęciach widać tą nagrzewnicę elektryczną?
              poprzednie modele:

Komentarz

• szachu
                Rider
                • 2009
                • 639
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dzięki loru za sprawdzenie. Czyli masz tak jak u mnie, niby nie ma a działa .

Komentarz

• bolo1
                  Classic
                  • 2009
                  • 34

[ Dodano: Czw 28 Paź, 10 20:30 ]
                  Zamieszczone przez tadfi
                  którzy oferowali na aukcjach kompletne nagrzewnice, np. nagrzewnica .
                  http://moto.allegro.pl/nagrzewnica-d...252915375.html
                  czy na tych zdjęciach widać tą nagrzewnicę elektryczną?[/quote]

tutaj widać trochę lepiej: http://allegro.pl/nagrzewnica-elektr...296352558.html

Zamontowałem nagrzewnicę i zaprogramowałem Gateway'a, ale pozostały błędy 361(defekt Lamp OFF) i 1299 sterownika 1K0 963 235. Niestety nigdzie nie znalazłem opisu załączenia grzejnika, może ktoś wie, jak go zakodować?

Komentarz

• wkowal10
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 237

Jam mam 1.9TDI wersja mint z 2006r. i nie mam żadnego dodatkowego przycisku na dogrzewanie elektryczne, jak pokazano w instrukcji obsługi. Mam tylko szeroki przycisk włączania/wyłączania klimatyzacji. A u Was jak jest.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez wkowal10
                      Jam mam 1.9TDI wersja mint z 2006r. i nie mam żadnego dodatkowego przycisku na dogrzewanie elektryczne, jak pokazano w instrukcji obsługi. Mam tylko szeroki przycisk włączania/wyłączania klimatyzacji. A u Was jak jest.
                      nigdzie nie ma żadnego dodatkowego przycisku, dogrzewanie działa niezaleznie od Ciebie jeśli są spełnione warunki ku temu.
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• bolo1
                        Classic
                        • 2009
                        • 34

Zamieszczone przez szkoda
                        Zamieszczone przez wkowal10
                        nigdzie nie ma żadnego dodatkowego przycisku, dogrzewanie działa niezaleznie od Ciebie jeśli są spełnione warunki ku temu.
                        Nie pytam o dodatkowy przycisk załączający ogrzewanie elektryczne, ale o sposób aktywowania sterownika nagrzewnicy (teraz nagrzewnica nie jest zakodowana - błąd 361-Defekt Lamp OFF). Znalazłem opis http://wiki.ross-tech.com/wiki/index...Heating#Coding adaptacji nagrzewnicy [18 - Aux. Heater], ale nigdzie nie ma opisu aktywowania sterownika [7D - Aux. Heater] i nigdzie nie jest podane w jaki sposób aktywować/deaktywować ogrzewanie elektryczne. Jeśli ktoś wie, jak to zrobić, proszę o info.

Komentarz

• tadfi
                          Rider
                          • 2008
                          • 501
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                          Teraz się doczytałem, że jest on rozwarty, gdy pokrętło temperatury jest w skrajnym prawym położeniu, co mogło by sugerować, że w takiej pozycji ( grzanie na maksa ) dogrzewanie elektryczne nie działa.
                          albo odwrotnie, co by potwierdzało moją (wyczytaną) teorię, że dogrzewanie
                          elektryczne działa przy pokrętle temp na maxa
                          ale jednak praktyka wskazuje, że działa przy dowolnym ustawieniu temp.

ponieważ chciałbym niezależnie od temperatury mieć aktywne dogrzewanie
                          trzeba będzie zostawić ten kabelek prawdopodobnie niepodłączony
                          Jak sprawdzałem swoją w VCDS-ie czy działa po wymianie, to załączała się po ustawieniu pokrętła w climatroniku na HI lub po włączeniu nawiewu na przednią szybę. Ale na zewnątrz było wtedy około 18 stopni, możliwe, że gdy temperatura spada, załącza się wcześniej. Jak zrobi się na zewnątrz chłodniej, to sprawdzę jeszcze raz.
                          TadFi
                          Breloki, logo na klapę i inne gadżety

Komentarz

• czyzyk64
                            Elegance
                            • 2008
                            • 866

Z uwagi , ze przyszły mrozy tez postanowiłem sprawdzic czy u mnie jest ta nagrzewnica elektryczna.
                            sprawdzenia dokonalem za pomoca VCDS-a i moge powiedziec , ze u mnie jest to ustrojstwo. Z tego co zauwazyłem u mnie po przeczytaniu watku, to jest tak.
                            - brak wpisu na naklejce w bagazniku tj. 7E6
                            - temp w garazu byla +5 na dworzu -3
                            - nie włączałem przycisku na przednia szybe , ani nie ustawiałem pokretła na HI
                            - faktycznie warunek , nie moze być włączony EKON
                            - działa zaraz po odpaleniu silnika , na vcds widać jak rosnie temp.( group 004 , coolant temperature)
                            - wydaje mi sie iz takim dodatkowym sposobem sprawdzenia jest zobaczenie do skrzynki bezpieczników w silniku , za ogrzewanie (F11 Sterownik ogrzewania dodatkowego- w/g instrukcji )odpowiada bezpieczkik F-11 u mnie 30 amperowy.
                            - dodatkowo zauwazyłem iz w sterowniku Gateway w byte 2 bit 3 mam odchaczone [7D] Auxiliary Heating, natomiast nie mam odchaczone bitu ponizej.
                            Moze komus te wskazówki sie przydadza.
                            Zadowolenie z dodatkowego ogrzewania - bezcenne

Komentarz

• LUKI
                              RS
                              • 2005
                              • 5776

ja mam taki motyw w O2FL elegance 1.4tsi, że jak wsiadam (dziś), jest zimno na dworze, odpalam motor, to automatycznie włącza mi się AC i DUAL na climatronicu,
                              dodam, ze przed wyłączniem silnika nie włączałem AC i DUAL!

czyli mam to coś u siebie?
                              kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• czyzyk64
                                Elegance
                                • 2008
                                • 866

LUKI, trudno tak powiedzieć, nie wszystkie diesle to maja , a co dopiero benzyniaki. Sa sposoby zeby to sprawdzic tj.-namacalnie tak jak to opisuja kilka postów wczesniej, lub vagiem. ewentualnie zobacz na nalepce w bagazniku, czy masz kod 7E6, lecz to nie jest reguła.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 7723
                                  • Volkswagen
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez LUKI
                                  czyli mam to coś u siebie
                                  jedno z drugim nie ma nic wspólnego
                                  to o czym mówisz to podtrzymanie pamięci ostatnich ustawień

a dodatkowe ogrzewanie to cos innego
                                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• arekban
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 208

Zamieszczone przez czyzyk64
                                    Z uwagi , ze przyszły mrozy tez postanowiłem sprawdzic czy u mnie jest ta nagrzewnica elektryczna.
                                    sprawdzenia dokonalem za pomoca VCDS-a i moge powiedziec , ze u mnie jest to ustrojstwo. Z tego co zauwazyłem u mnie po przeczytaniu watku, to jest tak.
                                    - brak wpisu na naklejce w bagazniku tj. 7E6
                                    - temp w garazu byla +5 na dworzu -3
                                    - nie włączałem przycisku na przednia szybe , ani nie ustawiałem pokretła na HI
                                    - faktycznie warunek , nie moze być włączony EKON
                                    - działa zaraz po odpaleniu silnika , na vcds widać jak rosnie temp.( group 004 , coolant temperature)
                                    - wydaje mi sie iz takim dodatkowym sposobem sprawdzenia jest zobaczenie do skrzynki bezpieczników w silniku , za ogrzewanie (F11 Sterownik ogrzewania dodatkowego- w/g instrukcji )odpowiada bezpieczkik F-11 u mnie 30 amperowy.
                                    - dodatkowo zauwazyłem iz w sterowniku Gateway w byte 2 bit 3 mam odchaczone [7D] Auxiliary Heating, natomiast nie mam odchaczone bitu ponizej.
                                    Moze komus te wskazówki sie przydadza.
                                    Zadowolenie z dodatkowego ogrzewania - bezcenne
                                    Heh ciągle wątpie czy masz dodatkowe ogrzewanie elektryczne PTC.
                                    Bezpiecznik 30A to trochę za mało.. montowane były 80A a nawet 100A.

Heśli nie masz w Gatewayu zaznaczonego 7D to nie masz dodatkowej nagrzewnicy.
                                    Zaznacz ten bit i spróbuj połączyć sie bezpośrednio z modułem 7D. Jeśli nie gada to jej nie ma.

Rosnąca temperatura ( group 004 , coolant temperature) cieczy chłodzącej nic nie ma do elektrycznego ogrzewania powietrza kabiny Silnik sie nagrzewa to i temperatura rośnie...

Dobrze że kolega jest zadowolony Ciepłe kalesony niczego dziś nie zastąpią

pozdrawiam

[ Dodano: Pią 03 Gru, 10 09:54 ]
                                    Jeszcze w temacie ogrzewania PTC dla wytrwałych majsterkowiczów.... temat wałkowałem jakiś czas temu...
                                    Wydaje się że mod nie bardzo skomplikowany, ja jednak obawiam się nieco utraty gwarancji na elektrykę. Po za tym stwierdziłem że grzanie tyłka wiele załatwia

Koledzy z zimniejszych krajów opanowali już temat nawet w 1.4 TSI.

Linki do fajnych manuali w jezyku angielskim - montaż w TSI w bliźniaczym Golfie 5:
                                    TDI’s are notorious for having very poor heat output, especially in colder climates. VW finally did something about this and MKV TDI Jettas have an auxiliary 1000W electric heater installed just after the normal heater core inside the heating system. Gas powered vehicles like the GTI don’t have...

Oraz montaż PTC w Octavii 1.4 TSI - po rusku google translator może pomoże... :

Generalnie cała operacja wymaga:
                                    - montażu starszego, droższego modelu grzejnika ze sterowaniem poprzez CAN (1K0 963 235 E)
                                    - podpięcia 2 kabli do szyny CAN
                                    - podpięcia dwóch solidnych kabli zasilających pod maskę. Ważne jest solidne wykonanie instalacji elektrycznej ponieważ z 80A można zrobić już ładny pożar w aucie. Zasilanie jest podprowadzone do grzejnika nawet przy wyłączonej stacyjce!

Dla chętnych w modyfikacjach wskazówka - sprawdźcie czy macie w aucie alternator minimum 140A (kod 8GU na wlepie) inaczej może być kiepsko z wydajnością prądową.

Komentarz

• czyzyk64
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 866

arekban, mam zaznaczone w gateway ten bajt 7D, dodatkowo na vcds pokazuje kiedy ten element grzewczy jest włączony , a kiedy nie . widac to tez po watach które za suwaja po właczeniu sie nagrzewnicy.
                                      Wiec tak na chlopski rozum to chyba jest.
                                      Załączone pliki

Komentarz

• krzynol
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 11002
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez arekban
                                        montażu starszego, droższego modelu grzejnika ze sterowaniem poprzez CAN (1K0 963 235 E)
                                        a 1K0 963 235 F nie podejdzie?
                                        podejdzie chyba

[ Dodano: Pią 03 Gru, 10 13:17 ]
                                        mam zaznaczone w gateway ten bajt 7D, dodatkowo na vcds pokazuje kiedy ten element grzewczy jest włączony , a kiedy nie
                                        no masz, masz....
                                        poprzednie modele:

Komentarz

• czyzyk64
                                          Elegance
                                          • 2008
                                          • 866

krzynol, tez mi sie tak wydaje, cos ten nasz koleżka arekban taki niedowiarek, kalesonki moge mu pozyczyć. :diabelski_usmiech :lol: :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• arekban
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 208

Zamieszczone przez arekban
                                            montażu starszego, droższego modelu grzejnika ze sterowaniem poprzez CAN (1K0 963 235 E)
                                            a 1K0 963 235 F nie podejdzie?
                                            podejdzie chyba
                                            1K0 963 235 F to nowsza i tańsza wersja elementu grzejndego PTC ale bez sterowania CAN. Sterowana jest dwustopniowo poprzez dodatkowe dwa przekaźniki wysokoprądowe. Przekaźniki wysterowane są z komputera silnika.
                                            Dokładająć wersję "F" jest o wiele więcej roboty w dokładanie kabli, przekaźników, styków w skrzynce przekaźników i kabli do ECU. Warto by się upewnić czy sterownik silnika posiada odpowiednie wyjścia aby to wysterować.

krzynol, tez mi sie tak wydaje, cos ten nasz koleżka arekban taki niedowiarek, kalesonki moge mu pozyczyć. :diabelski_usmiech :lol: :lol: :lol: :lol:
                                            No pewnie że masz Teraz dopiero to wyraźnie widać na zrzutach ekranu.
                                            Z poprzedniego postu nie wynikało że masz dogrzewacz bo temperatura płynu chłodniczego "Coolant temperature" z grupy 4 ma sie nijak do PTC.
                                            Blok pomiarowy z grupy 1 odpowiada jedynie za parametry dogrzewacza i widać że działa.
                                            Pisałeś o bezpieczniku 30A a sam widzisz że grzałka Ci bierze 61A więc ani pojećie "30A" ani "coolant temperature" nie były w tym wypadku trafne.

Dzięki za kalesony - w poniedziałek odwilż

Komentarz

• czyzyk64
                                              Elegance
                                              • 2008
                                              • 866

arekban, bez urazy za kalesonki , dobrze ,że mozemy na forum podyskutowac, i dojść do jakiegos konkretu. :lol: ,
                                              mam pytanko , bo tez zauważyłem , ze amperaz jest duzy, czy wiesz może który to bezpiecznik bedzie w tej puszce w komorze silnika?

Komentarz

• kowal 2002
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 5161

czyzyk64, to są te duże bezpieczniki z boku akumulatora. Jeśli masz sterowanie po CAN to jest jeden bezpiecznik 100A na pozycji 5. W nowszej opcji są dwa bezpieczniki ( po jednym dla każdego stopnia grzania ): poz. 4 80A i poz. 6 40A.

EDIT
                                                Napisałem akumulatora, oczywiście powinno być skrzynki bezpieczników.

Komentarz

• czyzyk64
                                                  Elegance
                                                  • 2008
                                                  • 866

kowal 2002, wielkie dzięki, bedę musiał spojrzec , bo jakoś takiego dużego tam nie widziałem. rozumiem że te pozycje to tak jak jest napisane w tej skrzynce np. F-5 ?

Komentarz

• kowal 2002
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 5161

czyzyk64, jak stoisz przodem do auta to te bezpieczniki są na przedniej ściance skrzynki z bezpiecznikami ( nie na górze ) dochodzą do nich od dołu takie grube przewody ( czerwone i czarne ). Pola liczysz od lewej do prawej.

Komentarz

Pracuję...