Muszę się przejechać octawiami które mają do jazdy próbnej, bo jak mcandy pisze że po wymianie amorków nic się nie zmieniło, to nie wiem czy jest sens coś w ogóle działać dalej w tym temacie odnośnie wymiany TPI. Pytanie dalsze jakie można postawić - co mogli zmienić w takim razie w modelu 2015 że nie ma dudnienia. W każdym razie przejechałem się na tym pięknym aucie i choć skonfigurowałem sobie auto jak chciałem pod siebie, cieszyłem się jak diabli jak go odbierałem, tak teraz po ponad rocznym użytkowaniu czar prysł choć w dalszym ciągu podoba mi się zajebiście, ale żałuję że nie pojeździłem z rok jeszcze moim starym poczciwym ceedem - człowiek jednak uczy się na błędach.
Zawieszenie
Zwiń
X
-
Panowie pisałem juz kiedyś o tym ale przypomnępo tym jak zauważyłem(usłyszałem) to dudnienie w O3 pojechałem do salonu skody i testowałem inne modele. W rapidzie bardzo było słychać, w O3 było już ciszej. W O3 RS było najgłośniejsze dudnienie.
Potem z czystej ciekawości wybrałem sie do salonu obok czyli do volkswagena i tam najpierw zrobiłem jazdę passatem. Niestety załamałem sie bo również było słychać to o czym piszemy.. tylko że jakby ciszej.. i nie z tyłu tylko ogólnie z środka..
Potem jescze karnąłem sie golfem variantem i też dudniło..
Na koniec sprawdziłem to o czym piszecie : przy zamykaniu drzwi - takie dziwne przytykanie uszu.
I też Was musze zmartwić ale volkswagen ma to samo co skoda..
Nie twierdze tak tylko żeby sie pocieszyćmożecie to również sami sprawdzić
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lockinTo nie jest wątek do wylewania żali na ASO, są lepsze i gorsze i o tym każdy wie.
W podpisie masz WRO, wiec tutaj polecam GALL-ICM, zgłosiłem chęć wymiany amortyzatorów w sobotę i wymianę mam w piątek (można było wcześniej ale czekamy na częsci po długim weekendzie).Skoro już rzuciłeś nazwę, to dodam tylko, że właśnie tam mnie olali. Mi też mówili, że czekają na części itd. Wczoraj minęły 2 miesiące. Mogę też powiedzieć kilka słów o salonie na Szybowcowej (jeździłem tam przez 4 lata), ale faktycznie to nie ten temat. :lol:
Pozdrawiam
Cruiser
Komentarz
-
-
Potem z czystej ciekawości wybrałem sie do salonu obok czyli do volkswagena i tam najpierw zrobiłem jazdę passatem. Niestety załamałem sie bo również było słychać to o czym piszemy.. tylko że jakby ciszej.. i nie z tyłu tylko ogólnie z środka..
Potem jescze karnąłem sie golfem variantem i też dudniło..
Na koniec sprawdziłem to o czym piszecie : przy zamykaniu drzwi - takie dziwne przytykanie uszu.
I też Was musze zmartwić ale volkswagen ma to samo co skoda..
w takim razie jak Tobie może nie dudnić jerol, ? :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
lukrys, musze sie jakimis vw przejechac pod koniec miesiaca bede mial okazje, mam tez wtedy nadzieje przejechac sie nowym passatem podobno maja miec zobaczymyw styczniu bede probowal ponownie wyludzic wymiane amortyzatorow zawsze to nowe bede miec
do dudnienia sie nawet przyzwyczailem, a najmniej to slysze kiedy mam duzo spraw na glowie
Komentarz
-
-
odświeżę wątek, bo uważam go teraz za kluczowy:
KONIECZNIE TRZEBA WYJASNIC CO ZMIENILI PRZY PRODUKCJI OCTAVII
W angielskim magazynie "Autocar" z 22.10 na stronie 15ej jest wiadomość, że inżynierowie dopiero teraz wdrożyli do produkcji Octavię, która jest pozbawiona hałasu z tylnej osi.
cytat: "... Early versions of the new Octavia, which suffered from a poor ride and noise intrusion from the rear axle, triggered engineering updates now in production."
Swoją drogą zastanawia tytuł artykułu "CONFIDENTIAL" (poufne)Załączone pliki... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin
Komentarz
-
-
W mojej OII podczas KAŻDEGO zamykania drzwi słychać trzaśnięcie klapki w okolicy bagażnika. Kiedyś myślałem, ze to usterka, ale dochodzę do wniosku, że właśnie w tym momencie upuszczane jest powietrze z kabiny. Czekam na OIII, ale coraz bardziej się zastanawiam czy nie zrezygnować z powodu tego dudnienia. Przejeżdżam prawie 30 tys. km rocznie więc sporo i taki hałas mi nie potrzebny zwłaszcza, że nowe auta tez mają ten feler.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karpecikW mojej OII podczas KAŻDEGO zamykania drzwi słychać trzaśnięcie klapki w okolicy bagażnika. Kiedyś myślałem, ze to usterka, ale dochodzę do wniosku, że właśnie w tym momencie upuszczane jest powietrze z kabiny. Czekam na OIII, ale coraz bardziej się zastanawiam czy nie zrezygnować z powodu tego dudnienia. Przejeżdżam prawie 30 tys. km rocznie więc sporo i taki hałas mi nie potrzebny zwłaszcza, że nowe auta tez mają ten feler.O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
normalnie ręce opadają;D ale to piszą najczęsciej tacy co mają Octavie 2
i pewnie w życiu nie jechali O3 :diabelski_usmiech
[ Dodano: Czw 13 Lis, 14 11:09 ]
jak na dzień dzisiejszy ja radzę sobie z dudnieniem tak :
-cały czas pełny bak
-mata wygłuszjąca z tyłu owinięta półka
-lekko otwarta klapa tak ze jest zatrzasnięta
[ Dodano: Czw 13 Lis, 14 11:10 ]
i w oponach 2 bary a nie 2,5
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mcandyodświeżę wątek, bo uważam go teraz za kluczowy:
KONIECZNIE TRZEBA WYJASNIC CO ZMIENILI PRZY PRODUKCJI OCTAVII
W angielskim magazynie "Autocar" z 22.10 na stronie 15ej jest wiadomość, że inżynierowie dopiero teraz wdrożyli do produkcji Octavię, która jest pozbawiona hałasu z tylnej osi.
cytat: "... Early versions of the new Octavia, which suffered from a poor ride and noise intrusion from the rear axle, triggered engineering updates now in production."
Swoją drogą zastanawia tytuł artykułu "CONFIDENTIAL" (poufne)Octavia 3 - 1.4TSI
Komentarz
-
-
Podczas ferii trzeba wysłać "naszą" ekipę do Mlada Boleslav, napoić pracowników... i dowiedzieć się co i jak.
Innej, mniej lub bardziej oficjalnej informacji od producenta raczej się nie doczekamy.
Dwa lata już tłuką auta na MQB z ewidentnym felerem - przyznanie się do wtopy - za dużo kasy by ich to kosztowało.
Pytanie co będzie bardziej kosztowne: marketingowa porażka rzutująca na sprzedaż następnych wersji modelu czy akcja serwisowa obejmująca wzmocnienie i wytłumienie kilku elementów nadwozia.
ps
Z tego, co przeczytałem na różnych forach, na całym świecie, przypadłość dudnienia obejmuje wszystkie wersje silnikowe i nie jest zależna od typu zawieszenia w Octavia 5e.
Producent próbuje ratować się amortyzatorami, co potwierdza wdrożona ostanio akcja TPI 2038577/1... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukrysnormalnie ręce opadają;D ale to piszą najczęsciej tacy co mają Octavie 2
i pewnie w życiu nie jechali O3 :diabelski_usmiech
[ Dodano: Czw 13 Lis, 14 11:09 ]
jak na dzień dzisiejszy ja radzę sobie z dudnieniem tak :
-cały czas pełny bak
-mata wygłuszjąca z tyłu owinięta półka
-lekko otwarta klapa tak ze jest zatrzasnięta
[ Dodano: Czw 13 Lis, 14 11:10 ]
i w oponach 2 bary a nie 2,5
Pytałem się kiedyś na forum czy Ci co mają te dudnienie mają pusty czy pełny bagażnik- z tego co pamiętam nikt nie kwapił się odpowiedzieć. Może to jest problem tego dudnienia/rezonansu.
Ja mam kombi (nie pamiętam ile osób z kombi ma ten problem w wielowachaczu) i praktycznie cały czas bagażnik załadowany i dźwięk jest tłumiony (na pusto też u mnie nic nie dudni).
Może przy pustym bagażniku robi się pudło rezonansowe i tak jest ???O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JerzyM73Może przy pustym bagażniku robi się pudło rezonansowe i tak jest ???
Obstawiałbym raczej sytuację, że winne są tu duże, płaskie powierzchnie blach w tylnej części karoserii, które są pozbawione odpowiednich wzmocnień.
Sądzę, że właśnie przez brak wzmocnień, przetłoczeń i wygłuszeń blacha zaczyna robić za membranę głośnika niskotonowego. Jeśli dodamy dwie drgające blachy po przeciwnych stronach karoserii... mamy czasami podwójną amplitudę drgań powietrza czyli gwałtowny wzrost ciśnienia - czyli dudnienie.
Takie są moje przypuszczenia.... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin
Komentarz
-
-
Dźwięk jest też dość niskiej częstotliwości więc stąd nie wszyscy to słyszą, być może też np ciśnienie atmosferyczne wpływa na odbiór tego w aucie bo ja sam łapie się na tym, że czasami tego nie słyszę, a czasami jest bardzo wyraźnie odczuwalne i dłuższa jazda objawia się zatkanymi uszami u mnie, jakbym pojechał wysoko w góry, więc wydaje mi się, że prywatne preferencje/odczucia grają tu pewną rolę, słuch, jakby nie było, każdy ma nieco inny.
Osobna sprawa, to kultura pracy samego zawieszenia, nie jest najlepsza, ale już wiem że z tym nic się nie zrobi, amortyzatory można wymienić w zasadzie tylko na twardsze.
Ostatnie jednak mało jeżdziłem, (przez pierwsze pół roku zrobiłem prawie 40k km O3 i byłem tym autem naprawdę zmęczony przez hałas - dudnienie, zawieszenie, szum powietrza) ale od kilku tygodni zrobiłem może kilka set km i radość z jazdy wróciła, a te mankamenty tak nie przeszkadzają, ba po jeździe kolegi Suzuki Swift, stwierdziłem że O3 nie jest taka zła, to naprawde dobre i funkcjonalne auto. (ale mogło być sporo lepiej, gdyby nie hałas)
Ale na hałas jest rozwiązanie, wygłuszenie auta w specjalistycznych warsztatach które przygotowują auta pod zaawansowane systemy audio. Droga sprawa, ale chyba się skuszę na lato.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mcandyOwszem, pudło rezonansowe powstaje, ale nie chodzi tu o sam bagażnik (superb jest przecież większy, a nie dudni).
Zamieszczone przez mcandyduże, płaskie powierzchnie blach w tylnej części karoserii,
Już dawno temu o tym, co Wy piszecie powyżej pisałem i ja - włącznie z obserwacją dotyczącą ciśnienia powietrza i... zostałem wyśmiany.
Zdecydujcie się i pomyślcie rozsądnie - skoro efekt ten słychać na postoju zamykając drzwi, to jaki wpływ może mieć zawieszenie??
Komentarz
-
Komentarz