Zamieszczone przez poldolot
Informacje o silniku 1.4 tsi 140KM
Zwiń
X
-
Też mam takie odczucie że zwykła lampa wygląda nieciekawie w O3 szkoda że zabrali soczewkę tak jak to było w O2fl.Zamieszczone przez PrimPrekompilator,
No własnie i na tym polega problem (ledy) - nie podobają mi się "zwykłe" lampy.
BTW - "zwykła" lampa ma dzienne w głównym kloszu? czy przy przeciwmgielnych?
Światła do jazdy dziennej w są umiejscowione w głównej lampiejest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198
Komentarz
-
-
@Prim
Dzienne są razem z drogowymi.
Przewaga ledów polega na tym, że nie obciążają akumulatora przy rozruchu tak jak żarówki. Niestety, zarówno dzienne, jak i mijania (a jak masz AUTO, to w nocy się włączą), zapalają się nie po uruchomieniu silnika, lecz po włączeniu zapłonu.
Co do wersji: ja wybrałem 1.4 ambition + pakiet + pierdoły za może 500 pln. Elegance jest wg mnie bez sensu, tym bardziej gdy na drugiej szali masz silnik. W końcu samochodem masz jeździć, a nie na niego patrzeć i wzdychać (tzn. to ew. też, ale nie na pierwszym miejscu :P ).
W Elegance to co mnie najbardziej kusi, to drugi haczyk w bagażniku, ale przecież nie dopłacę 4 tys. do haczyka.
Kwestie typu felgi 17" wręcz mnie zniechęcają - prawdopodobnie u siebie będę zamieniał 16" na 15, niestety na własną rękę, bo zamówić 1.4 na 15" się nie da.
Komentarz
-
-
Hehehe haczyk kompletny ze śrubami oryginał Skoda kosztuje w salonie 29 PLNZamieszczone przez PrekompilatorW Elegance to co mnie najbardziej kusi, to drugi haczyk w bagażniku, ale przecież nie dopłacę 4 tys. do haczyka.
Kwestie typu felgi 17" wręcz mnie zniechęcają - prawdopodobnie u siebie będę zamieniał 16" na 15, niestety na własną rękę, bo zamówić 1.4 na 15" się nie da.
A felgi 17" są ok przynajmniej po przejechaniu paru tys. km (w drugim aucie mam 19" i 18") i nie ma problemu z dziurami. Opony na 17" są dość wysokie.Pozdrawiam,
Bomber
-
-
Przy odrobinie gimnastyki znajdziesz Superba 1.8 i to w wersji Combi za ok 70tys.Zamieszczone przez Prim
Szukam samochodu uniwersalnego dla rodziny 2+niemowlę
, ekonomicznego, przestronnego (mam 193 cm wzrostu). Początkowo myślałem o superb-ie ale finansowo w grę wchodził jedynie 1.4 tsi i przy gabarytach oraz wadze tego auta ciężko nazwać go ekonomicznym.
Ceny transakcyjne Superbow sa porownywalne (a śmiem twierdzić że czesto niższe) niż O3
Komentarz
-
-
A co z montażem? Jest to przewidziane czy trzeba wiercić? Co z gwarancją?Zamieszczone przez BomberHehehe haczyk kompletny ze śrubami oryginał Skoda kosztuje w salonie 29 PLN
Bo chętnie z 8 takich haczyków bym zamontował.
Nie dla mnie. Jechałem i stwierdzam że problem z dziurami i nierównościami jest, również na 16". Poza tym mam taki dziwny gust, że wolę grubą oponę niż wielką felgę z nawleczonymi kilkoma molekułami gumy.Zamieszczone przez BomberA felgi 17" są ok przynajmniej po przejechaniu paru tys. km (w drugim aucie mam 19" i 18") i nie ma problemu z dziurami. Opony na 17" są dość wysokie.
Komentarz
-
-
Są dziury pod oba haczyki - tam są gwintowane otwory. Co ma to wspólnego z gwarancją? Wkładasz w otwory fabryczne (no chyba,ze chcesz 8 haczyków). Ja u siebie miałem 1 haczyk mimo ,że elegance bo mam Cantona i nad tym nie przewidują haczyka (pewnie ze względu na ew. zalanie/obijanie się zakupów o suba itp.) . Zamontowałem jednak 2 haczyk w fabrycznym miejscu. Trzeba zaślepkę tylko w tapicerce wyjąć. 3 min roboty.Zamieszczone przez PrekompilatorA co z montażem? Jest to przewidziane czy trzeba wiercić? Co z gwarancją?Zamieszczone przez BomberHehehe haczyk kompletny ze śrubami oryginał Skoda kosztuje w salonie 29 PLN
Bo chętnie z 8 takich haczyków bym zamontował.
Pozdrawiam,
Bomber
-
-
Tak. Jeździłem trochę Fiatem z SS. Nie ma za wiele doświadczeń z innymi skutkami tego systemu - akumulator, rozrusznik, wieniec zębaty. Za krótko jeżdżą popularne samochody z SS aby ocenić pełny wpływ SS na ekonomię eksploatacji, a nie tylko paliwo.Zamieszczone przez PrimCzy realnie przyczynia się do spadku spalania... rozumiem w korku?
Komentarz
-
-
Zdecydowanie wziąłbym 1.4, różnica w dynamice będzie znaczna, a w spalaniu marginalna.Prim
Jeździłem chwilę na jeździe próbnej z włączonym S&S i w sumie pozytywnie mnie zaskoczyło.
Wyłącza się niezauważalnie i dość szybko i załącza się też bardzo poprawnie, bez drgań i innych dziwnych objawów.
Obserwując wskaźnik spalania, wydaje mi się, że te 0,5l oszczedności w mieście jest realne.
Przy bardzo dużych korkach może i więcej być nawet.
A tak w ogóle to proponuję zacisnąć pasa i dozbierać na DSG
Poza tym polecam zainteresować się tą dodatkową gwarancją fabryczną na 4 lata i do wyboru 60 lub 120 kkm.
Myślę, że w erze plastikowych aut to jest priorytet, bo cena jest przyzwoita jak za 2 lata dodatkowego spokoju.
Komentarz
-
-
Nie wiem czy to jest prawda ale gdzieś czytałem, że podczas uruchamiania auta ze start/stop rozrusznik nie działa na 100% a wspomagany jest poprzez wtrysk bezpośredni w momencie rozruchu IMO lepiej mieć SS i wzmocnione komponenty z których się nie korzysta (przy wyłączeniu SS) niż mieć standard, jest szansa, że rozrusznik dłużej pożyje, tak samo aku itp.Zamieszczone przez ryjeksJeździłem chwilę na jeździe próbnej z włączonym S&S i w sumie pozytywnie mnie zaskoczyło.
Wyłącza się niezauważalnie i dość szybko i załącza się też bardzo poprawnie,
Komentarz
-
-
To polprawda - "wzmocniony" jest akumulator, rozrusznik i inaczej zaprogramowany alternator. Ogolnie podsumowujac system S/S ma sens jedynie w tych krajach w ktorych emisja co2 przeklada sie na wysokosc podatkow . W Polsce to zbedny i generujacy mozliwosc klopotow dodatek .Zamieszczone przez Przem78
Nie wiem czy to jest prawda ale gdzieś czytałem, że podczas uruchamiania auta ze start/stop rozrusznik nie działa na 100% a wspomagany jest poprzez wtrysk bezpośredni w momencie rozruchu IMO lepiej mieć SS i wzmocnione komponenty z których się nie korzysta (przy wyłączeniu SS) niż mieć standard, jest szansa, że rozrusznik dłużej pożyje, tak samo aku itp.
Komentarz
-
-
Ale ja ma dokładnie takie samo zdanie - IMO chodziło mi o to że przy S/S mam wzmocnione komponenty (których de facto) nie wykorzystuje (ponad normę) na co dzień (S/S wyłączany zaraz po uruchomieniu auta) IMO to jest za Free bo wliczone w cenę auta !!!Zamieszczone przez BiDi01jetem tego samego zdania. Start/stop w Polsce nie ma żadnej logiki i uzasadnienia.
Komentarz
-
-
Z przednimi jest tak samo jedna głębiej od drugiej (w pierwszej chwili myślałem że coś było uderzone ale nie.....)Zamieszczone przez serleonprawa tylna lampa odstaje mocniej niż lewa, jest wyczuwalny skok pomiędzy kloszem a karoserią
[ Dodano: Sob 13 Lip, 13 22:44 ]
Sprawdzę jutro dokładnie ale jak się nie mylę 205/55/r16 91VZamieszczone przez tomekb1lukaszc2 napisz proszę jakie opony masz w swojej oktavii. Chodzi mi głównie o indeks obciążenia. Ja zamówiłem już 1,2 tsi wraz z zapasowymi alufelgami i chcę się rozejrzeć za oponami zimowymi, a nie wiem jakie muszę brać pod uwagę.
Komentarz
-
-
Żeby jeszcze dało się ustawić automatyczne wyłączanie zaraz po uruchomieniu silnika ...Zamieszczone przez Przem78przy S/S mam wzmocnione komponenty (których de facto) nie wykorzystuje (ponad normę) na co dzień (S/S wyłączany zaraz po uruchomieniu auta) IMO to jest za Free bo wliczone w cenę auta !!!
Komentarz
-
-
Nie wiem czy to prawda ale podobno w pakiecie Grenntec SS można wyłączyć na stałe lub domyślnie będzie na OFF info z 2 salonów i dla tego rozbieżności ale może w końcu uda się coś softem zdziałać.Zamieszczone przez PrekompilatorŻeby jeszcze dało się ustawić automatyczne wyłączanie zaraz po uruchomieniu silnika ...
Komentarz
-

ops: :shock: zostaw 16" skoro 17" jest dla ciebie za dużo..... bo na 15" O3 będzie wyglądać komicznie :lol
Komentarz