RS TDI vs. RS TSI - wasze opinie co lepsze i dlaczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mateusz_G
    Drive
    • 2013
    • 88

CirixX tak, w salonie powiedzieli, że póki co nie mogą nic z tym zrobić...

Moja RSka: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77117

Komentarz

• CirixX
      Drive
      • 2013
      • 43

To nic super fura :-)

Komentarz

• adamwo
        Rider
        • 2011
        • 359

Zamówiłem o3 rs tsi z dodatkami, aktualnie jeżdzę 3,5 roku s2 kombi,nigdy ani minimalni nie zaparowała żadna lampa, szczerze nie wyobrażam sobie jakby miały mi parować reflektory i salon dałby taką odpowiedź. Nie przepuściłbym takiego stanu lamp.
        RS Stage 2 335/450

Komentarz

• CirixX
          Drive
          • 2013
          • 43

Nie no dokładnie, ładne auto ale to jest dla mnie szok że coś takiego się dzieje a jeszcze bardziej, że jest taka bezradność serwisu. Najgorsze, że robi się z tego globalny problem w tym momencie nie wiadomo kto na to trafi i ile osób jeszcze. W żadnym aucie tego nie miałem do tej pory i nie przyjmuję, że TTTM.
          Sam zresztą wstrzymam się chyba z zamówieniem przez to do czasu aż coś się wyjaśni.

Komentarz

• Prim
            L&K
            • 2013
            • 1040
            • Audi

...to jest rzeczywiście smutne/przerażające... ale przypuszczam, że wszystkich nas (którzy zamówili X+L) taki widok po deszczowym dniu czeka.....
            Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Mateusz_G
              Drive
              • 2013
              • 88

Jak odbierałem najpierw miałem fazę buntu ("nie ma mowy - do wymiany"), potem rezygnacji i akceptacji... Po włączeniu świateł znika - zobaczymy jak będzie dzisiaj :evil:

Komentarz

• CirixX
                Drive
                • 2013
                • 43

Tylko mnie martwi co innego. Czy od tego pojawiania i znikania z czasem się jakiś brud/osad na "szkle" nie zrobi bo jednak jest to prawdopodobne.

[ Dodano: Sob 07 Gru, 13 11:50 ]
                Może by do Auto-Świata napisać żeby rozdmuchali sprawę i uzyskali odpowiedź od Skody oficjalną?
                Możnaby załączyć zdjęcia na dowód -powinni się zainteresować tym bardziej że te auta będą u nas bardzo popularne.

Komentarz

• polrob
                  Rider
                  • 2013
                  • 535
                  • Superb III (3V3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

W moim egzemplarzu było dobrze przez prawie pól roku a z 2 tygodnie temu zaparowały obie lampy. Było tak przez 2 dni i teraz jest już ok. Na razie obserwuje co będzie dalej. Dodam również że widziałem nowego SIIFL w którym też taki efekty zaparowania występowała. Jego właściciel stwierdził że w modelu przed liftem też tak miał po odbiorze ale później wszystko było ok.
                  jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                  była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                  była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• LUKI
                    RS
                    • 2005
                    • 5776

no to super OT się robi...

czy leci z nami moderator :?: :!:
                    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• metrotest
                      Rider
                      • 2006
                      • 506
                      • Volkswagen
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Wrażenia z jazdy testowej O3 RS TDI manual kombi 8) . Jazda w 3 osoby.
                      Nota bene w drodze na testy na A4 wyprzedził mnie biały RS kombi z tablicą DW - czyżby jakiś forumowicz? :wink:

Wygląd
                      Auto ładnie się prezentuje z przodu, z tyłu tak sobie /kolor niemetalik ala popiel/.
                      W środku b. fajna czarna podsufitka, ładne zegary, fotele dobrze wyglądają ale siedzi się tak normalnie, bardziej wyglądają niż są sportowe. Twarde boczki :lol: na drzwiach. Kierownica trochę za duża jak na RS-a, ale w obsłudze się sprawdza dobrze.
                      Generalnie przyjemniej niż w standardowej Octavii.

Jazda
                      Auto słucha się kierowcy. Jest zwarte - nie czuje się rozmiarów. Układ kierowniczy dość bezpośredni. Jeździłem nowym Passatem i tam było to trochę jak kierowanie okrętem /nie wiem jak w CC/. Zawieszenie w miarę twarde ale bez przesady.
                      Na zakrętach jest przyjemnie - raz mi nawet opony lekko zapiszczały :szeroki_usmiech .
                      Generalnie jak na obciążone kombi w dieslu to jestem zadowolony.

Praca skrzyni biegów poprawna, biegi dość krótkie ale o żadnym klikaniu czy przełączaniu palcem nie ma mowy. Mały problem z włączaniem szóstki.

Hamulce biorą jak w volkswagenach od razu, z góry. Mnie to odpowiada.

Osiągi Do 3-ki włącznie jest ok. Bardzo w porządku choć jak na usportowiony model to oczekiwałem trochę więcej. Na 4-ce i 5-ce jeszcze coś tam przyśpiesza. 6-ka to klasyczny nadbieg - tu już auto praktycznie nie przyśpiesza za to przy ok. 140 km/h /na liczniku/ jest niewiele ponad 2.000 obrotów.
                      Brzmienie silnika dość przyjemne.

Ze zdziwieniem zauważyłem, że charakterystyka pracy diesla była podobna do benzyny. Na biegu można trochę pokręcić, przyśpieszenie jest raczej liniowe i nie ma mocnego kopnięcia - jeżdżę "nieśmiertelnym" 1.9 TDI /AHF/.

Spalanie z testu po trasie wioska, niezabudowany, wioska ... /bez dróg szybkiego ruchu/ ok. 25 min, 9 l/100 km.

Podsumowując Wersja TDI jest to raczej mocniejszy diesel niż RS. Dobre ale nie znakomite osiągi na niskich biegach, na wyższych biegach za bardzo "ekologicznie" /starałem się włączać max. 4-kę :evil: /. Przyjemne prowadzenie, w miarę bezpośredni układ kierowniczy, zwarty samochód aż się prosi o mocniejszy silnik.

Jeśli kupować 2.0 TDI 150km to moim zdaniem warto dopłacić do RS TDI ze względu na sposób prowadzenia, design i trochę lepsze osiągi. Jest to przyjemny samochód do jazdy /zwłaszcza jeśli miałby DSG/, ale trochę za mało w nim RS-a. Jeśli ktoś nie oczekuje silniejszych wrażeń a chce mieć auto "na trasę" to czemu nie.

Wiem jednak, że chciałbym się jeszcze przejechać RS TSI :diabelski_usmiech. Co ciekawe salon ma więcej zamówień na wersję RS TSI.

Jazdę odbyłem w salonie Lellek k. Opola i jestem z niej zadowolony. Trwała ok. 25 min, można było trochę popróbować auta, pogadać na różne tematy. Tu duży plus .

P.s. Columbus wygląda obłędnie :P , szkoda że nie jest tańszy

Komentarz

• Dig Dug
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1306
                        • Seat

Trochę pytanie z innej beczki. W innym wątku sucha nitka nie została na skrzyni DSG, a tu bezstresowo każdy zachwyca się osiągami, poleca się 150 konnego diesla z DSG albo 4x4 i ani słowa o tym, żeby nie brać z DSG itp. To jak to w końcu jest z tym DSG, poprawili, czy każdy liczy, że jego problemy z DSG nie dotknie. ??
                        RS fajny sprzęt, ale jak ma się skrzynia DSG tak piep...... w innych wątkach ??

Dlaczego w innych wersjach silnikowych skrzynia DSG zwalnia auto o 0,1 sekundy powodując oszczędności w spalaniu, a w RS zwalnia więcej + rośnie spalanie paliwa. Czy DSG w RS nie ogarnia silnika ??
                        Była O1 jest F2.

Komentarz

• Jaro102
                          Rider
                          • 2007
                          • 656

Zamieszczone przez metrotest
                          Wrażenia z jazdy testowej O3 RS TDI manual kombi 8) . Jazda w 3 osoby.
                          Nota bene w drodze na testy na A4 wyprzedził mnie biały RS kombi z tablicą DW - czyżby jakiś forumowicz? :wink:

Wygląd
                          Auto ładnie się prezentuje z przodu, z tyłu tak sobie /kolor niemetalik ala popiel/.
                          W środku b. fajna czarna podsufitka, ładne zegary, fotele dobrze wyglądają ale siedzi się tak normalnie, bardziej wyglądają niż są sportowe. Twarde boczki :lol: na drzwiach. Kierownica trochę za duża jak na RS-a, ale w obsłudze się sprawdza dobrze.
                          Generalnie przyjemniej niż w standardowej Octavii.

Jazda
                          Auto słucha się kierowcy. Jest zwarte - nie czuje się rozmiarów. Układ kierowniczy dość bezpośredni. Jeździłem nowym Passatem i tam było to trochę jak kierowanie okrętem /nie wiem jak w CC/. Zawieszenie w miarę twarde ale bez przesady.
                          Na zakrętach jest przyjemnie - raz mi nawet opony lekko zapiszczały :szeroki_usmiech .
                          Generalnie jak na obciążone kombi w dieslu to jestem zadowolony.

Praca skrzyni biegów poprawna, biegi dość krótkie ale o żadnym klikaniu czy przełączaniu palcem nie ma mowy. Mały problem z włączaniem szóstki.

Hamulce biorą jak w volkswagenach od razu, z góry. Mnie to odpowiada.

Osiągi Do 3-ki włącznie jest ok. Bardzo w porządku choć jak na usportowiony model to oczekiwałem trochę więcej. Na 4-ce i 5-ce jeszcze coś tam przyśpiesza. 6-ka to klasyczny nadbieg - tu już auto praktycznie nie przyśpiesza za to przy ok. 140 km/h /na liczniku/ jest niewiele ponad 2.000 obrotów.
                          Brzmienie silnika dość przyjemne.

Ze zdziwieniem zauważyłem, że charakterystyka pracy diesla była podobna do benzyny. Na biegu można trochę pokręcić, przyśpieszenie jest raczej liniowe i nie ma mocnego kopnięcia - jeżdżę "nieśmiertelnym" 1.9 TDI /AHF/.

Spalanie z testu po trasie wioska, niezabudowany, wioska ... /bez dróg szybkiego ruchu/ ok. 25 min, 9 l/100 km.

Podsumowując Wersja TDI jest to raczej mocniejszy diesel niż RS. Dobre ale nie znakomite osiągi na niskich biegach, na wyższych biegach za bardzo "ekologicznie" /starałem się włączać max. 4-kę :evil: /. Przyjemne prowadzenie, w miarę bezpośredni układ kierowniczy, zwarty samochód aż się prosi o mocniejszy silnik.

Jeśli kupować 2.0 TDI 150km to moim zdaniem warto dopłacić do RS TDI ze względu na sposób prowadzenia, design i trochę lepsze osiągi. Jest to przyjemny samochód do jazdy /zwłaszcza jeśli miałby DSG/, ale trochę za mało w nim RS-a. Jeśli ktoś nie oczekuje silniejszych wrażeń a chce mieć auto "na trasę" to czemu nie.

Wiem jednak, że chciałbym się jeszcze przejechać RS TSI :diabelski_usmiech. Co ciekawe salon ma więcej zamówień na wersję RS TSI.

Jazdę odbyłem w salonie Lellek k. Opola i jestem z niej zadowolony. Trwała ok. 25 min, można było trochę popróbować auta, pogadać na różne tematy. Tu duży plus .

P.s. Columbus wygląda obłędnie :P , szkoda że nie jest tańszy
                          Nie wiem jakim TDI Ty jechałeś ale no ja takich wrażeń z jazdy nie mam a tez się przesiadłem na nią z nieśmiertelnego 1.9 TDI. Ta rwie jak głupia z każdego biegu i nie zauważyłem tego żeby na wyższych biegach była przesadnie "ekologiczna" rwie z każdego biegu. Może i fakt że TSI może lepiej brac na tych biegach ale TDI też nie jest tragiczne i wcale nie brakuje jej tego sportowego charakteru z tym silnikiem. Mówie co wiem bo zrobiłem już 6 tys Swoim więc przedstawiam Swoje wrażenia z jazdy nią.
                          Octavia III RS 2.0 TDI CUPA

Komentarz

• martini73
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 167

Zamieszczone przez Dig Dug
                            To jak to w końcu jest z tym DSG, poprawili, czy każdy liczy, że jego problemy z DSG nie dotknie. ??

Dlaczego w innych wersjach silnikowych skrzynia DSG zwalnia auto o 0,1 sekundy powodując oszczędności w spalaniu, a w RS zwalnia więcej + rośnie spalanie paliwa. Czy DSG w RS nie ogarnia silnika ??
                            Tu znajdziesz sporo informacji:

Osobiście szykuję się na zakup RS w przyszłym roku i będzie to na pewno 2.0 TSI z DSG :!:

Komentarz

• szplukasz
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 111

Nie wiem jakim TDI Ty jechałeś ale no ja takich wrażeń z jazdy nie mam a tez się przesiadłem na nią z nieśmiertelnego 1.9 TDI. Ta rwie jak głupia z każdego biegu i nie zauważyłem tego żeby na wyższych biegach była przesadnie "ekologiczna" rwie z każdego biegu. Może i fakt że TSI może lepiej brac na tych biegach ale TDI też nie jest tragiczne i wcale nie brakuje jej tego sportowego charakteru z tym silnikiem. Mówie co wiem bo zrobiłem już 6 tys Swoim więc przedstawiam Swoje wrażenia z jazdy nią.
                              Trzeba pamiętać tylko żeby obroty nie spadly poniżej 2 tyś, wtedy jedzie. To okolo 115 km/h wiec juz całkiem sporo. Jak chciał walczyc na 6 biegu od 80 to się nie ma czemu dziwić.
                              Jaro102 jak tam test spalania? Mamy już dane dwóch rs tsi i czekamy na Twoje tdi.

Komentarz

• Jaro102
                                Rider
                                • 2007
                                • 656

Prosze oto wyniki testu spalania zrobiony dzis na autostradzie A2 pierwszy pomiar przy 130 drugi przy 150: oczywiście przed obydwoma pomiarami zerowałem licznik :wink:
                                Załączone pliki

Komentarz

• SS
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 16209
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Jaro102
                                  A2 pierwszy pomiar przy 130 drugi przy 150:
                                  przy 130 to rozumiem, ale przy 150 to trochę dużo te 7,9. Na wakacje jechałem z tempomatem ustawionym na 150 i mi komputer pokazał 7,5 z całych 1200km. Za szybko jechałeś i kom nie nadążył zliczać, się pomylił :wink:
                                  Pisał Sebastian

Komentarz

• Jaro102
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 656

wiesz A2 nie jest równa na tym odnicku sa wzniesienia spadki i jechałem cały czas 150 może po prostu za krótki odcinek bo tylko 14 km

[ Dodano: Nie 08 Gru, 13 13:27 ]
                                    no i hehe może jeszcze wpływ miało to że przez jakieś 4 km jechałem :P na 5 biegu nie na 6 :P :P czasami jeszcze zapominam że mam 6 biegów :wink:

Komentarz

• SS
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 16209
                                      • Superb III (3V3)

jak pisałem, powinno być mniej. Chyba za krótki odcinek przejechany.
                                      Pisał Sebastian

Komentarz

• Jaro102
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 656

no widzisz ile przejechane 14 km :wink: a poza tym jeszcze jest na dotarciu :wink:

Komentarz

• szplukasz
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 111

Jaro102 dzięki za test, chyba specjalnie pojechałeś się przejechać Spalanie przy 130 wygląda dobrze. Przy 150 to miałeś trochę pod górkę albo na piatym biegu jechałeś większość dystansu Tak na serio to jesli to jest faktyczne spalanie to sporo. Szczegolnie jak tsi spala 8, 5 - 8, 9 litra.

Komentarz

• Jaro102
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 656

więcej było pod górkę i pod wiatr jeszcze a wiało dziś nieźle zwlaszcza w tą drugą strone jak wracałem no i tak z 5 km zrobiłem na 5 biegu :P

[ Dodano: Nie 08 Gru, 13 19:01 ]
                                            Teraz wracałem z wawy obwodnicą i autostradą średnia 150 znowu przez jakieś 25 km i spalanie było teraz 7 a nawet potem pokazało 6.9 litra. :wink:

Komentarz

• SS
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 16209
                                              • Superb III (3V3)

czyli tak jak pisałem, za krótko żeby traktować pomiar jako reprezentatywny. Wg mnie na dłuższym odcinku powinno być jeszcze mniej, choć niewiele. Z drugiej strony nie oczekujcie, przy 150km/h jakiś kosmicznych różnic.
                                              Pisał Sebastian

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Dig Dug, Znecamy sie nad skrzynia DSG 7, nie narzekamy na skrzynie DSG 6 ktora jest w RS-ach oraz 1.8TSI 4x4.

Moim zdaniem DSG nigdy spalania nie obnizalo. Glownie z tego powodu, ze taka 6 biegowa skrzynia DSG jest ciezsza od manualnej 6 biegowej.
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

Mateusz_G, jak na mój gust to trochę za topornie ten przód wygląda z taka ilością czarnego..
                                                  ale gratki.
                                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Mateusz_G
                                                    Drive
                                                    • 2013
                                                    • 88

leszekmw dzięki Jedni lubią blodnynki inni brunetki - gdyby wszystkim się to samo podobało wiało by nudą :szeroki_usmiech
                                                    Mi się wydaje, że super pasuje do RSki dodaje trochę charakteru. Gdyby w założeniu to miała być wersja bardziej elegancka niż usportowiona to oczywiście pasowałyby chromy

Komentarz

Pracuję...