o to to, no i jest to czego szukałem. kazik4x4, dzięx.
Zamieszczone przez kazik4x4
Pamiętaj tylko, żeby nie brać za dużej zwory bo większa zwora tym większy pobór prądu, a to nie zwykły zamek domofonowy który pracuje kilka sekund tylko urządzenie elektryczne które ciągnie Waty cały czas.
Czesc,
szybkie pytanie. Musze kupic do mieszkania w bloku drzwi wew. Co wybrac Porte czy DRE?
Jesli DRE to model EVEN. Jesli Porta to albo Koncept w bialej okleinie albo Vector Premium lakierowane.
maxpaynemm,
Z tego co się orientuje to koszty balustrady można orientacyjnie policzyć mniej więcej tak:
Koszt wszystkich materiałów x 2, czyli fachowiec za robotę bierze drugie tyle co kosztuję materiał, oczywiście jeśli będziesz chciał jakieś wodotryski typu wyginanie itp. to bezie to droższe.
Firm z Twoich okolic nie znam więc nie jestem wstanie polecić.
Co do materiałów to zrób sobie prosty szkic jak ma wyglądać i z czego jest, a z linku poniżej wylicz ile kg którego asortymentu będziesz potrzebował
Co do cen za stal różnie się kształtują w zależności od miejscowości, ale generalnie przy 17 mb balustrady na pewno opłacało by się zapłacić dodatkowo za transport z większej hurtowni w większym mieście, ponieważ w mniejszych miejscowościach zazwyczaj jest jedna hurtownia i nie ma konkurencji.
Ilość potrzebnego materiału i jego cena pomoże Tobie ewentualnie ustalić cenę za wszystko z wykonawcą ponieważ będziesz mniej więcej wiedział ile wyjdzie i czego.
Oczywiście nierdzewna stal będzie dużo lepszym rozwiązaniem, bo zrobisz raz i masz spokój do końca życia. Niestety zarówno obróbka jak i materiał jest droższy od zwykłej stali, niemniej jednak jeśli zmieścisz się w budżecie to zrób z nierdzewki.
[ Dodano: Wto 26 Lip, 16 08:57 ]
EDIT
W powyższym linku nie zauważyłem że przelicznik tyczy sie tylko kątowników poniżej dodatkowe info:
Portal Branży Metalowej ✓ Kalkulatory mas ✓ Giełda ✓ Magazyn ✓ Baza firm ✓ Kompendium wiedzy ✓ Oferty pracy ✓ Reklamuj się na Metale.pl ✓ Tel. 536 500 005
w sprawie balustrad to jest jeszcze coś takiego jak oferta kuźni gdzie można kupować na sztuki elementy. Kiedyś miałem okazję w kupować takie elementy tutaj:
Kuźnia Pałysz od wielu lat produkuje wysokiej jakości estetyczne elementy kute, które wykorzystywane są przez zakłady ślusarskie i kowalskie do produkcji ogrodzeń, bram, balustrad i wielu innych wyrobów z dziedziny metaloplastyki oraz kowalstwa artystycznego
Myślę, że u Ciebie też coś znajdziesz.
Jeśli masz możliwość to porozmawiaj z jakimś kumaty spawaczem i bez problemu ogranie takie barierki na podstawie Twojego szkicu. Tylko jak dasz ciała na rysunku to wiesz kto będzie winny
uli07, opłacało się DRE?? Jak liczyłem model jaki bym chciał skrzydło drzwi+ościeżnica to wyszło mi coś ok 900 zł a za 1000 PLN robi mi stolarz drzwi drewniane na wymiar z montażem.
Wybrałeś chyba dość drogi model i liczony z VAT 23%, a stolarz robi dość tanio i pewnie z VAT 8%. Jak chcesz to mogę Ci przeliczyć jak podasz model i typ ościeżnicy.
Drzwi z drewna to tez pytanie jakie drewno. Z jesionu to sobie w tyle można wcisnąć. Dębowa to ościeżnice za 1000 będzie. Mój ojciec ma warsztat stolarski ale dysponujemy własnym tartakiem. Mamy parzelnie suszarnie. Drewna mamy sporo sezonowanego kilka lat. Kubik dęba 1 klasy to oko 5 tys.. Ojciec generalnie robi dębowe schody trochę też parkietu ale drzwi tez parę zrobił.
ja mam Koło od 2007r i nie ma z nim problemu oprócz skrzypienia/pisczenia (mechanika), błyszczącego przycisku i jest głośny (nabieranie wody w nocy). To tyle zalet :wink: Ale cena też była połowę niższa... A nie przepraszam był problem z pływakiem który wymieniałem chyba z dwa razy na oryginał. W końcu kupiłem jakoś noname i od tego czasu spokój (obym nie zapeszył)
Czy sie oplacalo DRE? Czas pokaze. Porta nie byla tansza. Windoor byl tanszy.
Wygladaja bardzo ladnie. Za komplet (skrzydlo + oscieznica + montaz + klamka) wyszlo srednio oklo 1100 zl. Dwie oscieznice byly ciete i jedno skrzydlo podcinane. Bez tego byloby jeszcze taniej. Jedno skrzydle bezprzylgowe. To podnosi cene i ogolnie srednia. Wymienialem czworo drzwi.
W okolicy nie znalazlem tanich, dobrych drzwi drewnianych. Slabo szukalem.
Anegdota:
W jednym sklepie (z drewnianymi) pan w odpowiedzi na pytanie: "-ile kosztuja takie drzwi?" odparl:" - nie stac panstwa. Robimy tylko wieksze zamowienia - do domow". Skad widzial, ze mieszkam w bloku? Moze zobaczyl Octe? :-)
W jednym sklepie (z drewnianymi) pan w odpowiedzi na pytanie: "-ile kosztuja takie drzwi?" odparl:" - nie stac panstwa. Robimy tylko wieksze zamowienia - do domow". Skad widzial, ze mieszkam w bloku? Moze zobaczyl Octe? :-)
Trzeba było bufonowi odpowiedzieć że drzwi będzie dużo bo w stodole będziesz wymieniał.
Anegdota:
Polinkuj ten sklep, żebym tam przypadkiem nie trafił.
wesol, mój teściu od ponad 30 lat stolarz zrobił nam drzwi do mieszkania z dobrze wysezonowanej sosny. Służą już czwarty rok bez mniejszych problemów. Całkowity koszt na 4 kompletne pary drewno, impregnat, klamki i mleczne szyby wyszło ok. 1200 zł. A wyglądają tak
Panowie chcąc skorzystać ze zwrotu.VAT na fakturach przedstawionych do US muszę podawać adres zameldowania czy mogę mieć na fakturze moje dane i adres rodziców? Czy takie faktury będą honorowane?
BADYL, mozesz brac na adres rodzicow, ale jak Cie wezwa trzeba bedzie pisac oswiadczenie ktorego mieszkania remont dotyczy. Przerabialem to w 2013 r. A uwierz mi pewnie Cie wezwa bo każdy US inne artykuly budowlane rozlicza
wesol, mój teściu od ponad 30 lat stolarz zrobił nam drzwi do mieszkania z dobrze wysezonowanej sosny. Służą już czwarty rok bez mniejszych problemów. Całkowity koszt na 4 kompletne pary drewno, impregnat, klamki i mleczne szyby wyszło ok. 1200 zł. A wyglądają tak
Mogą być choć schludne. Sosna to popularny materiał. Mój ojciec zajmuje się stolarka tez coś koło 30 albo chyba i więcej lat. Pracował w tartaku a od chyba 25 lat ma własny mały tartak. Mamy kilka suszarnie parzenie dwie sztaplarki itd. Tylko ze zajmuje się wyrobem i montażem schodów z dębu trochę parkietu tez robi. Mamy maszyny do parkietu. Drzwi czy okna tez robił ale tak dla siebie. Co innego drzwi schody z machoniu a co innego z jesionu. Z buka tez można ale biela pierwszej klasy A co innego z buka twardzielowego który jest jako odpad uważany.
Komentarz