Zamieszczone przez blackrs
Jeśli zdecydowałbyś się na standardowe ogrzewanie (grzejniki) kupuj zwykły atmosferyczny piec który jest dwukrotnie tańszy od kotła kondensacyjnego.
Miałem podobny dylemat i troszkę liznąłem temat i powiem szczerze że nie żałuję decyzji o zainstalowaniu ogrzewania podłogowego w całym domu.
Szacunkowo przy 70 m2 - przy standardowym ogrzewaniu będziesz miał koszty na poziomie 300-350 zł (średnia na cały rok), przy podłogówce + kondens będzisz miał o około 100 zł mniej
Koszt podłogówki u Ciebie to piec kondens. 6000-8000 zł + instalacja i robocizna drugie tyle, w przypadku standardu piec atmosferyczny to max 3000 zł + instalacja i robocizna max 5 000 zł , powyższe oczywiści to duży szacunek kosztów musiałbyś posprawdzać aktualne ceny.
Dodatkowo przy kondensie musisz "nauczyć się" pieca i dostosować go optymalnej pracy.
(U siebie przy ogrzewaniu CO piec grzeje mi wodę do max 35 stopni i to w zupełności wystarczy ) Podłogowe cechuję się również dużą bezwładnością cieplną ma to swoje plusy i minusy.
[ Dodano: Czw 31 Sty, 13 12:03 ]
Zamieszczone przez soszek81
Drugą przyczyną może być fakt że zwiększając grzejniki u siebie spowodowałeś wzrost ilości wody w układzie i pompa może nie wyrabiać, bo nie wiem czy masz ale poza pompą w piecu powinna być dodatkowo jedna pompa na jeden rozdzielacz. Wbrew pozorom w podłogówce wcale dużo więcej wody nie ma. Na Twoim miejscu skontaktowałbym się z innym fachowcem i zasięgną opinii, bo może się okazać że przyczyna jest prozaiczna i wystarczy niewielka ingerencja w układ lub zmiana ustawień pieca
Komentarz