Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • b707
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1272

Sporo firm w ostatnich latach się opuszcza. Świetnym przykładem jest lansowana przez wszystkich TermoOrganika. Ostatnio poszli z cenami w dół... natomiast jakościowo po prostu upadli na dno. Niczym nie różnią się od choćby Stropminu. Na jednej z budów stosujemy Golda i w porównaniu do produktów Arbeta (który kosztuje podobnie) to jakaś kaszana.
    pzdr
    Adam

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Zamieszczone przez b707
      Sporo firm w ostatnich latach się opuszcza. Świetnym przykładem jest lansowana przez wszystkich TermoOrganika. Ostatnio poszli z cenami w dół... natomiast jakościowo po prostu upadli na dno. Niczym nie różnią się od choćby Stropminu. Na jednej z budów stosujemy Golda i w porównaniu do produktów Arbeta (który kosztuje podobnie) to jakaś kaszana.
      pzdr
      Dokładnie, chociaż kolego to się nie dzieje od niedawna. Kilka lat temu (2007-2008) budowałem dosyć spory budynek warsztatowy i na plac zbierałem cały styropian 15cm jaki był na składach w okolicy.
      Wnioski są takie:
      - Termoorganika+Norgips powiedzmy na 3,5-4,0
      - Genderka+Styropmin - jakby tu powiedzieć - firma ma 10x lepszy marketing niż wyrób nota 3.0
      - Styropol (już nie istnieje) pod marką własną jak i dla Ceresitu - szajs i nic więcej.
      - po kilku przygodach zamówiłem partię ok. 30m3 u małego lokalnego producenta - jakość zaskakująco dobra, solidny wyrób za rozsądne pieniądze ca.25zł/m3 mniej, bez dawania zarobku pośrednikom na składach.

Kolega kupił sobie Austrotherm grafitowy na ściany - 85% płyt miało wybrzuszenia 1-1,5cm, jak się okazało w normie))))) która dopuszcza właśnie do1,5cm wybrzuszenia. Parodia, co??

Prawda jest taka, że coraz więcej dużych firm pozwala sobie na robienie szajsu, bo są wielcy i znani, to i tak się sprzeda
      A mały broni się jakością i niższymi kosztami produkcji w porównaniu z molochem który koszty stałe ma gigantyczne.

Komentarz

• smer
        RS
        • 2008
        • 2021
        • Octavia II (1Z3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie, gdzie można kupić na Śląsku propan w butlach 11 lub 33kg? Szukam w necie i szukam, i wszyscy w butlach serwują mieszankę propan-butan, a ja potrzebuję do zasilania kotła propan... Propan opylają jedynie w dużych zbiornikach...
        Może jakaś sieć dystrybucyjna gazów technicznych? Może jakaś sieć stacji benzynowych?
        Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Napisz, do przedstawiciela Gaspolu albo Shella, bo docelowo przeciez i tak bedziesz musial wielka butle postawic przed domem.

Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Panowie, macie doświadczenie w montażu klimy w domu?
            Na przyszły rok chciałbym zamontować klimę na poddaszu, około 120m2 czyli 3 pokoje, salon, kuchnia.
            Cały sprzęt zmieściłbym na strychu a w pomieszczeniach wypuściłbym kanały nadmuchowe, nie wiem czy dobrze kombinuję, jak macie doświadczenie w tej materii to będę wdzięczny za podpowiedz
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• smer
              RS
              • 2008
              • 2021
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
              Napisz, do przedstawiciela Gaspolu albo Shella, bo docelowo przeciez i tak bedziesz musial wielka butle postawic przed domem.

http://www.krak-gas.com.pl/Propan_techniczny.html

Docelowo, to do listopada gazownia zatwierdzi projekt nitki, a w przyszłym roku podciągnie mi rurę do domu.
              Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• b707
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1272

Zamieszczone przez piramida
                Na przyszły rok chciałbym zamontować klimę na poddaszu, około 120m2 czyli 3 pokoje, salon, kuchnia.
                Cały sprzęt zmieściłbym na strychu a w pomieszczeniach wypuściłbym kanały nadmuchowe, nie wiem czy dobrze kombinuję, jak macie doświadczenie w tej materii to będę wdzięczny za podpowiedz
                To chyba raczej układ wentylacji mechanicznej z układem chłodzącym. Przy czym na strychu tylko centrala wentylacyjne, a na zewnątrz musisz postawić agregat. W pomieszczeniach rozprowadzasz wtedy kanały nadmuchowe, a w części wyciągi. Przy czym to droga zabawa i wymaga sporej ingerencji.

Jak chcesz typową klimę, to wtedy masz dwa warianty. Split lub multisplit. Pierwszy zakłada jednostkę + agregat dla każdego pomieszczenia. Drugi zakłada jeden agregat dla kilku pomieszczeń.

Można też zrobić układ mieszany, w części splity, a w części multisplity. Same jednostki wewnętrzne mogą być w trzech wariantach. Naścienna, sufitowa (kasetonowa) lub kanałowa, którą można zabudować i ukryć.

Agregatu zewnętrznego nie unikniesz jak chcesz mieć typowy układ klimatyzacyjyjny.
                pzdr
                Adam

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Zamieszczone przez piramida
                  Tak jak kolega już napisał, na strychu możesz sobie wrzucić co najwyżej centralę wentylacyjną, agregat zawsze powinien być na zewnątrz.
                  Jednak w przypadku kiedy nie jesteś na etapie budowy lub remontu kapitalnego to nie ma sensu wentylacji wpychać do chałupy na siłę bo to jest już gruba robota budowlana a nie wiercenie otworów pod przewody.
                  Rozsądne wyjście to zastosowanie dobrze policzonego multisplita. W kuchni i w salonie osobne nawiewy, zakładam że sypialnie są położone blisko siebie i mają wejście z jednego korytarza/przedpokoju - więc tu można zastosować jeden większy nawiew na korytarzu, który przez cały dzień dobrze schłodzi pokoje na noc.

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

Dzięki chłopaki za wyjaśnienie, multisplit w moim przypadku sprawdzi się aż nad to.
                    Pytanie zasadnicze, ile trzeba przygotować kapusty na taką inwestycję? Chodzi głównie o sam zakup sprzętu nie licząc roboty, pytam bo jak zerknąłem do netu to jest bardzo szeroki wachlarz asortymentu.

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• b707
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1272

Coś koło 15 tysięcy z instalacją.
                      Jak masz jakiś plan to prześlij mi, a ja zrobię Ci wycenę... coś się dobierze i potem albo dam CI namiar na człowieka z Wawy albo mając już jakiś konkret w ręce ofertę poszukasz gdzie indziej.
                      pzdr
                      Adam

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

b707, poszukam projektu domu i ci podeślę, mam dwóch znajomych co się bawią w klimatyzację (www.area-term.pl i www.centroclima.pl) ale znając życie wolałbym mieć wcześniej kontrofertę co by mnie nie przewieźli na kasie cwaniaczki :lol:

Komentarz

• hubert78
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1576

Zamieszczone przez smer

Docelowo, to do listopada gazownia zatwierdzi projekt nitki, a w przyszłym roku podciągnie mi rurę do domu.
                          Pytanie czy masz podaną datę zakończenia budowy przyłacza w umowie z gazownią?
                          Ja 3 lata czekałem na budowę przyłącza pomimo że na przez moją działkę idzie gazociąg

Komentarz

• Tobi77
                            Rider
                            • 2012
                            • 509
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Idzie nowe, oby jak najszybciej.
                            Moja Octavia

Komentarz

• b707
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1272

Zamieszczone przez hubert78
                              Zamieszczone przez smer

Pytanie czy masz podaną datę zakończenia budowy przyłacza w umowie z gazownią?
                              Ja 3 lata czekałem na budowę przyłącza pomimo że na przez moją działkę idzie gazociąg
                              Kolega dobrze prawi, jeden z naszych inwestorów nie ma gazu. Gazownia już dawno zatwierdziła projekt... ba nawet jest już wybrany wykonawca! I co? I nic. Wykonawca jak i gazownia ma inne priorytety i inwestycje. Przekładali termin budowy z miesiąca na miesiąc, a ostatni przyznali, że inwestycja o małym znaczeniu i w ciągu trzech lat raczej nic się nie ruszy.

BTW butli nie trzeba stawiać przed domem;-) Można ją wrzucić pod ziemię. W Gaspolu jest to koszt około 5 tys zł, jest w tym koszt całej instalacji wewnętrznej, telemetria, przyłączenia butli, jej dostawy oraz wykopu, zakopania butli i wywozu ziemi (roboty ziemne są po stronie inwestora). Potem albo tankujemy raz na jakiś czas butle, albo płacimy co miesiąc i nie przejmujemy się ilością gazu w butli.
                              pzdr
                              Adam

Komentarz

• hubert78
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1576

Zamieszczone przez b707
                                Kolega dobrze prawi, jeden z naszych inwestorów nie ma gazu. Gazownia już dawno zatwierdziła projekt... ba nawet jest już wybrany wykonawca! I co? I nic. Wykonawca jak i gazownia ma inne priorytety i inwestycje. Przekładali termin budowy z miesiąca na miesiąc, a ostatni przyznali, że inwestycja o małym znaczeniu i w ciągu trzech lat raczej nic się nie ruszy.

Zamieszczone przez b707
                                W moim przypadku było tak:
                                Działkę w kształcie prostokąta mam oddaloną od drogi jakieś 60 metrów, do działki prowadzi droga/podjazd który jest moją własnością.
                                Na podjeździe mniej więcej 20 metrów od drogi głównej idzie w poprzek rura z gazem do sąsiadki.
                                Gazownia w 2007 wydała pozytywne warunki na podstawie mojego wniosku (w którym zaznaczyłem na mapce gdzie chcę mieć skrzynkę)
                                W 2009 podpisałem umowę o przyłącze gazowe , po czym dostałem szkic na którym gazownia chce mnie podłączać od dupy strony i przyłącze będzie miało 80 metrów długości bo skrzynka MUSI być dostępna dla nich, a ja mam z powrotem kłaść rurę od skrzynki do chałupy. NOsz k...wa ręce mi opadły.
                                Poszedłem do gazowni i mówię że chyba ktoś się nie wyspał lub nie wytrzeźwiał bo przecież mam rurę gazową na swojej działce na Ch....j mi jeszcze 2 ( tym bardziej że nie zgodnie z prawem nie było gdzie już tej trzeciej rury położyć po w podjeździe szerokości 4,5 metra idzie prund, woda , kanaliza i deszczówka). Na to jakiś dzińdzinier specjalista powiedział że tam będzie za małe ciśnienie , znowu mi ręce opadły (na mapce jak byk rura fi 100 ciśnienie gazu "średnie" toż taką rurą można wieżowiec zasilić) ale oni dalej swoje. Ale uparłem się i łaskawie zmienili projekt.
                                Ale za to wydłużyli termin realizacji przyłącza do końca kwietnia 2011. (dodam że dom miałem gotowy do zamieszkania w listopadzie 2010)
                                No i najlepsze Panowie przyjechali robić przyłącze 2 maja w długi weekend (bez żadnej wcześniejszej informacji), a przed ich przyjazdem wyjechałem na zakupy z rodziną, wracam o godzinie 9 tej a tu wykopany rów na 20 metrów i zapiepieprzają dalej zgodnie ze starym planem :shock: (dzisiaj żałuję że się wtrąciłem bo mogłem im pozwolić kopać i rozpier.... wszystko na ich drodzę) No dobra zasypali zły wykop i zrobili dobry , wspawali się położyli rurę i ..... pojechali do domu rów na środku wjazdu, burdel jak po ruskim weselu, rura z zaworem nie zaślepiona, po prostu bajka. Zrobiłem zdjęcia i czekałem tydzień czasu aż łaskawie Panowie sie pojawią i zasypią dziurę. Panowie dziurę prawie całą zasypali ale "zapomnieli" zabrać studzienki na zawór w ziemi i że przyjadą "jutro". Jutro trwało pół roku, ale licznik podłączyli dzień później :diabelski_usmiech .
                                Po miesiącu dostałem fakturę za przyłącze i od razu napisałem że inwestycja jest nie skończona i żeby przyjechali i skończyli. Na co dostałem telefon że wg nich wszystko jest OK i skoro mogę korzystać z gazu to inwestycja jest gotowa, w odpowiedzi poinformowałem Pana że jak kupię samochód bez przedniej szyby to też mogę z niego korzystać ale produkt nie jest pełnowartościowy, na co Pan odpowiedział "On bez przedniej szyby by samochodu nie kupił i poszedł by gdzie indziej" MASAKRA.

No ale nic, kierownik budowy podpowiedział że zgodnie z umową za każdy dzień zwłoki mogę od nich żądać katy umownej w wysokości 0,5% dziennie jednak nie więcej niż 50% wartości faktury. Więc zapłaciłem połowę i poczekałem aż nazbiera się połowa i napisałem reklamację i wniosek o korektę faktury (dołączyłem aktualne zdjęcia dziury w ziemi i złożyłem osobiście) Reklamacje jakimś cudem nie została dołączona do całości dokumentacji (po prostu wyj....i do śmieci). W tej chwili toczy się sprawa w sądzie.

Jak to podsumował rzecznik konsumentów "Pierdoleni monopoliści"

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Reklamacje jakimś cudem nie została dołączona do całości dokumentacji (po prostu wyj....i do śmieci). W tej chwili toczy się sprawa w sądzie.
                                  Potwierdzenia z przyjecia na dzienniku podawczym nie masz :?: :roll:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• hubert78
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1576

Reklamacje jakimś cudem nie została dołączona do całości dokumentacji (po prostu wyj....i do śmieci). W tej chwili toczy się sprawa w sądzie.
                                    Potwierdzenia z przyjecia na dzienniku podawczym nie masz :?: :roll:
                                    Mam na kopii reklamacji pieczątkę że przyjęto, ale chodzi o to że prawnik reprezentujący gazownię nie dostał reklamacji od oddziału i podał mnie do sądu.

Komentarz

• SS
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 16209
                                      • Superb III (3V3)

prawnik reprezentujący gazownię nie dostał reklamacji od oddziału i podał mnie do sądu.
                                      takie rzeczy tylko w Polsce. Zamiast się upomnieć o dokumenty łatwiej iść w zaparte i się po sądach szarpać. Powodzenia i mam nadzieje, że Gazownia to przegra.
                                      Pisał Sebastian

Komentarz

• hubert78
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1576

Pytanie czy znacie jakiś dobry patent na pozbycie się zacieków ??

Po ostatniej nawałnicy na kominie (na dole przy wyczystce) pociekła woda tak niefortunnie że mam upier... narożnik, normalnie skułbym tynk niestety się nie da bo jest pod spodem narożnik aluminiowy.

Komentarz

• blackrs
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 4826
                                          • Superb II combi (3T5)
                                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

panowie polecacie szczególnie jakąś farbę bialą zarówno na sufit do łazienki i kuchni ( tu chyba lateksowa) jak i na sciany i sufity w pokojach ? zastanawiam się nad duluxem, bekersem. i nie wiem co wybrać a może coś innego dobrego?
                                          BYŁA o1 rs
                                          BYŁA o2 1.6
                                          JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• hubert78
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1576

Zamieszczone przez blackrs
                                            panowie polecacie szczególnie jakąś farbę bialą zarówno na sufit do łazienki i kuchni ( tu chyba lateksowa) jak i na sciany i sufity w pokojach ? zastanawiam się nad duluxem, bekersem. i nie wiem co wybrać a może coś innego dobrego?
                                            Malowałem śnieżką lateksową 2 lata temu i jest ok (konieczny podkład) nawet nad kominkiem schodzi "dym" warunkiem jest regularne mycie.
                                            Uwaga malunków kredkami nie da się zmyć :szeroki_usmiech

Komentarz

• blackrs
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 4826
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

narazie nie ma kto kredkami malować
                                              robie na całości gruntem śniezki ( taka farba gruntująca )
                                              ze śnieżką jest ostatnio niby problem. koleś w sklepie mówił ze od pół roku przychodzą klienci i narzekają że jakaś wodnista i słabo kryje. chyba chcieli przyoszczędzić na rozlewni i dodają wody
                                              BYŁA o1 rs
                                              BYŁA o2 1.6
                                              JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• kuncfot
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 191

nawet nad kominkiem schodzi "dym" warunkiem jest regularne mycie
                                                jak myjesz? wodą? czy na sucho? mam kominek czynny od 2 mc i osad jużwyraźnie widoczny na latexie duluxa

Komentarz

• hubert78
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1576

Zamieszczone przez kuncfot
                                                  nawet nad kominkiem schodzi "dym" warunkiem jest regularne mycie
                                                  jak myjesz? wodą? czy na sucho? mam kominek czynny od 2 mc i osad jużwyraźnie widoczny na latexie duluxa
                                                  W jednej misce woda z płynem i jedna gąbka, w drugiej czysta woda i druga gąbka.
                                                  Najpierw myje gąbka z płynem kawałek po czym zmywam drugą gąbka z wodą. i tak delikutaśnie oczywiście kawałek po kawałku.

PS duży osad na suficie może być spowodowany źle wykonaną wentylacją kominka

Komentarz

• Arti_r1
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2626

Zamieszczone przez blackrs
                                                    ze śnieżką jest ostatnio niby problem. koleś w sklepie mówił ze od pół roku przychodzą klienci i narzekają że jakaś wodnista i słabo kryje. chyba chcieli przyoszczędzić na rozlewni i dodają wody
                                                    zgadza się, coś tam nakopali i straciła na jakości.
                                                    Ja handluje Tikkurila,(emulsje wpełni lateksowe) i klienci którzy wcześniej brali dulux'y przerzucili się na tikk i bardzo se chwalą. Ale wiadomo jak jest z klientami, jednemu to podpasi a innemu zaś nie. Jedynka,Beckers to wszystko emulsje już pod banderą Tikkurili :wink: Można je normalnie myć, szorować i nie ma problemów. Parę razy zdarzyło mi się do domu wejść z uwalonymi rękami z garażu i zostawiałem ślady na ścianie przy włącznikach, szczotka płyn i normalnie zmywałem
                                                    Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                                                    Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

Pracuję...