Mundurowi na Naszym forum

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • soszek81
    L&K
    • 2010
    • 1245

dylan80 - właśnie - gadać.

Przez 11 lat mojej dotychczasowej służby byłem na zwolnieniu 6 razy.
    Trzy razy podczas szkoły oficerskiej (dwa razy po tygodniu po skręceniu nogi w kostce i naderwaniu więzadła krzyżowego kolana, oraz 7 tygodni po złamaniu obojczyka - operacja, 2 tyg szpitala, gips od pasa do szyi) po zdarzeniach podczas zajęć programowych, z czego zwolnienie to znaczyło że nie muszę chodzić na zaprawy a na WFie siedziałem na ławce (bo być musiałem!), do tego wszystkie zajęcia programowe musiałem obskakiwać. A i "rejony" mi z gipsem odpadły.
    Po promocji:
    - 5 dni - złapałem jakąś infekcję wirusową, ciężki antybiotyk, spuchnięte migdałki, 3 dni ledwo z łóżka do łazienki i z powrotem, jedzenia nie mogłem połykać, mówić też w zasadzie nie.
    - 14 dni - opieki jak żona urodziła
    - 1 dzień - nad ranem dopadł mnie ząb i zamiast do pracy, ganiałem za dentystą.

Więc na 11 lat to w zasadzie notorycznie chory.

Owszem, są też tacy co się migają. Tylko pamiętaj - wszędzie spotkasz i jednostki wybitne i czarne owce. Pamiętaj też, że Policja to nie to samo co wojsko, a zmiany mając zwłaszcza wpłynąć na Policjantów, przy okazji "oberwie" się pozostałym mundurowym. Nie podoba mi się takie generalizowanie tematu :evil:
    Jak ktoś mówi A, niech wyjaśni dokładnie a nie stosuje ogólniki.

Bo ja mogę napisać że każdy polityk kłamca. A może ci prawdomówni nie mogą się przebić do mikrofonów, lub się nie odzywają jak nie mają nic konstruktywnego do powiedzenia?? Zmienia się punkt widzenia, prawda?

PS - specyfika służb mundurowych jest jaka jest. Przeczytaj mojego poprzedniego posta - rozkaz i zamiast pojechać dziś do rodziny (jak wynikało z grafika), jutro przyjmuję dyżur poza kolejnością czy mi się to podoba czy nie. I zgadnij czy jestem z tego powodu szczęśliwy czy nie.
    Była O1 kombi ALH++ 150/340
    Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• dylan80
      Rider
      • 2009
      • 625

soszek81, nic nie mam do ciebie, ale u ciebie jest rozkaz , a u mnie polecenie służbowwe, nie wykonasz, już jest podstawa do zwolnie nia i to gruba, teraz przełożeni sie nie pierdo.ą......
      ja też rzadko wybywam na L4. nie bede sei spuszczał i opisywał kiedy i czemu, ale im więcej choruję tym mniej zarobie, a przy moich zarobkach to lepiej już iść do roboty i zasuwać, bo każdy grosz sei liczy....
      kiedyś było inaczej z pracą, a teraz już nie ma , że wekend, albo święta.... każą przyjść , walisz do pracy, inaczej odmowa wykonania polecenia służbowego, a na to już sa paragrafy w K.P..
      btw w tym kraju trza mieć zdrowie, żeby chorować, także jak rzeczywiście coś jest nie tak, to lepiej iść do roboty i przejść to jakoś wycierpieć, niż męczyć sie z pożalsieboże NFZ itp. .
      no ale jak już nie jestem w stanie iść, to czemu mam stracić na zarobku a 'mundur' nie ?

Komentarz

• ahmed799
        RS
        • 2009
        • 6871
        • Ford

dylan80, ale Tobie za kazda godzine pracy płacą, a u Nas niestety czy przepracujesz 150 h czy 400 pensja taka sama. Ostatnio mamy komisje w eskadrze i przyszlismy na 7 do pracy, o 15 okazalo sie ze musimy zostac do wieczora nikt nie byl nastawiony na taka sytuacje, nie chodzi tu ze nie chce sie robic tylko by wzielo sie wiecej kanapek, zalatwilo odebranie dzieci z przedszkola przez kogos innego. Nikogo to nie obchodzi masz zapier**lac i wszystko.

филип
        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• dylan80
          Rider
          • 2009
          • 625

ahmed799, no mi akurat już teraz płacą, bo jestem fizyczny, ale umysłowym z mojej firmy nie wypłaca się nadgodzin, tylko daje wolne za ten czas , czyli godziny do wybrania,ja też tak miałem do zeszłego roku. a i tak bida je wybrać..
          i tak teraz w większości firm jest. czyli nie tylko mundurowi są poszkodowani.wszyscy mamy równo.

Komentarz

• looker
            RS
            • 2008
            • 1886
            • Octavia II (1Z3)
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Panowie ! Dyskusja zupełnie jałowa. "Głodny sytego nie zrozumie" - cywil żołnierza/policjanta/strażaka też nie.
            Jest jedno ale: jeśli już używamy słów typu "niesprawiedliwe" - dlaczego wymaga się od nas jak od służby mundurowej (rozkazy, ograniczenie praw obywatelskich, dyspozycyjność, ryzyko etc.) a chce się nam płacić jak cywilowi gdzie ma swoje prawa zagwarantowane w KP ? Nas przecież KP nie obowiązuje i nie mogę iść do Sądu Pracy (darmowego) aby się na przełożonego pożalić !
            Mamy sporo ograniczeń związanych z naszym fachem ale się z tym godzimy dla dobra SŁUŻBY.
            No i na koniec: do kogo zwracają się wojewodowie w czasie powodzi o pomoc ? do kogo dzwonicie jak pali się dom ? do kogo jak wam auto ukradną ? I czy wtedy ktoś zastanawia się jakie ryzyko, ile pracy, ile "nadgodzin" Nas to kosztuje ?
            Ale najlepiej w imię "sprawiedliwości społecznej" mamić społeczeństwo odbieraniem, "przywilejów" mundurowym ! Niech tak może w imię tej samej sprawiedliwości wyrównają pensje Polakom do starych państw UE ?
            OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
            SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Kiniu
              RS
              • 2010
              • 1746

Zamieszczone przez dylan80
              ale to zawód jak każdy inny
              Zastanów się wogóle co Ty bredzisz :evil:

looker dokładnie, taka jest prawda :!: Już była dyskusja na taki temat kilkanaście postów wcześniej i co, i nic.

Można tłumaczyć ,,cywilom" ale to jak grochem o ścianę... :klotnia

Komentarz

• soszek81
                L&K
                • 2010
                • 1245

dylan80
                Dodatkowo. Dziś się dowiedziałem że kolega w zeszłym roku próbował pójść na 2 tyg "tacieżyńskiego" (jak tam się zwie). Jest na to odpowiednie prawo itp.

I się nie dało! Dlaczego? Uczeni w piśmie i w prawie stwierdzili że żołnierz nie może skorzystać z tego "przywileju" ojca Polaka ponieważ on nie PRACUJE. On SŁUŻY.

Reszta jak napisał looker i Kiniu.
                Była O1 kombi ALH++ 150/340
                Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• dylan80
                  Rider
                  • 2009
                  • 625

Zamieszczone przez Kiniu
                  ale to zawód jak każdy inny
                  Zastanów się wogóle co Ty bredzisz :evil:

looker dokładnie, taka jest prawda :!: Już była dyskusja na taki temat kilkanaście postów wcześniej i co, i nic.

Można tłumaczyć ,,cywilom" ale to jak grochem o ścianę... :klotnia
                  zapraszam na 5 dni na kopalnie.... nie trzeba do przodka.... zobaczymy jak bedą wszyscy śpiewali....znam kilku takich, co przychodzili do roboty i po paru dniach rezygnowali, bo'...tam nie ma okien'....
                  każdy zawód jest niebezpieczny...

z tym, że górnik za to ma dodatkowo raz w roku premie w postaci barbórki, bo 13tki i 14tki też w innych zawodach jeszcze płacą...

ja nie mam tak, że odbębnie 8 godzin i ide do domu... musze robić, dopóki zlecenia nie będą gotowe... czasem nawet po kilkanaście godzin sie robi i nikt nie pyta, czy chce, tylko musze.nikt nie ma lekko i wy i my...

no ale z jednym sie zgodze, ktoś napisał że jest służba i jest praca... coś w tym jest...
                  skończyłem

Komentarz

• Kiniu
                    RS
                    • 2010
                    • 1746

dylan80 nie znam Cię ale szacunek dla Ciebie za to jaką pracę wykonujesz bo rzeczywiście trzeba mieć jaja żeby kilkaset metrów pod ziemią zapier...ać.
                    Moja służba do ,,lekkich" nie należy (możesz się domyślić po avatarze), nie siedze za biurkiem i nie pierdzę w stołek :!:
                    Nie po to tu jesteśmy żeby się przekomarzać tylko spokojnie sobie pobajerzyć na
                    tematy związne z mundurem :wink:

Komentarz

• dylan80
                      Rider
                      • 2009
                      • 625

w tym momencie nie zapieprzam na dole, ale staram sie o tą robote. a teraz też nie jest lekko w robocie, i masz racje, nie ma sie co przekomarzać bo to i tak gówno da.....

a poza tym to powiedzcie, po jakim czasie wy mundurowi możecie odejść spokojnie na pełną emeryture?
                      policja i straż nie wiem dokładnie, ale nie czasem po 20 latach? a jak z armią, bo nigdy nie wiedziałem ?

Komentarz

• eaglemirek
                        RS
                        • 2010
                        • 14114
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dylan80, 15 lat zawodowej to 40% a potem 2,6 % za każdy rok służby i tak aż do 75% bo to w armii max

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Kiniu
                          RS
                          • 2010
                          • 1746

Zamieszczone przez eaglemirek
                          dylan80, 15 lat zawodowej to 40% a potem 2,6 % za każdy rok służby i tak aż do 75% bo to w armii max
                          Dokładnie teraz tak jest ale zobaczymy co te k...y w W-wie w najbliższych miesiącach wymyślą :evil:

Komentarz

• ahmed799
                            RS
                            • 2009
                            • 6871
                            • Ford

Powiem Wam tak każdy kto nie nosił munduru nie wie jak to jest, a zawsze ma najwiecej do powiedzenia. Jak mój kumpel zobaczył jaką mam pracę i ile czasu w niej spedzam z ile kasy to powiedział tak " Wiesz ja wole robić po 12 h dziennie i mieć tą kasę co mam".

филип
                            Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• arturas03
                              L&K
                              • 2009
                              • 1298
                              • Toyota
                              • AGN 1.8 20V 125 KM
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ahmed799
                              " Wiesz ja wole robić po 12 h dziennie i mieć tą kasę co mam".
                              ahmed799, nie tylko twój znajomy tak mówi...
                              A tak wracając do zwolnień lekarskich płatnych 80 lub 100% to się zastanawiam, kto będzie o tym decydował czy to jest w związku ze służbą czy nie? Przykładowo: niech mi ktoś powie, że przeziębienie funkcjonariusza, który się poprzedniego dnia przypadkiem wykąpał w rzece granicznej przy minusowej temperaturze sprawdzając pas, nie ma związku ze służbą to mu się w twarz roześmieję....
                              Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                              Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• andrzej1962
                                L&K
                                • 2010
                                • 1306
                                • Octavia III combi (5E5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                • DADA 1.5 TSI 150 KM

dylan80 - grabisz sobie. Temat wątku to mundurowi na forum! Też byłem górnikiem i wiem jaka to praca jak jesteś taki mądry dlaczego tak jak ja nie poszedłeś w mundur. Co ? odwagi brakło, czy tak jak większość w mundur nigdy a zwłaszcza do "psiarni". Piszesz, że za pracę nadgodzinowa masz do odbioru wolne a my ................. nie, za pracę w niedzielę i święta nadal masz płacone wg innych stawek ?! my nie. Nie podnoś głosu w tym wątku i szukaj tematu gdzie indziej.

[ Dodano: Nie 13 Mar, 11 18:51 ]
                                w tym momencie nie zapieprzam na dole, ale staram sie o tą robote.
                                i Ty jeszcze na dole nie robiłeś?!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To co Ty wiesz o kopalni.

[ Dodano: Nie 13 Mar, 11 18:52 ]
                                Uprzedzę Twoje następne pytanie. Nie zrezygnowałem z pracy i nie uciekłem w mundur, tylko nie wiem, czy wiesz w rejonie wałbrzyskim zlikwidowano wszystkie kopalnie. I to nie takie jak sa u Ciebie, że po przodku i w ścianie chodzi się na stojąco. U nas fedrunek odbywał się łopata na przenośnik w pozycji klęczącej na kolanach. Stanąć nie można, bo wys. ściany ok. 1-1,5 metra.

Komentarz

• Kiniu
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 1746

andrzej1962 :kciukgora

Komentarz

• looker
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1886
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Panowie, po co te nerwy ? W emocjach zniknie nam z oczu merytoryczny sens dyskusji.
                                    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• andrzej1962
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1306
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez looker
                                      Panowie, po co te nerwy ? W emocjach zniknie nam z oczu merytoryczny sens dyskusji.
                                      Bo tak jak napisał ahmed799. Ci co najmniej wiedzą najwięcej się wymądrzają. Następny z tych co zamiast też iść w mundur skoro jest tak dobrze to będzie gadał.

Komentarz

• Kiniu
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1746

andrzej1962 nie ma co się wkur...ć, szkoda zdrowia - przyda się w robocie :wink:

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1594
                                          • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Kiniu
                                          andrzej1962 nie ma co się wkur...ć, szkoda zdrowia - przyda się w robocie :wink:
                                          dokładnie tak jak piszesz Kiniu :szeroki_usmiech
                                          NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                          BYŁA TEŻ CEGA
                                          A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                          MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• DGW
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 2330

WIELKIBONGO, a co byś powiedział o tym że też mogłem iść w mundur gdzie celem moim był Wydział Ruchu. Niestety nie skorzystałem. Sam nie wiem czy to dobrze czy źle :wink:

Generalnie w tym wątku widzę podział na zawody. To przecież jest skrajna głupota. Za chwilę jeszcze jakiś lekarz, pielęgniarka dołączy się do tematu :roll:
                                            Panowie trochę dystansu bo jak i jedni tak i drudzy i trzeci są potrzebni i nie ma tu co rozważać który bardziej zapieprza bo żeby to ocenić to trzeba by wyznaczyć jakieś kryteria a chyba nie o to w tym wszystkim chodzi...
                                            NFPNorth-West
                                            2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                            WARSZTAT www.dsize.pl
                                            ->
                                            CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                            spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2822

siemka Chłopaki tu jeszcze nic nie pisałem, to sobie skrobnę conieco dla poprawienia morale Ci co to z mundurem nie mieli nic wspólnego to Wam poprostu zazdroszczą, bo przecież nie od dziś wiadomo, że...... za mundurem panny sznurem także miłej pracki Pany, trzymajcie się

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                                              Za chwilę jeszcze jakiś lekarz, pielęgniarka dołączy się do tematu
                                              zapomniałeś o księdzu i kominiarzu
                                              SPOT Poznań:
                                              .....
                                              ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• endryu
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3777
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                                                Wydział Ruchu. Niestety nie skorzystałem. Sam nie wiem czy to dobrze czy źle
                                                raczej na pewno dobrze. Nie musisz się tak wku...ać jak niestety większość mundurowych. I zapewne spisz spokojniej. :spioch
                                                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                                =================================================

Komentarz

• Kiniu
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 1746

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
                                                  Ci co to z mundurem nie mieli nic wspólnego to Wam poprostu zazdroszczą, bo przecież nie od dziś wiadomo, że...... za mundurem panny sznurem

Minister Adam Rapacki: Nie ma mowy o odbieraniu praw nabytych :!:

Komentarz

• arturas03
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1298
                                                    • Toyota
                                                    • AGN 1.8 20V 125 KM
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Kiniu
                                                    Minister Adam Rapacki: Nie ma mowy o odbieraniu praw nabytych :!:

http://www.nszzp.pl/?page...&id=19&nid=1982
                                                    Uwierzę jak zobaczę na własne niebieskie oczy.... :shock:
                                                    Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                                                    Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

Pracuję...