Zazdroszczę. Mimo że póki co u nas cieplej Bezpiecznej podróży i prosimy o krótką relację po powrocie
Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli
Zwiń
X
-
A rusza ktos do Cro w 29 lub 30.06 ???
[ Dodano: Wto 22 Maj, 12 17:47 ]
Zamieszczone przez Rok z BagienOd wariantu czeskiego odstrasza mnie:
- brak w PL A1 do końca
- kiepska nawierzchnia autostrady czeskiej przed Brnem
- brak autostrady za Brnem do samego Wiednia (brakuje bodaj ok. 50 km)
- objazd w Słowenii
- wjazd do Cro od bardziej zatłoczonej strony
Dwa razy robilem trase Cieszyn, Zilina,Bratyslava,Wieden i dalej wiadomo i ostatnio Cieszyn,Brno,Wieden dalej tez wiadomo i ta trasa byla calkiem szybka.
Co do wjazdu do Cro od strony Slovenii droga nr.9 to nigdy tam nie stalem w duej kolejce, max 2-3 samochody.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackrsZamieszczone przez dudek_tKiedy macie zamiar jechać? :twisted:
a co wybierasz się? jak cos mozna droge razem odbyć
ale bez względu na termin - to jadę do CRO!!!If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40vicious napisał/a:
aro_40 napisał/a:
Rok z Bagien napisał/a:
, Słowenia bez opłat, pzdr
Skoro lecisz przez Wegry po po kiego diabła lecisz na Słowenię, skoro możesz poleciec od razu na Chorwację????
No i Słowenia bez opłat Toz tam drogi nieplatne gorsze od naszych i czas przejazdu... Gdzie logika Trasa chyba dla amatorow zwiedzania
Nie wiem o czym mówisz... Ja do Słowenii wpadam od Grazu i omijając autostradę kieruje się na Lenart - Ptuj.Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
TomTom VIA125 na pokładzie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez viciousOd Budapesztu do granicy z Chorwacją
BTW
Mamy fajny letni (po godzinach) wątek o Cro. Proponuję z letka powrzucać na luz.
Zamieszczone przez aro_40bez względu na termin - to jadę do CRO!!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aro_40szczęśliwiec, że znasz termin... ja nadal czekam na "ogłoszenie", a póki co mogę zakładać pierwsze dwa tygodnie sierpniaBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez viciousZamieszczone przez aro_40vicious napisał/a:
aro_40 napisał/a:
Rok z Bagien napisał/a:
, Słowenia bez opłat, pzdr
Skoro lecisz przez Wegry po po kiego diabła lecisz na Słowenię, skoro możesz poleciec od razu na Chorwację????
No i Słowenia bez opłat Toz tam drogi nieplatne gorsze od naszych i czas przejazdu... Gdzie logika Trasa chyba dla amatorow zwiedzania
Nie wiem o czym mówisz... Ja do Słowenii wpadam od Grazu i omijając autostradę kieruje się na Lenart - Ptuj.
A czytałeś dokładnie?
Rok z BagienIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Chodzi mi o to, że są to pozorne oszczędności i nieprawdą jest, że jedziesz 20-30 min dłużej, a raczej 2-3 godziny dłużej... Masz na myśli korki na której autostradzie? Węgierskiej? Nigdy nie spotkałem się tam z korkiem 8) Chorwackiej? Tu częściowo zgoda - korki tworzą się czasami, ale tylko w godzinach południowych i wczesnych popołudniowych. Ja jeżdżę zawsze nocą więc nie wiem co to korki praktycznie. Piszesz, że jeździsz od lat tzn. od ilu? W przeciągu 7-miu ostatnich lat powstało i powstaje dużo nowych dróg...
:wink: Możesz się pochwalić ile czasu zajmuje ci droga do Cro? Ja wyjeżdżając z Krakowa o 18.00 ląduję w Podgorze (1245km wg GPS) o godz 9.00 - 10.00. Przerwy co jakieś 300km i oczywiście bramki i granica węgiersko-chorwacka :PNie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez viciousChodzi mi o to, że są to pozorne oszczędności i nieprawdą jest, że jedziesz 20-30 min dłużej, a raczej 2-3 godziny dłużej...
Omijam autostradę słoweńską - odcinek leżący na trasie Graz w Austrii a Zagrzebiem w Chorwacji - czyli autostrada A9. Omijam zatem ten odcinek lecąc na Lenart - Ptuj. Omijając ten odcinek trace 20-30 min i wiem co piszę - nie pisz mi zatem o 2-3 godzinach.
Zamieszczone przez viciousMasz na myśli korki na której autostradzie? Węgierskiej?
Zamieszczone przez viciousMożesz się pochwalić ile czasu zajmuje ci droga do Cro? Ja wyjeżdżając z Krakowa o 18.00 ląduję w Podgorze (1245km wg GPS) o godz 9.00 - 10.00. Przerwy co jakieś 300km i oczywiście bramki i granica węgiersko-chorwacka :P
Poza tym wszystko zależy skąd jedziesz i kiedy jedziesz. Ale to nie miejsce na roztrząsanie takiego problemuIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40Twoja trasa przez Węgry nie daje mi spokoju... Musisz wykupić winietę na Wegry - czy przelot 86stką jest krótszy niż autostradą?
Nie kupuję winietki na Węgry. Autostrada od Bratysławy na Budapest aż do zjazdu nr 160 jest bezpłatna.
Dalej według moich wyliczeń i doświadczeń innych osób przejazd węgierskim autostradami via Budapest jest czasowo tożsama z 86. Jest natomiast dłuższa i to ładnych parę kilometrów.
Trzeba za nią zapłacić i by czasowo okazała się jednakowo należy 130 na liczniku zapiąć, a to przekłada się na zużycie paliwa.
Suma sumarum wychodzi drożej i nudniej, co przy jeździe na raz w nocy i z 1 kierowcą, ma znaczenie. Na 86 trudno zasnąć.
Co do wariantu czeskiego się nie wypowiadam, bo nie jechałem.
pzdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez viciousMożesz się pochwalić ile czasu zajmuje ci droga do Cro? Ja wyjeżdżając z Krakowa o 18.00 ląduję w Podgorze (1245km wg GPS) o godz 9.00 - 10.00. Przerwy co jakieś 300km i oczywiście bramki i granica węgiersko-chorwacka :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Yarwaaha, czyli jest to realne. Coraz bardziej mnie kusi ta Cro. Probelmeme jest moja mała którą ciężko utrzymać dłużej w aucio, ciągle chce się przesiadac na fotel kierowcy
Zamieszczone przez aro_40Zamieszczone przez viciousChodzi mi o to, że są to pozorne oszczędności i nieprawdą jest, że jedziesz 20-30 min dłużej, a raczej 2-3 godziny dłużej...
Omijam autostradę słoweńską - odcinek leżący na trasie Graz w Austrii a Zagrzebiem w Chorwacji - czyli autostrada A9. Omijam zatem ten odcinek lecąc na Lenart - Ptuj. Omijając ten odcinek trace 20-30 min i wiem co piszę - nie pisz mi zatem o 2-3 godzinach.
Zamieszczone przez aro_40Zamieszczone przez viciousMasz na myśli korki na której autostradzie? Węgierskiej?
Zamieszczone przez aro_40Zamieszczone przez viciousMożesz się pochwalić ile czasu zajmuje ci droga do Cro? Ja wyjeżdżając z Krakowa o 18.00 ląduję w Podgorze (1245km wg GPS) o godz 9.00 - 10.00. Przerwy co jakieś 300km i oczywiście bramki i granica węgiersko-chorwacka :P
Zamieszczone przez aro_40[Poza tym wszystko zależy skąd jedziesz i kiedy jedziesz. Ale to nie miejsce na roztrząsanie takiego problemu
Na koniec kilka porad jak skrócić czas przejazdu (dotyczy trasy: Chyżne(PL) - Sahy(SK)- Letenye(H) - Podgora Makarska(HR) :
- Aby uniknąć korków na bramkach autostradowych w Cro miejcie przygotowane karty płatnicze lub kredytowe. Płacąc nimi przejeżdżacie przez korytarz, na którym prawie nigdy nie ma kolejek 8)
- Winietę na Węgry (droga powrotna) kupcie na granicy chorwacko-węgierskiej. Po przekroczeniu granicy trzeba się zatrzymać zaraz za szlabanem na poboczu i przejść na drugą stronę do takiej białej budki. To jest kantor, ale sprzedają również winiety. Na stacjach benzynowych będziecie stać w koszmarnych kolejkach!
- Jeżeli musicie zatankować to zróbcie to jeszcze w Cro. Taniej, a przede wszystkim bez kolejek na stacji na Węgrzech.Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vicious- Aby uniknąć korków na bramkach autostradowych w Cro miejcie przygotowane karty płatnicze lub kredytowe. Płacąc nimi przejeżdżacie przez korytarz, na którym prawie nigdy nie ma kolejek 8)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez eaglemirekZamieszczone przez vicious- Aby uniknąć korków na bramkach autostradowych w Cro miejcie przygotowane karty płatnicze lub kredytowe. Płacąc nimi przejeżdżacie przez korytarz, na którym prawie nigdy nie ma kolejek 8)
Zamieszczone przez bzyq_74vicious, tylko po co tankować w H (lub A, CZ i SK).
Z Polski do Chorwacji jest max 650km i każdy da radę na baku objechać.Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bzyq_74Jadąc tam od razu kupuje się winiete na powrót i nie ma dylematów.Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez viciousI jeszcze jedno - nie ma sensu wymieniać euro na forinty :P Za winietę zapłacimy w euro i nie trzeba bawić się w tysiące forintów, gdzie zostaje nam masa drobnych, których nigdzie potem nie można wymienić :| I nie przejmujcie się jak nie macie drobnych euro. Za zapłatę winiety w euro dostaniecie resztę również w euro. Gdyby próbowano wam wcisnąć forinty to się nie zgadzajcie bo im tego robić nie wolno i wtedy to ewidentnie sprzedawca chce was wydymać! 8)
Komentarz
-
Komentarz